Lubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z
Kuchnia w czekoladzieNie za słodkie, ale za to mięciutkie i pulchniutkie ślimaczki drożdżowe z owocami lata- borówkami i jagodami. Osobiście użyłam mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło
Kuchnia w czekoladzieNie wiem czy jest ktoś, kto nie lubi fast-foodów. Sama osobiście chyba nie znam, albo po prostu nie wiem, że znam. Dawniej za takowe
Kuchnia w czekoladzieCzęsto zdarza mi się mrozić białka, ale nigdy nie miałam na nie dobrego pomysłu. Z pomocą przyszła mi Dorotka, która na swoim blogu dodała wpis o
Kuchnia w czekoladzieWiecie już, że robiłam troszkę przetworów. Między innymi z cukinii. Dlatego, by troszkę Was do nich przekonać i zachęcić- dzielę się z Wami przepisem na
Kuchnia w czekoladzieDziś propozycja na wykorzystanie warzyw :) Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być
Kuchnia w czekoladzieChoć osobiście bardziej lubię konserwowe, to te kiszone, które zrobiłam z przepisu Mamy też są niczego sobie. Jeśli macie jeszcze dostęp do świeżych ogórków, to zachęcam
Kuchnia w czekoladzieProste i pyszne ciasto, którym ostatnio zachwyciła się moja rodzina. W przepisie, który dostałam od bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:) Składniki : Ciasto : 2 szklanki drobno startej marchewki 5 jajek 300 g mąki pszennej 330 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka(...)Masa : 500 ml mleka 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (16 g) 200 g masła Polewa : 40 g masła 60 g czekolady gorzkiej 60 g czekolady mlecznej Wykonanie : Zaczynamy od przygotowania budyniu. 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej rozrabiamy dokładnie w 120 ml mleka. Pozostałe 380 ml mleka zagotowujemy
cucinareporcje): - woda z ciecierzycy (może być z puszki), - coś do słodzenia (ja użyłam miodu z mniszka, ale może być syrop z agawy lub jakiś słód), - 9 kostek gorzkiej czekolady, - garść borówek, - 1 figa Wykonanie: Wodę z ciecierzycy ubijać na gęstą pianę (może to trwać do kilkudziesięciu minut), powoli dolewając słód. W czasie gdy piana się ubija roztapiamy czekoladę stawiając miskę(...)garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę. Ja dolewałam gorącą czekoladę do ubijającej się piany i powoli mieszałam do całkowitego połączenia, pod koniec dodajemy borówki. Mus przekładamy do foremek i delikatnie układamy na wierzchu pokrojone figi. Wstawiamy mus do lodówki, najlepiej na noc. Mój mus był trochę jak zimny nie pieczony fondant, delikatny mus czekoladowy i płynny środek. Być
Co na wege obiad?Kiedy brak słoneczka tak jak dzisiaj właśnie , trzeba sobie samemu ocieplić dzień . Tak właśnie powstał deser z moreli śmietany czekolady i jagód . Składniki Morelowa pokusa że śmietaną i wanilią : śmietana 30% 400 ml serek waniliowy np danio 1 szt ( mały) morele szt jagody 1-2 łyżeczki na szklaneczkę banan 2 szt Dodatkowo: czekolada mleczna 150 g słonecznik(...)Przekładamy po 2 łyżki śmietany do szklaneczek. Morele kroimy w kostkę i dodajemy do śmietany , posypujemy żurawiną Zakrywamy śmietaną owoce i kładziemy pokrojonego banana i jagody. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i wsypujemy słonecznik. Gorącą czekoladą polewamy deser na wierzchu na jagody i banany . Do lodówki do zastygnięcia . Po prostu bomba , rodzinka zachwalała więc smakował
Różowa kuchniadłuższego czasu szukałam przepisu na idealne brownie. I w końcu się udało a mój mąż je uwielbia! Nie ma lepszego ciasta na poprawę humoru :) Składniki: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Obie czekolady z masłem roztopić(...)parze i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną z proszkiem i zmiksować. Na koniec dodać czekoladę z masłem i wymieszać. Masę przelać do formy 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 min w 180 stopniach. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach