Czekolada i maliny – oto słodka klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Proporcja ciasta jest przeznaczona na większą tortownicę o średnicy 24 cm; wtykając świeczki między maliny można z łatwością przekształcić je w okazały tort urodzinowy, którym bez problemu możesz wykarmić większą liczbę gości. Tort prezentuje się bardzo efektownie, przez co może sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty(...)mleka sojowego ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) 7 łyżek malinowej konfitury Polewa: ¼ szklanki mleka sojowego 1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%) ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka oleju kokosowego świeże maliny do dekoracji Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Tortownicę natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia
Roślinna - blog wegańskisposób formujemy miejsce na budyń. Pozostałości z wydrążania ciasta zazwyczaj jadam na śniadanie polane jogurtem. Składniki na budyń: - 100g kaszy jaglanej (woreczek) - 500ml mleka (lub więcej) - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w mleku do miękkości na małym ogniu (nawet pół godziny lub dłużej), pod koniec gotowania dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę(...)dosładzamy. Mieszamy gotującą się kaszę za pomocą trzepaczki do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładki budyń (w trakcie możemy dolać mleka, żeby go rozrzedzić, aczkolwiek do ciasta powinien być bardzo gęsty). Tak przygotowany budyń wylewamy na otrębowy spód. Dekorujemy wedle własnej wyobraźni. U mnie były to maliny, jeżyny
Be Fit Be Strongfrancuskim jest mus czekoladowy. Intensywny w smaku, o wspaniałej konsystencji, do delektowania się każdą łyżeczką. I na to danie przedstawię Wam dzisiaj mój przepis. MUS CZEKOLADOWY Składniki: - 200 gram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej, jak wolimy - ja dałam gorzką) - 6 jajek - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżka masła - 1 łyżka rumu (to w wersji klasycznej, ja dałam likier porzeczkowy; można też(...)zastąpić sokiem z mandarynki) Przygotowanie: Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a białka ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (najlepiej je wcześniej posiekać, wtedy szybciej się rozpuszczą). Możemy je także podgrzewać z garnku o grubym dnie, niemniej zalecam pierwszą opcję, bo jest bezpieczniejsza. Mieszamy, dodajemy rum, znowu mieszamy
Życie zamknięte w smakumogę. Dzisiaj pierwszy z efektów tej "pracy". Na żywo wszystko wygląda bardziej apetycznie, więc spróbujcie tych cudeniek w domu. To naprawdę nie takie trudne! ;) SUFLET CZEKOLADOWY Składniki: - 90 gram czekolady (mlecznej lub gorzkiej - polecam raczej gorzką) - 4 jajka - 1 białko - 80 gram cukru - 30 gram mąki - 2 łyżki mleka - 1 łyżka masła Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy(...)mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową (40 gram) cukru i łączymy z mąką. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Utarte żółtka mieszamy z czekoladą, a potem do tej masy dodajemy białka. Całość łączymy bardzo delikatnie i powoli, szybkie mieszanie bądź ubijanie odbierze sufletowi puszystość. Formy do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można cukrem pudrem
Życie zamknięte w smakupapierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części po ostudzeniu. Składniki na krem czekoladowy: - 250 mililitrów śmietanki kremówki - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (można dodać też 1 łyżeczkę żelatyny
Życie zamknięte w smakuMożna by uznać, że się powtarza, bowiem na blogu jest już przepis na kruche ciastka z czekoladą, orzechami i rodzynkami , prawda jest jednak taka, że kruche ciastka to nieograniczone wersje i możliwości. Starałam się znaleźć (wynaleźć) przepis, który maksymalnie uprościłby ich przygotowanie i je przyspieszył, a poza tym uczynił jeszcze bardziej kruchymi i może nieco bardziej wilgotnymi (wiem, wiem, zdaje(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ Składniki: - 180 gram masła - 2 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 100 mililitrów mleka - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - dowolna ilość czekolady (u mnie w sumie tabliczka) Przygotowanie: Żółtka lekko ubijamy
Życie zamknięte w smakua.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); FONDANT CZEKOLADOWY Składniki: - 200 gram dobrej ciemnej czekolady - 4 jajka - 4 żółtka - 100 gram cukru pudru - 150 gram mąki - 100 gram masła (+ trochę do wysmarowania foremek) - 100 gram kakao (+ trochę do oprószenia foremek) Przygotowanie: Ramekiny (foremki) smarujemy masłem(...)oprószamy kakao. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przy użyciu miksera łączymy jajka, żółtka i cukier do uzyskania lekkiej, jasnej masy. Przekładamy czekoladę z masłem do dużej miski, dodajemy jajka z cukrem i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy. Fondanty należy jeść na ciepło, więc jeżeli planujemy podać je później, możemy włożyć
