małe kulki i każdą obtaczać w migdałach. Na koniec kulki przełożyć do szczelnego naczynia lub pudełka i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Dodatkowo można kulki obtoczyć w czekoladzie mlecznej lub gorzkiej, a dopiero później w migdałach. Ja zrobiłam większość z czekoladą. A dokładniej, wystarczy czekoladę rozpuścić z odrobiną masła, ostudzić i kulkę obtoczyć w czekoladzie, przełożyć do migdałów
Passions hobbies lifeKroić najlepiej na drugi dzień. Użyłam blaszki 21x21. Ciasto 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g naturalnego kakao ciemnego 1/2 gorzkiej czekolady (50 g)- zblenderuj na proszek 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa Składniki na krem z mascarpone(...)serka mascarpone lub więcej ,bo im więcej tym wyższa warstwa serkowa 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Puszka kakaowego kajmaku oraz orzechy arachidowe drobno pokrojone. Utrzyj na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem
Z Kuchni Do KuchniAksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone(...)białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka masła do wysmarowania formy Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Dno i boki tortownicy o średnicy około 23 cm posmarować masłem. Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić
Bullioupały, bo do jego przygotowania nie potrzeba piekarnika. Dekoracja z floksów jest jadalna. Składniki: 1 opakowanie okrągłych suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny powidła jagodowe * świeże jagody kwiatki floksów ( są jadalne) listki melisy culier puder czekolada w proszku Sposób wykonania: Masło przełożyć do miski(...)utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Wafle przekładać masą czekoladową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę
Gosia gotujeróżnicy. Zapraszam na pyszne czekoladowe naleśniki. Ciasto : 200 g mąki pszennej 2 żółtka 100 ml kwaśnej śmietany gazowana woda mineralna 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki czekolady w proszku olej do smażenia Farsz: 300 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 1 żółtko 50g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego listki miety(...)starta czekolada Sposób przygotowania: Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać czekoladę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie powinny być zrumienione, aby łatwo mozna je było zwinąć. Odsączyć na papierowych ręcznikach nadmiar oleju. Orzechy zmielić w blenderze na maczkę, przełożyć do miski. Dodac mascarpone, jogurt, żółtko, cukier puder
Gosia gotujebiszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie . Składniki: biszkopt jasny z 5 jajek ( taki ) biszkopt ciemny z 5 jajek ( taki ) 1 kg mascarpone 650 ml śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 4 - 5 łyżek cukru drobnego Wykonanie: Upieczone i ostudzone biszkopty położyć na blacie. Pierwszy biszkopt rozkroić dokładnie na pół (nie ruszać biszkoptu, pozostawić(...)samą czynność powtórzyć z drugim biszkoptem. Okręgi wycinać dokładnie w tej samej odległości, co przy pierwszym biszkopcie. Przygotować masy. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 250 g mascarpone wymieszać robotem a następnie połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną, ale nadal płynną czekoladą. Dodać do tego kilka czubatych łyżek ubitej śmietany
Sto kolorów kuchnispojrzycie na składniki oraz czas wykonania słodkości, wówczas wszystko będzie jasne. Spróbujcie. Prosto, szybko i co najważniejsze smacznie. A prezentacja, też cieszy oczy. Składniki: 3 duże pierniczki precle w czekoladzie (lub inne tych rozmiarów, niekoniecznie oblane czekoladą) * 1/2 szklanki mleka 4 kostki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kawy zbożowej 6 łyżek płatków kukurydzianych 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typ grecki Przygotowanie: Pierniczki(...)precelki kroimy na paski, następnie na mniejsze kawałki (kostka). Zostawiamy 4 paski do dekoracji. Mleko podgrzewamy na niedużym ogniu w garnku z grubym dnem. Dorzucamy pokrojoną drobno czekoladę i łyżkę kawy zbożowej. Mieszamy do połączenia składników. Zmniejszamy moc palnika do minimum. Następnie dodajemy nasze pierniczki i delikatnie mieszamy z 10-12 sekund * (nie chcemy, aby powstała nam "papka", pierniczki mają
