Typowo damski trunek o kremowym, słodkim smaku czekolady i zagęszczonego mleka. Napój jest gęsty i mimo, ze nie czuć % dość mocny :) SKŁADNIKI: 0,4l wódki 0,4 l spirytusu 500g czekolady gorzkiej szklanka mleka skondensowanego słodzonego PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chłodzimy w misce z lodem cały czas mieszając. Dodajemy wymieszane ze sobą wódkę, spirytus i mleko
Pyry na Gazpłatków owsianych 50 g masła 50 g cukru jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g mąki pszennej ¼ łyżeczki sody ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady 30 g orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałeczki. Płatki owsiane zmielić. W wysokim naczyniu zmiksować masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Dodać resztę(...)temperaturze 180 stopni. Uwaga! Ciasto wykładać małą łyżeczką w odstępach minimum 3 cm od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka rosną. Smacznego Krok po kroku: 1. Posiekać czekoladę i orzechy 2. Zmielić płatki owsiane 3. Zmiksować masło z cukrem i jajkiem 4. Połączyć masło z wszystkimi składnikami 5. Wyłożyć ciastka na papier
KuchniaWeDwoje.plorzechowy nugat i czekoladowe salami z orzechami laskowymi . Inspiracja: Merceditas bakery . Turrón de chocolate, hiszpański blok czekoladowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 170 g mlecznej czekolady 65 g masła orzechowego 35 g masła 3 łyżki ekspandowanej pszenicy 70 g herbatników cukier puder do obtoczenia Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe, masło i czekoladę. Herbatniki kruszymy(...)ręku. Do rozpuszczonej czekolady wkładamy herbatniki i pszenicę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy z niej wałek. Szczelnie zawijamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Po zdjęciu foli blok obtaczamy w cukrze pudrze
Kulinarne przygody Gatitycałym dniu spędzonym na dworze czy polu, jak kto woli ;) mogłam pochłonąć prawie wszystko. Przyjemność wdychania tego przesiąkniętego wspomnieniami zapachu jest dla mnie prawie tak samo hipnotyzujący jak wąchanie czekolady. A propos, to brownie uzależnia. Składniki na ok 10 os. Czas przygotowania: 45 min 220 g masła 220 g cukru pudru 6 jaj 220 g maki pszennej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 100 g gorzkiego kakao 4 łyżki mleka szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 500 g wiśni (najlepiej świeże, mogą też być z kompotu, uważajcie z mrożonymi mogę zbytnio rozwodnić ciasto) cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy i lekko schładzamy 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremkę o wymiarach ok 35 /25 wykładamy papierem do pieczenia
Słodki Kompromisserii "comfort food"- z pewnością poprawi niejedne jesienne smutki. Jest tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jego ciągłego skubania, wilgotne, jesienne ciasto dyniowe, nadziane kawałkami czekolady, ma moją 100% rekomendację. Jesień to taki czas kiedy jedzenie poprawiające nastrój nabiera jeszcze większego wymiaru. Choć za oknem nie brakuje kolorów, to często odczuwamy zmęczenie i dopadają nas melancholijne nastroje(...)łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady min 70% Przygotowanie: 1. Pure z dyni - dynię obieramy, chyba że używamy dyni Hokkaido, kroimy w kostkę i pieczmy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie miksujemy
Słodki Kompromisindyka, gęsi, szynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis) . Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 25 min 150 g mąki pszennej 80 g płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki soli 125 g miękkiego masła 75 g brązowego cukru 100 g białego cukru 1 jajo laska wanilii 50 g orzechów laskowych 75 g suszonej żurawiny 150 g białej czekolady Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, sól, płatki owsiane i proszek do pieczenia 3. W osobnej misce
Słodki Kompromisproste ciasto czekoladowe, jogurtowe lub kruche, takie w moim domu bronią się zawsze. Składniki na ok 12 kawałków Czas przygotowania: 15 min + 45 pieczenie 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 140 g pszennej mąki szczypta soli 3 jajka 250 g cukru 0,5 kg truskawek Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę o wymiarach(...)28/21 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. Masło i czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia 3. Za pomocą miksera ubijamy jaja z cukrem, do połączenia się składników 4. Do masy jajecznej dolewamy roztopioną czekoladę z masłem, dodajemy szczyptę soli i przesianą przez sito mąkę, łączymy do momentu aż ślady mąki nie będą
