czekolada - 27946 przepisów (strona:475/1864)

A to było tak... 138

Syrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo- pomarańczowe 7. Sól smakową cytrusową / cytrusowo-rozmarynową * 8. Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy z solą morską i rozmarynem / Kiszone mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów(...)pieprzem, kardamonem, imbirem, goździkami i wieloma innymi, wspaniałymi zapachami.  Prawdziwie czekoladową rozkosz zafundował nam Lindt , którego udział w drugiej edycji warsztatów był dla nas prawdziwym wyróżnieniem. Smakowałyśmy najlepsze czekolady łamiąc bezkarnie kolejne tabliczki, topiąc, mieszając i siekając, a wszystko po to, by poczuć wyjątkowy smak czekoladowych pomysłów. Od dawna uważam czekolady Lindt za najlepsze i możliwość niemal nieograniczonego

KUCHARNIA
Czekolada, zielony i jajko. 161

inne od wszystkich.  Inne i dla mnie - podobnie jak pewnie dla większości - zupełnie niezrozumiałe.  "A na czekoladowe warsztaty chętnie bym się wybrała, by wreszcie zrozumieć tę magię czekolady, która mam wrażenie oczarowała wszystkich oprócz mnie. Niech mnie ktoś wreszcie przekona, że brownie, pralinki i trufle, krem czekoladowy i lody o tym smaku to właśnie TO!" Jak można(...)lubić czekolady?!  To misja, z którą chcę się zmierzyć - na czekoladową przygodę zapraszam więc Paulinę J. i przyjmuję sobie za punkt honoru, że wychodząc z warsztatów zmieni zdanie o czekoladzie. A jeśli tak się nie stanie? Co wtedy? Wtedy na pewno ja zjem tabliczkę czekolady - na uspokojenie:) Paulino, proszę o kontakt mailowy: kucharnia@wp.pl Pozostałym uczestnikom bardzo dziękuję za udział

KUCHARNIA
Serduszka z musem malinowym 148

lubi słodkości? A i okazja będzie by zrobić sobie w domu swoje pralinki. Dzisiaj wersja z gorzką czekoladą oraz musem malinowym. Musicie je zrobić koniecznie! Nie tylko na Walentynki :) Składniki : * 2 tabliczki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * mus malinowy bądź dżem Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie wypełnić foremkę silikonową przeznaczoną do czekoladek. Wstawić do lodówki na pół godziny(...)Czynność powtórzyć raz jeszcze, by ścianki czekoladek były grubsze, odstawić do przestygnięcia. Napełnić nadzieniem do 3/4 wysokości czekoladek, resztę uzupełnić czekoladą. Odstawić do całkowitego zastygnięcia

Magiczne Życie Marty
CIASTO KUKUŁKA 188

mąki ziemniaczanej pół szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szkl. cukru Masa śmietanowa Dwie śmietany 30% (0,5l. każda) 8 łyżeczek żelatyny Poncz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej czekolada gorzka (100g) czekolada mleczna (100g) 3-4 kieliszki wódki 3 łyżki cukru Sposób przygotowania BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu(...)biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem

w mojej kuchni
batonik Bounty 125

Jesli jestescie fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Mieciutki, intensywnie kokosowy, oblany duza iloscia mlecznej czekolady ..!  Przepis z blogu Dagmary 'A cat in the kitchen' . Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady(...)sciskajac wiórki w dloni). Ukladac je na papierze do pieczenia, przykryc folia aluminiowa, schlodzic przez minimum godzine. Rozpuscic mleczna czekolade (w kapieli wodnej lub mikrofali). Kazda kulke zanurzyc w czekoladzie (mozna sobie pomóc wykalaczka), wylozyc na papier, by czekolada stwardniala (trwa to dosc dlugo, mozna wlozyc do lodówki, bedzie szybciej; ja po prostu odstawilam na noc w chlodniejsze miejsce). Przechowywac

w mojej kuchni
Powidla sliwkowe z czekoladą --Confettura di prugne con cioccolato ... 121

stopnia dojrzałości śliwek) 2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii  100 g kakao Deco  Morreno 1i 1/2  tabliczki 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady  dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!!   Wykonanie(...)odkrytym garnku , przez 2 dni .Po upływie 2godz. zaczynamy mieszać , do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Duże kawalki można zmiksować blenderem w garnku. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao 100g i czekoladę.-po dodaniu czekolady i kakao powidla  gęstnieja  i trzeba  mieszac ...Gotowe przelożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć  i studzić przykryte  kocykiem.   Smacznego

w mojej kuchni
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 233

psychicznego oraz stresu wzrasta zapotrzebowanie na magnez, który często dodatkowo wypłukiwany jest przez duże spożycie kawy w tym okresie. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest kolejny produkt deseru, czyli gorzka czekolada. Zawiera związku pobudzające pracę mózgu do wysiłku, co w połączeniu z magnezem, który poprawia koncentrację, daje doskonałe rezultaty w nauce. Ziarno kakaowe to wspaniałe źródło antyoksydantów, które poprzez zwalczanie wolnych(...)rodników hamują proces starzenia się skóry. Składniki: (5 porcji) - kasza jaglana - 1/3 szklanki - gorzka czekolada - 1 tabliczka - kakao (naturalne) - 2 łyżki - miód - 1 łyżka - mleko - 1/2 szklanki - cynamon Sposób przygotowania:  Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka. Przestudzoną kaszę wraz z pozostałą częścią mleka dokładnie zblendować

