czekolada - 27946 przepisów (strona:333/1864)

Czekoladowy zawrót głowy 252

Składniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5  tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia:) 3 jajka 20 dkg cukru lub mniej cukier waniliowy szczypta soli 12 dkg śmietany  kremówki 20 dkg mąki-   około 2 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Przygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy mąkę

Luźna Kuchnia
Kremówki z owocami i nutą mięty 205

się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do 2 keksowych foremek.  Pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe i sprężyste. krem: 2 budynie z białą czekoladą Delecta kostka niesolonego masła 1 litr mleka 4 gałązki świeżej mięty brzoskwinia ciasteczkowa kilka truskawek tabliczka gorzkiej czekolady min.80% kakao Przygotowanie: mleko gotujemy- odlewamy z litra 0,5 kubka(...)mieszamy proszek budyniowy, gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodajemy masło, ciągle mieszamy, aby krem się nie przypalił, kiedy zgęstnieje dodajemy posiekaną miętę tak przygotowany krem odstawiamy do wystygnięcia czekoladę kruszymy, dolewamy pół kubka mleka i łyżkę masła, roztapiamy nad kąpielą wodną ciasto wyjmujemy z foremek, rozcinamy na dwie części, na jednym spodzie układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię, na drugim

Luźna Kuchnia
Kawowy keks 194

Zapach kawy unoszący się w kuchni... a to wszystko dochodzi do nosa wprost z piekarnika ;) Zawdzięczam to nowej, odkrytej przeze mnie czekoladzie o smaku mocnego espresso...  I nawet mój Mąż, który nie lubi kawy, nie umiał przejść obojętnie obok mojego keksu ;) Kawowy keks Składniki: 25 dag mąki 25 dag margaryny 25 dag cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka spirytusu skórka z cytryny mieszanka keksowa pół tabliczki czekolady espresso nadziewanej Przygotowanie: Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać po jednym, całym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, powoli dodawać do ucierania. Gdy całość będzie utarta na jednolitą masę dodać spirytus, skórkę z cytryny i oprószone mąką bakalie. Czekoladę posiekać w małe kawałeczki i obtoczyć

Lawendowe Niebo
Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką 240

Roladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone(...)Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%  ok. 4-5 łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany kremówki 30% Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody

Słodka Strona
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 261

chorobie, dopóki śmierć nas nie rozłączy”. Niezależnie od Waszego stanu cywilnego czy statusu na Facebooku zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu na ciasto czekoladowe. Z wiśniówką. Zarówno dla zakochanych (czekolada i alkohol to a frodyzjaki ), jak i dla singli – można w pyszny sposób zapchać emocjonalną pustkę i poprawić sobie humor ;) W sam raz na Walentynki :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach(...)Ciasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej

W kuchni Katie
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 299

zdrowiu i chorobie, dopóki śmierć nas nie rozłączy”. Niezależnie od Waszego stanu cywilnego czy statusu naFacebooku zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu na ciasto czekoladowe. Zwiśniówką. Zarówno dla zakochanych (czekolada i alkohol to afrodyzjaki), jak i dla singli – można w pyszny sposób zapchać emocjonalną pustkę i poprawić sobie humor ;) W sam raz na Walentynki :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach(...)Ciasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę

W kuchni Katie
Tort na wieczór panieński 205

wieczór panieński dla Natalii. Hmmm kształt raczej standardowy jak na tego tupu imprezę;) Tort składał się z jasnych biszkoptów zabarwionych na czerwono i z kremu śmietankowego z dodatkiem czekolady. Oczywiście nasączony został sporą ilością alkoholu. Myślę, że jak na pierwszy raz z tego typu tortem to wygląda całkiem przyzwoicie;) Po rozwinięciu posta ukaże się zdjęcie, dozwolone od lat 18- nastu(...)Składniki: 100 gram czekolady gorzkiej 250 ml śmietany kremówki 36 % 250 gram serka mascarpone  5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mascarpone a na sam koniec startą czekoladę, całość wymieszać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowe muffiny z mini serniczkami 226

taki mało halloweenowy wzór);)  Czekoladowe muffiny z serowym wnętrzem komponują się idealnie. Muffinka jest bardzo aromatyczna, mocno czekoladowa i wręcz rozpływająca się w ustach;) Coś idealnego dla miłośników czekolady i serników, takie dwa w jednym;) Myślę, że takie muffinki przypadną do gustu nie tylko dorosłym ale również dzieciakom, z tym, że w wersji dla nich kawę zamieniłabym na mleko(...)temperaturze pokojowej i wstawić je minimum na godzinę do zamrażalnika. Serniczki trzymamy w zamrażalce, aż do momentu gdy będziemy mieć przygotowaną masę muffinkową.  Składniki muffiny: 85 gramów gorzkiej czekolady  30 gramów gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 180 ml gorącej wody 6 łyżek oleju   2 duże jajka 2 łyżeczki octu  łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krakowskie smaki Ani
DLA W. CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM 191

