Mój mąż jest miłośnikiem tego ciasta ;-), zresztą nie tylko on. Ciasto zachwyca delikatną bitą śmietaną z kawałkami czekolady ułożoną na świeżych bananach i pysznym czekoladowym cieście. To ciasto na pewno przypadnie do gustu dorosłym jak również dzieciom. Myślę, że z powodzeniem mogłoby również zastąpić tort. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklana mleka, 1 szklanka(...)łyżeczka proszku do pieczenia, czubata, 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: 2 śmietan-fixy, 500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez
Passion of Cookingzwiązku z tym że zbliża się Dzień Czekolady mam dla Was fajny przepis na torcik czekoladowy. Mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - 150 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanki mąki - 8 jajek - 200 g czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - dżem morelowy Najpierw ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Aby sobie ułatwić ucieranie czy miksowanie(...)najlepiej wcześniej wyciągnąć masło z lodówki żeby zmiękło. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie
Kuchenne Wariacjemniejszych i większych łasuchów :) Przepis jakiś czas temu znalazłam w necie, spisałam go na kartkę i niestety nie jestem w stanie podać źródła. Muffiny z marshmallow i białą czekoladą Składniki na 12 sztuk: 225 g mąki pszennej 50 g kakao (3 czubate łyżki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru 100 g białej czekolady(...)oleju słonecznikowego dodatkowo: odrobina cukru pudru do posypania Wykonanie: Pianki marshmallow pokroiłam w mniejsze kawałeczki. Przesypywałam je przy tym niewielką ilością cukru pudru, ponieważ przekrojona powierzchnia jest bardzo klejąca. Czekoladę posiekałam. W jednej misce wymieszałam ze sobą wszystkie sypkie składniki: przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, cukier, posiekaną czekoladę i pokrojone pianki. W drugiej misce rozmąciłam
Kuchenne zapiski Edytyszyszki. Aż wierzyć mi się nie chciało. Spróbowałem i to był właśnie ten smak. Ten sam co 30 lat temu... 460 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g białej czekolady 50 g mlecznej ciemnej czekolady 100 g ryżu preparowanego Masę kajmakową równo dzielimy na dwa rondelki. Do jednego dodajemy połamaną ciemną czekoladę, do drugiego białą. I podgrzewamy na malutkim ogniu stale(...)mieszając aż czekolada się rozpuści. I przelewamy do misek. Jedną masę do jednej miski, drugą do drugiej. Dodajemy preparowany ryż (tak samo: połowa do jednej miski, połowa do drugiej). Mieszamy. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy kulki (albo owalne kształty podobne do szyszek jeśli wolicie). Szyszki układamy na talerzu i chowamy na jakieś 2-3 godziny do lodówki, żeby stężały. Smacznego
Marder&Marder Manufacturemieć, jest ślicznie wydana. Mnóstwo rewelacyjnych zdjęć, a przepisy naprawdę dobre. Na początek wzięliśmy na warsztat czekoladową tartę. Jest wyśmienita. Gdy się ją gryzie czuć najpierw polewę z gorzkiej czekolady, potem słodki dżem, a na koniec znowu wkracza gorzki czekoladowy spód tarty. A w ustach wszystko łączy się w całość i genialnie komponuje. Jest słodka, ale nie za słodka. Jest(...)cukru pudru 150 g mąki pszennej tortowej (plus odrobina do posypania blatu) szczypta soli 200 g dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 ml śmietanki 30% 250 g czekolady deserowej 50 g miękkiego masła 25 ml amaretto Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier puder, sól i w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy
Marder&Marder ManufactureDelikatny jabłecznik na puszystym biszkopcie z galaretką i masą z białej czekolady okraszony słodkimi bezikami,niebo w gębie! Składniki Na dużą blachę o wym 37/24 Ciasto: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła lub margaryny Masa: 1,5 kg winnych jabłek 2 galaretki agrestowe lub kiwi(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny Wierzch: 500 g kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru ze szczyptą cynamonu 1 łyżka żelatyny 200 g białej czekolady 150 g małych bezików+kilka całych do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka
Wanilia i Kardamonpołączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu(...)szklanki cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: polewa czekoladowa śliwki w czekoladzie Sposób przygotowania CIASTO ŚLIWKOWE : Śliwki w czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać masło oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie chłodna wbić
Wanilia i KardamonPrzy niedzieli post na słodko, jak prawie zawsze u mnie...:) Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki wiórek kokosowych białych 3 łyżki cukru Masa serowa(...)jajka wiejskie 1 budyń kokosowy z cukrem 150 ml mleka kokosowego 50 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru 50 g masła Biały mus: 250 ml śmietanki kremowej ½ tabliczki białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego Wiórka kokosowe do posypania Sposób przygotowania 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem
