czekolada - 27946 przepisów (strona:502/1864)

Ciasteczka jeżyki 180

Ciasteczka piekłyśmy z Oliwką na jej przyjęcie urodzinowe. Miałyśmy przy nich sporo zabawy. Zarówno przy lepieniu ciasta jak i przy dekorowaniu czekoladą.  Koleżanki Oliwki były zachwycone takimi słodkościami :)  Ciasteczka będą doskonałą przekąską na przyjęcie urodzinowe naszych pociech czy Dzień Dziecka. Ciasteczka: 2,5 szkl mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 łyżki śmietany(...)szkl cukru czekolada mleczna posypka kakaowa Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasteczka od szerszej strony i posypujemy

Smakołyki Asi
Ciasto Michałek 1322

łyżce wrzątku) Masa śmietanowa: -250 ml śmietanki 30% -250 g serka mascarpone -2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury wiśniowej) -50 g gorzkiej czekolady -100 g orzechów laskowych Przygotowanie --> Ciasto: --> Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować (cukier musi się rozpuścić). Mieszankę odstawić do wystudzenia. --> Pozostałe składniki ciasta powinny być(...)masę z Michałków, rozsmarowujemy i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na nie wykładamy masę śmietanową, rozsmarowujemy i wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. --> Czekoladę tarkujemy na wiórki. Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na suchą ściereczkę, zwijamy ściśle i pocieramy dłońmi, aby pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą

Marta Gotuje
Czekoladowy crème brûlée 172

Blueberry Corner by "jagodzianka" Czekoladowy crème brûlée – deser nieziemski, wyśmienity, nadzwyczajny, boski! A to wszystko za sprawą czekolady, gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada to … Przeczytaj cały artykuł Post Czekoladowy <span>crème brûlée</span> pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto czekoladowe z wiśniami 492

łyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 7 dkg mąki Krem ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła(...)stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo energicznie do momentu aż cała czekolada się rozpuści a składniki zaczną łączyć się w gęsty krem. Wystudzić. Galaretka wiśniowa: Do zrobienia galaretki użyłam soku z wiśni. Łącznie potrzebujemy

mecooks
Muffinki bananowe z polewą czekoladową i kolorową posypką 303

cukru; 6 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub innego roślinnego np. rzepakowego); 2 duże jaja (klasy L); 1  łyżeczka ekstraktu waniliowego. POLEWA CZEKOLADOWA: 1/2 szklanki (100 g) drobno posiekanej czekolady (mlecznej lub deserowej); 2 łyżeczki miodu; 2 łyżeczki zimnej wody; 2 łyżki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej); Kolorowa posypka cukrowa. DODATKOWO: Blacha do muffinek; Papilotki do muffinek. 1 szklanka(...)wyjąć z blachy do muffinek, ułożyć na kratce i dostawić do całkowitego wystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA: Do miseczki (odpornej na wysokie temperatury, np. szklanej, ceramicznej czy metalowej) wsypać drobno pokrojoną czekoladę. Dodać miód, wodę oraz masło. Miseczkę położyć na garnku z gotującą się, gorącą wodą. Zawartość miseczki energicznie mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników.  Garnek z miseczką

Gospodyni Miejska
Batonik SNICKERS w wersji FIT 208

orzechowego) Garść orzechów ziemnych  Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 10min. Odlewamy wodę, blendujemy z masłem orzechowym i odżywką białkową. Wsypujemy garść orzechów ziemnych i przekładamy karmel na spód. Czekolada: 5 kostek czekolady gorzkiej 1 łyżka ksylitolu/cukru/miodu 1/3 szkl. mleka  Czekoladę rozpuszczamy w rondelku wraz ze słodzidłem i mlekiem. Polewamy karmel. Posypujemy kilkoma orzeszkami. Wkładamy do zamrażarki

Czarnawisienka
Brownie z kremem śmietanowym i frużeliną wiśniową 2096

wiśnie to musicie je upiec 😍 Poniższe ciasto najlepiej wyjąc z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, ponieważ brownie musi lekko zmięknąć (ciasto czekoladowe składa się z dużej ilości czekolady i masła, a wiadomo, że powyższe składniki w niskiej temperaturze mocno twardnieją).  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: brownie niepełna kostka miękkiego masła(...)tabliczki gorzkiej czekolady (300 g) 3 jajka  1 szklanka drobnego cukru do wypieków (220 g) 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem śmietanowy 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 350 g mrożonych wiśni 3 łyżeczki żelatyny

