Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 75 ml likieru Baileys kwaśna śmietana do podania- opcjonalnie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia (u nas 20x30 cm). Masło rozpuśćcie w rondlu wraz z połamaną czekoladą, wymieszajcie do powstania gładkiej masy, odstawcie(...)lekkiego przestudzenia. Jaja rozmąćcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajcie mokre: roztopioną czekoladę, jaja i likier, wymieszajcie i wlejcie do formy. Pieczcie ok 20-25 minut. Pyszne na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany
OliveandThymepszennej tortowej+ mąka do podsypywania 40 g świeżych drożdży 2 duże jajka 90 g cukru szczypta soli 1 łyżka spirytusu 180 g ciepłego mleka Ganache czekoladowe: 250 g mlecznej czekolady 250 g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia cukier do obtoczenia pączków Przygotowanie: Ciasto: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i przecisnąć przez(...)sztuki w zależności od wielkości garnka). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe pączusie obtaczać w cukrze. Ganache czekoladowe: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić w zimne miejsce do zgęstnienia (najlepiej do lodówki, a w zimę nawet na parapet za okno). Gdy ganache zacznie gęstnieć, przełożyć je do szprycy cukierniczej z długą końcówką. Nadziać
Nastoletnie Wypiekanieżółtka 20 g mąki pszennej tortowej 10 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżka masła Polewa kawowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g), posiekanej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 20 g miękkiego masła Przygotowanie: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną. Wodę(...)zapobiegnie to powstaniu kożucha) i odstawić do wystygnięcia. Polewa kawowa: Śmietankę wlać do garnuszka, zagotować z kawą i miodem. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wsypać posiekaną czekoladę, poczekać aż się rozpuści, po czym dodać miękkie masło i wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy. Przestudzić. Eklerki przekroić wzdłuż na dwie połówki. Górną część zanurzyć w polewie kawowej
Nastoletnie Wypiekanieszkl wody farsz 250 g białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ok. 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast dodatkowo czekolada 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką(...)dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki. 5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. 6. Kiedy przestygną dekorujemy roztopioną czekoladą. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: Ciasteczka , czekolada , dla dzieci , kardamon , ser , skórka pomarańczowa , Tłusty Czwartek
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyFondue czekoladowe z owocami, idealne na spotkania w mniejszym gronie. Ja przygotowałam z bananami, mandarynkami i pomarańczami. 250 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 250 g czekolady* Śmietanę, masło i pokruszoną czekoladę rozpuścić w garnku na małym ogniu, nie gotować. Przelać do naczynia na fondue, ustawić na podgrzewaczu. Nadziewać cząstki owoców na widelczyk i maczać w czekoladzie..... mniam :) *ja użyłam
królestwo garównadaje mu wyjątkowego smaku. Znika błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi: na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 100 g czekolady gorzkiej 2 jajka 130 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 140 g mąki 10 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę o średnicy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C. Masło i połamaną w kostki czekoladę topimy w rondelku na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę, następnie dodajemy jogurt, przestudzoną czekoladę z masłem i miksujemy. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy i porcjami dodajemy do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie miksując
Rozpustne gotowanieprzepadają za tymi ze sklepu, ale położyłam je w kuchni na stole i po kilku godzinach już ich nie było. No nie powiem - satysfakcja jest. Batoniki nie zawierają glutenu (czekoladę można kupić gluten free), laktozy i cukru. Nie wymagają pieczenia i są białkowo-tłuszczowe. Namówiłam? :) Składniki: 100g wiórek kokosowych 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 1/3 tabliczki gorzkiej(...)czekolady (co najmniej 70%) 1 łyżka stewii (lub 2 cukru kokosowego/ksylitolu) + 5 łyżek mleczka kokosowego Przygotowanie: Wiórki kokosowe blendujemy z mleczkiem i roztopionym olejem kokosowym. Formujemy batony i wkładamy na 2h do zamrażarki. Następnie roztapiamy gorzką czekoladę ze słodzidłem i mleczkiem kokosowym. Polewamy nasze batony i wkładamy ponownie do zamrażalnika