Życie zamknięte w smakuPyszne, bardzo sycące śniadanko. Ostatnio moim ulubionym połączeniem jest smak banana i czekolady - niby nic nowego, a można wyczarować cuda :) Mój naleśnik miał kształt serduszka, dzięki uroczym foremkom, które Mama kupiła mi w Biedronce ;) Z poniższego przepisu wychodzą dwa grube naleśniki i trzy małe krążki. Przepis podpatrzony w internecie :) Składniki : 2 banany 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kropelka aromatu waniliowego 1 niepełna szklanka mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Jeśli używamy foremek silikonowych ich brzegi należy posmarować olejem lub masłem, aby ciasto nie przykleiło się. Foremki kładziemy na patelni (jeśli nie jest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów
Chocolate Muffin Bloglody mało skomplikowane, bo bez użycia maszynki, w dodatku pyszne i kremowe, to raczej przekonam nieprzekonanych do ich samodzielnego przygotowania, prawda? :) Polecam! Składniki: 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 3 duże dojrzałe banany 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 60 ml nalewki wiśniowej Przygotowanie: Czekoladę połamać, zalać zagęszczonym mlekiem i rozpuścić w kąpieli(...)wodnej. Banany zblendować na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany (ciągle mieszając) dodawać stopniowo: przecier z bananów, rozpuszczoną czekoladę i nalewkę wiśniową. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika próżniowego i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Na 15 min. przed podaniem przełożyć lody z zamrażalnika do lodówki, by nieco zmiękły
Domowa Cookierenka Agisody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy(...)Następnie wykładamy pozostałą bitą śmietanę układamy maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą czekoladą polewamy wierzch ciasta. Tort dekorujemy pozostałymi malinami. Ciasto powinno spędzić minimum 4 h w lodówce. Moje posty
Słodka StronaOwsianka a'la chocolate chip cookie z masłem orzechowym :) Kolejna inspiracja przywieziona z wakacji - czekolada i masło orzechowe. W UK takie składniki łączy się często w słodkich wypiekach, bardzo popularne są ciasteczka XXL i batoniki z takim nadzieniem. Polecam takie połączenie jako lekki cheat śniadaniowy :) Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 1 banan 1 kostka gorzkiej czekolady, roztopiona 4 łyżki płatków(...)owsianych 200 ml mleka Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut.Dodać masło orzechowe i polać czekoladą. Dodać kawałki banana. Smacznego
Chocolate Muffin BlogCiasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 80 g orzechów włoskich do posypania Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło siekamy na małe(...)spód, wykładamy warstwę kokosową, połowę pozostałego kremu, ciasto orzechowe, pozostałą masę budyniową a całość przykrywamy kruchym ciastem. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą czekoladą polewamy wierzch ciasta i od razu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce
Słodka Stronacienkie placuszki i pieczemy ok 8-10 minut w 180 st. C Masa: 4 żółtka 4 łyżki wody puszka skondensowanego mleka słodzonego (użyłam kakaowego) 100 g gorzkiej czekolady 400 g śmietanki 36% W garnku dokładnie mieszamy żółtka z wodą, dodajemy skondensowane mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę(...)Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy ją do masy czekoladowej. Tak przygotowaną masą smarujemy placki, dodatkowo można polać ciasto po wierzchu polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściemoże współgrać...? Postanowiłam się czym prędzej przekonać. Oczywiście, przygotowałam ją po swojemu, czyli bez fusów ( brr! ), za to z ulubioną pianką z mleczka. Koniecznie z dodatkiem gorzkiej czekolady, jak słusznie radzi autorka. Efekt? Przyjemnie zaskakujący. Nie jestem pewna, czy będzie to moja ulubiona kawa, ale smak jest naprawdę bardzo ciekawy. Bardzo rześki , jeśli wiecie, o co mi chodzi. Wrócę(...)zimno, jeśli upały w końcu odnajdą malutką Danię... Kawa miętowa Składniki: (na 2 kawy) 2 łyżeczki zmielonej kawy 1 gałązka mięty 400 ml wrzątku 100 ml mleka 1 kostka czekolady Kawę wsypać do zaparzacza, dodać miętę. Zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut. W tym czasie mleko podgrzać do 60 st. C., spienić, rozlać do szklanek. Zaparzoną kawę wlewać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawsze w domu były składniki, żeby je zrobić: kakao, mąka, margaryna. Obecnie, gdy otworzyliśmy się na na zachód, poznaliśmy bardziej "wypasioną" wersję murzynka czyli brownie. Używamy do niego prawdziwą czekoladę i masło, a ciasto jest soczyste i mocno czekoladowe. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła (200 gram) 120 gram mąki żytniej razowej i pszennej (pół na pół(...)brązowego 0,5 szklanki śmietanki 30% szczypta soli morskiej Masa karmelowa: połowa gotowej masy karmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną
Pyza i Surówka