Ponieważ do tej pory nie było przepisu na brownie na blogu, a kilka osób pytało o niego zatem dzielę się z Wami. Składniki: 375 g masła 375 g czekolady(najlepiej gorzkiej, ja użyłam mleczną stąd moje brownie ma taki jasny kolor) 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli orzechy(...)włoskie ok 300 g. Masło rozpuszczamy w rondelku, do gorącego dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Jaja mieszamy z cukrem i dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę z solą i orzechy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 25 minut. Ciasto ma być wypieczone z wierzchu ale wilgotne
Cynamonowe szczęścieformę (23 x 28) cm): 1 litr mleka 170 g masła 150 ml cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 250 ml kaszy manny 20 herbatników 150 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki śmietany 3 łyżki wiórków kokosowych W rondelku zagotować mleko z masłem i cukrem. Do mleka dodać kaszę mannę i kakao. Cały czas mieszać rózgą, by ewentualnie rozbić grudki(...)herbatni wyłożyć jeszcze ciepłą kaszę mannę. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugą warstwą herbatników. W małym garnku zagotować wodę, zmniejszyć moc palnika i ustawić na garnku miskę z czekoladą połamaną na kawałki. Stopić czekoladę i dodać śmietanę. Szybko i dokładnie wymieszać. Masę czekoladową wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić do ostudzenia. Można
Weekendy w domu i ogrodzieprzed imprezą, ponieważ bardzo szybko miękną i rozpuszczają się w dłoniach lekko je brudząc, ale smakiem wynagradzają wszystko ;) Składniki: 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 225 g mlecznej czekolady (jak będzie tylko 200 też się nic nie stanie :) ) 35 g masła kakao Przygotowanie: śmietankę gotujemy delikatnie z miodem dodajemy połamaną czekoladę i masło i doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady
Gotowanie z pasjąprzed imprezą, ponieważ bardzo szybko miękną i rozpuszczają się w dłoniach lekko je brudząc, ale smakiem wynagradzają wszystko ;) Składniki: 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 225 g mlecznej czekolady (jak będzie tylko 200 też się nic nie stanie :) ) 35 g masła kakao Przygotowanie: śmietankę gotujemy delikatnie z miodem dodajemy połamaną czekoladę i masło i doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady
Gotowanie z pasjąproszku do pieczenia 2 łyżki wody Śliwki i nasączenie: 250 g suszonych śliwek 150 ml rumu 1 torebka herbaty białej lub zielonej lub szarej Krem czekoladowy: 70 g gorzkiej czekolady 80 ml mleka 30 g masła 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Śmietana i dekoracja: 500 g śmietany 1 łyżka(...)dosłodzić ją łyżeczką cukru. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki. Oba nasączyć herbatą z rumem. Krem czekoladowy: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą i powstanie nam jednolita masa czekoladowa. Zostawić do ostudzenia. W misce ubić zimną śmietanę dodając stopniowo cukier puder i cukier waniliowy
Passions hobbies lifeUwielbiam te ciasteczka nie tylko w okresie świątecznym, choć przyznam, że wtedy smakują bardziej wyjątkowo... Ich delikatny oraz cynamonowy smak idealnie łączy się z dodatkiem czekolady, chrupiących orzechów i z suszonymi owocami. Naprawdę są rewelacyjne! Możecie upiec je ze swoimi dziećmi jako wabik na Świętego Mikołaja. Bo kto nie skusi się na pyszne ciasteczko, tym bardziej jeśli obok stoi kubek(...)około 11 sztuk) 100g mąki pszennej 60g masła 70g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu (płaska) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady mlecznej 15g orzechów (ulubionych) 15g suszonych owoców (ulubionych) Masło z cukrem utrzeć do białości, po czym dodać jajko. Następnie miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem
Di gotujeprzyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenia: około 6 – 7 łyżek powideł 350 g domowej masy marcepanowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę(...)marcepanową i posmarować ją cienką warstwą powideł. Następnie przykryć drugim blatem. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piernik z suszonymi śliwkami → Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem
Oryginalny smakpieczenia, zapiąć obręcz. Do przygotowanej formy przesypać zmiksowane ciastka. Równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Spód podpiec przez 12 minut. Odstwić na bok na czas przygotowywania masy serowej Masa 250 g czekolady deserowej 750 g białego sera 150 g drobnego cukru 1½ łyżki ciemnego kakao 1½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika 4 jaja dodatkowo pierniczki do dekoracji lub co tylko innego(...)przyjdzie Wam do głowy ;) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić na bok. Ser utrzeć z cukrem. Dodać po jednym jajka, za każdym razem dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego. Do masy dodać kakao i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na koniec masę serową dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą, przełożyć na podpieczony spód. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 160°C (góra/dół). Wstawić
Pełny talerzdzień to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, bo rozpływają się w ustach. Jeśli ciasteczka chcesz powiesić na choince pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić dziurki do nawleczenia sznureczka. Moje pierniczki oblałam czekoladą, ponieważ z toną lukru są dla mnie po prostu niejadalne. Możesz jednak ozdobić je wg własnego uznania! Składniki (na 3 blachy): 50 ml soku z pomarańczy 70 g cukru/ksylitolu(...)oczyszczonej 1 szczypta soli 300 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania 100 g mąki żytniej 1050 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka mielonego imbiru Składniki na glazurę: 140 g czekolady gorzkiej 60% 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: w małym rondelku podgrzać wyciśnięty sok z pomarańczy, ksylitol i miód. Zdjąć z pieca i dołożyć pokrojone na kawałki masło, wymieszać do rozpuszczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru (około 1/3 szklanki) 80g mąki pszennej (około 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g masła orzechowego 50 ml oleju 2 łyżeczki cynamonu (płaskie) Wierzch: 15g białej czekolady 15g suszonej żurawiny 15g orzechów włoskich (obranych) Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, a następnie mąkę uprzednio przesianą z proszkiem(...)rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po tym czasie na wierzchu jeszcze ciepłego ciasta ułożyć kawałki posiekanej czekolady (*) i po jej delikatnym roztopieniu się całość obsypać posiekanymi orzechami oraz żurawiną. (*) Czekoladę można roztopić na polewę i wtedy posmarować ją wierzch ciasta. Użyłam gładkiego masła orzechowego oraz oleju rzepakowego
Di gotujePrzedstawiam Wam dzisiaj przepis na przepyszne brownie z buraków z orzechami i gorzką czekoladą. Zdrowy deser, mający w składzie produkty uważane za superfoods - na pewno Wam posmakuje. Ciasto jest wartościowe odżywczo i skutecznie zaspokaja apetyt na coś słodkiego :) Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki "Moc na talerzu. Przestań jeść - zacznij się odżywiać" autorstwa dr Mehmeta Oz'a - której recenzję przeczytacie(...)buraków 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1/4 szklanki niesłodzonego kakao 1/4 łyżeczki drobnej soli 4 łyżki niesolonego masła + trochę do wysmarowania blaszki 170 g gorzkiej czekolady np. 70 % kakao, drobno posiekanej 1/2 szklanki brązowego cukru (u mnie ksylitol) 3 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy
Moje Kuchenne RewelacjeUrocza, zdrowsza i świąteczna wersja szyszek. Z białą czekoladą bez cukru, wiórkami kokosowymi i jogurtem naturalnym. Zachwycą nawet wybrednych gości. Do środka możecie dodać kandyzowane owoce, kolorowe kulki czy cukrowe posypki. Składniki : 3 szkl. ryżu preparowanego 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 szkl. wiórków kokosowych 2 łyżki jogurtu naturalnego ok. 150 g czekolady białej (bez cukru) Ruloniki z papieru(...)pieczenia złączone taśmą do klejenia w kształcie stożka Opcjonalnie: złote kuleczki, wiśnie kandyzowane Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej. Dodajemy olej kokosowy i jogurt. Mieszamy. Łączymy z resztą składników. Przekładamy masę do ruloników i chłodzimy w lodówce najlepiej przez noc. Ściągamy papierek... i gotowe
Czarnawisienkasię z pysznymi torebeczkami herbaty? (około 20 sztuk) 200g mąki pszennej 100 masła (u mnie klarowane Sertop ) 75g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 100g czekolady 1 łyżka mleka/masła/śmietanki Mąkę, masło, cukier, żółtko oraz proszek do pieczenia szybko zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum(...)wycięłam z kartonowego pudełka i zrobiłam w nich otworki również za pomocą patyczka do szaszłyka.) Po całkowitym ostygnięciu ciastek przez dziurki delikatnie przewlec nitki/sznureczki z zawieszkami i je związać. Czekoladę z dodatkiem łyżki mleka/masła/śmietanki roztopić w kąpieli wodnej. Wszystkie ciasteczka powoli maczać w roztopionej czekoladzie i wieszać za sznureczek do momentu zastygnięcia polewy. (Ja nad zlewem umieściłam kijek
Di gotuje