Wanilia i Kardamonraczej nie polecam margaryny) 4 łyżki stołowe cukru pudru 2 żółtka (z jajka M) 280g mąki pszennej (t. 500) pół łyżeczki soli kuchennej Krem: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła 150g konfitury z płatków róży Masło rozgniatamy palcami do dużej miski. Dodajemy do niego cukier puder oraz żółtka i sól. Na koniec dosypujemy mąkę(...)tarty o wielkości 25 centymetrów. Pieczemy w 200 stopniach do momentu zezłocenia brzegów (około 15 minut). Ciasto wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Najprościej jest, gdy mamy przystawkę do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wodę, przykrywamy go przystawką. Do niej wstawiamy miseczkę i wkruszamy czekoladę. Gdy się rozpuści, w podobny sposób podgrzewamy śmietankę
Kuchenna Kontrrewolucyazwiększyłam ilość owoców. Kolor wyszedł obłędny i smak mocno jeżynowy. Faktycznie smaczne bardzo. Podałam je w rożkach, które kupiłam w jednym markecie, ale podrasowałam je zalewając dół mleczną czekoladą i środek boków posmarowałam również czekoladą. Brzegi obtoczyłam w drobnej różowej posypce, którą mam ze sklepu Słodki Świat . Wyglądem lód idealny dla dziewczynki, taki różowy, księżniczkowy :) Mój syn zjadł ze smakiem(...)zignorował wygląd, dla niego liczyła się czekolada w środku i smak lodów, a ja miałam frajdę z tych delikatnych kolorów :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka
Blondynka GotujePyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g masła szczypta soli 1/2 szklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny(...)Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około
BullioBył tofurnik w wersji "naturalnej" pora na czekoladę! :) Desery uwielbiam więc kombinuje jak mogę, by były możliwie zdrowe i nie spowodowały wielkiego wyrzutu glukozy do krwi. Nie zawsze jest to łatwe, ale da się. Tofurnik jest ciastem, które samo z siebie jest deserem białkowym. Jeśli nie dodawac do niego cukru tylko np. syrop z agawy to można go jeść prawie(...)mleka kokosowego schłodoznego minimum 24 h w lodówce sok z dwóch cytryn 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej według uznania) szczypta stewii 6 g agaru 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%) pół kubka wiórków kokosowych wiórki kokosowe do posypania wierzchu Przygotowanie: Spód: Migdały i morele namoczyć około 15 minut. Dobrze odsączyć i zmiksować na klejącą masę. Wylepić masą
pyszne zdrowościtrafiły do piekarnika zaczęliśmy przygotowywać krem cytrynowy, tzw. lemon curd - zapach cytryny unosił się wszędzie, a smak był absolutnie obłędny! Byliśmy ciekawi jak będzie smakował z kremem z białej czekolady, który mieliśmy za chwilę przygotować. Topienie czekolady zawsze sprawia radość, ale na efekt finalny kremu musieliśmy poczekać, bo był wykonywany w dwóch krokach - część składników musiała być podgrzana(...)Sachera - cięższy od normalnych biszkoptów i wilgotny. Koniecznie przełożony dżemem morelowym i oblany polewą czekoladową. Każdy z tortów był inny, każdy był wyjątkowy. Tort cytrynowy z kremem z białej czekolady, z kremem cytrynowym i siekanymi pistacjami podpisł serca wszystkich! Słodki, ale też kwaskowy - z dodatkową teksturą od pistacji. Wspaniale nasączony, mięciutki i sprężysty biszkopt! Tort czekoladowy - mocno czekoladowy - czekoladowy biszkopt
Plate of JoyDziś babeczki z Minionkami, super prosta dekoracja, którą zrobicie z produktów dostępnych w każdym większym markecie. Babeczki upiekłam z przepisu na proste babeczki waniliowe, dodałam do wszystkich po kostce czekolady. Składniki na babeczki Składniki na krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + żółty barwnik spożywczy, pianki mini i standard, M&Msy lub podobne cukierki, czekolada do rozpuszczenia(...)babeczki (nie musi być równo, całość wyrówna się przy nakładaniu kokosu). Kokos przekładamy do miseczki, „maczamy” w niej babeczkę. Wyrównujemy dłonią. Na większe pianki przyklejamy roztopioną czekoladą brązowe M&Msy. Malujemy czekoladą na babeczkach paski gogli i uśmiechy i przyklejamy pianki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymniejszych łasuchów, Do dzieła, gotujemy :) Składniki: (na 2-3 porcje) Farfalle czekoladowe: 250 g mąki żytniej 2 jajka pół łyżki oliwy z oliwek odrobina soli 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana 10 ml mleka Gotowanie: pół litra wody mała szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru- opcjonalnie białego Zupa truskawkowa: pół kilograma świeżych, dojrzałych, słodkich truskawek np. odmiana Zenga(...)naturalnego Dodatkowo potrzebne będą: blender bądź blender ręczny misa o wysokich ściankach garnuszek do gotowania makaronu łyżka do wyjmowania makaronu Dekoracja: kleksy z jogurtu naturalnego gęstego plasterki truskawki wiórki czekolady gorzkiej Goplany czekoladowe farfalle Przygotowanie: 1. Blat oprószyć obficie mąką 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec z wgłębieniem na środku, do którego należy dodać jajka
KreatywnePiny