Słodkie okruszkisłabość do tart, a mój mąż słabość do białej czekolady. Łączy nas miłość do truskawek. Połączyłam wszystko w jeden przepis. Mam nadzieję, że i wy się w nim zakochacie jak i my Krem należy zacząć robić dzień wcześniej ponieważ zagotowana z białą czekoladą śmietana powinna się schłodzić w lodówce najlepiej przez około 10 — 12 godzin. Nowy post Biała rozpusta czyli(...)tarta z kremem z białej czekolady pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku szczypta soli 50 ml oleju 4 jajka 1 śmietanka kremówka 30% 3/4 szklanki cukru 1 łyżki kakao 1 czekolada gorzka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy(...)garnka zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, lekko osolić, gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn się wchłonie, zestawiamy z ognia oraz studzimy. Czekoladę oraz śmietankę wkładamy do miseczki, którą wkładamy do rondla z wrzącą wodą. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczoną czekoladę całość miksujemy blenderem. Przekładamy
kgwjanczewoOstatnio naszła mnie ochota na jakiś delikatny, lekki deser. Miałam akurat pod ręką trochę białej czekolady i chciałam ją jakoś fajnie wykorzystać. A że zbliżała się wyjątkowa okazja, chciałam, aby deser też był wyjątkowy. Tak powstała panna cotta z białą czekoladą i wanilią z dodatkiem sosu z owoców leśnych. Deser idealny na romantyczny wieczór we dwoje (a już niedługo Walentynki(...)karnawałowe przyjęcie w gronie przyjaciół :) Składniki na ok 6 porcji ( 6 kieliszków do wina): 300 ml śmietany kremówki 180 ml mleka 150 g białej czekolady 30 g cukru laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody 250-300 g owoców leśnych (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę, mleko, cukier
Zawsze głodna!przyprawa korzenna do piernika (około 3 łyżeczki) 4 jajka 1,5 szkl.cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego 0,5szkl. kwaśnej śmietany 18% 0,5szkl. oleju 250g masła 50g mlecznej czekolady ok. 150g kakao powidła śliwkowe W garnuszku umieszczamy masło i roztapiamy, dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady zestawiamy z ognia i dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka(...)środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy drobno pokrojoną, suszoną żurawiną. Smacznego! Natka
Gotuj z NatkąCzekoladowo, ja nie umiem się oprzeć czekoladzie, bitej śmietanie i mascarpone. Dla mnie to połączenie idealne. Ciasto to wykonałam na początek mam nadzieję przyszłych sukcesów. Już nie tylko zajmuję się domem i dziećmi, ale zaczynam rozwijać się zawodowo. Skończyłam studia z pasją i w tym kierunku się rozwijam. Założyłam firmę, projektowanie instalacji sanitarnych, a tu odnośnik do mojej firmy, jestem(...)łyżka cukru pudru; Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama bita śmietana. Polewa czekoladowa: - pół szklanki kremówki; - 100 g mlecznej czekolady; - 70 g gorzkiej czekolady; - pół łyżeczki kawy inki Dodatkowo: - truskawki do dekoracji Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy
dom-agi.plmonosacharydy, czyli cukry (węglowodany) proste. Powoduję szybkie dostarczanie energii, ale również i szybką jej utratę. Gdzie ich najwięcej się kryje? słodzone, gazowane i kolorowe napoje batony, cukierki, żelki, czekolady chipsy, frytki, solone paluszki produkty z białej mąki: chleb, kajzerki, makaron, drożdżówki owocowe jogurty i serki owoce Jak przestałam je jeść? Moja historia jest krótka. Od kiedy zaczął się nasilać trądzik(...)zrezygnowałam z czekolady i produktów czekoladopodobnych. Odstawiłam chipsy i pozostałe produkty. Sama nie mogę uwierzyć, że czekolady nie jem ponad cztery lata. W ogóle nie mam na nią ochoty. Pozostałe produkty typu chipsy nie jem od Adwentu 2011 (było to moje postanowienie), wyjątkiem był Sylwester, kiedy pozwoliłam sobie na kilka sztuk. Ciasta i ciasteczka nie miała w ustach od kiedy
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1 szkl miodu 2 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka proszku 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 tabliczka mlecznej czekolady 0,5 kubka posiekanych orzeszków laskowych Przygotowanie: masło roztapiamy z miodem w rondelku, dosypujemy cynamon i przyprawę do piernika mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem, dolewamy miód, czekoladę siekamy(...)wiórki, dosypujemy do ciasta razem z orzeszkami Ciasto wyrabiamy, wałkujemy wycinamy ciasteczka Pieczemy przez ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C Dekorujemy czekoladą:) SMACZNEGO
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek kakao 1 kubek truskawek 4 łyżeczki żelatyny 0,5 kubka wody Przygotowanie: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy(...)wodzie, dodajemy do truskawek, całość blendujemy, odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekładamy do salaterek lub kieliszków śmietanę ubijamy w wanilią, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę, delikatnie mieszamy żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę, z białek i cukru pudru ubijamy pianę, dosypujemy kakao. Pozostałą żelatynę namaczamy w odrobinie wody, dodajemy do piany z białek, dokładnie mieszamy do masy śmietanowej dokładamy
Luźna Kuchnia