przypadku wizyty niespodziewanych gości. Możecie go urozmaicić ulubionymi owocami, albo bakaliami. Możliwości jest naprawdę mnóstwo! Polecam! (1 duża lub 2 mniejsze porcje) 200 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki czekolady w proszku (*) Dodatkowo: słomka ptysiowa z cukrem (u mnie Brześć ) Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec dodając czekoladę w proszku. Na dnie naczynia, w którym będzie podawany deser - należy umieścić(...)bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. (Ja wybieram drugą opcję, ponieważ wtedy krem jest smaczniejszy, a słomka w zależności od odstania - chrupiąca lub mięciutka.) (*) Jeśli posiadacie czekoladę w granulkach - najlepiej ją zmielić (na miał) w młynku do kawy
Di gotujeAromatyczna pomarańcza i słodka czekolada w domowych ciasteczkach W ramach akcji Ciasto na niedzielę pieczemy aktualnie Wypieki z bakaliami . Pole do popisów kulinarnych jest tu ogromne, tak jak szeroki wachlarz bakalii do wyboru. Ciężko się na jedną rzecz zdecydować. Postanowiłam więc postawić na klasykę i jedna z moich ulubionych słodkości, a mianowicie domowe ciasteczka Pieguski - te "sklepowe" niech się przy(...)jajko (całe) ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g) 1 i ½ tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się
Grunt to przepis!Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)równie dobrze spisze się niewielka kwadratowa foremka. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 120 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao + gruszki, brązowy cukier (opcjonalne) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody
Ciastkozercymuffin: - 300 g deseru Monte - 1,5 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1/3 szklanki łuskanych, posiekanych orzechów laskowych - 1 jajko - 1/4 kostki masła - po pół tabliczki mlecznej i białej czekolady - 2 łyżki Nutelli - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło ucieram z cukrem i jajkiem na gładką, puszystą masę. Dodaję mleko(...)drugiej ciemną + dwie łyżki Nutelli. Do każdej z porcji dodaję po równej porcji mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Do ciemniej porcji dodaję posiekaną mleczną czekoladę i połowę orzechów, do jasnej porcji posiekaną białą czekoladę i pozostałe orzechy. Blachę do muffinek wykładam papilotkami i wlewam analogicznie do deseru Monte- najpierw ciemną część ciasta, następnie jasną
Cook&Lovelubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Ciasto Raffaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał.... Ponadto ciasto "Rafaello" jest eleganckim, prostym w przygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku. Polecam przepis. Ciasto "Rafaello" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek(...)mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 50 g masła 250 ml śmietanki 30% Polewa: 75 g białej czekolady 40 g masła 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru ok. 75 g wiórków kokosowych ok. 50 g płatków migdałów ok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch) odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej
Słodka StronaMoja kuchnia bez glutenu”—>KLIK. ciasto: 200 g mąki gryczanej jajko 15 g mielonych migdałów 100 masła 40 g cukru pudru (użyłam trzcinowego) 30 g gorzkiej czekolady karmel: 300 ml śmietanki 30% 45 g masła 1/4 łyżeczki soli 200 g drobnego cukru ganasz: 200 g gorzkiej czekolady (użyłam surowej) 180 ml śmietanki 30% 30 g masła Przygotowujemy(...)lodówce przez 20 minut. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę(o średnicy 30cm). Schładzamy jeszcze 15 minut, po czym pieczemy ok. 15-17 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spód tarty. Odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy karmel. Na nieprzywieralnej patelni lub w garnku podgrzewamy cukier. W drugim naczyniu podgrzewamy śmietankę. Gdy cukier rozpuści się
Mienta blogproszek. Dodać masło, wymieszać. Formę do tarty wysmarować masłem. Powstałą masą wylepiamy formę i odstawiamy do lodówki. MUS CZEKOLADOWY: 200 ml kremówki 10 dag czekolady gorzkiej 10 dag czekolady mlecznej 50 g masła Podgrzewać śmietankę, (ale nie gotować), następnie zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę oraz masło. Jeżeli składniki się nie połączą, należy jeszcze
Gotuj z AgnesZnudziła Ci się normalna owsianka? Uwielbiasz czekoladę? Bingo, ta owsianka jest dla Ciebie :). Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 2 szkl mleka 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek płatków żytnich 0,5 łyżeczki miodu czubata łyżeczka siemienia lnianego - zmielonego małe jabłko banan łyżeczka kakao 3 kostki gorzkiej czekolady 72% kakao Prażymy płatki na suchej patelni(...)garnka, gotujemy. Tak podprażone płatki wrzucamy do mleka i gotujemy do czasu aż pochłoną część mleka i staną się miękkie. Pod koniec gotowania wsypujemy kakao, siemię, miód i czekoladę. Przekładamy do naczyń i dekorujemy owocami. Smacznego
