czekolada - 27946 przepisów (strona:476/1864)

KOPIEC KRETA - Z DOMOWEGO OGRÓDKA 157

kuchni ;) SKŁADNIKI: na ciasto   125 g mąki pszennej 125 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 łyżki kakao 40 g gorzkiej czekolady szczypta soli na masę śmietanową 600 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g gorzkiej czekolady 3 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny pół szklanki wrzącej wody dodatkowo(...)dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, dodając po trochę cukru.  Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao, oraz roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia

Kuchnia w opałach
Sernik z orzechami 406

Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek(...)białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić

Bullio
Muffinki kokosowe expresowe 1995

Przepis pochodzi z bloga "kwestia smaku". Ja dodatkowo polałam muffinki białą czekoladą i obtoczyła w wiórkach kokosowych. Z jednej porcji wychodzi 13-14 muffinek. Składniki: 310 ml mleka 1 i 1/4 łyżeczki miodu 125 g cukru 70 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jaja dobrze roztrzepane 230 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia muffinek (np. Kresto(...)białej czekolady do polania muffinek Dodatkowo: forma do muffinek papilotki do muffinek (opcjonalnie) Wykonanie: Zagotować mleko z miodem Wiórki, cukier, mąkę i proszek do pieczenia razem wymieszać Dodać jaja i mleko, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 25 min. Jak muffinki ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli

IMPRESJA SMAKU
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 294

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem(...)piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce. W czasie nakładania polewy pierniczki nie mogą być ciepłe. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zestawiamy z ognia i każdy pierniczek maczamy w czekoladzie i posypujemy migdałami i układamy do zastygnięcia czekolady na kratce. Aby pierniczki dobrze zmiękły trzymamy

IMPRESJA SMAKU
Muffinki czekoladowe z musem malinowym i granatem 209

połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu dają…….., sami zresztą sprawdźcie. Składniki: 12 - 14  szt.   100 g czekolady gorzkiej, 4 łyżki kakao, 200 g masła, 15 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150 g cukru pudru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, szczypta soli, ponadto: cukier puder do posypania, ziarna granatu, maliny świeże, albo mrożone. Przygotowanie: Czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Mleko podgrzewamy i powoli dolewamy do rozpuszczonej czekolady z masłem, energicznie mieszając, nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Kakao łączymy z mąką,  proszkiem do pieczenia i solą. Całe jajka ubijamy, dodajemy

Moniki Smakołyki
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6375

opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)wkładamy do blaszki, nasączamy syropem brzoskwiniowym i smarujemy dżemem. Wykładamy krem z brzoskwiniami, kładziemy nasączoną syropem drugą część ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą 1/3 porcję kremu, wyrównujemy powierzchnię. Z czekolady i oleju arachidowego robimy polewę. Rozpuszczamy połamaną czekoladę z olejem w mikrofalówce. Co jakiś czas mieszamy polewę, wyjmujemy zanim czekolada się całkowicie rozpuści. Mieszamy, już bez ogrzewania, do całkowitego rozpuszczenia

mojewypiekiinietylko
Tort czekoladowo-śliwkowy 197

rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix  100 g gorzkiej czekolady POZOSTAŁE: 1 kg śliwek 40 ml wódki powidła śliwkowe cukier 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 60 g gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)dodać mascarpone i chwilkę miksować. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan-fix i zmiksować wszystkie składniki razem (krótko, tylko do połączenia składników). Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką. WYKONANIE Do soku uzyskanego z śliwek wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można

Passions hobbies life
Tarta Halloween'owa 144

pająków. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru 7 łyżek masła 3 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru 2 jajka 1/2 szklanki chudej śmietanki 1 łyżeczka esencji waniliowej BITA ŚMIETANA I DEKORACJA: 60 g gorzkiej czekolady  500 ml śmietany(...)wody, żeby ciasto było bardziej elastyczne. Gotową masą wylepić formę o średnicy 26 cm, dno ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut. Nadzienie: Do rondla włożyć masło i czekoladę, roztopić na małym ogniu nieustannie mieszając. Nieco ostudzić (żeby nie było gorące). Do miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubić na jednolitą masę, następnie dodać śmietankę, esencję waniliową i masę

