mniej) 2 krople aromatu migdałowego garść rodzynek (opcjonalnie) Warstwa j abłkow a : ok. 1 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) 1/2 łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania(...)razu wykładamy na dolny biszkopt. O d kładamy do przestudzenia . Na mak wykładamy jabłka i przykrywamy górn ą częścią biszkoptu . Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy , a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Moje posty
Słodka Stronaotarta z połowy cytryny 14 orzechowych michałków 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka kaszy manny Szczypta soli 80g masła 200g herbatników 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego tabliczka gorzkiej czekolady skórka otarta z połowy pomarańczy 8 orzechowych michałków Przygotowanie: Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, miodem i masłem orzechowym. Wykładamy spód formy i uklepujemy. Żółtka(...)wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o średnicy 24 cm. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnia (bez termoobiegu) na 60-65 minut.Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Czekoladę z odrobiną masła i skórką pomarańczową rozpuszczamy i smarujemy górę przestudzonego sernika. Pozostałymi posiekanymi cukierkami dekorujemy rozsmarowaną czekoladę. Smacznego
ChilliJemyLubię kiedy jesienią pachnie w domu cynamonem, ciastem dyniowym, szarlotką, ale kiedy pachnie czekoladą to już jest po prostu koniec świata! To taki zapach, który otula wszystkie zmysły, koi duszę, szepcze cichutko, że liczy się tylko ten moment, a z kalorie są najmniej ważne ;) Do tej czekoladowej rozpusty świeżo zaparzona kawa, ale tu jestem tradycjonalistką mocną i choć chciałabym(...)pieczenia. I odwrotnie. W przypadku tego deseru warto próbować! Najlepszy jest jeszcze gorący... Składniki na 6 większych ramekinów (lub 4 większe i 3 mniejsze) 200 g gorzkiej czekolady 140 g masła 70 g mąki pszennej 120 g cukru pudru (lub zwykłego drobnego) 3 duże jajka 3 duże żółtka Przygotowanie: Przygotowujemy ramekiny (kokilki). Moje większe mają średnicę
bistro mamawody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje(...)odstawiamy do przestudzenia. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Eklerki możemy nadziewać kremem przy pomocy szprycy z długą tylko. Można też je przekroić i nałożyć krem do środka – jak na kanapki. Drugi sposób
Ciastkozercyprzygotowaniu, pyszne, mięciutkie gruszki ugotowane na parze w ciepłym sosie czekoladowym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 dojrzałe gruszki sok z 1/2 cytryny 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka * ), pokruszonej na kawałki 50 g cukru pudru 100 g śmietany 30% listki mięty do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Gruszki obieramy, odcinamy spód, aby gruszki(...)doprowadzamy do wrzenia, stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut do miękkości. 2. W między czasie w garnuszku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę. Dodajemy cukier puder, czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Uwaga: nie doprowadzamy sosu do wrzenia, ponieważ czekolada może się zważyć! 3. Gruszki układamy na talerzach, polewamy ciepłym sosem i dekorujemy listkami mięty
My Culinary Artautunnale. La torta è preparata con cioccolato fondente, uva sultanina, mandorle e arancia. Ideale da gustare con una tazzina di tè o caffè. Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 75 g m ą ki pszennej 75 g migdałów (bez sk ó rki) 50 g rodzynek 2 łyżeczki(...)sultanina 2 cucchiai di lievito vanigliato 1 arancia 5 uova zucchero a velo per la glassa PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, cukier i masło. Dodajemy drobno pokrojone migdały i rodzynki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do czekolady dodajemy pojedynczo żółtka i otartą skórkę
La grande e la piccola cuocaudało mi się schować na następny dzień i przyznam, że były jeszcze smaczniejsze niż w dniu pieczenia - takie bardziej kruche. Ich słodycz możecie regulować za pomocą cukru i białej czekolady. Moje ciastka były dość słodkie i użyłam cukru kokosowego, który charakteryzuje się m.in. niskim IG. Spróbujecie? (19-20 sztuk) 150g masła/margaryny (preferuję masło) 150g cukru kokosowego (może być zwykły(...)pszennej 50g wiórek kokosowych 20g kakao lub 30g karobu (u mnie karob) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 50g białej czekolady (u mnie idealna do zapiekania z Cukietrii) Ponadto: wiórki kokosowe o obtaczania Masło z cukrem i solą utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo wsypywać mąkę kakao/karob
Di gotujebrakuje, a chłód i wiatr jeszcze bardziej potęgują depresyjną aurę. Jak sobie wtedy pomóc? Endorfinami! Możesz iść pobiegać, zrobić trening i/lub...przygotować jaglany krem czekoladowy, który nieźle poprawia nastrój! Czekolada zwiększa przepływ energii i uczucie szczęścia. Kremu użyłam do tortu urodzinowego. I nikt, kto go jadł, nie domyślił się, że to zdrowa wersja z kaszy jaglanej. Zblendowana na gładko(...)sitku pod bieżącą wodą, a nawet zalać i odstawić na 1h. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody pół szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 duże łyżki serka typu Bieluch 4 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Przygotowanie: Zagotuj 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Kaszę jaglaną umieść na sitku
