czekolada - 27946 przepisów (strona:540/1864)

Crumble z mąką gryczaną, jabłkami i czekoladą, bez glutenu (Crumble con farina di grano saraceno, mele e cioccolato, senza gluti 153

SKŁADNIKI 2-3 jabłka   100 g m ą ki gryczanej   100 g gorzkiej czekolady 80 g orzechów pekan 50 g syropu z agawy 1 cytryna cynamon **** INGREDIENTI 2-3 mele 100 g di farina di grano saraceno 100 g di cioccolato fondente 80 g di noci pecan 50 g di sciroppo d'agave 1 limone cannella  PRZYGOTOWANIE(...)Gorzk ą  czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystygnięcia. **** Sciogliete il cioccolato fondente a bagnomaria, lasciatelo raffreddare. Orzechy pekan tostujemy na rozgrzanej patelni ok. 3 minut. Ostudzone orzechy kroimy na drobne kawałki. **** Tostate le noci pecan in una padella per circa 3 minuti, poi tritatele grossolanamente. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy

La grande e la piccola cuoca
Ryż na kawie i czekoladzie 232

kofeiny w pysznej odsłonie ryżu na mleku. Jeśli znudziły Was kanapki i muesli to kawowy ryż to to jest odpowiedź. Poniedziałkowy poranek potrzebuje mistrzowskiego śniadania :). Załatwcie sobie pół tabliczki czekolady, ryż basmanti i najlepiej grubo mieloną kawę i do dzieła :) Dla 1-2 osób Czas przygotowania: ok 20 minut Składniki: Woreczek ryżu basmanti lub jaśminowego Pół tabliczki czekolady mlecznej(...)wolnym ogniu 8 minut a następnie dodajemy 4 łyżeczki kawy i gotujemy kolejne 3-4 minuty 2/ Ugotowany w kawie ryż przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę, morwę i pokruszoną czekoladę i na małym ogniu chwile mieszamy aż wszystko się rozpuści. 3/ Przekładamy na talerz. Jemy i czekamy na mocne pobudzenie

Kuchnia PROzdrowotna
Fondant czekoladowy. 117

Składniki na 4 porcje: -100 g. gorzkiej czekolady -50 g, masła -2 jajka -4 łyżki cukru -szczypta soli -1 łyżka mąki i odrobinę do posypania foremek Sposób przygotowania: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka, cukier i sól połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki. Nie ubijać. Następnie dodajemy mąkę i znowu delikatnie mieszamy trzepaczką. Na koniec cały czas mieszając(...)dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do nich gotową masę. Foremki układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przed 9-10 minut (najlepiej delikatnie potrząsnąć blaszką by zobaczyć czy ciastko nie jest zbyt płynne). Masa delikatnie urośnie, będzie ścięta na dnie, po bokach i na wierzchu ale płynna w środku. Po wyciągnięciu

Magia jedzenia.
Brioszka czekoladowa z mascarpone 176

pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej(...)drożdży instant 100 g mleka 100 g mascarpone 1 jajko+1żółtko 60 g roztopiongo masła 60 g drobnego cukru białko do posmarowania Wykonanie: czekoladę rozpuścić w rodelku z dwoma łyżkami mleka. Mąkę i kakao wymieszać z przyprawami i odstawić Mascarpone zmiksować z jajkiem i żółtkiem. Dodać cukier i przesianą mąkę z drożdżami. Wymieszać. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady 140

Prosty przepis na pyszne ciasteczka z mąki orkiszowej, która nadaje im delikatny orzechowy smak. Z dodatkiem siekanej czekolady. Szybkie w wykonaniu, równie szybko znikają z talerza ;-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub pszennej razowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki(...)zagniatam na gładkie ciasto, dopiero pod koniec dodając posiekaną czekoladę. Całość odkładam do lodówki na około 1/2 godziny. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Spłaszczam łyżką, wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Rafaello z kaszy jaglanej 123

Rafaello.. prawdziwe niebo w gębie!  To kolejna odsłona popularnych słodyczy w odchudzonej i ulepszonej przeze mnie wersji. Wykonałam je z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i odrobiny białej czekolady. Do masy dodałam również nieco odżywki białkowej (waniliowy smak), ale możecie zastąpić ją drobnymi płatkami jaglanymi i dodać więcej miodu bądź cukru. Chodzi o to, by masa stała się bardziej(...)blanszowanych migdałów, ale Wy możecie śmiało je dodać do środka pralinek, wtedy będą jeszcze bardziej przypominały oryginał. 😻 Składniki: na około 12 pralinek 100 g kaszy jaglanej 1/2 tabliczki białej czekolady wiórki kokosowe łyżka płynnego miodu/drobnego cukru 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym* 2 łyżki dowolnej mąki/skrobi  łyżeczka oleju kokosowego blanszowane migdały (opcjonalnie) *możecie z powodzeniem zastąpić płatkami

Kuchnia Ellie
Ciasteczka z malinami 158

Opis: Klasycznie – czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Biała czekolada i maliny to świetna para – doskonale do siebie pasują. Idealny przepis na słodką przekąskę. Przygotujemy je szybko i łatwo. Składniki: 1 i ⅓ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki posiekanych malin 100 g białej czekolady Szczypta soli Opis przygotowania(...)mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło ucieramy mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do mąki dodajemy masło i wszystko razem łączymy ze sobą. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Na końcu delikatnie kroimy maliny i również dodajemy je do masy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto Toffi 725