Fit-amina
Tarta z gruszkami i ricottą 316

szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki podobnej wielkości 225 g serka ricotta nasionka z 1/2 laski wanilii 50 białej czekolady 100 g śmietany 36% 2 jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN + CHŁODZENIE POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone(...)minut.  3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać do końca do końca. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i dodatkiem nasion z laski wanilii (nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy miskę z czekoladą, śmietaną i nasionkami wanilii. Mieszamy aż do rozpuszczenia). Ricottę ubijamy

My Culinary Art
Tort straciatella z truskawkami 226

mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek(...)połączenia składników). Niecałą połowę kremu umieścić w innej misce, wlać zmiksowane truskawki wraz z odrobiną galaretki i zmiksować do połączenia składników. Do drugiej części śmietany dodać potartą na tarce czekoladę i również zmiksować. Na stężałą już galaretkę nałożyć warstwę kremu z czekoladą, następnie nałożyć kolejny oblat, posmarować go dżemem truskawkowym i nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Następnie nałożyć górny oblat

Passions hobbies life
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 199

Maga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ!  Często robię podwójną porcję bo moje małe ciasteczkowe potwory je uwielbiają... (i ja też;) ) Sa idealne do kawki, na słodka przekąskę, podwieczorek dla dzieci lub niespodziewanych gości.  SKŁADNIKI: szklanka mąki tortowej pół szklanki zmielonych płatków owsianych 130g masła 3 żółtka pół szklanki cukru pudru miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy tabliczka(...)mlecznej czekolady 3 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy

Pyry na Gaz
Babka szampańska 164

Jeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje, że nie można przejść obok niej obojętnie. Przepis pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę warto ją upiec. Składniki na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam(...)piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową. Składniki na polewę czekoladą: 1 tabliczka czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 127

lubi lodów?? Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem na domowej roboty lody z białej czekolady. Całe przedsięwzięcie jest bardzo proste. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI NA LODY 6 PORCJI:   1 jajko 1 żółtko 3 łyżki drobnego cukru 150 g białej czekolady 300 ml mleka 150 ml gęstej śmietany SKŁADNIKI NA WAFELKI: 1 białko 4 łyżki drobnego cukru(...)łyżki przesianej mąki 2 łyżki przesianego kakao w proszku 2 łyżki stopionego masła A jak to zrobić: 1. Jajko, żółtko oraz cukier utrzeć w żaroodpornej misce na gładką masę. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do innej żaroodpornej miski razem z 3 łyżkami mleka i stopić, umieszczając miskę nad rondlem z gotująca się wodą. Resztę mleka wlać do garnka i doprowadzić

Kuchnia w opałach
ROZGRZEWAJĄCY DESER 120

kwietnia to Światowy dzień czekolady warto więc go uczcić, no bo w końcu dzisiaj w boczki nie pójdzie :) Świętujecie ? Ja tak. Po plotkach z koleżanką i spacerze w deszczu postanowiłam skomponować coś co mnie rozgrzeje i mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka(...)słodkiego białego wina ( w moim przypadku Canelli brzoskwiniowe ) 1 mała śmietanka 30 % 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki cukru kryształ 2-3 łyżki wody mleczna czekolada pokruszona 3 truskawki A jak to zrobić: Suszone owoce pokroić i zalać winem odstawić na około godzinę, by nasiąkły. Cukier kryształ roztopić dodając wodę, aby powstał karmel, lekko schłodzić

Kuchnia w opałach
BANANY W CZEKOLADZIE Z SOLONYMI ORZESZKAMI 115

sobą słodkie i słone ? Zaryzykowałam i nie żałuję :) Wyszła idealna przekąska na lato trochę słodka, trochę słona, ale jak najbardziej owocowa. Spróbujcie, polecam. SKŁADNIKI: 2 banany 100 gram gorzkiej czekolady 60 g solonych orzechów ziemnych dodatkowo:melon, kiwi i truskawki A jak to zrobić: Orzeszki pokroić na  drobne kawałki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Banany obrać ze skóry(...)pokroić każdy na trzy części. Przy pomocy łyżki oblać banany czekoladą, a następnie obtoczyć je w orzeszkach. Dla ułatwienia w każdy kawałek banana można wbić patyczek (np. do szaszłyków), będzie łatwiej nim obracać. Tak przygotowane przekąski, schłodzić w lodówce, aby czekolada stężała

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWE TRUFLE 133

punkcie trufli, trufelków, trufeleczków...:) Zachęcam do własnoręcznego ich wykonania. Eksperymentujcie i szukajcie przepisu idealnego. Ja wciąż SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 1 szkl. mleka w proszku 200 g białej czekolady otarta skórka z jednej cytryny sok z 1 cytryny 200 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Mascarpone połączyć z mlekiem w proszku i dodać roztopioną w kąpieli wodnej białą(...)czekoladę. Całość wymieszać za pomocą miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dolewać sok z cytryny i dosypać otartą skórkę. Masę schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Ze schłodzonej masy formować kulki i odstawić do schłodzenia. Następnie obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia. Część trufli obtoczyłam w mielonych migdałach, to wersja dla mniej cierpliwych

Kuchnia w opałach