Sernik: * twaróg półtłusty- 450 g * mascarpone- 250 g * kremówka- 200 ml * jajka- 4 szt. * cukier- szklanka * kasza manna- 2 łyżki * ziarenka z całej laski wanilii Krem maślano-czekoladowy: * czekolada mleczna- 200 g * kremówka- 50 ml * masło- 150 g Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić (2-3 x) i dodać do niego resztę składników (nie ma znaczenia(...)przykryć folią. Sernik podczas pieczenia sporo rośnie, nie martwcie się jednak, że po wyłączeniu piekarnika opada- tak musi być :) Krem maślano-czekoladowy: Kremówkę przelać do garnka i wrzucić pokruszoną czekoladę. Wstawić na gaz i podgrzewać tak długo, aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić. Do wystudzonej czekolady dodać masło o temperaturze pokojowej i zmiksować na gładki krem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącajesteście przekonani do tej polewy, to zachęcam Was na zrobienie jej próbnej wersji, w mniejszej ilości, ale coś czuję, że w efekcie końcowym i tak wyląduje na Waszym pierniku ;) * czekolada mleczna- 100 g* * powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki * olej- łyżka Do małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady(...)połączenia składników. Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta. Smacznego! :) * jeżeli lubicie bardziej wytrawne smaki, to można użyć gorzkiej czekolady
Kraina Miodem PłynącaDziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam! Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo(...)szklanka mleka 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej masło do nasmarowania formy ½ szklanki powideł śliwkowych do przełożenia Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady (min. 60 % zawartości kakao) 50 g masła Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem przygotowaną formę do pieczenia. W misce miksera umieść jajko z cukrem
karmelowymiodu 1/2 łyżki (10g) masła 1 łyżka cukru z wanilią ziarenka z 1 laski wanilii 4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny 6 łyżek wody 2-3 kostki białej czekolady Wykonanie: - mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią zakryty przez cały czas - ugotowany mak dokładnie osączyć z wody, zemleć trzykrotnie(...)czas mieszając - masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce - gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika - z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek - czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady w miejscu, które będzie spoczywało na serniku (można w tym miejscu lekko spłaszczyć
Smakołyki Berenikisuper.Przyznam szczerze ,ze ciasto z cukinia zrobilam pierwszy raz i nie spodziewalam sie ,ze moze tak smakowac.Jest miesiste i bardzo wilgotne,ale nie ciezkie,a dodatek mielonych orzechow i czekolady nadaja mu swietny smak.Zreszta,przkonajcie sie sami.Mielone orzechy mozna zastapic mielonym migdalami,bedzie tak samo smacznie.Ten zaskakujacy przepis konczy tegoroczne cukiniowe receptury.Cukinia dalej bedzie u mnie goscic,ale tylko(...)lyzeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow 3 jajka M 150 ml oleju 250 g cukru 6o-100 g posiekanej gorzkiej czekolady polewa czekoladowa:60 g gorzkiej czekolady+ 3 lyzki smietany kremowki Wykonanie: Umyta cukinie zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wymieszac z maka,soda oczyszczona,proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami. Jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najlepszymi przepisami pecznieje i pecznieje.Okladka grudniowego numeru "Mojego Gotowania" kusi do wyprobowania nowego przepisu,mianowicie piernika czekoladowego z bakaliami.Bakalii akurat to jest tu nie za duzo,ale czekolady,poprawiajacej nastroj w te pochmurne dni juz calkiem sporo. Mocno,mocno czekoladowy,miesisty ,zwiezly,a jednocześnie bardzo mieciutki.Najlepszy na drugi dzien,gdy przejdzie wilgocia powidel.Okazja,by wykorzystac powidla przygotowane jesienia.Taki troche(...)miodu 3 lyzeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 250 g maki 5 lyzek ciemnego kakao 150 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g obranych migdalow- dalam 100 g maly sloiczek powidel sliwkowych Polewa : 50 g gorzkiej czekolady,2 lyzki smietany kremowki,1 lyzka amaretto,1 lyzeczka cukru Wykonanie: Maslo roztopic z muscovado
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam! Składniki: 900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem" 6 jaj 6 łyżek kaszy manny 2 duże jabłka 3 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych(...)orzechów włoskich garść posiekanych migdałów garść rodzynek garść suszonej żurawiny szczypta soli oliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formy Makowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam
