czekolada - 27946 przepisów (strona:518/1864)

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 150

Drogie Babcie. Ukochani Dziadkowie. Życzymy Wam wszystkiego najlepszego. I czekoladowego! Składniki 100 g mieszanki orzechów i migdałów 100 g dobrej, gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 75 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto) płatki migdałowe, cukier puder do posypania(...)posiekajcie (ja użyłam do tej czynności blendera). Piekarnik nagrzejcie do 175 st (z termoobiegiem). Przygotujcie niezbyt dużą formę do pieczenia- u nas to okrągła forma o średnicy 21 cm. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Masło utrzyjcie z cukrem i szczyptą soli na jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie

OliveandThyme
CZEKOLADOWO-WANILIOWA BABKA Z MĄKI RYŻOWEJ 124

Maluchom. Jutro tylko my, książki, farby i planszówki. W międzyczasie, ewentualnie, jakaś, wspólna, przekąska. :) Składniki 125 g mąki ryżowej 125 cukru 125 g  masła 125 g dobrej, gorzkiej czekolady 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzejcie piekarnik(...)termoobiegiem (180 st bez termoobiegu).  Roztopcie i przestudźcie w jednej miseczce masło, w drugiej czekoladę. Mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielcie od żółtek. Żółtka ubijajcie z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Dodajcie przestudzone masło i ubijając dalej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uzyskane ciasto rozłóżcie do dwóch misek. Do jednej dodajcie roztopioną czekoladę

OliveandThyme
AKSAMITNY SERNIK Z KAWOWĄ NUTKĄ 177

trzcinowego  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej wody kakao do dekoracji 150 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietanki tortowej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej spód: 150 g  ciasteczek pełnoziarnistych 50 g rozpuszczonego masła Przygotowanie Przygotujcie tortownicę 21 cm, wysmarujcie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia(...)Wystudzone ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przygotujcie polewę: do rondelka wlejcie śmietankę i wsypcie kawę,wymieszajcie, aby dokładnie się rozpuściła. Dodajcie połamaną czekoladę i podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia czekolady, dokładnie wymieszajcie, aby otrzymać aksamitną polewę. Nieco przestudzoną polewą posmarujcie schłodzony sernik. Wstawcie na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Przed podaniem posypcie obficie

OliveandThyme
CIASTO SEROWO-CZEKOLADOWE czyli SERNIKOBROWNIE IDEALNY 116

Składniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich  część serowa: 500 g  potrójnie zmielonego ( jak na sernik) twarogu 2 jaja 100 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego  Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie(...)termoobiegu.   Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W misie ubijcie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając dalej dodawajcie po jednym jaju, dokładnie miksując za każdym razem, a następnie wlejcie przestudzoną czekoladę, zmiksujcie. Do czekoladowej masy przesiejcie mąkę i wsypcie orzechy włosk ie, delikatnie wymieszajcie łyżką. W drugiej misie utrzyjcie dokładnie twaróg razem z cukrem, jajami i ekstraktem

OliveandThyme
CYNAMONOWE CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ (albo bez) 190

jaja 100 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka (lub mniej/więcej) mielonego cynamonu (opcjonalnie) posiekane ulubione orzechy (opcjonalnie) ok 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Mąkę połączcie z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajcie posiekane masło, wymieszajcie (siekając nożem lub w malakserze) aż powstanie "mokry piasek". Dodajcie cynamon, orzechy, płatki owsiane(...)spłaszczcie ręką lub spodem dużej łyżki- powinny powstać ciastka o grubości ok 0,5 cm. Pieczcie około 10-12 minut - do zarumienienia, studźcie na kratce. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę. Spód wystudzonych ciastek maczajcie lub smarujcie roztopioną czekoladą, pozostawcie do zastygnięcia

OliveandThyme
SZYBKIE CZEKOLADOWE CIASTO Z BAILEYS 130

Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 75 ml likieru Baileys kwaśna śmietana do podania- opcjonalnie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia (u nas 20x30 cm). Masło rozpuśćcie w rondlu wraz z połamaną czekoladą, wymieszajcie do powstania gładkiej masy, odstawcie(...)lekkiego przestudzenia. Jaja rozmąćcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajcie mokre: roztopioną czekoladę, jaja i likier, wymieszajcie i wlejcie do formy. Pieczcie ok 20-25 minut. Pyszne na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany

OliveandThyme
Szczypanki z farszem twarogowym 269

szkl wody farsz 250 g białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ok. 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast dodatkowo czekolada 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką(...)dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki. 5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. 6. Kiedy przestygną dekorujemy roztopioną czekoladą. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: Ciasteczka , czekolada , dla dzieci , kardamon , ser , skórka pomarańczowa , Tłusty Czwartek

