czekolada - 27946 przepisów (strona:482/1864)

TRUSKAWKOWE SZASZŁYKI 238

smaczną i lekką truskawkową przekąskę, która wspaniale się sprawdza na spotkaniach towarzyskich.  Zapewniam, że truskawkowe szaszłyki zawładną sercami  wszystkich! A potrzebujemy do niej : ładne truskawki 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki dodatkowo: patyczki do szaszłyków Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy ogonki, delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą(...)wstawiamy do garnka z gotującą się wodą), dodając 2 łyżki słodkiej śmietany. Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na patyki do szaszłyków nadziewamy po kilka truskawek, polewamy je polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia

Walijskie Pichcenie
BABKA W KROPKI 197

Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna.  Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny(...)łyżek kokosu Na ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 1/2 szkl, mleka 1/4 szkl. oleju tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kulki: W blenderze miksujemy biały ser, żółtko, cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 224

Kolejna fajna propozycja.  Naprawdę idealne połączenie kremowego środka,  maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi(...)skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód tarty i znów wstawiamy do lodówki.  Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy

Malinowe Pocałunki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 167

rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce  minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru(...)wodnej , studzimy .Aby kuwertura po zastygnięciu miała idealny połysk bez szarego nalotu trzeba ja utemperować!-to proces gdzie trzeba tylko zachować prawidłowe temperatury-Za pomocą widelca zanurzamy owoce w czekoladzie w ten sposób by pokryły się czekoladą a ogonki i szypułki pozostały czyste.Pokryte czekolada owoce obtaczamy w wiórkach kokosowych, odkładamy do wyschnięcia. Idealnie smakują w doborowym towarzystwie , przy lampce wytrawnego

Malinowe Pocałunki
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 180

sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mniejsza cytryna, 1 kg twaróg na sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 tabliczka czekolada gorzka, 5 sztuk mandarynki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie czekoladą(...)góry tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem na drobne kawałki pianę z 4-ech jajek ubić na sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 200

Sekretem każdego sernika jest dobrej jakości ser.  Dobry wiejski twaróg nie powinien być zbyt suchy i nie powinien być kwaśny. Dzisiaj moja wariacja łaciatego sernika pod pierzynką z czekolady i migdałów.   Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki mąki  20 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka(...)mieszamy.  3. Na ciasto wylewamy warstwowo biały i ciemny ser. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez ok. 80-90 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Polewa: tabliczka czekolady  migdały w płatkach 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, można dodać 2-3 łyżki wody, aby była bardziej płynna. Roztopioną czekoladą polewamy wystudzony sernik i posypujemy migdałami

Apetyczna babeczka
Mrożona Tarta Malinowa 153

Składniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej(...)godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz

Anioły w kuchni
Lizaki na halloween 285

usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy(...)krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia czekolady (najlepiej do lodówki). Gotowe.Smacznego

Kolizje Smaków
Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej ( jaglane brownie ) 1716

Składniki : ( na małą blachę ) * 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym ) * 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych * 1/2 szklanki masła orzechowego * 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej ) * 3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego ( np. Alpro ) * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1 łyżka mąki kukurydzianej * 1 łyżka skrobi ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowego ) Wykonanie: Czekoladę połamać(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać masło orzechowe - połączyć składniki. Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Czekoladę zmiksować z kaszą jaglaną i cukrem, dodać zmielone orzechy, obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz napój czekoladowy. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach C przez

kolorowotorcikowo
Domowy Twix. 483

Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 2 opakowania herbatników (opakowanie 155 g) 125 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 200 g mlecznej czekolady Przygotowanie:  W rondelku łączymy masło, cukier trzcinowy, prosty cukier, miód, mleko i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 min do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Karmel lekko studzimy(...)się połączyła z drugą warstwą herbatników). Wlewamy pozostały karmel i odstawiamy na 1 godzinę do całkowitego wystygnięcia, następnie studzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.  W kąpieli wodnej topimy czekoladę, a ostudzone ciasto kroimy na paluszki przypominające batoniki Twix. Batoniki zanurzamy lub polewamy czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia czekolady.   Batoniki możemy przechowywać w lodówce ok. 7 dni. Smacznego

Kuchnia Łukasza
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 404

cukru trzcinowego Składniki kremu: - 1 szklanka puree z dyni* - 1/4 szklanki syropu z agawy (lub innego ulubionego) - 3 łyżki masła orzechowego - 1/4 szklanki kakao Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej) - 1 łyżka syropu z agawy - 1/3 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego) - 1 łyżeczka oleju kokosowego *Puree dyniowe: Dynię przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. Polewa: W małym rondelku podgrzać mleko, olej oraz syrop, gdy zaczną bulgotać dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, intensywnie mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić. Wystudzone placki przełożyć przygotowanym kremem i polać przestudzoną polewą czekoladową. Można posypać wegańskimi płatkami czekoladowymi (jak u mnie

Smaczne Zdrowe
Sernik na zimno " Stracciatella " 445

kremówki 30 % 250 g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny ( dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek ) cukier wanilinowy ( 16 g ) 1 gorzka czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt : 6 jaj 1 szkl. cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( uzyłam z firmy Symbio ) 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa(...)śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok.20- 30 minut . Masa serowo - śmietankowa : Ubijamy zimną śmietankę

Słodkości i nie tylko
Ciasto Delicje 161

robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku(...)czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 100 g masła Kakao, cukier, wodę zagotowujemy. Dodajemy masło. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo: 100 g posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody Wykonanie: Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt

Made By Mom And Son
Słodkie gruszki z słoną nutą 190

smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie łyżki cukru brązowego(...)łyżki miodu, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 1 laska wanilii, 12 kostek czekolady mlecznej, 4 łyżki zmielonych orzechów, 200 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, rodzynki.       Ciasto francuskie: 100 ml wody 1 łyżeczka soli, 250 g miękkiego masła, 200 g mąki pszennej. Przygotowanie:  Przygotowanie ciasta francuskiego: Do miski wsyp mąkę, dodaj

Moniki Smakołyki
Zupa czekoladowa 187

Dzisiejsza pogoda nastraja by zrobić sobie do jedzenia coś wyjątkowego, innego niż zawsze. Stąd moja propozycja właśnie - zupa czekoladowa, nie tylko dla wielbicieli czekolady :) Składniki : 1 tabliczka czekolady deserowej 1/2 l. mleka 2 kopiaste łyżki rodzynek sułtanek- można mniej  pół filiżanki suszonych moreli - można mniej kopiasta łyżka cukru żółtko Przygotowanie: Morele moczymy około 1 godziny w wodzie, a potem(...)wodzie gotujemy je do momentu , aż będą miękkie, ale nie rozgotowane Rodzynki moczymy chwilę i odsączamy W mleku zagotowujemy pokruszoną czekoladą, a żółtko ucieramy z cukrem na kogel -mogel Po rozpuszczeniu czekolady w mleku zestawiamy je z ognia i dodajemy ostrożnie (cały czas mieszając) utarte żółtko, dobrze mieszamy do połączenia składników Morele kroimy w paseczki i wraz z rodzynkami dodajemy

Proste Potrawy