Czarnawisienkaroznoszący się po kuchni jest nieziemski... :) Taki kawałek sernikobrownie i kubek gorącej herbaty lub kawy doda Wam energii i rozweseli w te chłodne dni :) Polecam! SKŁADNIKI: 200 g czekolady gorzkiej 70% (ja dałam pół na pół z mleczną) 200 g miękkiego masła 350 g cukru pudru 5 jajek 100 g maki pszennej 500 g serka kremowego z wiaderka (polecam(...)mrożonych lub świeżych malin WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C . Blachę o wymiarach 25 x 25 cm posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestudzenia. W misce utrzyj masło z 250 g cukru pudru na gładką i puszystą masę. Następnie dodawaj kolejno 3 jajka, miksując dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonywięc możemy sobie pozwolić na pyszne, obłędnie czekoladowe ciasto a'la Brownie. Dzięki bananom ciasto jest wilgotne, ale nie jest to zakalec :) Zdecydowanie lepsze niż kupny batonik lub zwykła czekolada. Koniecznie musicie wypróbować! foremka 24x24cm Składniki: 3 jajka, 85 g mąki pszennej, 120g brązowego cukru, 200g gorzkiej czekolady, 140g masła lub margaryny(...)duże banany. Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem stopić na bardzo małym ogniu lub parze. Do ciepłej masy dodać przesianą mąkę oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione widelcem banany, całość dokładnie połączyć. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 24x24cm. Piec około 35 minut w temp
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI: 330 g gotowego proszku do makaroników 65 g wody różowy barwnik spożywczy 2 łyżeczki nalewki różanej 2 łyżki marmolady różanej 100 ml śmietany 30 - 36 % 2 czekolady (my użyłyśmy jednej gorzkiej, a drugiej mlecznej) PRZYGOTOWANIE: Do proszku na makaroniki dodajemy wodę i mieszamy w robocie na najwyższych obrotach 5 min. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy(...)części makaroników powinna wyschnąć. Makaroniki wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 15 - 18 min. Śmietanę kremówkę zagotowujemy do wrzenia i zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki nalewki różanej. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Na wystudzone makaroniki na środek, kładziemy odrobinę marmolady różanej, a do koła niej
Lili w kuchnimałych usteczkach i małych rączkach;) Muffiny bardzo czekoladowe Składniki: 225 g mąki 25 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej) 100 g mlecznej czekolady (posiekanej) 2 jajka 300 ml śmietany 150 g brązowego cukru 85 g roztopionego masła Przygotowanie: W jednym naczyniu należy wymieszać suche składniki: przesianą(...)mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: roztopione masło, śmietanę, jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Gotową masę przekładamy do papilotek na muffinki i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. A potem to już przyjemność ze zdobienia, a potem z jedzenia
Lawendowe Niebowkraczam w czas wyparcia! Ale najpierw podzielę się z wami przepisem, który podniesie na duchu i sprawi, że naukowa depresja oddali się od nas choć odrobinkę. Proszę państwa, nadchodzi czekolada! Kiedy dziś rano otworzyłam oczy, mój mózg wysłał mi wyraźny sygnał do zorganizowania sobie dnia lenistwa. Na ten znak pobiegłam do kuchni i rozpoczęłam przygotowanie śniadania, które wyciągnie mnie(...)wywar z gęstego kakao, kaszy jaglanej i dodatku banana. Składniki: -50g kaszy jaglanej -szklanka mleka -2 łyżeczki kakao -jeden duży banan -słodzik (u mnie stewia) -kostka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak po ok. 10 min odlewamy ewentualny nadmiar wody i wlewamy szklankę mleka z rozpuszczonym w nim kakao. Dodajemy słodzik i gotujemy
Gawron w rosolemiąższ blendujemy) 3 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 5 łyżek cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki śmietany 30% ganasz czekoladowy: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki śmietany 30% do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan Przygotowanie: biszkopt czekoladowy ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj(...)rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie i mieszaj, aż mus zacznie powoli gęstnieć. Mus wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na 1h. ganasz czekoladowy w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj śmietanę, ganaszem polej tort i udekoruj orzechami, następnie wstaw do lodówki jeszcze na 1h. Smacznego
Niezły Młynekpatelnia marki WOLL. Szczegóły tutaj . Serdecznie zapraszam do udziału! Składniki: (na 2 porcje) 1 łyżka masła 150 g białego ryżu 550 ml mleka 50 g mlecznej czekolady 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżka miodu 1/2 granatu Przygotowanie: Masło stopić na patelni, wsypać ryż, smażyć do zeszklenia (ok. 2 minutki, cały czas mieszając). Następnie(...)wykorzystania całego mleka. Proces ten powinien trwać ok. 15-20 minut lub nieco dłużej, aż ryż będzie al-dente. Do risotto dodać połamaną w kostki czekoladę, miód oraz kakao. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a risotto nabierze czekoladowego koloru. Na koniec wmieszać owoce granatu. Podawać od razu, póki ryż ciepły. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie