czekolada - 27946 przepisów (strona:502/1864)

Domowe trufle 200

się zdarza że zostaje nam po kilka lub połowa paczki  nie wykorzystanych herbatników lub biszkoptów . Proponuję zrobić z nich domowe trufelki z dodatkiem bakali lub samych migdałów Połączenie czekolady z ciasteczkami  i migdałami  to rozkosz dla podniebienia(...)Zapraszam :) Składniki : 100 g biszkoptów 100 g herbatników petit beurre 2 tabliczki czekolady Milka 5 łyżek śmietany kremówki 30 % 138 g migdałów mielonych 2 cukry wanilinowe Dr. Oetkera Sposób przygotowania 1. Herbatniki i biszkopty zmielić . 2. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną z cukrem wanilinowym. 3. Do letniej czekolady dodać śmietankę i wymieszać. 4. Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać migdały

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki misie 284

Dzisiejsza propozycja to proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada   Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko, mleko(...)małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki temu dłużej będzie miał ładny biały kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia - nie powinna być gorąca, ale musi ciągle jeszcze być płynna. Przekładamy ją do woreczka strunowego i odcinamy jeden rożek. Na naleśnikach układamy

Ciastkozercy
Serniczki na Halloween z sosem owocowym 216

Dzisiaj deser na zbliżający się Halloween. Proponuję lekkie serniczki na spodzie z ciastek Oreo, polane gęstym sosem owocowym. Są bardzo smaczne. Wierzch ozdobiony jest kośćmi zrobionymi z białej czekolady i żelkami (jeśli nie lubimy żelków, możemy pominąć). Uważam, że deser jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu, polecam… (inspirację znalazłam tutaj ).     Składniki na około 8 niedużych porcji: Serniczki(...)mascarpone 200g śmietanki kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2-3 krople barwnika różowego i brązowego (niekoniecznie, można też dodać 1 łyżeczkę kakao) 100g mlecznej czekolady Sos: 3 szklanki czerwonych owoców jagodowych (maliny, truskawki, mogą też być wiśnie) 4-5 łyżek cukru Dodatkowo: żelki na Halloween     1. Ciasteczka zemleć i wymieszać z roztopionym masłem

Mała Cukierenka
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

Kotanyi, jest bez cukru) - 1 łyżka kakao (opcjonalnie) Do przełożenia: ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej) Polewa czekoladowa- Ganache: - 150g gorzkiej czekolady - 180g śmietany kremówki 30% Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco) W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, dodawać po jednym żółtku(...)blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę Po kilku minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Można również czekoladę pokruszyć i wrzucić do rondelka z kremówką i całość podgrzać, tylko do rozpuszczenia. Przestudzoną polewą pokryć dokładnie nasz

Smaczne Zdrowe
Czekoladowa bita śmietana do ciast i deserów / chocolade whipped cream 382

zważy i czas pracy minimalny. Przepis jest na duże ciasto lub tort.  Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz: - 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej - 1 czekolada gorzka 100 g - 2 czekolady mleczne 100 g Śmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Kiedy śmietana zawrze wyłącz gaz i wrzuć czekoladę.Dokładnie  wymieszaj i odstaw

Pasje Jolki
Tarta bananowa 171

żółtek 0,5 litra mleka 75 g masła Wypełnienie; 4 banany 1 duża cytryna 500 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka 65 ml wody WYKONANIE: Spód:  Ciasta pokruszyć drobno. Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm. Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką(...)lodówki. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę.  Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową

Serce zamknięte w formie pyszności
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 218

się także od czasu do czasu w Biedronce. Polecam Wam je gorąco jako dodatek do czekoladowych babeczek, nie tylko świetnie prezentują się na kremie, ale także idealnie pasują do czekolady i mają dużo witaminy C - w sam raz na zimowy podwieczorek. Składniki: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 0,5 kostki(...)margaryny 2 jajka 3 łyżki mleka (lub wody) świeże lub mrożone borówki 1 tabliczka mlecznej czekolady składniki na krem z twarożka: ( zobacz link tutaj ) Margarynę topimy na małym ogniu z połową ilości cukru, mlekiem i kakao, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć, ale nie można ich zagotować. Odstawiamy masę do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z resztą cukru

Ciastkozercy
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 130

zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :) Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego.   Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego   1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka(...)mleka biała czekolada wiśnie ze słoika   Składniki na krem budyniowy   Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około

