mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Do nasączenia blatów: s zklanka mocnej kawą z łyżką cukru Dodatkowo: bita śmietana do wykończenia wierzchu i boków wiórki czekolady do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt : Żółtka oddzielić(...)kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą czekoladą i np. orzechami rrarossa@gmail.com
RAROSSAużyjecie preparowanego ryżu lub kaszy jaglanej, są bez cukru, bo słodycz dają daktyle, lekko maślane w smaku, dzięki dodaniu podprażonego ryżu, lekko chrupiące dzięki orzeszkom , poprawiają nastój za sprawą czekolady. Do pełni szczęścia dodam, że ich się nie piecze, tylko po wymieszaniu wszystkich składników chłodzi. Ot cała filozofia Składniki na około 10 sztuk: 60 -100 g preperowanego ryżu/kaszy jaglanej(...)ziaren słonecznika 100 g orzeszków ziemnych (u mnie były solone) 100 g daktyli 50 g masła orzechowego 100 g/tabliczka gorzkiej 70% czekolady Przygotowanie: Daktyle zalej 200 ml gorącej wody i mocz minimum 15 minut, po czym zblenduj na idealnie gładką masę (całość, razem z wodą). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki razem
greenscarfgramów mrożonych truskawek 50 gramów cukru śieże owoce do dekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać(...)Mrożone truskawki umieścić w rondelku razem z 50 gramami cukru. Podgrzewać na małym ogniu, aż truskawki rozpadną się i puszczą sok. Wystudzić. Aby przygotować czekoladowy ganache posiekać z grubsza czekoladę i umieścić w misce. Podgrzać śmietanę w rondelku (nie gotować!!). Gorącą śmietaną zalać czekoladę i odstawić na chwilę. Wymieszać szpatułką, aż będzie gładka i błyszcząca. Odstawić, aby wystygła i zgęstniała
olalacookingMożecie łyżeczką wybrać część ciasta z upieczonej muffinki i kremem wypełnić wydrążony otwór. Składniki na ok 9-10 babeczek 300 gramów daktyli 2 banany 2 jajka 60 gramów gorzkiej czekolady 1 łyżka (czubata) masła orzechowego 2 łyżki (czubate) oleju kokosowego 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej świeże maliny, do dekoracji(...)gramów mascarpone 2 łyżki cukru pudru D aktyle zalać wrzątkiem i po 30 minutach odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (grzanie góra- dół). W misce umieścić czekoladę, olej kokosowy i masło orzechowe. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuścić składniki w kąpieli wodnej (uważać, aby miska nie dotykała wody). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
olalacookingdobry pomysł na polubienie i "przemycenie" jej do jadłospisu? Polecam! (2 porcje) 50-60g kaszy jaglanej 4 daktyle 1 garść migdałów 50g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju kokosowego lub masła K aszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut. Następnie migdały należy(...)obrać ze skórki i zblendować z daktylami oraz kaszą jaglaną do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę. (Uważać, aby się nie przypaliła.) Czekoladę połączyć z resztą składników. Deser przełożyć do pucharków. Można go podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi. (*) Do garnuszka z 3/4 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę - uprzednio kilkakrotnie
Di gotujePolecam , nie tylko na Święta.Przepis pochodzi stąd. 2 ,5 szkl. mąki 1 szkl. cukru 20 dag miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 10 dag mlecznej czekolady 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Kolejno(...)dodawać po jednym jajku i miksować, aż składniki się połączą. Następnie do ciasta stopniowo dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.Piec około 55-60 minut [do suchego patyczka]. Wyjąć z piekarnika i ostudzić
Moje domowe kucharzenietasie mleczko z tapioki to według mnie jeden z najbardziej rozkosznych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Mięciutkie kuleczki zatopione w kokosowym mleczku z wanilią i oblane gorzką czekoladą, która chrupie pod naporem zębów. Czy to nie brzmi bajecznie? Jako totalny miłośnik oryginalnego ptasiego mleczka uważam, że to ta zdrowsza, bo z samych naturalnych składników i pozbawiona cukru, wersja jest(...)mleka koksowego (2 puszki) ¾ szklanki drobnej tapioki 1 laska wanilii 3-4 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub zwykłego cukru) 2 płaskie łyżeczki agaru* szczypta soli himalajskiej (lub morskiej) 100 g gorzkiej czekolady 90% 1 łyżeczka oleju kokosowego suszone płatki róż (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Mleko kokosowe przelej do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrój na pół, wybierz ziarenka i wrzuć wszystko do mleka
