popłynęłyśmy. Fale Dunaju uniosły nas wysoko, wysoko ponad poziom morza smaków. Unosiły się również aromaty. Cały dom wypełnił się smakowitym połączeniem ciasta, kakao, wiśni, kremu i czekolady. Wilki morskie kuchenne wypatrywały gorącego lądu na horyzoncie i przebierały nogami pod piekarnikiem. Ale, tak łatwo nie było. Finał rejsu musiałyśmy odłożyć w czasie, i... było warto! :) Owsiane, bezglutenowe, wilgotne ciasto w dwóch(...)odmianach smakowych to prawdziwa "ziemia obiecana". Wiśnie z własnej spiżarni (a wcześniej z osobistego drzewa) to owoc rozkoszy podniebienia. Krem - aksamitna otulina dla podniebienia. No i czekolada - i tu słowa nie wystarczą. SKŁADNIKI: Ciasto - owsiane zwykłe i owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe: /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka razowa bezglutenowa, 1 szklaneczka
Wypisz Wymalujszklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 opakowanie bitej śmietany w proszku +czekolada do rozpuszczenia, patyczki do szaszłyków, foliowa koszulka, woreczek strunowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, śmietankę oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę(...)ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy i kiedy trochę przestygnie przekładamy do woreczka strunowego. Pod spód foliowej koszulki kładziemy szablon z wąsami (nie jest konieczny, ale z nim jest łatwiej), odcinamy mały rożek woreczka strunowego
CiastkozercyDeser, który proponuję jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a zarazem wykwintny. BANANY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I GORĄCYMI MALINAMI. SKŁADNIKI: 250 g mrożonych albo świeżych malin 2-3 łyżki cukru 2-3 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy(...)rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny
Kuchnia BeatyPołączenie ciasta kruchego z brownie. Jak wcześniej pisałam moja rodzinka jest czekoholikami więc wszystko co związane z czekoladą jest przepyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko(...)żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany 150g czekolady 1 czubata łyżka kaszki kukurydzianej 1 łyżka mąki 1 i 1/4 szklanki cukru szczypta soli 3 jajka
Amatorka kuchennaznika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki: galaretka o dowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego 2 łyżeczki cukru pudru około 100 g herbatników 1 zagęstnik do śmietany Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości niż jest(...)prosto tylko lekko przechylam aby galaretka stężała pod skosem. W między czasie wkładamy herbatniki do woreczka i np. tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy je. Pół tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Gdy śmietana jest ubita dolewamy do niej roztopiona czekoladę, dosypujemy kakao i na małych obrotach ubijamy ją jeszcze
Amatorka kuchennaIdealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa. Składniki: 250g mąki 50g gorzkiego kakao 200g masła 100g cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200ml śmietanki(...)około 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto po nakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190C na około 15min. Wyjąć i wystudzić. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy śmietanka z czekoladą wystygnie ubijamy ją. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka. Do śmietanki dodajemy żółtka i zmielone migdały, mieszamy łyżką
Amatorka kuchennasklepie nie było (a taką sobie wymyśliłam do upieczenia), więc zrobiłam z bananem i gruszką. Pavlovą podzieliłam na dwie części. Jedna była właśnie z owocami. Druga połowa była z czekoladą, bo tak chciała moja córka :) Składniki: 6 białek 300 gramów cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże(...)godziny Studzić w uchylonym piekarniku Wystudzoną bezę przełożyć na paterę i środek wyłożyć bitą śmietaną Udekorować świeżymi owocami sezonowymi. Najlepiej kolorowymi, których ja, niestety nie miałam. Polać czekoladą, jeśli ktoś lubi takie słodkości :) Osobiście uważam, że z czekoladą jest za słodkie, ale dzieci czekoladę mogą jeść w takich ilościach, że niejednego dorosłego by zemdliło :D Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzekoladowo pomarańczowe babeczki. Rozpływające się w ustach niczym mus, w środku płynna czekolada, aromat pomarańczy. Jednym słowem niebo w gębie :). Bardzo proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. 250 g gorzkiej czekolady 175 g masła 125 g cukru pudru 75 g mąki 5 jajek połowa pomarańczy Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy(...)połowy pomarańczy oraz startą skórkę, mieszamy. Mąkę, cukier, jajka miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy i wlewamy do foremek. Pieczemy 8 minut w temp. 200 stopni C. Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie pomarańczy
noteskulinarnyfigahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jeśli tak jak ja uwielbiacie połączenia słonych paluszków ze słodką czekoladą to koniecznie przygotujcie taka przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 100 g białej czekolady opcjonalnie 2 łyżki mleka słone precelki garść drobno posiekanych orzechów włoskich /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
noteskulinarnyfigaczekoladową pajęczyną. Sernik dyniowy z pajęczyną SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa serowo-dyniowa 1 kg sera na sernik 1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i miksujemy. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizwykła kanapka na kolację, to za mało. Niekiedy mam ochotę troszkę pofantazjować i połączyć smaki. Dziś kolacja w innym stylu - makaron na słodko. Falbanki, sos malinowy i odrobina tartej czekolady...brzmi dziwnie? Możliwe, ale proponuję spróbować. Zwolennikom słodkich owocowych smaków na pewno przypadnie do gustu. Składniki: 250 g makaronu typ falbanki 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 1/2 łyżki domowego soku(...)malinowego (opcjonalnie 2/3 szklanki malin, 1 łyżka cukru - zagotować i przesiać przez sito) kilka kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do szklanki jogurtu naturalnego dodajemy 2 1/2 łyżki soku malinowego. Mieszamy. Polewamy lekko ostudzony makaron sosem malinowym. Na wierzch sypiemy startą na tarce na małych oczkach gorzką czekoladę. Smacznego Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Czekolada
Słodkie okruszkiChrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie ! Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach. Churros con chocolate Czas(...)minut Składniki na ciasto: 250 ml wody 225 g mąki pszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 jabłka 1 tabliczka gorzkiej czekolady dżem borówkowy cukier puder cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka myjemy i odcinamy im górną część z łodygą. Wnętrze jabłka drylujemy łyżeczką lub takim przyrządem do drylowania (o ile dobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka(...)Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem, na koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się
ClauditteMissCooking