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki masła łyżka kakao cukier puder do smaku Ponadto: puszka masy krówkowej 2 mleczne czekolady 2 łyżki oleju 2-3 wafle tortowe Biszkopty (najlepiej upiec je dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały(...)Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, ze jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić

Smakołyki Asi
Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania) 107

cukier waniliowy (polecam domowy - klik )     1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: sok z 1/2 z cytryny skórka z 1/2 cytryny Polewa: 100g gorzkiej czekolady (*) 2-3 łyżki mleka Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Następnie, nie przerywając miksowania - powoli dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę(...)ostudzonym masłem.  Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce. (*) Do czekolady mlecznej można dodać odrobinę gorzkiego kakao. (**) Babkę piekę w różnych formach - w tradycyjnej do babki, w keksówkach oraz

Di gotuje
CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY 128

dobrego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5-1 szkl posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 170 st (z termoobiegiem), przygotujcie formę- keksówkę. Masło roztopcie i ostudzcie, orzechy i czekoladę dowolnie posiekajcie. Banany obierzcie i dobrze rozgniećcie widelcem, wymieszajcie z jajami(...)zmieszajcie z resztą składników suchych (proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem i solą. Do składników suchych wlejcie składniki mokre (jaja z bananami i roztopione masło), wrzućcie posiekane orzechy i czekoladę,  wymieszajcie tylko do połączenia składników. Pieczcie około 50-55 minut

OliveandThyme
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 117

Drogie Babcie. Ukochani Dziadkowie. Życzymy Wam wszystkiego najlepszego. I czekoladowego! Składniki 100 g mieszanki orzechów i migdałów 100 g dobrej, gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 75 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto) płatki migdałowe, cukier puder do posypania(...)posiekajcie (ja użyłam do tej czynności blendera). Piekarnik nagrzejcie do 175 st (z termoobiegiem). Przygotujcie niezbyt dużą formę do pieczenia- u nas to okrągła forma o średnicy 21 cm. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Masło utrzyjcie z cukrem i szczyptą soli na jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie

OliveandThyme
CZEKOLADOWO-WANILIOWA BABKA Z MĄKI RYŻOWEJ 89

Maluchom. Jutro tylko my, książki, farby i planszówki. W międzyczasie, ewentualnie, jakaś, wspólna, przekąska. :) Składniki 125 g mąki ryżowej 125 cukru 125 g  masła 125 g dobrej, gorzkiej czekolady 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzejcie piekarnik(...)termoobiegiem (180 st bez termoobiegu).  Roztopcie i przestudźcie w jednej miseczce masło, w drugiej czekoladę. Mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielcie od żółtek. Żółtka ubijajcie z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Dodajcie przestudzone masło i ubijając dalej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uzyskane ciasto rozłóżcie do dwóch misek. Do jednej dodajcie roztopioną czekoladę

OliveandThyme
AKSAMITNY SERNIK Z KAWOWĄ NUTKĄ 143

trzcinowego  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej wody kakao do dekoracji 150 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietanki tortowej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej spód: 150 g  ciasteczek pełnoziarnistych 50 g rozpuszczonego masła Przygotowanie Przygotujcie tortownicę 21 cm, wysmarujcie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia(...)Wystudzone ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przygotujcie polewę: do rondelka wlejcie śmietankę i wsypcie kawę,wymieszajcie, aby dokładnie się rozpuściła. Dodajcie połamaną czekoladę i podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia czekolady, dokładnie wymieszajcie, aby otrzymać aksamitną polewę. Nieco przestudzoną polewą posmarujcie schłodzony sernik. Wstawcie na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Przed podaniem posypcie obficie

OliveandThyme
CIASTO SEROWO-CZEKOLADOWE czyli SERNIKOBROWNIE IDEALNY 82

Składniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich  część serowa: 500 g  potrójnie zmielonego ( jak na sernik) twarogu 2 jaja 100 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego  Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie(...)termoobiegu.   Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W misie ubijcie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając dalej dodawajcie po jednym jaju, dokładnie miksując za każdym razem, a następnie wlejcie przestudzoną czekoladę, zmiksujcie. Do czekoladowej masy przesiejcie mąkę i wsypcie orzechy włosk ie, delikatnie wymieszajcie łyżką. W drugiej misie utrzyjcie dokładnie twaróg razem z cukrem, jajami i ekstraktem

OliveandThyme
CYNAMONOWE CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ (albo bez) 164

jaja 100 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka (lub mniej/więcej) mielonego cynamonu (opcjonalnie) posiekane ulubione orzechy (opcjonalnie) ok 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Mąkę połączcie z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajcie posiekane masło, wymieszajcie (siekając nożem lub w malakserze) aż powstanie "mokry piasek". Dodajcie cynamon, orzechy, płatki owsiane(...)spłaszczcie ręką lub spodem dużej łyżki- powinny powstać ciastka o grubości ok 0,5 cm. Pieczcie około 10-12 minut - do zarumienienia, studźcie na kratce. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę. Spód wystudzonych ciastek maczajcie lub smarujcie roztopioną czekoladą, pozostawcie do zastygnięcia

OliveandThyme

Proponowane wyszukiwania