czekolada - 27946 przepisów (strona:541/1864)

Babka marmurkowa 101

miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 4 duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki 1 i 1/4 proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię(...)zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać na zmianę mąkę i mleko, miksując tylko do wymieszania składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę. Do formy wlewać kolejno jasną i ciemną część. Po wyłożeniu patyczkiem lub widelcem zrobić zygzaki. Piec 70 minut w 160 stopniach

Moja Galeria Smaku
Cranachan 163

maliny). Deser wzbogacony jest o miód i whisky. Składniki na 2 porcje: 200 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 granat 3 łyżki płatków owsianych 1 kostka czekolady 1-2 łyżki whisky ( w zależności od preferencji smakowych) 1 łyżka miodu Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać miód i whiskey(...)granatu wydobyć ziarenka. Czekoladę zatrzeć na tarce. W pucharku lub szklance układać warstwowo śmietanę, płatki owsiane i ziarenka granatu. Wierzch posypać wiórkami czekolady. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

Moja Galeria Smaku
Brownie 143

Intensywnie czekoladowe, tradycyjne amerykańskie ciasto. Składniki: z przepisu Olgi Smile 400 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 2/3 szklanki cukru 6 jajek 5 łyżek kakao 200 g masła 2 szklanki mąki 200 ml śmietany 36% W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną i masłem. Ostudzić. Cukier ubić z całymi jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Zmiksować. Dodać płynną czekoladę. Zmiksować. Przelać

Moja Galeria Smaku
Czekoladowy deser ryżowy z wiśniami 132

kremówką. Prawdziwa rozpusta i bomba kaloryczna ;) Idealny na grudniowy, zimny wieczór. Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu 500 ml mleka 25 g kakao 50 g gorzkiej czekolady słoik wiśni (mój miał 570 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100-150 g śmietany 30% lub 36% 1. W garnku wymieszać mleko z kakao(...)Zagotować. Dodać ryż i gotować na małym około 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, żeby zawartość nie przywarła do garnka. Odstawić z ognia. Dodać czekoladę i 4 łyżki cukru. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści. 2. Wiśnie odcedzić, sok zachować . Dopełnić go wodą tak, aby powstało 500 ml soku. W szklance wymieszać 5 łyżek soku z cukrem waniliowym i mąką

Moja Galeria Smaku
Babka czekoladowa 160

Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek (osobno białka i żółtka) niepełna szklanka cukru 200 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło utrzeć z cukrem na jasna masę. Dodać żółtka. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i szczypta soli(...)Dodać do masy. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę posiekać na kawałki. Białka wraz z czekoladą delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Formę keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką (lub użyć papieru do pieczenia). Przełożyć ciasto, wyrównać górę. Piec w 170 stopniach przez 1 godzinę

Moja Galeria Smaku
Mus malinowo-czekoladowy 167

Składniki na 2 porcje: 100 g malin 15 g cukru pudru 3 g żelatyny 20 ml wody 200 g śmietany 30 % 2 żółtka 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej/deserowej Żelatynę wymieszać z wodą, odstawić na 10 minut. Maliny zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić np w mikrofalówce. Wymieszać z malinami. Wyłożyć na dno 2 pucharków. Odłożyć do lodówki(...)około 30 minut do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno. Jajka sparzyć gorącą wodą. Żółtka ubić w drugiej misce. Połączyć z ubitą śmietaną. Oba rodzaje czekolad rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeżeli się mocno ociepliła, przestudzić. Wymieszać z masą. Mus czekoladowy wyłożyć na maliny. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla

Moja Galeria Smaku
Czekoladowe serniczki w szklankach 327

Składniki na 2-3 porcje: 200 g śmietany 30% 200 g sera do serników 30 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 100-120 g czekoladowych ciasteczek (użyłam owsianych) Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać ser, cukier puder. Zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Dodać startą gorzką czekoladę, delikatnie wymieszać. Ciasteczka rozdrobnić malakserem. W dwóch wysokich szklankach ułożyć warstwowo(...)ciasteczka i masę sernikową. Dodatkowo: 100 g śmietany 30% 1 łyżeczka cukru pudru Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić. Posypać czekoladą i / lub czekoladowymi ciasteczkami. Smacznego! Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Rozgrzewająca czekowiśnia, czyli dżem wiśniowy z czekoladą i chili 272