Food Squareloro consumazione risulterà ideale durante le ultime e lunghe sere d’inverno, quando si ha voglia di sgranocchiare qualcosa di dolce :) SKŁADNIKI (ok. 20 ciasteczek) 120 g gorzkiej czekolady 90 g m ą ki pszennej 60 g masła 40 g cukru trzcinowego 40 g cukru pudru 40 g białego cukru 30 g mleka 20 g gorzkiego(...)latte 20 g di cacao amaro 1 cucchiaino di lievito vanigliato 1 cucchiaino di cannella 1 uovo PRZYGOTOWANIE W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę; odstawiamy do wystygnięcia. W pierwszej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem trzcinowym do otrzymania gęstej i puszystej masy. Dodajemy
La grande e la piccola cuocaKochani, postanowiłam poeksperymentować. W życiu nie spodziewałabym się, że użyję do ciasta ryżu preparowanego. Pierwotnie miała wyjść galaretka z bananami i masą śmietankową. Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec. Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją(...)Biszkopt wylać na dużą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa 600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej czekolady 4 łyżeczki żelatyny - żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody, po napęcznieniu dodać wrzątek. Rozpuścić. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Przestudzoną żelatynę wlać do śmietany. Powoli
Kuchnia smakówmężczyznę… było to rewelacyjne, puszyste i lekko wilgotne ciasto pomarańczowe z mąki żytniej razowej. Wyjątkowo aromatyczne i niezwykle proste w wykonaniu, dla prawdziwych smakoszy. Ponadto, polewa z białej czekolady dodaje mu delikatnej słodyczy. Wypróbujcie! Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: – 250g mąki żytniej typ 2000 – 200 g masła, o temperaturze pokojowej – 100g cukru – 4 jajka(...)temperaturze pokojowej – 1 pomarańcza – 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: – 100g białej czekolady – 50g cukru Miękkie masło pokrojone w kostkę ubijamy mikserem wraz z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie, w odstępach, dodajemy po jednym jajku, dokładnie i długo ubijając. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy
Be Fit Be StrongWielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą i orzechami. Bo jak śniadania – to zdecydowanie na słodko! Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami. Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych, którzy lubią(...)proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier – 80 g * sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe – 1 duża garść LUKIER: * cukier puder -1,5 szkl * sok z cytryny – 3 łyżeczki * białko ( z wyparzonego jajka ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SCONES: Mąkę pszenna, proszek
Ostra na SłodkoWielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą i orzechami. Bo jak śniadania – to zdecydowanie na słodko! Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami. Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych, którzy lubią(...)proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier – 80 g * sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe – 1 duża garść LUKIER: * cukier puder -1,5 szkl * sok z cytryny – 3 łyżeczki * białko ( z wyparzonego jajka ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SCONES: Mąkę pszenna, proszek
Ostra na Słodkopięknym kamieniem. Mamy już niezaprzeczalnie doskonałość w każdym calu. Potrzebujemy: Spód: 10 sucharków bez cukru 7 łyżek rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg serka naturalnego (z wiaderka) 3 białe czekolady 1/2 szklanki cukru pudru Polewa orzechowa: 500 g masła orzechowego z kawałkami czekolady 1 szklanka cukru (jeżeli masło orzechowe jest bez cukru) Dodatkowo: gorzkie kakao Tortownicę o średnicy około(...)nich roztopione masło. Ja miałam 9 sucharków, więc posiliłam się jeszcze herbatnikami. Takim "piaskiem" wykładamy dno tortownicy i wkładamy do zimnego miejsca. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do sera, ciągle miksując. Tak przygotowany ser wykładamy na nasz sucharkowy spód. Tym razem ciasto powinno na około 3-4 godziny wylądować w zamrażarce. Podpowiem
MamaOskarkaszybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można by to ciasto nazwać idealnym:) Jest pyszne, słodziutkie, wilgotne, z kawałkami bananów, orzechów i czekolady. No czegóż chcieć więcej? Zróbcie koniecznie:) 3,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 2/3 szkl. oleju 4 jajka 4 banany 100 g czekolady(...)jajku, ubijamy aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Stopniowo łączymy je ze składnikami mokrymi. Czekoladę kroimy w kostkę, banany kroimy na plasterki. Dodajemy do ciasta razem z posiekanymi orzechami, mieszamy. Wylewamy do keksówki. Pieczemy około 50-60 minut (lub do tzw „suchego patyczka”) w piekarniku
Smaki Na Talerzułyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 7 dkg mąki Krem ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła(...)stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo energicznie do momentu aż cała czekolada się rozpuści a składniki zaczną łączyć się w gęsty krem. Wystudzić. Galaretka wiśniowa: Do zrobienia galaretki użyłam soku z wiśni. Łącznie potrzebujemy
mecooks