dodać różne dodatki. W moim są w orzechy włoskie, rodzynki i skórka pomarańczowa. Można dodać też inne bakalie, takie jak orzechy laskowe, nerkowce, żurawina. Dobrym dodatkiem będzie też gorzka czekolada. PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ Składniki: 320 g ugotowanej kaszy gryczanej 150 g masła 4 jajka 3/4 szklanki słodkiego kakao lub czekolady do picia ( proszek ) 1 płaska(...)Ciasto przełożyć do keksówki o długości około 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami. Smacznego
kolorowotorcikowowszystko jest wyjątkowo puszysta, i wierzcie na słowo mega aromatyczna. Dla wielbicieli migdałów, lub marcepanu, słodkich i puszystych ciast będzie to wypiek idealny. Babkę dekoruje aksamitna polewa z białej czekolady oraz posypka z prażonych migdałów i solonych pistacji. Składniki : 2 duże jajka 2 żółtka 300 g cukru 500 g mąki 1 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 50 ml likieru amaretto 220 g masła lub margaryny szczypta soli 300 ml mleka 2% lub 3,2 % Ponadto: 80 g białej czekolady 2 łyżki masła prażone migdały (garść) 8-10 szt solonych pistacji Wykonanie : Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. 1. Masło roztopić i zostawić
vaniliowoczekoladowawody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Jak zrobić eklerki? Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn(...)odstawiamy do przestudzenia. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Eklerki możemy nadziewać kremem przy pomocy szprycy z długą tylko. Można też je przekroić i nałożyć krem do środka – jak na kanapki. Drugi sposób
Ciastkozercywiaderka) 3 jajka 250g mascarpone 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy – 40g 300g ciasteczek Oreo 60g masła Dodatkowo: 30g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka *** Aby przygotować puree z dyni należy pokroić ją na plastry, wydrążyć z pestek, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową(...)ciasteczkami *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około godziną. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz i wkładamy do lodówki *** *** Czekolady roztapiamy w garnuszku wraz z mlekiem, mieszamy *** *** Polewą czekoladową polewamy sernik z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPYSZNE CIASTO DYNIOWE PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ
Blog z ApetytemMuffinki smakują naprawdę rewelacyjnie! Są mięciutkie, bardzo wilgotne i doskonale łączą dynię z pachnącym cynamonem oraz kawałkami czekolady. Ich przygotowanie to dosłownie chwila, nawet mikser nie jest tu potrzebny, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika pysznych babeczek! I tak przy okazji... polecam mieć zapas puree z dyni , które u mnie obowiązkowo znajduje się w zamrażarce i sprawdza się(...)sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki cynamonu 80g cukru 150g puree z dyni (przepis tu - klik ) 1 jajko 50 ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki 50 ml oleju Ponadto: 50g chocolate chip s/dowolnej czekolady Do pierwszej miski należy przesiać mąkę, cynamon oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszać - jajko, cukier, puree z dyni, jogurt/kefir/maślankę i olej. Suche składniki połączyć
Di gotujemalin. Takie torty u mnie są najchętniej jedzone - co zrobić? Trzeba je robić Puszysty biszkopt o kakaowym smaku i krem malinowy o konsystencji przypominającej mus, a całość udekorowana startą czekoladą i świeżymi malinami Pyszny, lekki tort, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję Polecam Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki(...)pieczenia Krem malinowy: 660 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 400 g malin 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Dekoracja: 100 g czekolady deserowej świeże maliny PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem, dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać
WSZYSTKO SMACZNEZdrowe, bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka bogato nadziane bakaliami. Dodatkowym atutem są kawałki czekolady, która jeszcze bardziej podkręca smak ciasteczek. Polecam. 200 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki zarodków pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny(...)czekolady mlecznej lub gorzkiej szczypta soli Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste. Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę. Formować kulki jednakowej