Passions hobbies life
Domowy Deser 243

niż domowej roboty deser w niedzielne popołudnie.  Ten nie zajmuje dużo czasu, ani nie wymaga specjalnych, kuchennych umiejętności,żeby wszystkim smakował.  Idealny dla miłośników mascarpone oraz gorzkiej czekolady.  Trzy warstwy, które łączą się wręcz idealnie.  Inspiracja - Zdrowa Kuchnia Składniki (na dwie porcję) : Herbatniki Garść Ulubionych orzechów 100g Gorzkiej czekolady  250g Mascarpone 1 łyżka soku(...)cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli wodnej(ta metoda jest częściej polecana). Następnie do rondelka dodajemy herbatniki z orzechami i dokładnie

Chocolate Stop Tempting
Ciasto bounty 256

masło i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec do masy kokosowej dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i gotujemy przez 2-3 minuty. Lekko przestudzić. Polewa 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać(...)rozpuszczonymi czekoladami

Delicious Titbits
Babka marchewkowa z orzechami i czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.73 200

Jestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo chciało mi się czegoś słodkiego, marzyłam o ciachu pełnym smaku, pachnącym tak, że dech zapiera i... upiekłam tę babkę! Baba marchewkowa z orzechami i czekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki  1 szkl(...)oleju 2 łyżeczki cynamonu po 3/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru spora garść całych orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiej czekolady, u mnie w postaci małych drażetek do pieczenia 3 spore marchewki starte na drobnych oczkach Wszystkie sypkie składniki ciasta mieszamy. Dodajemy do nich olej, jajka, marchewkę, czekoladę i orzechy. Wszystko miksujemy.  Ciasto wylewamy do blachy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka z rabarbarem i czekoladą 186

jest najlepszym czasem dla miłośników rabarbaru, a jeszcze gdy na działce ktoś ma własne krzaczki rabarbaru ;) Proponuję dziś ciekawe połączenie rabarbaru i gorzkiej czekolady :) Pycha! Ciastka z rabarbarem i czekoladą Składniki: 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka mleka pół tabliczki gorzkiej czekolady 90 g masła 100 g cukru 140 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)bieżącą wodą, oczyścić ze skórki i pokroić na drobne kawałeczki. Masło, cukry roztopić i wymieszać. Ostudzić Do chłodnej masy dodać całe jajko i łyżeczkę mleka - całość wymieszać trzepaczką. Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z mąką, proszkiem do pieczenia i solą dodać do gotowej masy - wymieszać łyżką, a na końcu dodać rabarbar i wymieszać.  Gotową masę wykładać

Lawendowe Niebo
Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake 195

pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta kardamonu, cynamonu i soli krem 150 ml śmietany kremówki 150 gram serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 wyfiletowana pomarańcz polewa 1/2 gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki PRZYGOTOWANIE Dynię kroję na kawałki  i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyciągam z piekarnika i odkrawam skórki(...)łyżce serka mascarpone. Kiedy śmietana połączy się z serkiem dodaję pomarańcz wraz z sokiem i całość delikatnie mieszam. Polewa: Do miseczki wlewam śmietanę do której dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Miseczkę stawiam na garnku z woda i całość gotuję na wolnym ogniu do momenty rozpuszczenia się czekolady. Czas od czasu mieszam aby składniki połączyły się. Zdejmuję z garnka i odstawiam

Magiczna kuchnia Darii
Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 137

białego cukru 500 g twarogu sernikowego 400 ml śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g budyniu (waniliowego) 1 limonka 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy POLEWA: 1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa) opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentu PRZYGOTOWANIE spodu sernika: Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników(...)uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Polewę rozprowadzamy na serniku za pomocą pędzelka, wedle własnych upodobań

kulinarnyJa
Brownie czekoladowe 1336

Dziś coś dla fanów czekolady-amerykański klasyk.  Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe.  Czas przygotowania: 30 min. Składniki na formę 20 x 30 cm Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI na brownie czekoladowe: 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70% 230 g masła 3 jajka 270 g białego cukru kryształ 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 140 g mąki pszennej(...)szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170'C. W rondelku rozpuszczamy pokruszoną czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Nie gotujemy, jedynie rozpuszczamy na jednolitą konsystencję i odstawiamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ubijamy ja puszystą masę. Do masy przelewamy płynną czekoladę i mieszamy mikserem na niskich obrotach

kulinarnyJa