czekolada - 27946 przepisów (strona:512/1864)

Ciasto Lion bez pieczenia 205

Szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno ułożyć herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę. Polewa czekoladowa 60 g mlecznej czekolady 45 ml (3 łyżki) mleka 3,2% Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko przestudzić, by była chłodniejsza, ale płynna. Polać przygotowane ciasto polewą

Słodkie inspiracje
Jaglane Kinder Country w słoiczku 233

kaszy jaglanej (1 woreczek) – 100ml wody – 40g orkiszu ekspandowanego (lub innego zboża) + do dekoracji – 1-2 łyżki ksylitolu – 1 laska wanilii Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 60-70ml mleka (krowiego, sojowego) Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mleczkiem kokosowym, ksylitolem, wydrążonymi ziarenkami laski wanilii i wydrążoną laską. Całość gotujemy(...)przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Wydrążoną laskę wyrzucamy, a kaszę studzimy. Czekoladę roztapiamy w mleku, w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Kaszę umieszczamy w misie blendera, dolewamy wody i miksujemy na gładko. Do uzyskanej masy dodajemy orkisz i delikatnie mieszamy do połączenia się składników, przekładamy do słoiczków. Dekorujemy roztopioną czekoladą i ziarnami orkiszu. Smacznego

Be Fit Be Strong
Wegański mus czekoladowy 183

rzadką formę, ale w smaku jest tak samo smaczny :) Składniki na 2 duże porcje: 150 ml wody po ciecierzycy (tyle wody będzie w puszce 400 g) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 łyżka domowego cukru z wanilią 2 płaskie łyżki kakao owoce do dekoracji (maliny,  borówki) Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wodę(...)zajęło niecałe 5 minut). Pod sam koniec ubijania powoli (!) wsypać cukier. Ponownie miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Na sam koniec,  powoli i stopniowo przelać roztopioną, ostudzoną czekoladę i dodać kakao. Za pomocą szpatułki całość ze sobą delikatnie mieszać.  Piana wyraźnie oklapnie, ale nie przejmujcie się tym :) Przygotowany mus przelać do szklanek. Wstawić do lodówki, aż do stężenia masy

Ugotować
Ciasto czekoladowo-kokosowe (Torta di cioccolato e cocco) 163

SKŁADNIKI 240 g czekolady gorzkiej 180 g m ą ki pszennej  150 g masła  100 g cukru  50 g wi ó rk ó w kokosowych 3 jaja **** INGREDIENTI 240 g di cioccolato fondente 180 g di farina 150 g di burro 100 g di zucchero 50 g di cocco grattugiato 3 uova PRZYGOTOWANIE W kąpieli(...)wodnej rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę oraz masło. Całość odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. **** PREPARAZIONE Tagliate grossolanamente il cioccolato fondente e fatelo sciogliere a bagnomaria con il burro a pezzetti. Lasciatelo intiepidire mescolando di tanto in tanto. Ubijamy jaja z cukrem do otrzymania kremowej, puszystej masy. Wsypujemy przesian ą  m ą k ę . Na koniec

La grande e la piccola cuoca
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną 240

Potrzebujemy: 80 g masła 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki opcjonalnie coś do dekoracji - ja wybrałam gwiazdki Milky Way Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do  170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy(...)masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników.  W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto

Kolejny blog o gotowaniu
Torcik Stracciatella 199

Pyszny, lekki i aksamitny serniczek bez pieczenia.... Mimo dwóch tabliczek czekolady nie jest zbyt słodki ani zbyt mulący.             Idealny deser na ciepłe popołudnia do kawki :)   Mój zrobiłam na urodziny Syna w formie tortu....         Polecam :) Składniki na blaszkę 22 cm Spód: - 100g(...)kilka łyżek wódki do kawy Masa serowa: - 1kg sera z wiaderka - 300g cukru pudru - 500ml śmietanki 30% (część ubitej do dekoracji) - kilka kropel olejku waniliowego lub prawdziwa wanilia - 200g czekolady mlecznej (u mnie dwa rodzaje) - 20g żelatyny w proszku - 9 łyżek zimnej wody do żelatyny - kakao do dekoracji Sposób wykonania: Biszkopty namaczamy w kawie z wódką, wykładamy na blaszkę, wstawiamy

