Racuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z jabłkami są pyszne… Można również spróbować w okresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny! Racuchy z malinami i czekoladą – składniki: Racuchy : 300 ml maślanki 2 jajka 400 g mąki(...)połowy cytryny 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina soli oliwa do smażenia Na sos : 300 ml jogurtu naturalnego garść malin kawałek startej gorzkiej czekolady (można dodać mlecznej) łyżka cukru pudru Przygotowuję najpierw sos mieszając jogurt naturalny z rozdrobnionymi malinami, startą czekoladą i łyżką cukru pudru. Składniki na racuchy miksuję na jednolitą masę. Smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polewam sosem
UgotujmyTo.plcukru pudru 6 g żelatyny 40 g wody kakao do posypania Mus czekoladowy: 400 g śmietanki 30% 4 żółtka 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej Mus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :) Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem(...)żelatynę i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus malinowy wlać na dno pucharków. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić żółtka, aż powstanie lekka puszysta masa. Czekoladę mleczną połączyć z deserową, a następnie rozpuścić ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubitą śmietankę połączyć z żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym
Świat Domowej KuchniSkładniki na spód ciasta: 160 g ciastek digestive w czekoladzie 70 g roztopionej margaryny Składniki na masę serową: 250 g serka kremowego (np. philadelphia) 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie Śmietan-Fix 100 g batonika Toblerone 120 g białej czekolady Na zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk(...)spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1) . Docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, Śmietan-Fix i dobrze wymieszać mikserem (fot.2) . Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dodać ją do masy serowej i szybko wymieszać. Batonik Toblerone drobno pokruszyć (ja się wyręczyłam blenderem), dodać i wymieszać (fot.3) . Wcześniej przygotowany spód
Świat CiastaSkładniki: (na tortownicę) Biszkopt: - 8 jaj - szklanka mąki tortowej - szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej - cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej czekolady Namoczenie biszkoptu: - mocna czarna herbata 0,5l - 3 łyżki cukru - sok z połowy cytryny Krem: - 1/4 szklanki cukru -opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego - 2 szklanki mleka - 150g masła(...)banany Dekoracja/wierzch: - 500 g śmietany 36% - 3 łyżki cukru - 2 wagoniki gorzkiej czekolady - posypka czekoladowa (pałeczki) Sposób przygotowania: 1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać do masy obie mąki, kakao oraz starkowaną gorzką czekoladę, mieszając delikatnie łyżką. Po dokładnym wymieszaniu
Gotuj Z Muzykąniewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;) Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu. Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa! Zobaczcie jak wyszło! SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na blogu MASA: * mascarpone – 600 g * śmietana(...)cukier puder – 4 łyżki * likier malibu – ok.80 ml * biała czekolada – 150 g * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO: * likier Baileys – do nasączenia * płatki migdałów – 150 g * kokos – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Pieczemy z tego przepisu . Upieczony kroimy na równe 3 blaty. MASA: Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W miseczce ubijamy serek mascarpone
Ostra na Słodkoczarną godzinę ;) No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie niespodziewanie ( tzn. w gości wpadnie , żeby nie było :p ). Możemy nadziać je słodkimi kremami , czekoladą , owocami … albo też wytrawnie – mięsem czy warzywami. A łosoś w cieście francuskim to dopiero obłędnie smakuje ;) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne rogaliki. Delikatne … rozpadające się w ustach(...)chrupkie ciasto kruszy wszędzie wkoło ;) …. wypełnione po brzegi rewelacyjnym kremem – ze śliwkowych powideł , orzechów laskowych , migdałów i czekolady. Niebo w gębie! Nie ma co zachwalać- trzeba spróbować! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * powidła śliwkowe – ok. 100 g * orzechy laskowe – ok. 80 g * czekolada mleczna – 40 g * białko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy
Ostra na Słodkokostki margaryny cukier 8 żółtek 4 cukry wanilinowe + dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina) Składniki potrzebne do zrobienia czekolady: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao WYKONANIE: Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki margaryny w mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy(...)wcześniej należy posmarować ją masłem). Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna. Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy
Serce zamknięte w formie pysznościpieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy warstwę orzechową, smarujemy pozostałą częścią masy i całość przykrywamy górnym biszkoptem. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy alkohol, wrzucamy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch ciasta. Umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny
Słodka StronaSkładniki: 250 g wiśni 5 łyżek wody 2 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki czekolady mlecznej 330 ml śmietany kremówki 30% Sposób przyrządzenia: Na początku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w około 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i gdy się rozpuści wlewamy do niej śmietankę. Mieszamy, by składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę oraz delikatnie(...)najlepiej wydrylowanych, wiśni i wlewamy gotową masę. Przed podaniem należy ją trzymać przynajmniej 2 godziny w lodówce, by stężała. Można udekorować wiśniami i miętą. Wskazówki: W moim przepisie użyłam czekolady mlecznej, ale mus będzie równie pyszny, gdy użyjemy czekolady gorzkiej dodając ok. 2-3 łyżek cukru. Taka ilość starcza dla 4 osób
upichcicciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;) Do dekoracji: 1/2 czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack . Śmietankę mocno podgrzać na wolnym ogniu, dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić(...)kąpieli wodnej czyli wstawić garnuszek z polewą do większego garnka z wrzącą wodą. Minimalizujemy wtedy ryzyko przypalenia czekolady ;) Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką. UWAGA! Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy na startą marchewkę i nie dodajemy ostrej papryki. Smacznego! Przepis został opublikowany również na portalu Przepis
Codzienna kuchnia niecodziennaulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki . Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu: czekolada ciemna (53% kakao), czekolada biała, czekolada mleczna, mleko zagęszczone, mleko zwykłe, mleko w proszku pełne, cukier puder, pasta z orzechów laskowych, olej, E 202. Do czego się przyczepiłam? Do mleka(...)żaden producent nie przekona mnie, ze w takich produktach nie ma żadnych konserwantów :) Podsumowując: krem jest pyszny i polecam go każdemu łasuchowi. Wyczuwa się smak i czekolady, i orzechów. Jeśli o mnie chodzi, to ma jedną wadę: jak już zaczniesz jeść to trudno przestać ;) Wiem wiem, moje zdanie w tej kwestii nie liczy się, bo jestem
Codzienna kuchnia niecodziennaWpis będzie zawierał dużo czekolady, ale dzisiaj można! Naleśniki na śniadanie to u mnie zdecydowana rzadkość, brak czasu ot co. Dlatego przy sobocie sobie pozwalam. A jeszcze dzisiaj Mikołajki więc z czystym sumieniem polecam takie śniadanie przygotować dla rodzinki. Składniki : Naleśniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju(...)rzepakowego Nadzienie : * kostka twarogu półtłustego * kilka kostek startej czekolady mlecznej * 5 łyżek słodkiego kakao * 2 bardzo dojrzałe banany Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dobrze, żeby naleśniki były cienkie. Ser ucieramy z kakao i czekoladą, smarujemy naleśniki, na środku każdego układamy po kilka plasterków banana. Zwijamy. Polewamy roztopioną czekoladą. Przy
Magiczne Życie MartyJeśli postanowicie upiec taki tort zajrzyjcie koniecznie na ten blog, gdyż cały proces jest dokładnie opisany i są też zdjęcia co ułatwia sprawę. Zmieniłam przepis, gdyż nie lubię białej czekolady i upiekłam dwa ciemne blaty, zapisuję go na swoim blogu, gdyż masa budyniowa jest bardzo smaczna i można wykorzystać do wielu ciast. Mój synuś Antoś z tortem :) Składniki(...)Ciasto czekoladowe ciemne: 300g gorzkiej czekolady 200g cukru (zmniejszyłam do 150g) 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 200g margaryny 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia Lekka masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200g słodkiej śmietany 30- 36% Masa budyniowa: 250g masła 1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru
NA MOIM TALERZUktóre zawsze wychodzi ;). Piec lubię, a to połowa sukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka :). Przepis na brownie kawowe . Aromatyczne, bardzo łatwe w wykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha! Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo(...)dobre. Składniki: 160 g masła 2 jajka kilka łyżek mleka 180 g gorzkiej czekolady 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżka kawy granulowanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 1,5 szklanki mąki Masło i czekoladę roztapiamy odstawiamy by wystygło. Jajka, mleko, wanilię, cukier, kawę (rozpuszczoną w łyżeczce wody) roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i miksujemy. Dodajemy roztopioną
NA MOIM TALERZU