Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 3 łyżki masła orzechowego 10 łyżek mleka roślinnego (lub wody) 1/3 szklanki cukru trzcinowego ok. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (lub gotowych dropsów czekoladowych) szczypta soli Przygotowanie: W misce dokładnie mieszamy mąkę, masło orzechowe, mleko roślinne, cukier oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę(...)nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto więc robić szersze odstępy między ciastkami. Na koniec wierzch ciastek możemy posypać dodatkowymi kawałkami czekolady. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180*C, do momentu aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika czekamy
Bananowe PolePyszne placuszki zrobione z bardzo prostego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego. Nafaszerowane dużą ilością kawałeczków gorzkiej czekolady. Pulchne, lekkie i słodkie w sam raz. Robi się je szybko, smaży jeszcze szybciej, ale najszybciej znikają z talerzy. Najlepiej smakują z roztopionym masłem lub polane syropem klonowym. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 szklanka jogurtu naturalnego ( niezbyt gęstego, bardzo gęsty jogurt można rozrzedzić(...)małą ilością mleka) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady / pokrojonej w drobną kostkę olej do smażenia WYKONANIE W miseczce mieszamy jogurt naturalny z jajkiem i sodą. Mieszamy rózgą lub widelcem i odstawiamy na 5 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i pokrojoną na kawałki czekoladę. Dokładnie
cool and mintyTłuszcz: 2,1g Węglowodany: 16,5g Składniki: 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 jajka 100g cukru pudru (ja użyłam trzcinowego) 180g jogurtu naturalnego 350g cukinii 50g czekolady deserowej 35g odtłuszczonego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzać(...)puszystą masę. Dodać jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wmiksować na małych obrotach. Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Czekoladę posiekać w kostkę. Do masy porcjami dodawać mąkę orkiszową, delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodać kakao, a na samym końcu cukinię i posiekaną czekoladę. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać. Papilotki uzupełnić
Feel EatProsty serniczek z owocami na spodzie z herbatników i czekolady dla każdego łasucha. Jeden kawałek zawiera tylko 150 kcal! Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego(...)porcji (wyszło 12) 159 kcal B 10 g W 11 g T 8 g Składniki: spód ▸100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste) ▸50 g masła ▸35 g gorzkiej czekolady masa ▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony) ▸2 jajka ▸1 budyń waniliowy (u mnie bez cukru) ▸laska wanilii lub aromat waniliowy ▸ok 400 g owoców na wierzch
Zdrowie i pysznie na talerzulubię. Zamykam oczy… pierwszy łyk – zanurzam się w kawowej rozkoszy… Delikatna, lekka jak obłok, kremowa pianka zamyka kompozycję, tworząc czystą poezję smaku... Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą Składniki (na 2 porcje): 200ml jogurtu greckiego 1 duże jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki czekoladowych kropelek, kuleczek(...)posiekanej drobno czekolady olej do smażenia Jogurt rozmieszać z sodą, odstawić na kilka minut. W tym czasie jajko roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, wsypać obie mąki, wymieszać na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać trochę mąki (zwykłej pszennej lub pełnoziarnistej). Wsypać czekoladę i ponownie wymieszać. Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju, zmniejszyć ogień, łyżką wykładać placuszki. Smażyć kilka minut
Obiad gotowyPodane z waniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe(...)czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty/prostokąty. Jeden kawałek będzie na spód, drugi do przykrycia. Smarujemy masłem orzechowym, układamy pokrojone w plastry banany, przykrywamy drugim płatem ciasta. Układamy w nagrzanej gofrownicy, zapiekamy ok. 7-10 minut. Podajemy z cukrem pudrem, lodami i roztopioną czekoladą. Smacznego
