czekolada - 27946 przepisów (strona:341/1864)

Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami 417

upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek malin lub owoców czerwonej porzeczki świetnie przełamuje słodycz białej czekolady. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): Spód: 430 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g miękkiego masła Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu 200 g serka mascarpone(...)szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 3 tabliczki białej czekolady (300 g) Dodatkowo: 200 g malin (lub czerwonych porzeczek) Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników.  2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto nie tylko do kawy 195

czarnego bzu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki zimnej wody błyszcząca polewa truskawkowa: 55 g cukru 35 g glukozy 35 g śmietany kremówki (38%) 35 g truskawek 55 g białej czekolady 6 g żelatyny w proszku 15 ml zimnej wody odrobina czerwonego barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: 300 g truskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami(...)odcisnąć, rozpuścić w podgrzanym syropie. Dodać do pozostałej masy serowej, połączyć. Wyłożyć na wierzch masy truskawkowej, wstawić do lodówki na 1-2 godziny do zastygnięcia. Żelatynę zalać zimną wodą, czekoladę drobno posiekać. Cukier, glukozę, kremówkę i zmiksowane na gładki mus truskawki podgrzać, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu czekolady, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody czekoladowe 494

najmniejszej oznaki kryształków lodu. Idealnie kremowe. Pyszne! To ta najlepsza strona lodów, bo o kaloriach się nie mówi :) SKŁADNIKI: 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 150g czekolady gorzkiej 50g masła 300ml śmietanki 30% Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Wstawić na mały palnik i wlać lekko przestudzoną czekoladę. Stale mieszając wszystko dokładnie(...)przełożyć do rondelka z masą czekoladową. Delikatnie wmieszać przy użyciu łopatki. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Desery , Lody i desery lodowe , SŁODKO Tagged: czekolada , jajka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Jagodowy sernik w biszkopcie 318

szklanki jagód 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody PIANKA STRACIATELLA: 2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 50g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki świeżych jagód poncz – napar herbaty z cytryną BISZKOPT. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek(...)sernikiem. Przydaje się tutaj druga deska. Posmarować resztą frużeliny i nałożyć drugą połówkę biszkopta. PIANKA STRACIATELLA. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić delikatnie podgrzewając. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder. Ciągle ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę

https:KKuchniaMniam
Jagodowe semifreddo z granitą 226

Owocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową . Smaczne i chłodzące :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jagód 100g czekolady mlecznej 1 szklanka granity jagodowej Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą(...)masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić. Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć. Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę. Foremkę (11×21) wyłożyć folią spożywczą. Na spód wyłożyć parę łyżek granity, wylać połowę masy jagodowej, resztę granity i znów masę jagodową. Wstawić do zamrażalnika

https:KKuchniaMniam
Czekoladowa tarta z jagodami 216

Tarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody KREM: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła 200g(...)czekolady białej ok 1 szklanka jagód Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez

https:KKuchniaMniam
Tiramisu z pomarańczową nutą 135

Inspirowałam się przepisem Jamiego Olivera z "Kulinarnych wypraw Jamiego". Jednak sporo pozmieniałam, bo nie wszystkie etapy uważałam za potrzebne ( np. polewanie biszkoptów czekoladą wymieszaną z masłem). Co ciekawe w tym przepisie nie ma śmietany, a z takim tiramisu wcześniej się nie spotkałam. Wyszło niezbyt dietetycznie, ale warto było :). Biszkopty ułożyłam w taki eksperymentalny sposób ze względu na pucharki w których(...)sztywnym wstępie, zapraszam na niezwyczajne tiramisu ;). Składniki (6 porcji): - 400 g mascarpone - 2 jajka - 50 g cukru pudru - 18 podłużnych biszkoptów - 2 kubki kawy - kilka kostek gorzkiej czekolady - skórka otarta z 1 pomarańczy Namocz biszkopty w kawie, po kilka sekund każdy. Ułóż je w jednej dużej formie szklanej lub ceramicznej lub w pucharkach. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka

