maślana powinna być jasna, puszysta i lekka wszystkie suche składniki powinny być przesiane SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową CIASTO 200 g masła 150 g gorzkiej ciemnej czekolady 1 i 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 4 jajka 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO : 1 szklanka wiśni bez pestek odsączonych(...)łyżki wrzątku WYKONANIE CIASTO: piekarnik rozgrzewamy do 170℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Formę z kominem o średnicy ok. 22-23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę roztapiamy np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem na niemal białą, puszystą masę
cool and mintySłodkie i pyszne amerykańskie ciasteczka, tym razem z dodatkiem suszonej żurawiny, gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów i płatków owsianych. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, takie jakie oferują w niektórych kawiarniach. Ważne jest, aby nie przedłużać czasu pieczenia. Wyciągamy je z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie w środku, jakby nie upieczone do końca. Zastygną chwilkę po wyjęciu na blat(...)mąki pszennej ( 1 pełna szklanka) 1/2 szklanki płatków owsianych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko garść suszonej żurawiny lub rodzynek garść posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę OPCJONALNIE: ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii WYKONANIE Masło i jajka odpowiednio wcześnie wyciągamy z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Dużą
cool and mintypapieru do pieczenia, szklanki i sznurka zrobiłam je sama. Składniki na 6-8 babeczek: ciasto: 150 g mąki pszennej 200 ml mleka sojowego 1 mały banan 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g cukru (trzcinowego nierafinowanego) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 30 g masła kokosowego lub oleju roślinnego nadzienie: 6-8 truskawek, im większe(...)lepsze Przygotowanie ciasta: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i rozgniecionego banana. Wymieszaj całość z roztopioną czekoladą i mlekiem. Wykonanie papilotek: potnij papier do pieczenia w kwadraty, aby nie marnować papieru to z jednej szerokości wycięłam 2 kwadraty, a odmierzałam sobie zaginając jeden róg
greenscarfbiszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru 40 ml śmietany 30% 40 g gorzkiej czekolady W małym garnuszku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, wymieszać, umieścić termometr cukierniczy, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować do momentu, aż cukier stanie się jasno brązowy, a temperatura osiągnie(...)około 160 st., powstanie karmel. Zdjąć z gazu, dodać śmietanę połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie, wystudzić do temperatury pokojowej. Składniki na krem fistaszkowy: 300 g orzechów ziemnych solonych, uprażonych na suchej patelni, 250 g serka mascarpone 200 g orzechów zmielić na gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie miksera, dodać
moj przepis naowsiano - migdałowe z wiśniami i ten właśnie przepis pobił wszystkie rekordy oglądalności jeżeli chodzi o moje przepisy. Dzisiaj mam równie świetny przepis na ciasto owsiane z czekoladą i orzechami, jest pyszne i liczę na to, że i Tobie przypadnie do gustu. Składniki: 400 ml mleka 2% 300 g płatków owsianych 3 jajka 120 g masła(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca) 240 g posiekanej czekolady deserowej szczypta soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło, dodaj płatki owsiane wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W misce ubij białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę i dodaj żółtka
Niezły Młynekobtacza się w cukrze pudrze, który podczas pieczenia pięknie pęka na ciasteczkach. Musi je wypróbować! Składniki: (na ok. 20 sztuk) Ciasto: 50 g białej czekolady 2 łyżki masła 1 jajko 80 g cukru starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub soku z cytryny ok. 180 g mąki pszennej (należy kontrolować jej ilość(...)ciasto powinno być dość zwarte) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do obtaczania Przygotowanie: Dzień wcześniej wieczorem: Ciasto: Czekoladę rozpuścić z masełkiem w kąpieli wodnej , przestudzić. Jajka ubić do puszystości z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem. Stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę z masełkiem, miksować. Na koniec wsypać mąkę, proszek