Ciastkozercy
Babeczki wiosenne pszczółki 214

Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 dojrzały banan czekolada     Suche składniki mieszamy razem w misce. Banana kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem. Jajko, olej, mleko oraz rozgniecionego banana dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik(...)mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej babeczki dodajemy czekoladę i lekko popychamy, żeby nie wystawała. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób. Z masy cukrowej wycinamy listki

Ciastkozercy
Mazurek z owocami 149

według własnej fantazji. Bywały lata, że nasze mazurki miały kokosowe bałwanki zamiast baranków i nikogo to specjalnie nie dziwiło. W tym roku postanowiłam zrobić mazurek z owocami, kremem waniliowym, czekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy Poncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonki Do środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny(...)dżem (np. z porzeczki) Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia Przed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem . Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół (lub na 4 części jeśli ktoś ma ochotę na wysokiego mazurka). Biszkopt kroimy na cztery części. Można użyć do tego czystych nożyczek (nie ściągamy jeszcze papieru). Przygotowujemy

Ciastkozercy
Czekoladowe lizaki ciastkowe 176

biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych. Składniki na babeczki czekoladowe Polewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia) Kolorowe cukiereczki do ozdoby Babeczki przygotowujemy według przepisu . Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. W razie potrzeby można dodać trochę kremu lub tłustej śmietany(...)pokruszonych babeczek i dopiero wtedy formować kulki. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut. Kulki układamy na talerzu, rozpuszczamy polewę czekoladową (lub czekoladę w kąpieli wodnej). Polewamy ciastka czekoladą i zanim zastygnie dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada stężeje nabijamy kulki na patyczki do szaszłyków. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Brownie z malinami 179

Brownie to amerykańska wersja naszego murzynka. Robi się go z rozpuszczonej czekolady, masła, jajek, cukru i niewielkiej ilości mąki. Nie ma w nim jednak ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej, co w praktyce oznacza, że ciasto wychodzi zbite i lekko wilgotne. Brownie, które widzicie na zdjęciach to mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam z nich(...)które wydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki

Ciastkozercy
Deser cappuccino ze świeżymi owocami 177

wystarczyć na owinięcie w całości babeczki. Babeczka powinna mieć mniej więcej kształt walca, więc jeśli to konieczne można nieco przyciąć brzegi. Przyciętą babeczkę smarujemy na około Nutellą (lub rozpuszczoną czekoladą). Owijamy babeczkę paskiem masy cukrowej przyklejając ją do czekolady. Domowa masa cukrowa ( z tego przepisu ) jest nieco sztywniejsza od tej kupnej, dzięki temu bardzo dobrze nadaje się do tego zadania(...)ładnie utrzymuje kształt i nie zsuwa się z babeczki, jest jednak trochę mniej lepka, więc miejsce, gdzie trzeba połączyć brzegi może wymagać dodatkowej porcji czekolady. Na górę babeczki nakładamy nieco czekolady i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Halloween Babeczki Pająki 202

każdym halloweenowym przyjęciu. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Potrzebne będą babeczki i krem, do tego przyda się "włochata" końcówka do szprycy lub zakończona gwiazdką, roztopiona czekolady i trochę masy cukrowej. Składniki na babeczki dyniowe lub waniliowe Składniki na krem Składniki na masę cukrową +czekolada, barwniki spożywcze Po upieczeniu odstawiamy babeczki do przestudzenia - nie mogą być ciepłe, kiedy(...)tylki zakończonej gwiazdką lub "włochatej" - z małymi otworami na końcu. Ważne, żeby nałożony krem wyglądał na trochę rozczochrane futerko. Oprócz tylki potrzebne będą worki cukiernicze i zwykłe woreczki strunowe. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia - musi być ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca. Nakładamy ją do woreczka strunowego, dokładnie zamykamy i odcinamy mały rożek. Na foliowej koszulce wyciskamy nóżki

Ciastkozercy
Babeczki pajęczynki 122

które są szybkie i smaczne. Podobnie jest z dekoracjami - najlepsze są te, które można stworzyć w kilka minut, ale robią świetne wrażenie. Takie są dzisiejsze pajęczynki - z rozpuszczonej czekolady możemy narysować je od szablonu w ilościach hurtowych i po kilku-kilkunastu minutach są gotowe do nałożenia na babeczki. Składniki na babeczki waniliowe lub dyniowe Składniki na krem +czekolada do rozpuszczenia(...)upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia – musi być ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca. Na kartce rysujemy szablon pajęczyny, jej średnica powinna być mniej więcej taka sama jak średnica babeczki. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek. Na szablon nakładamy czystą foliową koszulkę. Odrysowujemy pajęczynki

Ciastkozercy