Corner With Recipes
Tosty francuskie z malinami i czekoladą 107

koniecznie musicie to zmienić, bo takie tosty to istne 'niebo w gębie'. W dodatku nie są jakoś pracochłonne i nie zajmą Wam zbyt wiele czasu. Moje tosty przełożyłam mleczną czekoladą i babcinym dżemem malinowym. Nachwaliłam, to kiedy spróbujecie? ;D   Tosty francuskie smażone na maśle nadziane (przełożone( dżemem malinowym i mleczną czekoladą Przepis: własny / 1 porcja - 1 składany tost / składniki(...)kromki chleba - najlepiej żeby był czerstwy, kilkudniowy małe jajko 1/3 szklanki mleka trochę masła do smażenia lub oleju nadzienie: 2-3 łyżeczki dżemu malinowego 3 kostki mlecznej czekolady  opcjonalnie: świeże maliny jak zrobić? Jajko rozbełtać z mlekiem w szklance. Do głębokiego talerza wlać mleko z jajkiem i ułożyć w nim kromki chleba, który należy namoczyć tylko z jednej strony

tost z dżemem
Devil's Food Cake 124

Dzisiaj propozycja mocno czekoladowego ciasta :)  Składniki: 120 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 18% 100 g cukru trzcinowego 300 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki do pieczenia 120 g miękkiego masła 120 g cukru 2 jajka, osobno białka i żółtka woda (175 ml) Polewa: 140 g czekolady gorzkiej 110 ml śmietany 18%  Przełożenie(...)kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Czekoladę wraz z cukrem trzcinowym i śmietaną rozpuścić w garnku ciągle mieszając. Mąkę wraz z sodą, kakaem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski. W misie miksera umieścić masło i utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesianą mąkę

Moja Galeria Smaku
Deser gruszkowo-bananowy 151

Składniki na 2 porcje: 3 gruszki 2 banany 200 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny 15 g masła 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki wody Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć banany i gruszki. Dusić 5 minut(...)wodę, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć na warstwę z czekoladą. Podawać schłodzone

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka razowe w czekoladzie 119

jajko, rozkłócone 20 g wiórków kokosowych 25 g płatków owsianych 120 g mąki razowej 75 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g czekolady gorzkiej Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera. Utrzeć na gładką masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady gorzkiej). Zmiksować.  Z masy formować kulki, ułożyć(...)blaszce do pieczenia. Spłaszczyć widelcem. Piec przez 12-14 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Każde ciasteczko maczać do połowy w czekoladzie. Odłożyć do zastygnięcia na kratkę

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 116

Ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami włoskimi, płatkami owsianymi i powidłami śliwkowymi. Bardzo proste w wykonaniu, mokre składniki łączymy z suchymi. Wykładamy łyżeczką i gotowe. Najwięcej czasu zajmie nam chyba siekanie czekolady i orzechów włoskich ;) Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki polecam dać więcej cukru. Składniki na ok 30-35 szt: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych(...)połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, powidłami, miodem, ekstraktem z wanilii. Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja dodatkowo pomagałam sobie drugą łyżką, którą moczyłam w wodzie i spłaszczałam ciasteczka. Piec

Moja Galeria Smaku
Brownie z sercem 118

pieczenia. Dodać barwnik. Wymieszać. Przełożyć do keksówki. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki. Wyciąć foremką serduszka. Ułożyć ponownie w keksówce. Ciasto brownie: 200 g czekolady gorzkiej 180 g masła 120 g mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Czekoladę wraz z masłem rozpuścić na małym ogniu(...)Ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć z czekoladą i ekstraktem z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko razem i wylać na ułożone serduszka. Piec w 18 stopniach przez ok. 30 min, aż ciasto nie będzie oblepiało całkiem patyczka, jednak będzie on wilgotny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.  Polewa: 80 g czekolady mlecznej 1 łyżka

Moja Galeria Smaku
Mus owocowy z czekoladą 151

Lekko zmrożony mus z borówek, malin i banana. Polany płynną czekoladą.  Składniki na 2 porcje: 200 g malin 100 g borówki 1 banan 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) 50 g gorzkiej czekolady W blenderze zmiksować maliny, borówki, banana oraz miód. Przelać do szklanek i włożyć na 20 min do zamrażalnika. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce(...)Wyjąć deser z zamrażalnika, polać czekoladą i ozdobić owocami. Podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Naleśniki z musem czekoladowym i bananami 194

Naleśniki z musem czekoladowym i bananami to świetna propozycja na deser. Krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i mlecznej czekolady idealnie smakuje z bananami. Naleśniki są sycące, więc jestem pewna, że dwa wystarczą, aby zaspokoić Wasz apetyt na słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak.  Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto(...)naleśniki 1 szklanka mleka 4/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli mus czekoladowy 200 g śmietany 30% (małe opakowanie) 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka) dodatkowo banany gorzkie kakao Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na dosyć sztywną pianę

Ugotować