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: ( na blachę 30x20 cm lub tortownicę średnicy 28 cm ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 120 g czekolady gorzkiej 90 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml likieru czekoladowego około 200 g truskawek Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jajka ubić(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, ale przestygniętą czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 170 stopniach C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowowątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru(...)wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - aromat truskawkowy - szczypta soli Dodatkowo: - 600g truskawek - 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku - 2 łyżki żelatyny (do galaretki) - 200g czekolady na polewę - 1,5 łyżki oleju z pestek winogron *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Galaretkę z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do ostudzenia. Przesiewamy obie mąki. Żółtka oddzielamy
mojewypiekiinietylkoprzyszła pora na deser :) Jeśli aktywnie śledzicie Euro 2016 to zamieńcie kolejność warstw i otrzymacie deser idealny dla kibica hehe :) Składniki: (na 2 porcje) 100 g białej czekolady 125 mascarpone 50 jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 1/2 opakowania galaretki truskawkowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej, (ale nie gorącej czekolady
My simple kitchenrosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco. Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną, z bananem, truskawkami i czekoladą. Boziu, jak to pachniało po upieczeniu! Ta owsianka była tylko dla mnie. Dzik (czyli mój ślubny) obszedł z daleka, Franek też się nie zbliżył, tylko Hania raczyła podejść i spróbować(...)porcje suche składniki 175 g płatków owsianych (może być mieszanka owsianych, orkiszowych, żytnich, gryczanych) 2 płaskie łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady mokre składniki 1,5 szklanki mleka (ok. 350 ml) 1 jajko 2 łyżki stopionego masła 2-3 krople ekstraktu waniliowego owoce ok. 15 truskawek pokrojonych
bistro mamaCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)minut. Ostudzić. Ściągnąć „skórkę”, przełożyć do miseczki i pokruszyć. Krem: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i dodać serek mascarpone. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem. Wsypać wiórki
Oryginalny smakTruskawki i czekolada mmmm.... Chyba nie ma lepszego połączenia. Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na czekoladowe muffiny z bitą śmietaną i truskawkami. Ja się zakochałam - a wy? :) Na 12 muffinek potrzebujemy: 225 g przesianej mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 1 posiekaną tabliczkę czekolady mlecznej(...)pudru Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do gotowej masy dodajemy posiekaną czekoladę i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy
Kolejny blog o gotowaniukoniki i misie z kasztanów?:) Zanim jednak powrócicie do swych prac, spróbujmy zatrzymać w kuchni ostatni oddech wakacji! Z tej okazji zrobiłam wczoraj ciastka czekoladowe z rodzynkami i kawałkami czekolady. Są mięciutkie, pyszne i uwaga....znikają z zawrotną prędkością;) Doskonałe ze szklanką mleka lub kubkiem gorącego kakao! Tym oto sposobem zaspokoiłam swój czekoladowy głód na bardzo długi czas;) fot. Izabela(...)soli 115 g masła 3/4 szklanki kakao 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam szczyptę prawdziwej wanilii i kilka kropel aromatu) 2/3 szklanki maślanki tabliczka posiekanej czekolady (dałam kuwerturę) garść rodzynek Mąkę wymieszać z solą i sodą. Masło roztopić w małym garnuszku. Do miski wlać gorące masło, dodać kakao - miksować na gładką masę. Do masy dodać cukier
Kuchnia smakówjajka 200 gram cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 190 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli garść płatków migdałów kilkanaście pokruszonych herbatników trochę białej startej czekolady rodzynki, daktyle Masło i kuwerturę rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do ubitych jajek wlewamy(...)rozpuszczone masło - mieszamy. Do masy dodajemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy. Na koniec wsypujemy herbatniki, czekoladę, migdały, rodzyniki, daktyle. Całość mieszamy. Pieczemy w 190 stopniach ok. 35 minut (do suchego patyczka). Smacznego
Kuchnia smakówszklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia żółty barwnik spożywczy mała szczypta soli Krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 g malin Dekoracja: masa cukrowa barwniki spożywcze Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć(...)przekroić na trzy równe części (okruszki można dołożyć do pokruszonego biszkoptu). Krem: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i cukier puder. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem
Oryginalny smak