lody o idealnym smaku, kolorze i konsystencji. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku. Oto łatwy przepis na domowe lody bananowo - czekoladowe. Składniki 4 banany 4 kostki schłodzonej gorzkiej czekolady 4 łyżki mocno schłodzonego mleczka kokosowego Banany myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Czekoladę ścieramy na tarce na małych(...)oczkach. Można ją też drobno posiekać. Użyłam czekolady Lindt Excellence 85 % Cacao . Banany wyjmujemy z zamrażarki i blendujemy w blenderze kielichowym. Dodajemy mleczko kokosowe i czekoladę. Blendujemy jeszcze ok. dwóch minut. Masą wypełniamy foremki do lodów lub inne naczynia, w których chcemy podać lody. Wkładamy do zmarażarki na kilka godzin. Lody bananowo - czekoladowe można podawać z owocowymi musami. Banany
My Chcemy Jeśćsami będą jeszcze lepsze. UWAGA : Gruszki z syropu z lodami czekoladowymi uzależniają!!!!!!!!!!!!! My już jesteśmy uzależnieni. Składniki : lody czekoladowe gruszki z syropu roztopiona czekolada do dekoracji listki mięty do dekoracji starta czekolada do posypania Przygotowanie: Gruszki wyjmujemy z syropu i odcedzamy na sitku. Układamy na talerzu polewamy roztopioną czekoladą(...)Łyżką do lodów nabiermy gałką lodów układamy obok, posypujemy startą czekoladą i kładziemy miętę. Teraz już tylko jemy, jemy i jemy. SMACZNEGO
Lili w kuchnilubi nutelli, chyba jest mało takich. My uwielbiamy i wyjadamy słoikami. Taka którą zrobimy sobie sami w domu jest najlepsza na świecie. Znajdziecie w niej prawdziwą czekoladę i orzechy bez ulepszaczy. Nawet mama która nie przepada za nutellą, tą zajada z przyjemnością. Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo(...)Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe. Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać, bo to dużo zabawy i najczęściej robimy je ze skórką) 4 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Mleko i miód podgrzewamy na wolnym ogniu
Lili w kuchniIntensywnie maślane i puchate bułeczki z dużą ilością czekolady. Wyśmienite ze szklanką gorącego mleka. Dawniej, bardzo często kupowałam takie w pobliskiej piekarni i muszę przyznać, że domowe nie odstają od nich ;D Polecam! Składniki:(na około 6-8 bułeczek) Ciasto: 40 g miękkiego masła 1/2 szkl. letniego mleka 10 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru(...)mąki pszennej 80 g. posiekanej mlecznej/ gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 20 minut) 2. Następnie dodać resztę składników (oprócz czekolady
Nastoletnie Wypiekaniebabeczkę... Wycieczka do lasu wieczorowa porą? czemu nie! Szczególnie gdy leśne owoce czekają, a gdy głód nas dopadnie możemy zjeść ciacho! Np. muffinkę kawowa z czekoladą, malinami i jagodami właśnie :) Lekkie, smakowite i wilgotne od owoców, to jest to! Muffinki kawowe z owocami i czekolada 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)łyżeczki soli i cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 120 g masła roślinnego, rozpuszczonego 1 jajko, rozbełtane garść jagód 12 malin garść posiekanej czekolady Mokre składniki mieszamy ze sobą w kubku. Łączymy w misce składniki suche. Mieszamy zawartość obu naczyń. Nie za mocno, wystarczy widelcem by składniki się połączyły. Dorzucamy jagody i czekoladę i mieszamy. Blaszkę
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne babeczki które upiekła moja córka Agnieszka z moją niewielką pomocą Składniki: - 150 g masła - 125 g czekolady (ze skórką pomarańczy 70% kakao ) - 50 g czekolady białej - 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 1 mały olejek zapachowy butter-vanille albo waniliowy - 2 duże jajka - 170 ml mleka Sposób(...)przygotowania: 1. - Czekolady posiekać na małe kawałki - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą kakao i cukrem - Masło rozpuścić i ostudzić. 2. - Do miski dać
W królestwie smaków BeatyZapraszam na pyszny sernik o wspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą na grubej tarce - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka(...)cytryny - sok z 1/2 cytryny - 100 g mlecznej czekolady startej na grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta razem w misce zgnieść i wyrobić ciasto zawinąć w folię włożyć