Ostra na SłodkoSernikobrownie z malinami Składniki: sernik: 500g tłustego lub śmietankowego twarogu 100ml śmietanki 30% 1 duże jajko 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego brownie: 100g gorzkiej czekolady 100g masła 1 łyżka kakao 60g cukru 2 jajka 50g mąki dodatkowo: 1 szklanka malin Twaróg zalać śmietanką i zmiksować blenderem na gładki serek (można również przetrzeć przez sito). Dodać(...)jajko, ekstrakt, cukier i mąkę ziemniaczana, krótko zmiksować do połączenia składników. Czekoladę posiekać, masło pokroić w kostkę. Czekoladę, cukier i masło roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę i kakao, zmiksować na jednolite ciasto. Formę do pieczenia (15x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać nieco ponad 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu wyłożyć kleksy pozostałego ciasta
Obiad gotowyDomowa czekolada, pyszna, zdrowa, do wykonania w zaciszu kuchennym. Dla mnie jest rewelacyjna, polecam także do spróbowania i Wam. Żeby mieć porównanie trzeba spróbować. Zapewniam że nie będziecie chcieli przestać, należy jednak kupić olej kokosowy nierafinowany, dobrej jakości, inaczej może nie być smaczna. No to jak? robimy czekoladę? Czekolada z czereśniami dla wszystkich. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMocno czekoladowe ciasto brownie wilgotne w środku z malinami, które redukują nadmiar słodyczy oraz orzechowym posmakiem nutelli. Czyli coś co łasuchu kochają najbardziej. Składniki: 200 g gorzkiej dobrej czekolady min. 65 % kakao 200 g masła 200 g cukru białego (ok. 3/4 szklanki) 3 jajka 130 g mąki pszennej ok. 100 g malin 1/2 słoiczka nutelli Wykonanie(...)Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i nadal miksując na najniższych obrotach wlewamy naszą roztopioną czekoladę z masłem (ważne aby płyn nie był ciepły). Do masy przesiewamy mąkę i łączymy ją mieszając szpatułką tak długo aż składniki się połączą. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem
W Moim Magicznym Domuposypka, która nadaje się również do pieczenia)* Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy jeszcze: blaszki papieru do pieczenia – u mnie Stella foremki do wycinania ciasteczek *zamiennie można użyć drobno posiekanej czekolady, kropel czekolady (warto je lekko posiekać) itd. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, wbijamy całe jajko i wsypujemy czekoladowe płatki (lub posiekaną czekoladę, krople czekoladowe itd). Całość szybko
Słodkie okruszkiJAGODOWA: 330 ml śmietanki kremówki 30% 200 g słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka jagód leśnych (mogą być mrożone) 1 galaretka z owoców leśnych 1 szklanka wody POLEWA: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Białka ubić ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty i powoli wlewać rozpuszczone(...)wlewać gęstniejącą masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką rozpuścić nad kąpielą wodną. Dokładnie połączyć i przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wylać na wierzch ciasta. Na polewie można rozsypać trochę świeżych
https:KKuchniaMniampisałam, że uwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , więc na blogu możecie znaleźć już ich wiele wersji - klik . Uwierzcie, że bananowy smak idealnie komponuje się z dodatkiem czekolady. Przyznam, że ciasteczka są obłędnie i ostatnio piekę je co drugi dzień z podwojonej porcji. Idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz z alergią na kurze jaja. Są delikatne(...)sami sprawdźcie! Polecam. (około 9-10 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 100g masła/margaryny 50g cukru 1/2 (60g) banana 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 90g czekolady (dodałam mlecznej; możecie dodać mniej) Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - dodać uprzednio zblendowanego lub rozduszonego widelcem banana. Do powstałej masy wsypać kleik oraz
Di gotujełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru mała szczypta soli MOKRE 1 szklanka mleka (250 ml) 2 jajka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju DODATKOWO 100 g gorzkiej czekolady olej do smażenia DO PODANIA : świeże sezonowe owoce, domowa bita śmietana, cukier puder WYKONANIE: Czekoladę drobno siekamy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier i szczyptę(...)soli. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. Przelewamy do miski z mąką. Mieszamy rózgą lub krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Jeśli możemy, odstawiamy na 10-15 minut. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i wykładamy na patelnię zachowując odstępy. Smażymy 1 minutę
cool and minty