orzechowego zarówno na słodko jak i w potrawach słonych. Pierwsza odsłona – na słodko-słono, to tarta praktycznie bez pieczenia, łącząca w sobie słodki smak karmelu, słoność krakersów, czekolady i masło orzechowe-będące połączeniem obu smaków-słonego i słodkiego. Dla mnie rewelacja! Tarta jest bardzo sycąca, mały kawałeczek zaspokoi Wasz apetyt na słodkości. Połączenie jest naprawdę(...)opcjonalnie) Krem: 250 g serka kremowego np. Philadelphia lub mascarpone 75 g masła orzechowego 5-6 łyżek masy krówkowej Czekoladowy krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g mlecznej czekolady, posiekanej 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Dodatkowo: 1 duży banan Przygotowanie: Krakersy umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania okruszków. Dodajemy masło orzechowe i rozpuszczone, lekko przestudzone masło. Ponownie miksujemy
Mania GotowaniaBabka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :) Składniki: 4 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania(...)Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i pozostawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz czekolady, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Czekoladę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do ciasta i zagniatamy razem. Formę na babkę natłuszczamy masłem lub olejem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Symfonia smakowajednak trzeba bardziej uważać przy przewracaniu placków - są bardzo miękkie. Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ banany same w sobie są bardzo słodkie. Lubimy jednak połączenie bananów z czekoladą i stąd uzupełnienie sosem z gorzkiej czekolady, które nam wszystkim bardzo pasuje. Z reguły z podanych składników wychodzi porcja na śniadanie/ podwieczorek dla 4 osób. Ostatnio jednak Mały i Młody pochłonęli(...)cytryny, dodać do pozostałych składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Sos czekoladowy 100ml śmietanki 30% 40g gorzkiej czekolady Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając. Placki polewać sosem lub po prostu w nim maczać. Smacznego
Pełny talerzsera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona(...)cienkich plastrów sera grueyre 6 plastrów specku kilka łyżek musztardy miodowej garść orzechów włoskich sól i pieprz 250 ml wina pinot noir 300 ml wody 1-2 kostki gorzkiej czekolady (70% kakao) masło lub olej do smażenia Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster przykryć kawałkiem folii spożywczej i cienko rozbić. Jabłko pokroić na plastry, a potem w słupki. Każdy
Pełny talerzponiżej wlać gorącą wodę. Piec w 180°C przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimny sernik polać czekoladą. Można podawać od razu po ostudzeniu, ale schłodzenie w lodówce też dobrze mu zrobi. Polewa czekoladowa: 80 g czekolady min. 70% kakao 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Czekoladę połamać(...)mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki z pozostałymi składnikami. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!), zmniejszyć moc na minimalną. Gdy czekolada zacznie się topić, mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Smacznego! * Jeżeli po zmiksowaniu sera z jajkami masa jest bardzo rzadka (może tak być np. przy użyciu sera z wiaderka), to przed dodaniem mleka
Pełny talerzSkładniki: 100 g deserowej czekolady, 1 saszetka herbaty fit&slim Teekanne, 100 ml wrzątku, 1 łyżka żelatyny. Przygotowanie: Herbatę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia. Wyjmujemy saszetkę i studzimy. W 3-4 łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę. Wlewamy do herbaty, mieszając. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, smarujemy pędzelkiem dokładnie brzegi foremek na pralinki, w której mają być czekoladki. Wkładamy foremkę(...)lodówki na godzinę. Tą czynność powtarzamy jeszcze raz, tak by ścianki z czekolady na pralinki były grubsze. Następnie wlewamy w foremki tężejącą galaretkę. Odstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Na koniec ponownie rozpuszczamy czekoladę i zalewamy nią galaretki. Odstawiamy do lodówki
Aga w kuchniporcje) 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki 30% (schłodzona) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody do rozpuszczenia 1/2 tabliczki białej czekolady 1/2 łyżki wiórków kokosowych 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 łyżki kakao Przygotowanie: Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno (ważne, aby śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone(...)łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy (ostudzoną!) do naszej serowej masy, mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej miseczki z masą serową dodajemy startą na drobny oczkach białą czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Do drugiej startą mleczną czekoladę i 1/2 łyżki kakao, mieszamy. Miski z masami wkładamy do lodówki na około 30 minut, do wstępnego stężenia. Następnie przekładamy
Słodkie okruszkijest on zbyt słodki, ma kwaskowaty smak oraz piękny słoneczny kolor. Posmakuje wielbicielom lemon curd, choć mój krem cytrynowy (który pojawił się już w ciasteczkach cytrynowych ), dzięki dodatkowi białej czekolady, jest od niego bardziej intensywny w smaku. Mazurek przygotowałam w prostokątnej formie (25,5x12,5cm), ale można go upiec w dowolnie wybranym kształcie. Przepisy na inne mazurki znajdziecie tutaj(...)cytryny 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) krem cytrynowy 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 80ml soku z cytryny (z 1-2 cytryn) 100g masła 100g białej czekolady kandyzowana skórka cytrynowa skórka obrana z 1 cytryny (nie wykorzystamy całej do dekoracji) 125ml wody 120g cukru płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz
Smakołyki Berenikicukru pudru szczypta soli 180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny) skórka z 1/4 cytryny Składniki na nadzienie: kupna lub domowa masa kajmakowa płatki migdałów 50 g gorzkiej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę(...)stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia). Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi (ja jej użyłam
My Culinary Artniezwykle kusząco pachnące ciasto. Dodatek chili świetnie rozgrzał Waszego wiecznie przeziębionego zmarzlucha, dzięki czemu po konsumpcji siedziałam z bardzo błogim uśmiechem samozadowolenia malującym się na twarzy. Życie po czekoladzie jest takie piękne... ;) Potrzebne nam: - 250 g gorzkiej czekolady - 125 g masła - 6 jajek - niecałe pół szklanki cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 3-4 porządne szczypty chili Przygotowanie(...)Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w garnku z teflonową powłoką mieszając do połączenia składników. Doprawiamy chili, ponownie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gdy czekolada przestygnie dodajemy po łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę
W poszukiwaniu inspiracjiKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na ciasto według mojej receptury. Ciasto jest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana. Pychota! SKŁADNIKI: -1,5 paczki biszkoptów poncz: kawa z mlekiem Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem(...)masę: - 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym - 100 g gorzkiej czekolady - 3 czubate łyżki kakao - 200 g chałwy - 200 g kostki masła - 1 szklanka mleka w proszku - 100 g cukru W rondelku wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier, masło. Ciągle mieszaj aż składniki połączą się ze sobą. Dodaj połamaną czekoladę, chałwę i kakao. Ciągle mieszając doprowadź
SMYKWKUCHNIWielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami (12 porcji) Składniki(...)mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli 150 g powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mleka do posmarowania 100 g białej czekolady, posiekanej 2 łyżki śmietanki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki. W małej miseczce wymieszaj odrobinę mleka z łyżką cukru i drożdżami i odstaw
karmelowyBardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz polewą czekoladową. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie. składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)gorzkiej czekolady polewa czekoladowa deserowa, u mnie Helio posypka, u mnie popping ekspandrowane nasiona amarantusa Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać pianę z białek
Monia miesza i gotujepoście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g brązowego cukru 75 g gorzkiej czekolady 150 masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)temperaturze pokojowej, moje tak do końca w takiej temperaturze nie były :) I teraz tak, pobrudzimy troszkę misek, ale warto. W rondelku rozpuściłam masło, zestawiłam z ognia i wrzuciłam czekoladę połamaną na kosteczki. Po chwili wymieszałam masło z rozpuszczoną czekoladą i odstawiłam do wystygnięcia. W jednej miseczce wymieszałam kakao, śmietanę, mleko i wystudzoną kawę. Odstawiłam. Do drugiej miseczki przesiałam mąkę, proszek
Blondynka Gotujemacie dostępu do ricotty, to możecie użyć mascarpone czy zwykłego zmielonego sera do serników, ale ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak. Składniki: 500 g sera ricotty 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 duża gruszka opakowanie kruchych ciasteczek Sposób przyrządzenia: Na początek kruszymy(...)stopionym masłem. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód papilotek przekładamy małe porcje ciastek z masłem i dobrze dociskamy, a następnie schładzamy w lodówce przez 10-15 minut. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Rocottę miksujemy z jajkami i cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek. Obraną gruszkę kroimy
upichcic