https:KKuchniaMniamsmakują rewelacyjnie - są takie chrupiące, niezbyt słodkie i delikatne w smaku. Doskonale nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale wtedy należy pamiętać, aby użyć mąki oraz czekolady niezawierającej glutenu. Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że bardzo Wam posmakują! (około 9-10 sztuk) 150g płatków jaglanych 100g masła/margaryny 50g mąki jaglanej (w wersji z glutenem może być też(...)pszenna) 50g cukru 1 jajko Dodatkowo: 1 łyżka kakao (płaska) 50g czekolady białej Płatki, masło/margarynę, mąkę, cukier, kakao oraz jajko należy umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomącą dłoni. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujeORZECHOWO-CZEKOLADOWA 100 g. masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyzki zmielonych orzechów laskowych 100 g całych orzechów laskowych DODATKOWO: 3 suche wafle 70 g mlecznej czekolady 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Przygotowujemy masę mleczną: Zwykłe mleko zagotować z cukrem na małym ogniu. Jak cukier się rozpuści ostudzić. Masło utrzeć mikserem(...)waflem. Wafle obciążyć garnkiem z wodą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po sklejeniu się wafli oraz stężeniu masy posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką i mleczną czekoladą. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Pokroić na mniejsze części
Kuchnia w oparachKruche leciutkie jak puch blaty bezowe przełożone słodką puszystą masą śmietanową. Całą słodycz przełamują wiśnie i tarta gorzka czekolada. Do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Klasyka która zwsze się sprawdza! Składniki: Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej Szczypta soli Nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone 5 dag tartej gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję
Wanilia i KardamonCzekoladę lubi każdy, no może są wyjątki ale niewielkie. Dziś przedstawiam sernik z czekoladą białą i deserową na zimno. Jest przepyszny, kremowy i smakuje obłędnie o każdej porze dnia i roku, koniecznie popróbujcie. Szybki w zrobieniu,, a jeśli powiem że znika błyskawicznie to robicie? Marmurkowy sernik na zimno z czekoladami dwoma. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepowstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Powiem Wam, że to wyszło naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki(...)zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto
Kuchnia MagdaLenytego też powodu polecam do zrobienia tych pischingerów wafli jak najgrubszych, tak by choć trochę zrównoważyły słodycz nadzienia;) 5 dużych kwadratowych wafli 2 puszki masy kajmakowej 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% Śmietankę podgrzewamy. Gorącą zdejmujemy z palnika i wrzucamy kostki czekolady. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie do czekoladowej śmietanki dodajemy kajmak. Mieszamy do połączenia. Masę dzielimy(...)owijamy folią, dociskamy dużą deską, którą dodatkowo obciążamy garnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie kroimy na romby, kwadraty lub prostokąty. Uwagi: Zamiast czekolady rozpuszczonej ze śmietanką można również przygotować masę z miękkiego masła utartego razem z masą kajmakową
Smaki Na Talerzujedno z bardziej popularnych i lubianych przez nas ciast. Przepyszne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem z ubitej śmietany, dodat kiem konfitury wiśniowej, a wszystko polane aromatyczną czekoladą - jedno z pyszniejszych połączeń smakowych wartych przygotowania w naszych domach . Ciasto Czarny Las - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g kakao(...)cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 łyżki kakao fix do ubijania śmietany Krem śmietanowy: 300 ml śmietany 30-36% fix do ubijania śmietany ok. 50 g deserowej czekolady ok. 50 ml syropu do ponczowania biszkoptu (można dodać wiśniówki) Ciasto Czarny Las - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem
Słodka Stronacaso della torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle e della torta al cioccolato e cocco . Buon weekend e buon fine settimana :) SKŁADNIKI Brownie 300 g gorzkiej czekolady 100 g cukierków krówek (miękkich) 150 g m ą ki migdałowej 75 g m ą ki pszennej 80 g cukru 60 g masła 3 jaja 1/2 łyżeczki proszku(...)vanigliato un pizzico di sale Caramello 100 g di caramelle mou (morbide) 80 ml di panna fresca 1/2 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę migdałową, mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli
La grande e la piccola cuoca