wiśniowej Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: kandyzowany kolorowy ananas do posypania Przygotowanie: Blaty miodowe: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część(...)galaretka zacznie tężeć, wyłożyć ją na warstwę budyniową, wyrównać i przykryć drugim blatem miodowym. Dobrze docisnąć. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać posiekaną czekoladę. Odczekać minutkę, po czym wymieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta jednolitą polewą. Wysmarować ją na miodowym blacie, udekorować kandyzowanym ananasem. Miodownik schłodzić kilka godzin w lodówce, aż miodowe blaty
Nastoletnie Wypiekanieszklanki maślanki 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wody 25 g masła 50 g czekolady smażona skórka z pomarańczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Zetrzeć skórkę z wyszorowanych i umytych pomarańczy. Wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier(...)formy na babkę. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min. POLEWA: przesiane kakao i cukier puder wymieszać z wodą, i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, czekoladę. Mieszać, aż do uzyskania płynnej polewy. Polać wystudzoną babkę i udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: czekolada , maślanka
https:KKuchniaMniammleka – 2 żółtka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 łyżki mąki pszennej – 2/3 szklanki cukru – 50 g białej czekolady – 150 g wiórek kokosowych (wsypałam niepełne 2 szklanki) – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około 250 g herbatników kakaowych – wiórki do posypania – kwaskowaty dżem lub konfitura, ewentualnie lemon curd Masło wyciągamy z lodówki(...)jajeczną, jednocześnie zmniejszając gaz na minimalny. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. U mnie zajęło to około 2 minut. Odstawiamy budyń do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie ścieramy czekoladę na tarce z grubymi oczkami. Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i konsystencją będzie przypominać krem. Wówczas dodajemy do niego po łyżce budyniu, za każdym razem krótko miksując (tylko żeby składniki
Relaxtimeżółtko 1 laska wanilii 16 g proszku do pieczenia 100 ml mleka Krem stracciatella 250 g serka philadelphia 50 g śmietany 50 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady **** INGREDIENTI Ciambella al cocco 200 g di farina di cocco 200 g di farina di riso 200 g di burro 100 g di zucchero 2 uova 1 tuorlo 1 bacca(...)nagrzanym do 160 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem stracciatella. Miksujemy serek philadelphia ze śmietaną i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy gorzką czekoladę potarkowaną lub pokrojoną na grubsze kawałki. Ciasto dekorujemy kremem i gorzką czekoladą. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate il burro ammorbidito con lo zucchero. Aggiungete
La grande e la piccola cuocabędzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła 140g cukru 4 jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy(...)ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau au chocolat, który znajdziecie tutaj. Ja upiekłam 2 blaty w dwóch podejściach, ale można upiec całość hurtem i potem przekroić. Czekoladę roztapiamy w naczyniu zanurzonym w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na pianę. Mieszamy mąkę z żółtkiem, mlekiem, masłem oraz cukrem. Roztopioną czekoladę krótko mieszamy, aż jej konsystencja
Moje Pyszne Siódme Niebołyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 1/4 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 200 ml śmietany 30 % 1 biała czekolada kule śnieżne 4 łyżeczki żelatyny firmy Gellwe 8 łyżeczek zimnej wody 15 małych baloników 15 wykałaczek dodatkowo wiśnie czerwone kandyzowane firmy Targroch 1. Do przesianej mąki pszennej z proszkiem dodajemy(...)dokładnie mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do mniej więcej 15-stu papierowych foremek na muffinki. 5. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Studzimy. 6. Śmietankę gotujemy. Wrzucamy białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy się rozpuści zostawiamy aż wystygnie a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. 7. (Proponuję zrobić to dzień wcześniej.) Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytyle cukru, a biedni rodzice muszą później biegać po lekarzach, nie mówiąc już o dentyście. Czy czekoladowa granola jest zdrowszą alternatywą ? Oczywiście! Moja granola zawiera orzechy, kokosowy olej i czekoladę o dużej zawartości kakao. Poza tym robi ją szybko i łatwo i je bez wyrzutów sumienia. Miseczka naturalnego jogurtu z granolą i owocami to wspaniałe i pożywne śniadanie(...)naszych pociech. Czekoladowa granola Składniki: 100 g migdałów ze skórką 100 g orzechów cashew 2 łyżki owsianych płatków 2 lyżki oleju kokosowego 50 g czekolady 2 łyżki sezamu 100 g orzechów pecan Migdały, orzechy i czekoladę pokrój grubo. Wsyp do miski. Dodaj nasiona sezamu,owsiane płatki i rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj i wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw
codojedzeniaSKŁADNIKI 180 g m ą ki pszennej 100 g cukru 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 40 g kakao 16 g proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3 jaja **** INGREDIENTI 180 g di farina 100 g di zucchero 50 g di cioccolato fondente 50 g di cioccolato bianco(...)pieczenia. **** In un'altra ciotola mescolate la farina, il cacao, lo zucchero e il lievito vanigliato per torte. Mokre składniki mieszamy z suchymi . Na koniec do ciasta wrzucamy czekoladę pokrojoną w kostkę. Całość dokładnie mieszamy. **** Successivamente versate il contenuto della prima ciotola nella seconda. Per ultimo aggiungete il cioccolato tagliato a dadini. Mescolate bene il tutto
La grande e la piccola cuocaszczęście, że dziś nie idę do pracy, więc zaprowadziłam najmłodszą do przedszkola i zrobiłam przegląd lodówki. Znalazłam śmietanę kremówkę, masło, jajka, galaretkę, domowy sok z wiśni i oczywiście czekoladę. Czekoladę mam w domu zawsze, bo ponad wszystko kocham właśnie czekoladę. Torcik dla odmiany nie jest na biszkopcie a na cieście, które wydaje sie być idealne do tego rodzaju
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDelikatnie czekoladowe ciasteczka, bez dodatku kakao - kolor pochodzi tylko i wyłącznie od roztopionej czekolady. Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, lekko maślane, choć nie tłuste. Nie trzeba ich wykrawać, wystarczy rozłożyć ciasto na blaszce. Polecam :) Składniki 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej 150 miękkiego masła 100 g cukru jajko żółtko 150 g mąki pszennej szczypta soli proszku do pieczenia na czubku noża(...)Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać mąkę, sól i proszek. Zmiksować. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez ok. 12-15 min. źródło: 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker
Słodkie inspiracjepasują tu maliny, które sprawiają, że całość nie jest mdła, a pucharki prezentują się ślicznie. Polecam :-) Składniki (5 porcji) 10 sporych ciasteczek (dowolnych, Waszych ulubionych - u mnie domowe) tabliczka czekolady opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 500 ml mleka) * 6 łyżek cukru 400 ml mleka 250 ml zimnej kremówki 2 banany 2-3 garście mrożonych malin odrobina wrzątku łyżka cukru(...)wanilią Ciastka pokruszyć, czekoladę zetrzeć, wymieszać z ciastkami. Połowę rozłożyć pomiędzy 5 pucharków. Maliny z odrobiną wrzątku i cukrem z wanilią rozgotować w garnuszku i ostudzić. Budyń ugotować z cukrem w 400 ml mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kremówkę ubić (nie musi być na sztywno). Budyń ostudzić. Zmiksować z ubitą kremówką, delikatnie i stopniowo ją dodając, cały czas miksując
Słodkie inspiracjeWiem, że ciasta Nigelli są tłuste i słodkie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś właśnie takiego. Lepkie, wilgotne, z kawałkami czekolady (która trochę mi się rozpuściła), doskonałe po wystudzeniu, a jeszcze lepsze ciepłe, prosto z piekarnika. Składniki 225 g czekolady 70% 225 g masła 175 g cukru 3 roztrzepane jajka 150 g zmielonych migdałów 100 g groszków czekoladowych Czekoladę
Słodkie inspiracjeBabeczki z malinami to obowiązkowy element lata, a że dawno nic nie było z czekoladą to do ciasta postanowiłam dodać trochę kakao, a całość polać polewą. Żeby nie było nudno dorzuciłam jeszcze trochę ciasteczek Oreo. Polecam :) Składniki (12 babeczek) Babeczki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej) 100 g masła, miękkiego 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2/3 szklanki kefiru(...)części ciastka i maliny, wymieszać. Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Dekoracja 2/3 tabliczki ulubionej czekolady (ja użyłam mlecznej) Oreo maliny Wystudzone babeczki polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ozdobić malinami i ciasteczkami Oreo. Smacznego
Słodkie inspiracjemore to taki amerykański przysmak znany z kreskówek. Składa się z herbatników, czekolady i pianek. Całość podgrzewana jest nad ogniskiem, dzięki czemu wnętrze się rozpuszcza. Mimo, że za marshmallows nie przepadam to pomysł na brownie wyglądające jak s'more akurat mi się spodobał. Spód to chrupiące, lekko słone ciastka, wnętrze - baaardzo czekoladowe ciasto, przykryte piankową chmurką. Jedyne zastrzeżenie(...)wcześniej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce przez 10 min. W tym czasie przygotować masę brownie i nagrzać piekarnik do 175 st. C. Brownie 115 g masła 3 tabliczki czekolady deserowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka w temp. pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka pianek Masło i połamaną czekoladę przełożyć do garnuszka i rozpuścić (można to zrobić w mikrofali - jest
Słodkie inspiracjeKolejny pomysł na ciasteczka - tym razem orkiszowe z dodatkiem suszonej żurawiny i gorzkiej czekolady. Mąkę możemy dodać dowolną, dodatki pozmieniać wedle własnych upodobań, niemniej jednak szczerze namawiam do podanej niżej propozycji :) Składniki 200 g masła 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 170 g mąki orkiszowej jasnej 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody 60 g cukru 100 g jasnego brązowego cukru(...)jajko 1 żółtko 30 g mleka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 200 g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych 100 g poszatkowanej suszonej żurawiny Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać razem oba rodzaje mąki, sodę i sól. W drugiej misce jajko, żółtko, mleko i aromat rozmieszać widelcem. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez
Słodkie inspiracje