Mango PapajaRacuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z jabłkami są pyszne… Można również spróbować w okresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny! Racuchy z malinami i czekoladą – składniki: Racuchy : 300 ml maślanki 2 jajka 400 g mąki(...)połowy cytryny 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina soli oliwa do smażenia Na sos : 300 ml jogurtu naturalnego garść malin kawałek startej gorzkiej czekolady (można dodać mlecznej) łyżka cukru pudru Przygotowuję najpierw sos mieszając jogurt naturalny z rozdrobnionymi malinami, startą czekoladą i łyżką cukru pudru. Składniki na racuchy miksuję na jednolitą masę. Smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polewam sosem
UgotujmyTo.plcukru pudru 6 g żelatyny 40 g wody kakao do posypania Mus czekoladowy: 400 g śmietanki 30% 4 żółtka 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej Mus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :) Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem(...)żelatynę i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus malinowy wlać na dno pucharków. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić żółtka, aż powstanie lekka puszysta masa. Czekoladę mleczną połączyć z deserową, a następnie rozpuścić ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubitą śmietankę połączyć z żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym
Świat Domowej KuchniSkładniki na spód ciasta: 160 g ciastek digestive w czekoladzie 70 g roztopionej margaryny Składniki na masę serową: 250 g serka kremowego (np. philadelphia) 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie Śmietan-Fix 100 g batonika Toblerone 120 g białej czekolady Na zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk(...)spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1) . Docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, Śmietan-Fix i dobrze wymieszać mikserem (fot.2) . Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dodać ją do masy serowej i szybko wymieszać. Batonik Toblerone drobno pokruszyć (ja się wyręczyłam blenderem), dodać i wymieszać (fot.3) . Wcześniej przygotowany spód
Świat CiastaSkładniki: (na tortownicę) Biszkopt: - 8 jaj - szklanka mąki tortowej - szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej czekolady Namoczenie biszkoptu: - mocna czarna herbata 0,5l - 3 łyżki cukru - sok z połowy cytryny Krem: - 1/4 szklanki cukru -opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego - 2 szklanki mleka - 150g masła(...)banany Dekoracja/wierzch: - 500 g śmietany 36% - 3 łyżki cukru - 2 wagoniki gorzkiej czekolady - posypka czekoladowa (pałeczki) Sposób przygotowania: 1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać do masy obie mąki, kakao oraz starkowaną gorzką czekoladę, mieszając delikatnie łyżką. Po dokładnym wymieszaniu
Gotuj Z Muzykąniewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;) Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu. Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa! Zobaczcie jak wyszło! SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na blogu MASA: * mascarpone – 600 g * śmietana(...)cukier puder – 4 łyżki * likier malibu – ok.80 ml * biała czekolada – 150 g * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO: * likier Baileys – do nasączenia * płatki migdałów – 150 g * kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Pieczemy z tego przepisu . Upieczony kroimy na równe 3 blaty. MASA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W miseczce ubijamy serek mascarpone
Ostra na Słodkoczarną godzinę ;) No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie niespodziewanie ( tzn. w gości wpadnie , żeby nie było :p ). Możemy nadziać je słodkimi kremami , czekoladą , owocami … albo też wytrawnie – mięsem czy warzywami. A łosoś w cieście francuskim to dopiero obłędnie smakuje ;) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne rogaliki. Delikatne … rozpadające się w ustach(...)chrupkie ciasto kruszy wszędzie wkoło ;) …. wypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady. Niebo w gębie! Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * powidła śliwkowe – ok. 100 g * orzechy laskowe – ok. 80 g * czekolada mleczna – 40 g * białko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy
Ostra na Słodkokostki margaryny cukier 8 żółtek 4 cukry wanilinowe + dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina) Składniki potrzebne do zrobienia czekolady: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao WYKONANIE: Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki margaryny w mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy(...)wcześniej należy posmarować ją masłem). Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna. Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy
Serce zamknięte w formie pyszności