W królestwie smaków Beatymasła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 30 dag czekolady mlecznej maliny lub inne owoce * ja po prostu powrzucałam wszystko co miałam ponapoczynane (jak to przy dziecku) - połowa to były herbatniki a reszta biszkopty, ciastka zbożowe i jeszcze mi parę deko brakowało(...)łyżki masy i wymieszać, upewnić się że nie ma grudek (gdyby były - podgrzać ponownie i wymieszać). Dodać do ubitej śmietany z mascarpone, zmiksować z cukrem pudrem. 5. 150 g czekolady rozpuścić (w mikrofali lub kąpieli wodnej). Zastygnięty spód wyjąć z lodówki i rozsmarować na nim czekoladę (będzie cudownie chrupać przy każdym kęsie). Na to wyłożyć masę śmietankową
Kto ugości moich gości?likieru miętowego lub odrobina zielonego barwinka (dałam likier, ale na przyszłość dam również barwnik, by kolor był bardziej intensywny) polewa: 50 ml śmietany 30% pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 kostki białej czekolady odrobina barwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce) Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Mieszamy. Spód musi mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę(...)wrzącą wodą. Pieczemy około 1,5 godziny. Studzimy.Najlepiej pozostawić sernik na całą noc w spokoju. Przygotowujemy polewę. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę i delikatnie co jakiś czas mieszamy. Polewamy sernik. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę zielonego barwinka i robimy esy floresy na ciemnej polewie. Zostawiamy do zastygnięcia polewy. Smacznego
na moim stole...Potem tylko wstawić tartę do lodówki i gotowe. Pysznie i naprawdę ekspresowo. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować
maniapieczeniałyżki kakao 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek rumowy Dekoracja: 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady garść orzechów laskowych lub włoskich Przygotowanie: W rondelku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka(...)rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po ostygnięciu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać orzechami. Rada: W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt gęste można dodać jajko. Można tak jak większość społeczeństwa robiąc murzynka odlać około
Ciastka - domowe słodkościpichceniu) i rozwiązujemy problemy (kto tym razem ubije śmietanę?) ;) Zgrany z nas duet, prawda? ;) Składniki: 300 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 100 g białej czekolady z kokosem 100 g wiórków kokosowych + maliny Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć. Wystudzoną galaretkę wymieszać z chłodną, ale płynną(...)czekoladą, odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać kokos, delikatnie wymieszać. Następnie wlać zimną galaretkę z czekoladą, dokładnie połączyć. Masę przelać do pucharków, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować malinami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypotrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi :) Tort dobrze się trzymał, dojadaliśmy resztki przez tydzień i nic się nie psuło, jedyne, przed czym ostrzegam(...)razem z wiśniami (tak konkretnie, na jeden blat jeden słoiczek i w tym przypadku nasączanie niepotrzebne) i jeszcze cienką warstwą gorzkiego kremu czekoladowego. Góra wykończona wiśniami i całość oblana czekoladą, czyli coś, co uwielbiam ja! 3. Tort z marcepanem - również czekoladowe blaty przesmarowane lekko powidłami śliwkowymi i przekładane masą marcepanową homemade (obrane migdały zmielone z cukrem i likierem amaretto) czyli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEUwielbiam te małe, smakowite, czekoladowe wspaniałości. Są wyborne! Gorzka, kremowa czekolada, przełamana słodkim, delikatnym smakiem marcepanu... Poezja... Smaki idealnie się równoważą tworząc niezapomniane doznania. Przygotowuje je zawsze na większe uroczystości bądź Święta, bo ładnie się prezentują i są pyszne! Jeśli wybieramy się do kogoś w gości to pakuję je razem ze słodkimi jajeczkami do małego pudełeczka i słodki prezent(...)gotowy. Polecam!!! Składniki na trufle z marcepanem w zależności od użytych foremek na około 15-20 sztuk 200 g marcepanu 200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70% lub więcej) 50-60 ml śmietanki 30% gotowe czekoladowe ozdoby np. serduszka, ażurki itp. lub posypka cukrowa Przygotowujemy foremkę do czekoladek (ewentualnie pojemnik do przygotowywania kostek lodu lub jakieś inne
Rozpustne gotowanie