Słodki Kompromisziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....nawet w cieście ;) Składniki Czas przygotowania: 60 min 85 g gorzkiej czekolady 3 jajka 300 g brązowego cukru 200 ml oleju rzepakowego 300 g ugotowanych buraków 1 laska wanilii 30 g gorzkiego kakao 200 g mąki pszennej (można zastąpić migdałową) 1 1/2 łyżeczki proszku(...)wodą i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy do zimnej wody i obieramy po chwili 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Obrane buraki blendujemy na gładkie pure 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali 5. W misce miksera mieszamy jajka, cukier i olej, do ubitej masy dodajemy pure z buraka, wyłuskane nasionka z laski wanilii oraz rozpuszczoną czekoladę
Słodki Kompromisśrednicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao krem: 750 ml śmietany kremówki (38%) 270 g ciemnej czekolady (57%) 50 g cukru pudru dodatkowo: 150 śmietany kremówki (38%) żółty, niebieski, biały i czarny marcepan Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie(...)pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ostudzony biszkopt przeciąć w poziomie na 3 blaty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać letnią czekoladę, wymieszać na gładki krem. Na paterze ułożyć spód biszkoptu, wyłożyć połowę kremu. Przykryć kolejnym blatem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePięknie wyglądające i niesamowicie łatwe w przygotowaniu MEDIANTS Z CZEKOLADĄ,... Artykuł MEDIANTS Z CZEKOLADĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami, a najprostsze rozwiązanie okazało się najcelniejsze. Ach...smak i kolor, naprawdę polecam! Ta przepyszna rolada kończy propozycję świątecznych słodkości. WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH(...)mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego 1/2 słoiczka ulubionego dżemu Dodatkowo : posiekane orzechy laskowe 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Wykonanie: białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Do lśniącej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim. Desery z użyciem ciasta francuskiego należą do takich, że tak naprawdę wystarczy tylko dżem, masło orzechowe, owoce czy kostki czekolady, a możemy wyczarować coś smakowitego. Tymczasem ostatnio postanowiłam zrobić coś innego i padło na mini serniczki. Smakują wyjątkowo z domowym czekoladowym karmelem, roztopioną czekoladą, masłem orzechowym lub różnymi dżemami. Musimy(...)łyżki mąki ziemniaczanej (budyniu waniliowego w proszku) – 2 jajka – wydrążone ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej *ulubione dodatki: dżem, karmel, czekolada lub masło orzechowe Twaróg mielimy 2 lub 3-krotnie na gładką masę. Do niego dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą łączymy. Arkusz ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi
Be Fit Be Strongminut. Świeże pozbawiamy pestki. Daktyle odcedzamy i umieszczamy w mikserze wraz z 100ml wody i masłem orzechowym. Miksujemy na gładki mus. Dodatkowo: – 100g orzeszków ziemnych – 50g gorzkiej czekolady – 3 łyżki mleka (krowiego, sojowego..) – 1/2 łyżeczki masła/oleju kokosowego – 1/4 łyżeczki soli Orzeszki ziemne rozgniatamy na mniejsze i większe kawałeczki, mieszamy z solą. Czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej wraz z mlekiem i masłem/olejem. W słoiczkach układamy warstwami w kolejności: budyń z kaszy jaglanej, orzeszki, karmel z daktyli, znów budyń z kaszy jaglanej, czekolada i orzeszki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Deser Snickers w słoiczku FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongużyć także tradycyjnej albo smakowej. Wybór jest dość duży :) To taka propozycja na zimowy, aromatyczny deser w formie napoju :) Pysznie smakuje z odrobiną przyprawy korzennej, łyżką pomarańczowej konfitury, śmietaną, czekoladą i prażonymi orzechami. Czego można chcieć więcej w taki ponury dzień? 😊 Składniki na 2 porcje: 280 ml wody 4 łyżeczki kawy Inka (u mnie w wersji bezglutenowej) 1/3 łyżeczki przyprawy(...)piernika 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki konfitury pomarańczowej 80 ml śmietanki 36% 2 łyżeczki startej czekolady 2 łyżeczki pokrojonych, prażonych orzechów lub krokantu plasterek pomarańczy lub mandarynki do dekoracji Przygotowanie: Wodę zagotuj, przelej do dużej szklanki i wsyp 4 łyżeczki kawy Inka i 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika. Posłodź łyżeczką cukru i wymieszaj. Lekko przestudź. Śmietankę ubij bez cukru
Ze smakiem i z pasjąpotraw na świecie. Można z niej przyrządzić wiele potraw. Dzisiaj jednak polecę Wam jej najprostszą formę śniadaniową. Owsiankę ugotowaną na mleku z dodatkiem suszonej żurawiny, gruszki i prawdziwej, ciemnej czekolady:) 2 porcje 15 minut składniki: 10 łyżek płatków owsianych 300 ml mleka 1 gruszka 20 g czekolady 70% 2 łyżeczki miodu suszona żurawina wykonanie: Mleko zagotować, dodać płatki owsiane oraz(...)miód. Gotować około 2 minut. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Owsiankę podzielić na dwie salaterki, dodać gruszki, żurawinę. Zetrzeć czekoladę. Banał
Ania i Marcin gotują