Przy okazji wiśniowego kaszaka wspomniałam, że mnóstwo wiśni przerobiłam na różne dżemy - jedna seria jest z przyprawami korzennymi, druga z lawendą, a trzecia na bogato: z czekoladą, chili i rumem, czyli rozgrzewająca czekowiśnia dla dorosłych. To będzie prawdziwa przyjemność móc delektować się tym pysznym dżemem w mroźne dni. Polecam! Składniki (na 8 małych słoiczków): 1,5 kg wydrylowanych wiśni(...)tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%) 2 czerwone papryczki chili 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki rumu 0,5 kg cukru* 20 g pektyny* sok z połowy cytryny* * trzy ostatnie składniki można zamienić na cukier żelujący Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez

Domowa Cookierenka Agi
Chcesz "darmową" czekoladę? Oddaj krew 222

krew. Nie wiem dokładnie czemu.. Pomoc ludziom jakoś nie bardzo do mnie przemawia, bo niestety podpisujesz oświadczenie, że pozwalasz na odsprzedawanie krwi do produkcji leków itp. Ale lubię czekoladę ;P Blog jest kulinarny, więc powinno być nawiązanie do jedzenia ;D Mi posiłek regeneracyjny "sponsoruje" np. ostatnio muffinki :) Yeah! Będę gruba..   Oddać krew może w sumie każdy ważący(...)jest strasznie, na prawdę, choć ta igła do przyjemnych nie należy :/ Po oddaniu dostajemy "posiłek regeneracjyjny" o wartości 4500 kcal, czyli np. w Dębicy 9 czekolad (3x3 smaki - mleczna, kokosowa i teraz orzechowa, kiedyś z bakaliami) i kawę/herbatę jeśli chcemy i zakładają nam małą czerwoną książeczkę do wpisów. Po pierwszym razie byłam strasznie zmęczona. Na początku jak dużo

W kuchni bez szafek
Dietetyczne batoniki bounty 8681

łyżeczki miodu mleko - ilość taka, aby zlepić wiórki - zaczęłabym od 1/2 szklanki  100 g serka kremowego - u mnie "Mój ulubiony" z Piątnicy  Dodatkowo: 100-200 g gorzkiej czekolady   Wiórki umieścić w garnku, dodać mleko i miód. Gotować, aż wiórki nieco się zlepią. Wystudzić. Dodać serek i utrzeć łyżką na gładką pastę. Nabierać łyżką masę i formować batoniki(...)Ułożyć na talerzu i włożyć do zamrażarki na pół godziny.  Czekoladę roztopić, batoniki obtoczyć w czekoladzie i umieścić w lodówce do stężenia. Podawać. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Mus czekoladowy z truskawkami 211

prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Składniki:    szklanka śmietanki 30%,  125g serka mascarpone,  100g gorzkiej czekolady,  2 łyżki cukru pudru,  1/2 łyżeczki kakao,  200g świeżych truskawek.  Wykonanie Czekoladę stopić na parze i przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier(...)puder. Stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone. Następnie powoli dodawać przestudzoną, stopioną czekoladę oraz kakao. Krótko zmiksować.  Mus nałożyć do miseczek, udekorować świeżymi truskawkami. Schłodzić.  Podawać mocno schłodzony

Z miłości do słodkości
Tort czekoladowo-śmietanowy. 193

Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed składaniem tortu): 500 ml śmietany 30% 250 g czekolady (ja pomieszałam, dając część gorzkiej i część mlecznej)         Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się(...)wyrównujemy i wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę czekoladową, na nią równomiernie wykładamy masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo na cieście ułożyłam rajskie jabłuszka smażone w syropie (przepis tutaj ), a do masy śmietanowej dodałam kilka jeżyn. Całość wyszła pysznie! Polecam

Rozpustne gotowanie
Pączki ósemki (precle) 155

Dziś kolejna propozycja na karnawał, a w szczególności na tłusty czwartek. Pyszne, mięciutkie, puszyste precle (ósemki) z ciasta drożdżowego dekorowane czekoladą. Za dziecka kupowaliśmy je w nieistniejącej już cukierni, postanowiłam przepis odtworzyć i ... wyszły lepsze od oryginału. Mniam!!! Polecam! Składniki na pączki ósemki (precle) : 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250 g mąki 2 jajka(...)temperaturze pokojowej) 125 g roztopionego masła POLEWA: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki (30 %) lub mleka olej do smażenia      Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie, a w nie wlewamy rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi objętość

Rozpustne gotowanie
Babka marmurkowa w czekoladzie. 147

puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej babki lub dwóch mniejszych. Polecam!!! Składniki na babkę marmurkową  w czekoladzie: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki (może być(...)kokosowa) tłuszcz i bułka tarta do formy POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju lub śmietanki 30 %      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie

Rozpustne gotowanie
Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolką 207

duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą.  Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka(...)Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą) i posypać płatkami migdałowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy czekolada stężeje.  Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Ugotować