ciasto dla W. To jego dzień. Od rana słoneczny, od rana czekoladowy i  jak zawsze z sercem pełnym... W tym dniu zawsze króluje czekolada . Za każdym razem w innej, zawsze kuszącej postaci. Z adziwia mnie nieskończoność możliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem(...)ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach  czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego filiżankę świeżo parzonej kawy i wygodny fotel na tarasie, to dziś nie trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej

KUCHARNIA
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 198

partnerkę, by zaiskrzyło, mimo pozorów, uprzedzeń i przyzwyczajeń? Zaczynam od koloru - tu będzie zgodnie, bez kontrastu, choć nieco mrocznie, dekadencko, jak na bakłażana przystało.  Gruszkę miłości połączę z czekoladą. Ciemną, gorzką i gotową na wiele niestandardowych związków.  Ale bakłażan i czekolada?!  Czy prócz kryjącego tajemnicę koloru może ich coś połączyć? I czy taki związek da się skonsumować(...)warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana 300 g ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao 3 jajka 200 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  od siebie dodałam skórkę z pomarańczy Bakłażany ugotować

KUCHARNIA
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 220

Potrzeba silnych ramion dziadka, żeby go rozłupać.  Potem kruszeje i jest już cały mój.  Orzech, oczywiście! Miłość od pierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu.  W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach.  W surówce z selera, w terrinie.  W duecie z jabłkiem. W zmysłowym trójkącie z gruszką i rokpolem. I oczywiście solo. Takim go poznałam i pokochałam(...)pewnie się domyśla, zawdzięcza połączeniu słów pizza i cookie . Pomysłodawcą Pizookie jest amerykańska sieć restauracyjna BJ's Restaurants and Brewery , która jako pierwsza przygotowała ciastko z białą czekoladą i orzechami makademia zapieczone w miniaturowej formie na pizzę i podała je na ciepło z gałką lodów waniliowych. Deser szybko zyskał zasłużoną popularność  i zaczęto przygotowywać go z innymi rodzajami orzechów

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 207

żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna(...)stopni i piec ok. 10 minut lub do momentu, gdy przejdą pozytywnie test suchego patyczka.  MUS CZEKOLADOWY 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka zimnej wody 115 g gorzkiej czekolady (użyłam Lindt 70%) 3 łyżki mleka 1 jajko 180 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje

KUCHARNIA
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 178

mało brakuje, by.  Mus z zielonej herbaty z imbirem to cudownie lekki i rześki deser. Imbir wspaniale wyostrza smak i idealnie komponuje się ze słodyczą białej czekolady i aromatem matcha. Zagryzany kakaowymi chrupkami budzi jedno ważne pytanie: "Co by było, gdybym zjadła jeszcze jeden?" MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z IMBIREM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ White chocolate matcha mousse with ginger(...)/przepis inspirowany t ym musem Donny Hay - klik / 100 g białej czekolady 1 żółtko 1 białko 35 ml mleka 140 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżeczki matcha - u mnie zmieszana z imbirem /ilość do smaku/ Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka razem z mlekiem i stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, by powstała gładka masa. Odstawić do przestudzenia

KUCHARNIA
Tartalettki czekoladowe 177

Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy

Humanistka w kuchni
Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre 258

karmelu. Przekładamy biszkoptem karmelowo – czekoladowym. Rozsmarowujemy ostatnią część karmelu i przykrywamy biszkoptem czekoladowym. Wierzch i boki dekorujemy ganche. Nakładamy łyżką lub specjalnym nożykiem. Posypujemy orzeszkami. Ganche: 130 g czekolady mlecznej 130 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietany kremówki 36% lub 48% Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia się i odstawiamy do ostygnięcia(...)lekkiego zastygnięcia czekolady, tak, żeby móc rozsmarować na torcie. Dodatkowo: garść orzeszków ziemnych lub w miodowej posypce * bardzo polecam zaopatrzyć się w różnorodność cukru brązowego, zmienia smak ciasta i jest zdecydowanie zdrowszy *źródło: bbcgoodfood.com The post Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre appeared first on Made

Made By Mom And Son