Wypieki Rene
Czekoladowa tarta z nutką mięty 172

minimum pracy- maksymalny efekt”. Jest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek(...)fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj. Do mieszanki czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżki kropli miętowych i przez 5 minut miksuj

greenscarf
Ciasto 'Milky way' bez pieczenia 309

wspomnianym Kinder Country, jednak tym razem dodałam odrobinę mleka w proszku mniej, aby masa była rzadsza i trochę nawilżyła ciasteczka) między czekoladowymi herbatnikami i polewa na bazie gorzkiej czekolady. Polecam! Składniki opakowanie (250 g) czekoladowych herbatników 200 g masła pół szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3,5 szklanki mleka w proszku (łącznie ok. 280 g) 100 g gorzkiej czekolady(...)folią i ułożyć na dnie herbatniki, jeden przy drugim. Wylać połowę masy i rozsmarować ją łyżką. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać resztę masy i ponownie na wierzchu ułożyć herbatniki. Czekoladę wraz ze śmietaną kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej (instrukcja jak to zrobić znajduje się w zakładce "Uwagi praktyczne"). Polewę wylać na wierzch ciasta. Całość przykryć i wstawić do lodówki

Słodkie inspiracje
Panna cotta z suszoną śliwką 149

cotta: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 ml pełnego mleka 3,2% 1 laska wanilii kilka łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny garść suszonych śliwek Do podania: kilka kostek gorzkiej czekolady suszone śliwki świeże owoce * PRZYGOTOWANIE Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża wybierz ziarenka. Przełóż do rondelka. Zalej mlekiem oraz śmietaną. Podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu(...)Następnie wlej kilka łyżek wrzątku i dobrze ją rozpuść. Żelatynę przelej do mlecznej mieszanki i dobrze wymieszaj. Panna cottę przelej do naczyń, np. szklanych słoiczków. Podawaj z rozpuszczoną gorzką czekoladą, kawałkami suszonych śliwek i świeżymi owocami. Chcąc uzyskać płynną polewę czekoladową, przed podaniem rozpuść kostki czekolady w kąpieli wodnej i wlej odrobinę oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego

Food Square
SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA 707

Królowa serników znów wkroczyła do akcji! Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia. Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella. Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach. Ciasto smakuje obłędnie! Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę. Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki. Sernik(...)przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie! To mój faworyt! SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * cukier puder – ok. 180-200 g * czekolada mleczna – 100 g * biszkopty okragłe – ok. 30 szt * żelatyna – 2 łyżki * kakao do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dno tortownicy wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli

Ostra na Słodko
10 powodów, dla których warto jeść czekoladę 211

Każdy będzie musiał zdać sprawę ze wszystkich dozwolonych przyjemności, którymi nie potrafił się cieszyć”. Chyba sporo jest racji w tej mądrości zaczerpniętej z Talmudu. Jeżeli więc zjedzenie kostki czekolady jest The post 10 powodów, dla których warto jeść czekoladę appeared first on MODA

MODA NA BIO
Krem z pasternaku 166

napiszcie proszę w komentarzu o Waszych wrażeniach:) 900 g pasternaku 1 duża cebula 50 g masła 600 ml bulionu (u mnie więcej, około 1,5 l) 70 g białej czekolady 200 g kremówki 4 łyżki soku z limonki 1 papryczka chilli 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Umyty i obrany pasternak kroimy na mniejsze kawałki. Blachę(...)czym zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy razem około 10-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika i miksujemy na krem. Dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Na koniec zabielamy zupę kremówką. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem, kawałkami papryczki chilli i grzankami (opcjonalnie

Smaki Na Talerzu
3 bit luksusowy 538

kajmakowej 2 opakowania Herbatników Regionalnych Petit Beurre Pełnoziarnistych z masłem firmy Cukry Nyskie 330 ml śmietany 30 % 1 śmietanex Gellwe 3 łyżki cukru pudru kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąką z proszkiem i budyniem. Wlewamy ciasto do formy(...)herbatników. Puszkę z kajmakiem podgrzewamy. Kiedy będzie płynny smarujemy nim ciastka. Nakładamy drugą warstwę herbatników. 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , bita śmietana , budyń , ciasto , Cukry Nyskie , czekolada , galaretka , Gellwe , herbatniki , kajmak , krem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pascha kakaowa z bakaliami 285

bakaliami. Jest puszysta i pyszna. Składniki 500 g tłustego białego sera 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 szkl śmietany 30 % 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę(...)koniec wsypujemy kakao. 2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją objętość. Powinna być puszysta i lekka. Na koniec dodajemy bakalie i pokrojoną w kostkę lub startą na tarce czekoladę. 3. Całość przekładamy do odpowiedniej wielkości salaterki lub innego naczynia wyłożonego gazą. Dociskamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki na noc. 4. Rano wyjmujemy paschę i ostrożnie zdejmujemy gazę. Przekładamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Torcik Brownie z truskawkami 153

Szybki torcik brownie z truskawkami do niedzielnej kawki.  Składniki na małą tortownicę ok 21 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru 135 g mąki garść truskawek 250 ml śmietanki 36% małe opakowanie serka mascarpone Masło rozpuścić w rondelku  na małym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki(...)cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Rusty Fork