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńnajlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do piernikowych i orzechowych zapachów w kuchni, do których powoli już się przygotowujemy. Te babeczki można wziąć do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe(...)masła 170 g cukru 2 jajka skórka otarta z jednej sporej pomarańczy 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wsypywać przesianą
Posadzone i zjedzonewaniliowymi. Muszę przyznać, że połączenie jest trafione. Ciepły banan, z roztopionym brownie, a do tego zimne lody waniliowe. Standardowo przepis zmodyfikowałam pod moje podniebienie. SKŁADNIKI : banany – 2 sztuki gorzka czekolada z wiórkami kokosowymi – 4 kostki biała czekolada – 4 kostki ciastka maślane – 2 sztuki lody – 2 gałki – smak dowolny masło – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE : Nożem wyciąć górną część skórki z banana. Łyżeczką(...)wydrążyć wierzch banana i przełożyć do szklanki. Czekolady połamać na pół i upchać po bokach banana. Na górę dodać pół łyżeczki masła. Pokruszyć ciasteczka, dodać na wierzch. Resztę banana w szklance ugnieść łyżeczką i zakryć taką papką ciastka. Wyciętą skórką banana zakryć wszystko. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Piec w temperaturze 180º. Po upieczeniu przełożyć na talerz, dodać swoje
kuchniabellissima.wordpress.comperfekcyjne! Serio ;). Maślane z rodzynkami, jabłkiem i białą czekoladą. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Smakują wszędzie i o każdej porze. Możecie włożyć je do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły bądź na uczelnie. Tylko ostrzegam, jedząc je przy kimś, liczcie się z tym, że będziecie musieli się nimi podzielić, ich uroczy wygląd i maślany zapach przyciąga(...)miękkiego masła 125 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 jajko 70 g suszonej żurawiny szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g białej czekolady, posiekanej 1 małe jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę 160 g mąki pszennej Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym do puszystości. Cały czas miksując wsypać sól
Nastoletnie Wypiekaniepowiem, żeby było to śniadanie fit, bo nie jest. Zawiera w sobie pełno kalorycznych produktów, ale od czasu do czasu można się na takie śniadanie skusić. Placki, pomimo czekolady wewnątrz, wcale nie były słodkie i nawet zastanawiałam się czy nie powinno się dodać do nich odrobinę więcej cukru, ale cukier puder jako posypka i dodatek słodkich wiśni dopełniły całości(...)cukru (0,5 szklanki) – szczypta soli – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 500 g mąki pszennej – 4 łyżki kakao – 1/2 szklanki drobno posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych (użyłam pół na pół deserową z gorzką) Na początku miksujemy dokładnie wszystkie składniki mokre czyli: mleko, jaja, masło oraz sól i cukier. Do mokrych dodajemy przesiane składniki suche czyli
Relaxtimekońcowy. Miały być tylko kawowo-czekoladowe, a okazały się takim hitem, że musiałam dopiekać kolejną partię. Czasami jestem z siebie naprawdę dumną... Są delikatnie kruche, ale i odrobinę miękkie. Czekolada wręcz rozpuszcza się w ustach, a syrop klonowy, kawa i pomarańcza to połączenie, które sprawia, że ciasteczka stają się niepowtarzalne i idealnie skomponowane w smaku. Będę je piekła baaardzo często(...)łyżki syropu klonowego 160g mąki pszennej 2 łyżki kakao (płaskie) 1 łyżka kawy (*) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 20-30g czekolady (u mnie gorzka) 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Opcjonalnie: kilka kropel aromatu pomarańczowego Masło z odrobiną soli i cukrem ubić do puszystości. Nadal mieszając - wbić jajko, a następnie stopniowo
Di gotujeAmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, do tego dodajemy masło, jajko oraz cukier. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto ugnieść(...)czasie zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż uzyska złotawy kolor. Po upieczeniu należy ostudzić. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Przygotowujemy masę. Białą czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy serek mascarpone, 2 jajka oraz mieszankę z białej czekolady. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasta
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneweekend nie mogło zabraknąć słodkiego wypieku. Zapraszam Was na szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych osób. Ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Powinna poradzić sobie z nim każda gospodyni domowa. Zachęcam do pieczenia i oczywiście jedzenia Składniki(...)oleju kokosowego (nierafinowanego) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g opakowania kropli czekolady (u mnie od Pro-BIO ) Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy na kawałki (kostka). Olej rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, całość dokładnie miksujemy
Słodkie okruszki