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Fondue czekoladowe 96

Fondue czekoladowe z owocami, idealne na spotkania w mniejszym gronie. Ja przygotowałam z bananami, mandarynkami i pomarańczami. 250 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 250 g czekolady* Śmietanę, masło i pokruszoną czekoladę rozpuścić w garnku na małym ogniu, nie gotować. Przelać do naczynia na fondue, ustawić na podgrzewaczu. Nadziewać cząstki owoców na widelczyk i maczać w czekoladzie..... mniam :) *ja użyłam

królestwo garów
Ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi. 286

nadaje mu wyjątkowego smaku. Znika błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi:  na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 100 g czekolady gorzkiej 2 jajka 130 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 140 g mąki 10 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia         Formę o średnicy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C.      Masło i połamaną w kostki czekoladę topimy w rondelku na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę, następnie dodajemy jogurt, przestudzoną czekoladę z masłem i miksujemy. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy i porcjami dodajemy do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie miksując

Rozpustne gotowanie
Zdrowe bounty | FIT - bez glutenu, laktozy, cukru, pieczenia, białkowo-tłuszczowe | 208

przepadają za tymi ze sklepu, ale położyłam je w kuchni na stole i po kilku godzinach już ich nie było. No nie powiem - satysfakcja jest. Batoniki nie zawierają glutenu (czekoladę można kupić gluten free), laktozy i cukru. Nie wymagają pieczenia i są białkowo-tłuszczowe. Namówiłam? :) Składniki: 100g wiórek kokosowych 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 1/3 tabliczki gorzkiej(...)czekolady (co najmniej 70%) 1 łyżka stewii (lub 2 cukru kokosowego/ksylitolu) + 5 łyżek mleczka kokosowego Przygotowanie: Wiórki kokosowe blendujemy z mleczkiem i roztopionym olejem kokosowym.  Formujemy batony i wkładamy na 2h do zamrażarki. Następnie roztapiamy gorzką czekoladę ze słodzidłem i mleczkiem kokosowym.  Polewamy nasze batony i wkładamy ponownie do zamrażalnika

Czarnawisienka
SERNIKOBROWNIE Z MALINAMI (NAJLEPSZE) 250

roznoszący się po kuchni jest nieziemski... :)  Taki kawałek sernikobrownie i kubek gorącej herbaty lub kawy doda Wam energii i rozweseli w te chłodne dni :) Polecam! SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną) 200 g miękkiego masła 350 g cukru pudru 5 jajek 100 g maki pszennej 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam(...)mrożonych lub świeżych malin WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 25 cm posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestudzenia. W misce utrzyj masło z 250 g cukru pudru na gładką  i puszystą masę. Następnie dodawaj kolejno 3 jajka, miksując dokładnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto bananowo - czekoladowe a'la Brownie 258

więc możemy sobie pozwolić na pyszne, obłędnie czekoladowe ciasto a'la Brownie. Dzięki bananom ciasto jest wilgotne, ale nie jest to zakalec :) Zdecydowanie lepsze niż kupny batonik lub zwykła czekolada. Koniecznie musicie wypróbować!  foremka 24x24cm Składniki:    3 jajka,  85 g mąki pszennej,  120g brązowego cukru,  200g gorzkiej czekolady,  140g masła lub margaryny(...)duże banany. Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem stopić na bardzo małym ogniu lub parze. Do ciepłej masy dodać przesianą mąkę oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione widelcem banany, całość dokładnie połączyć. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 24x24cm. Piec około 35 minut w temp

Z miłości do słodkości
Makaroniki różane - muszą udać się każdemu 199

SKŁADNIKI: 330 g gotowego proszku do makaroników 65 g wody  różowy barwnik spożywczy 2 łyżeczki nalewki różanej 2 łyżki marmolady różanej 100 ml śmietany 30 - 36 % 2 czekolady (my użyłyśmy jednej gorzkiej, a drugiej mlecznej) PRZYGOTOWANIE: Do proszku na makaroniki dodajemy wodę i mieszamy w robocie na najwyższych obrotach 5 min. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy(...)części makaroników powinna wyschnąć. Makaroniki wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 15 - 18 min. Śmietanę kremówkę zagotowujemy do wrzenia i zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki nalewki różanej. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Na wystudzone makaroniki na środek, kładziemy odrobinę marmolady różanej, a do koła niej

Lili w kuchni
Muffiny bardzo czekoladowe 217

małych usteczkach i małych rączkach;)   Muffiny bardzo czekoladowe Składniki: 225 g mąki 25 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia   pół łyżeczki sody 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)  100 g mlecznej czekolady (posiekanej) 2 jajka 300 ml śmietany 150 g brązowego cukru 85 g roztopionego masła  Przygotowanie: W jednym naczyniu należy wymieszać suche składniki: przesianą(...)mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier.  W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: roztopione masło, śmietanę, jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.  Gotową masę przekładamy do papilotek na muffinki i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.  A potem to już przyjemność ze zdobienia, a potem z jedzenia

Lawendowe Niebo