Gotuj z Agnescukru waniliowego 0,5 łyżeczki cynamonu 2 banany (ok 350 g) 50 g cukru 3 łyżki miodu 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła 70 g czekolady Mąkę przesiewamy. Masło roztapiamy i studzimy. Do jednej miski wsypujemy: mąkę, cukry, proszek, sodę, cynamon. A w drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane banany, dodajemy miód, jajka, mleko, masło(...)mieszamy. Czekoladę kroimy w większe kawałki. Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy czekoladę i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej sprawdzają się silikonowe) i pieczemy 20-25 min w 180 st, smacznego
Gotuj z Agnesłyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki sody 2 jajka 60 gr kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego 10 dkg gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sok z 1 dużej pomarańczy 100 ml wrzącej wody Polewa czekoladowa składniki: 2 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki(...)pieczenia, sodą, kakao i skórką pomarańczową. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, ekstrakt waniliowy, mleko i olej. Dodatkowo, do szklanki wlać wrzącą wodę i rozpuścić w niej czekoladę. Do miski z mąką i pozostałymi suchymi składnikami wlewamy mieszankę mleka, oleju, jajek oraz ekstraktu waniliowego. Mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy gorąca wodę z czekoladą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
mecooksnajlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do piernikowych i orzechowych zapachów w kuchni, do których powoli już się przygotowujemy. Te babeczki można wziąć do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, doskonale się też zamrażają :) Babeczki czekoladowo - pomarańczowe(...)masła 170 g cukru 2 jajka skórka otarta z jednej sporej pomarańczy 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wsypywać przesianą
Posadzone i zjedzonebardzo smakowało. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na kwadratową blaszkę 23 cm u mnie prostokątna 19 na 29 cm: Ciasto: 100 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 5 jajek z jaj rozmiar L, białka i żółtka oddzielnie 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczanej w proszku rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku 3/4 szklanki mąki(...)pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę ,samo dno, wyłożyć papierem. W misie miksera masło utrzeć z cukrem na puszystą, lekką masę. Dodać roztopioną, lekko ostudzoną, płynną czekoladę, zmiksować krótko lub wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników, dodać po jednym żółtku, kawę, za każdym razem miksując lub mieszając. Dodać mąkę zmiksować lub wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto
moj przepis natortownicy na kształt ślimaka (jak na zdjęciu). Po upieczeniu wygląda bardzo efektownie. Polecam upiec ją na śniadanie i zjeść posmarowaną masłem, miodem, a może nawet nutellą ... Drożdżówka z czekoladą i kakao okrągła tortownica ø 24 cm 500 g mąki typ 650 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 50 ml wody 40 dkg cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli(...)łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy 70 g rozpuszczonego masła 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao w proszku 1/3 szkl. cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże rozpuścić w letnim mleku z wodą. Dodać cukier, mąkę, dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż płyn się wzburzy. Pozostałą mąkę wsypać do miski, posolić i wymieszać
Posadzone i zjedzonerazem coś na przyprawiający o gęsią skórkę deser. 2 porcje Składniki: 0,5 szklanki cukru 1/3 szklanki kakao szczypta soli 1/3 szklanki gorącej wody 50 g czekolady deserowej 250 śmietany 30% 250 ml mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu) 2 ciastka maślane przypominające tablicę pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada(...)kakao i sól, następnie dodaj stopniowo zagotowaną wcześniej wodę, ciągle mieszając, aż zrobi się jednolita masa. Rondel z masą zagotuj, cały czas mieszając. Jak zacznie się wszystko gotować dodaj czekoladę (posiekaną), śmietanę i odrobinę mleka, - pamiętaj aby wszystko cały czas mieszać. Resztę mleka połącz z mąką i dodaj stopniowo do masy, intensywnie mieszając. Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj jeszcze
Niezły Młynekmasła 200 ml mleka w proszku część orzechowa: 100 g masła 180 g Nutelli 1 łyżka kakao 100 g orzechów ziemnych dodatkowo: 3 suche wafle 100 g mlecznej czekolady wykonanie: Mleko zagotować razem z cukrem, przestudzić. Masło dokładnie ubić, dodając przesiane mleko w proszku i przestudzone mleko. Orzechy pokroić, uprażyć na patelni. Kakao, masło i Nutelle zmiksować, dodając pod koniec(...)drugim waflem, a na nim wyłożyć masę orzechową. Przykryć kolejnym andrutem. Wafle przygnieść czymś ciężkim i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę nałożyć na wafla od strony białej masy. Gotowego Knoppersa wstawić do lodówki na ok. godzinę. Można podawać schłodzonego Proste, prawda? Czy smaczne? Zdecydowanie
Ania i Marcin gotują