Ugotować
Pączki Shreka 276

Pyszne pączki z dodatkiem szpinaku polane zieloną czekoladą. Nawet w Tłusty Czwartek możemy przemycić naszym pociechom odrobinę witamin. Składniki 2 szkl mąki 5 żółtek 1/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 40 g masła 35 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu 2 łyżki drobno posiekanego szpinaku Polewa 1 biała czekolada 2 łyżki mleka lub śmietanki 30 % zielony barwnik(...)grubość 1 cm. Wycinamy kółka o dowolnej średnicy. Ja zrobiłam niewielkie. 5. Pączki smażymy w średnio rozgrzanym oleju, przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 6. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, na koniec dodajemy odrobinę zielonego barwnika i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje, wylewamy ją na zimne pączki i posypujemy czarną posypką. Smacznego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pieczone FIT pączki z masłem orzechowym 205

jutrzejszą rozpustę (tak jak i mi) zabierzcie się za przygotowanie pieczonych FIT pączków z masłem orzechowym! Oczywiście, wypełnienie możecie dobrać sobie sami i może być to Wasza ulubiona konfitura, czekolada, czy inny pyszny krem. Prostszego i bardziej odchudzonego przepisu na pączki już chyba nie znajdziecie, więc zabierajcie się do roboty! Jestem pewna, że zasmakują one Wam i Waszym najbliższym(...)łyżki cukru pudru + pół łyżeczki na zaczyn – szczypta soli – ciepłe mleko do posmarowania pączków – cukier puder do obsypania *na wypełnienie: masło orzechowe, konfitura, czekolada itp. W dużej misce z letnią wodą, dodajemy rozkruszone drożdże wraz z cukrem (pół łyżeczki). Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie

Be Fit Be Strong
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami 181

miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej); 1 i 1/2 szklanki (300 g) lentilek lub m&m'sów w brązowym opakowaniu; 1 szklanka (190 g) drobno posiekanej czekolady (deserowej lub mlecznej); 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. DODATKOWO: Papier do pieczenia; Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie ; Blacha z wyposażenia piekarnika. 1 szklanka(...)sodą i solą.  Następnie, stale miksując, dodać płatki owsiane i wymieszać. Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać lentilki/m&m'sy i drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie), aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać

Gospodyni Miejska
Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato) 201

Wami moim przepisem :) Rogaliki, które przygotowałam, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą  tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil ą  nasze poranki.  Mi ł ego dnia ;):) SKŁADNIKI   (6 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g ricotty(...)czekolady 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżki mleka szczypta cynamonu **** INGREDIENTI  (6 pezzi) 1 rotolo di pasta sfoglia 200 g di ricotta 50 g di cioccolato  2-3 cucchiai di zucchero 1-2 cucchiai di latte un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od odsączenia ricotty  z nadmiaru wody; ricott ę  odsączamy

La grande e la piccola cuoca
Kokosowy „Mars” bez pieczenia 195

puszka mleczka kokosowego, schłodzona min. 24h w lodówce – 2 łyżki ksylitolu w pudrze (lub cukru pudru) – 1 łyżka kakao Składniki na polewę: – 100g gorzkiej czekolady – 1 łyżka ksylitolu (lub cukru) – 1 łyżka masła orzechowego Jeżeli używamy świeżych daktyli, usuwamy z nich pestki i zalewamy gorącą wodą. Po 30 minutach dokładnie je odcedzamy i miksujemy(...)delikatnie mieszamy. Spód wyciągamy z lodówki i na nim rozprowadzamy przygotowaną masę. Ponownie umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie zabieramy się za przygotowanie polewy. Czekoladę łamiemy na kostki i w kąpieli wodnej roztapiamy ją wraz z częścią płynną mleczka kokosowego, masłem orzechowym i cukrem. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, chwile studzimy polewę, a następnie równomiernie

Be Fit Be Strong
Sernik czekoladowo-karmelowy 324

masa: 750 g twarogu 3 -krotnie zmielonego 4 jaja 350 ml śmietany kremówki 1 szkl cukru trzcinowego 250 ml mleka skondensowanego słodzonego tabliczka czekolady cukier waniliowy Śmietanę ubić  z cukrem i cukrem waniliowym Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, Twaróg utrzeć dodając po 1 jajku. Następnie dodać mleko skondensowane, rozpuszczoną czekoladę i na końcu ubitą z cukrem śmietanę. Wylać całość

Z Marcepanem
Ciasteczka owsiano-czekoladowe 144

żadnych konserwantów i bez spulchniaczy, od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem,olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym.  Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Robimy kuleczki z ciasta, kładziemy

Różne smaki w kuchni
Ciasto buraczano-marchewkowe z kremem czekoladowym (Torta di carote e barbabietole con crema di cioccolato) 192

przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą  prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę  w ustach z każdym kęsem . Smacznego!  SKŁADNIKI Ciasto 330 g m ą ki pszennej(...)grubo startej marchewki  100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany 30% 100 g masła 1 łyżka gorzkiego kakao 1 laska wanilii **** INGREDIENTI Torta 330 g di farina 200 g di olio di semi 100 g di barbabietole grattugiate

La grande e la piccola cuoca