Muffinki z czekoladą Do upieczenia pierwszych w życiu muffinek zainspirował mnie mój przyjaciel ze studiów, trzeba przyznać ma rękę do wypieków. Jego muffinki były tak ładne, że gdy zobaczyłam formę na muffinki w markecie od razu ją kupiłam, bez większego zastanowienia. Przepis na nie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a do wymieszania składników wystarczy dosłownie łyżka. Składniki: Mokre: 1 szkl. mleka 0,5 szkl. oleju 2 jajka Suche: 1 szkl. cukru cukier wanilinowy 2 szklanki mąki 1,5 ły... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...