czekolada - 27946 przepisów (strona:496/1864)

Falbanki makaronowe z sosem malinowym i gorzką czekoladą 137

zwykła kanapka na kolację, to za mało. Niekiedy mam ochotę troszkę pofantazjować i połączyć smaki. Dziś kolacja w innym stylu - makaron na słodko. Falbanki, sos malinowy i odrobina tartej czekolady...brzmi dziwnie? Możliwe, ale proponuję spróbować. Zwolennikom słodkich owocowych smaków na pewno przypadnie do gustu. Składniki: 250 g makaronu typ falbanki 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 1/2 łyżki domowego soku(...)malinowego (opcjonalnie 2/3 szklanki malin, 1 łyżka cukru - zagotować i przesiać przez sito) kilka kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do szklanki jogurtu naturalnego dodajemy 2 1/2 łyżki soku malinowego. Mieszamy. Polewamy lekko ostudzony makaron sosem malinowym. Na wierzch sypiemy startą na tarce na małych oczkach gorzką czekoladę. Smacznego Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Czekolada

Słodkie okruszki
Churros con chocolate 194

Chrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie !  Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii  jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach.  Churros con chocolate Czas(...)minut Składniki na ciasto: 250 ml wody 225 g mąki pszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady  7 łyżek mleka  1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone Jabłka 81

Składniki: 4 jabłka 1 tabliczka gorzkiej czekolady dżem borówkowy cukier puder cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka myjemy i odcinamy im górną część z łodygą. Wnętrze jabłka drylujemy łyżeczką lub takim przyrządem do drylowania (o ile dobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka(...)Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem, na koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się

ClauditteMissCooking
Miętowe lody 147

Lubicie lody miętowe z czekoladą? Bo ja bardzo, to moje ulubione:) Takie jak pamiętam z dzieciństwa a może i lepsze:) Myślę, że długo nie trzeba ich zachwalać, polecam jak najbardziej:)Dla mnie dodatkowy plus za to, że do ich przygotowania nie potrzebne są jajka;D Spróbujcie a na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 3 szklanki kremówki 30% 1 1/2 szklanki(...)mleka 3,2 % 16 gram cukru waniliowego 1 1/4 szklanki cukru kryształu 100 gram gorzkiej czekolady syrop miętowy około 10 łyżek garść świeżej mięty pieprzowej (opcjonalnie odrobina spożywczego zielonego barwnika, u mnie obyło się bez) Wykonanie: Mleko zagotować i zaparzyć w nim mięte. Kremówkę podgrzewać z cukrem na małym ogniu aż do jego rozpuszczenia się. Następnie kremówkę wymieszać z mlekiem

Krakowskie smaki Ani
Parfait śmietankowo- czekoladowe z sosem borówkowym 159

delikatnie wymieszać. Masę wylać na wyłożoną folią spożywczą blaszkę, zamrozić. Masa czekoladowa: 250 ml śmietany kremówki 250 gram serka mascarpone 150 gram serka śmietankowego  żółtko 100 gram gorzkiej czekolady 200 gram cukru pudru Wykonanie: Cukier puder utrzeć utrzeć z żółtkiem na jasną puszystą masę. Kolejno stopniowo dodawać serek mascarpone i serek śmietankowy, ciągle miksować. W między czasie w kąpieli(...)wodnej rozpuścić czekoladę i delikatnie ją przestudzić. Gdy czekolada przestygnie wmiksować ją do masy serowej. Na sam koniec ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać ją do masy, wymieszać do połączenia składników. Gotową masę czekoladową wylać na zamarazniętą masę śmietankową, zamrozić. Sos borówkowy: 250 gram borówek 30 gram cukru kryształu 4  łyżki soku z cytryny Wykonanie: Borówki wymyć, oderwać

Krakowskie smaki Ani
Deser truskawkowy a'la tiramisu 443

śmietanki 30% 150 g podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu Do dekoracji: bita śmietana rozpuszczona czekolada perełki i posypka cukrowa Wykonanie: Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać(...)pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób. Deser truskawkowy, nasze a'la tiramisu, możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, czekoladą i innymi dodatkami. Pamiętajcie tylko, żeby nie wylewać gorącej czekolady na bitą śmietanę. Poczekajcie aż czekolada nieco ostygnie. Smacznego

kolorowotorcikowo
A to było tak... 107

Syrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo- pomarańczowe 7. Sól smakową cytrusową / cytrusowo-rozmarynową * 8. Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy z solą morską i rozmarynem / Kiszone mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów(...)pieprzem, kardamonem, imbirem, goździkami i wieloma innymi, wspaniałymi zapachami.  Prawdziwie czekoladową rozkosz zafundował nam Lindt , którego udział w drugiej edycji warsztatów był dla nas prawdziwym wyróżnieniem. Smakowałyśmy najlepsze czekolady łamiąc bezkarnie kolejne tabliczki, topiąc, mieszając i siekając, a wszystko po to, by poczuć wyjątkowy smak czekoladowych pomysłów. Od dawna uważam czekolady Lindt za najlepsze i możliwość niemal nieograniczonego

KUCHARNIA
Czekolada, zielony i jajko. 129

inne od wszystkich.  Inne i dla mnie - podobnie jak pewnie dla większości - zupełnie niezrozumiałe.  "A na czekoladowe warsztaty chętnie bym się wybrała, by wreszcie zrozumieć tę magię czekolady, która mam wrażenie oczarowała wszystkich oprócz mnie. Niech mnie ktoś wreszcie przekona, że brownie, pralinki i trufle, krem czekoladowy i lody o tym smaku to właśnie TO!" Jak można(...)lubić czekolady?!  To misja, z którą chcę się zmierzyć - na czekoladową przygodę zapraszam więc Paulinę J. i przyjmuję sobie za punkt honoru, że wychodząc z warsztatów zmieni zdanie o czekoladzie. A jeśli tak się nie stanie? Co wtedy? Wtedy na pewno ja zjem tabliczkę czekolady - na uspokojenie:) Paulino, proszę o kontakt mailowy: kucharnia@wp.pl Pozostałym uczestnikom bardzo dziękuję za udział

KUCHARNIA
Serduszka z musem malinowym 122

lubi słodkości? A i okazja będzie by zrobić sobie w domu swoje pralinki. Dzisiaj wersja z gorzką czekoladą oraz musem malinowym. Musicie je zrobić koniecznie! Nie tylko na Walentynki :) Składniki : * 2 tabliczki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * mus malinowy bądź dżem Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie wypełnić foremkę silikonową przeznaczoną do czekoladek. Wstawić do lodówki na pół godziny(...)Czynność powtórzyć raz jeszcze, by ścianki czekoladek były grubsze, odstawić do przestygnięcia. Napełnić nadzieniem do 3/4 wysokości czekoladek, resztę uzupełnić czekoladą. Odstawić do całkowitego zastygnięcia

Magiczne Życie Marty
CIASTO KUKUŁKA 159

mąki ziemniaczanej pół szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szkl. cukru Masa śmietanowa Dwie śmietany 30% (0,5l. każda) 8 łyżeczek żelatyny Poncz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej czekolada gorzka (100g) czekolada mleczna (100g) 3-4 kieliszki wódki 3 łyżki cukru Sposób przygotowania BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu(...)biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem

w mojej kuchni
batonik Bounty 98

Jesli jestescie fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Mieciutki, intensywnie kokosowy, oblany duza iloscia mlecznej czekolady ..!  Przepis z blogu Dagmary 'A cat in the kitchen' . Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady(...)sciskajac wiórki w dloni). Ukladac je na papierze do pieczenia, przykryc folia aluminiowa, schlodzic przez minimum godzine. Rozpuscic mleczna czekolade (w kapieli wodnej lub mikrofali). Kazda kulke zanurzyc w czekoladzie (mozna sobie pomóc wykalaczka), wylozyc na papier, by czekolada stwardniala (trwa to dosc dlugo, mozna wlozyc do lodówki, bedzie szybciej; ja po prostu odstawilam na noc w chlodniejsze miejsce). Przechowywac

w mojej kuchni
Powidla sliwkowe z czekoladą --Confettura di prugne con cioccolato ... 90

stopnia dojrzałości śliwek) 2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii  100 g kakao Deco  Morreno 1i 1/2  tabliczki 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady  dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!!   Wykonanie(...)odkrytym garnku , przez 2 dni .Po upływie 2godz. zaczynamy mieszać , do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Duże kawalki można zmiksować blenderem w garnku. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao 100g i czekoladę.-po dodaniu czekolady i kakao powidla  gęstnieja  i trzeba  mieszac ...Gotowe przelożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć  i studzić przykryte  kocykiem.   Smacznego

w mojej kuchni
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 196

psychicznego oraz stresu wzrasta zapotrzebowanie na magnez, który często dodatkowo wypłukiwany jest przez duże spożycie kawy w tym okresie. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest kolejny produkt deseru, czyli gorzka czekolada. Zawiera związku pobudzające pracę mózgu do wysiłku, co w połączeniu z magnezem, który poprawia koncentrację, daje doskonałe rezultaty w nauce. Ziarno kakaowe to wspaniałe źródło antyoksydantów, które poprzez zwalczanie wolnych(...)rodników hamują proces starzenia się skóry. Składniki: (5 porcji) - kasza jaglana - 1/3 szklanki - gorzka czekolada - 1 tabliczka - kakao (naturalne) - 2 łyżki - miód - 1 łyżka - mleko - 1/2 szklanki - cynamon Sposób przygotowania:  Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka. Przestudzoną kaszę wraz z pozostałą częścią mleka dokładnie zblendować

Fit-amina
Tarta z gruszkami i ricottą 285

szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki podobnej wielkości 225 g serka ricotta nasionka z 1/2 laski wanilii 50 białej czekolady 100 g śmietany 36% 2 jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN + CHŁODZENIE POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone(...)minut.  3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać do końca do końca. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i dodatkiem nasion z laski wanilii (nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy miskę z czekoladą, śmietaną i nasionkami wanilii. Mieszamy aż do rozpuszczenia). Ricottę ubijamy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania