czekolada - 27946 przepisów (strona:333/1864)

Czekoladowe jajka z twarogiem i brzoskwinią 131

jest skomplikowane, a niestety czasochłonne. Poniższe jajeczka to przekąska na słodko idealna na wielkanocny stół :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje: czekoladowe jajeczka* 4 wydmuszki 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) biała masa** 125 g twarogu sernikowego 50 g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią żółta masa 1 brzoskwinia z puszki (2 połówki) Wydmuszki(...)umyć, wyparzyć i osuszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać ją do wydmuszek. Za pomocą łyżki równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni jajka. Wstawić do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie przygotować masę twarogową: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z niewielką ilością cukru. Następnie ubitą śmietanę wymieszać z serem twarogowym oraz cukrem z wanilią. Ewentualnie masę dosłodzić. Jedną połówkę brzoskwini

Ugotować
Czekoladowy mazurek 176

Składniki: tarta 180 g mąki 20 g kakao 90 g miękkiego masła 85 g cukru drobnego 2 żółtka szczypta soli ganasz czekoladowy  200 g śmietany 30% 220 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 40 ml burbonu opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki do dekoracji: płatki migdałów, czekolada, jajka czekoladowe Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  tarta(...)rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Jak brzegi się zarumienią będzie gotowa. Wyciągamy do ostygnięcia.  ganasz: śmietankę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz czekoladę, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy masło i burbon, wszystko mieszamy i schładzamy. Burbon jest opcjonalnie :)  Jak ganasz zacznie gęstnieć wykładamy całość na tartę. - tutaj możecie najpierw

Niezły Młynek
Czekoladowa Tarta z Malinami 148

dłuższego już czasu doceniam smak gorzkiej czekolady. Moje kubki smakowe musiały zwyczajnie dojrzeć do niej. Kiedyś, kiedyś zdecydowanie postawiłabym na mleczną, z bakaliami bądź nadzieniem. Dzisiaj jest inaczej, gorzka, a im bardziej tym lepiej. Taka też jest ta tarta. Może i nie zdobędzie serca wszystkich smakoszy słodkości ale na pewno zachwyci fanów gorzkiej czekolady. Kruchy spód, gorzko-czekoladowy krem, przełamany(...)minut. Ściągamy obciążenie i papier, dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 150 g malin + kilka do dekoracji 250 ml śmietany kremówki 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu klonowego, złocistego lub miodu 60 masła Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i syrop. Mieszamy. Dodajemy masło. Całość mieszamy do rozpuszczenia. Na przestudzony spód

Made By Mom And Son
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 168

powala wielkością. Za to smak, moi kochani... Zbija z nóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny mus o smaku kawy, warstwa słodkich bezików i mus z ciemnej czekolady, niemal wytrawny w smaku. Wszystko przykryte cienką warstwą galaretki kawowej, której intensywny smak wspaniale wieńczy całość. Całość jest kawowo-czekoladowa; ciężko powiedzieć, który smak dominuje. Oba się ze sobą wspaniale(...)mocnej kawy 80 g cukru 2 żółtka 1 listek żelatyny 60 g miękkiego masła 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 30 g bezików mus czekoladowy: 90 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 ml gorącej,  mocnej kawy 2 łyżeczki cukru 3 listki żelatyny dekoracja: bezy jeżyny ziarna kakaowca Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto bounty 461

Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 200g masła Polewa:  1 tabliczka mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać(...)pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na nasączony mlekiem biszkopt. Wyrównać. Wystudzić. Polewa: Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić

Malinowo w kuchni
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 177

Dzień dobry! Na dobre i słodkie rozpoczęcie weekendu zapraszamy na sernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka(...)Lekko zmiksuj. Następnie powoli po 1 jajku wbijaj do masy serowej, tak aby powstała puszysta masa. Jak masa jest już puszysta dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną. Roztop w kąpieli wodnej czekolady. Cały czas miksując wlewaj małym strużkiem czekoladę do masy. Na masę ciasteczkową do formy dodaj naszą masę serową. Wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika na około 60 minut do temperatury

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kakaowa beza z kremem chałwowym Maestro Czekolady E. Wedel. Fotorelacja z warsztatów kulinarnych. 154

Profusa z firmy E.Wedel. Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji na thermomix) na Bezę z królewskim kremem chałwowym... niech moc czekolady będzie z Wami :) Emotikon smile . Składniki: Kakaowa beza   180 g białek jaj (6 białek)  150 g drobnego cukru  150 g prażonych orzechów laskowych  20 g Kakao(...)śmietanki 30-36%   250 g chałwy waniliowej E.Wedel  250 g serka mascarpone Do smaku:   świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta  Do dekoracji starta czekolada (gorzka lub mleczna) lub rozdrobnione nasiona kakaowca (do kupienia przez internet). Przygotowanie:   Beza Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Cukier

SzczyptaSmaQ
Babeczki z cukinii 268

zależności jak słodkie lubimy) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ szklanki startej na drobnych oczkach cukinii ½ szklanki orzeszków ziemnych (lub innych orzechów) Opcjonalnie: 40-50 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) *można zastąpić innym dozwolonym słodzidłem   Przygotowanie: Na początku siekamy orzechy i czekoladę, ścieramy cukinię na drobnych oczkach. Tak przygotowani możemy zaczynać szybką robotę – więcej(...)mieszamy ze sobą dokładnie – blenderem, trzepaczką lub mikserem :) Gdy masa jest już jednolita dodajemy do niej startą cukinię, posiekane orzeszki ziemne (lub inne orzechy) i pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko mieszamy dokładnie – i masa na muffinki gotowa! Wlewamy masę do foremek na muffinki. Można je lekko natłuścić olejem kokosowym, żeby babeczki nie przywarły – lub wyłożyć foremkę papilotkami do muffinek

Jak gotować i nie zwariować
Murzynek – duża blacha 368

temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego)   Składniki polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy)   Przygotowanie murzynka: Mleko, jaja i masło powinny mieć temperaturę pokojową(...)przedziale 170-175°C. Przygotowanie polewy: W dużym rondlu zagotować wodę w takiej ilości, aby położona na nim żaroodporna miska nie dotykała powierzchni wody. Do miski włożyć połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Rozpuścić (rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej). Dodać z 1-2 łyżki mleka i mieszać do uzyskania błyszczącej, lejącej się polewy. Jeśli po wlaniu mleka czekolada Wam się zbije

Moja Delicja
15 minutowy pudding chia z ryżem na ciepło 181

niewymagający deser pełny zdrowia :) pyszny pudding chia w 15 minut. Nasiona chia połączone z mlekiem kokosowym i wygodnymi w użyciu błyskawicznymi płatkami ryżowymi Cenos z dodatkiem chrupiących migdałów i czekolady, i nieziemskiej marakui. My mamy puder różany (z cukrem lub ksylitolem) więc dodajemy go gdzie tylko się da ;). Możesz z niego zrezygnować, zastąpić go odrobiną wanilii, imbiru, dodać suszone(...)łyżeczka "cukru" pudru różanego z ksylitolu (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 250 ml wody 1/2 szklanki błyskawicznych płatków ryżowych Cenos Dodatkowo: 1/2 szklanki migdałów lub orzechów 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (90% kakao) 2 marakuje Przygotowanie: Mleko kokosowe wymieszaj trzepaczką z chia i syropem klonowym, odstaw na 15 minut, zamieszaj od czasu do czasu. W między czasie na suchej patelni upraż

SzczyptaSmaQ
Mini serniki z białą czekoladą i mascarpone 172

dobrze nie ma. Czasem jednak daje się namówić i takie oto cudeńka powstają do zwyczajnej, niedzielnej herbatki (ku radości niektórych domowników) Wam tez polecam. Mini serniczki z białą czekolada i mascarpone przepis na 16 sztuk składniki: 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych 60 g stopionego masła 500 g twarogu na sernik 150 g serka mascarpone 150 g białej czekolady(...)czekoladowe wykonanie: Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie łączymy ze sobą, a powstałą mieszanką wykładamy 16 papilotek do muffinek. Nakładamy po 1 łyżeczce. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe składniki na sernik, a więc oba sery, cukier, wanilię i jajka miksujemy. Pamiętajmy by nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzać

Przysmaki Karolki
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym 236

Czekoladowe muffinki z orzeźwiającym i wyraźnym w smaku kremem malinowym. W środku z małą niespodzianką w postaci czekolady. Pieczenie muffinek dla mnie również były pewnego rodzaju niespodzianką, gdyż spodziewałam się innego efektu. Czekoladowy krem miał znajdować się tuż pod powierzchnią, albo przynajmniej w środku muffinek. Po rozkrojeniu okazało się, że w trakcie pieczenia krem powoli spływał ku dołowi, tworząc(...)lubię :) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao CZEKOLADOWY GANACHE: 100 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki 30% KREM MALINOWY: 250 g malin 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka żelatyny

https:KKuchniaMniam
Semifreddo z migdałami i nugatem z pistacjami 149

Pyszne semifreddo z całymi i prażonymi migdałami, słodkim nugatem z pistacjami, bezikami i kawałkami czekolady. Smakuje obłędnie. Dzięki semifreddo można zakochać się we włoskich smakach. Składniki: 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 500g kremówki 36% 100g małych bezików 80g gorzkiej czekolady 50 g całych migdałów 50g migdałów w płatkach 160g nugatu z kawałkami pistacji(...)tygodnia włoskiego w Lidlu   Płatki migdałów prażymy na patelni, nugat i czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę.  W dużej misce mieszamy ubite żółtka z białkami i kremówką, dodajemy prażone migdały, nugat, całe migdały, czekoladę i beziki. Delikatnie

Gotowanie i blogowanie
Słodka kawa karmelowa 116

codziennie rano piję pyszną kawę z pianką. Do przygotowania kawy z dzisiejszego przepisu będzie Wam potrzebny dowolny spieniacz - elektryczny, a nawet ręczny również poradzi sobie. Składniki: 100ml mleka 50g czekolady karmelowej 100ml zaparzonej kawy ( użyłam kawy Ruby od Cafe Ina ) szczypta gałki muszkatołowej Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna dodaję do niej 50ml mleka i mieszam na gładką(...)masę. Przelewam ją do wysokiej szklanki. Pozostałe 50ml spieniam, dodaję po ściance do szklanki z czekoladą. Kawę przygotowuję w ekspresie (kawiarka również jest dobrym pomysłem) i wlewam ją powoli (po ściance) do szklanki z czekoladą i mlekiem. Całość posypuję szczyptą gałki muszkatołowej. W kilka chwili powinny utworzyć się piękne kawowe warstwy

Gotowanie i blogowanie
Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami 213

Warstwowy sernik na biszkoptach z mrożonymi malinami i grubą warstwą galaretki. Warstwy czekoladowe są z dodatkiem dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady, dosłownie rozpuszczają się w ustach. Sernik jest obłędny w smaku i wcale nie wymaga długiego przygotowania.   Składniki: ( blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka) 100g biszkoptów (do wyłożenia dna tortownicy) 1kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie zmielonego, nie polecam wiaderek) 100g cukru(...)pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g serka waniliowego homogenizowanego 200g czekolady mlecznej (dwie tabliczki) 40g żelatyny 100ml wody 400g malin  2 opakowania galaretki malinowej 2 opakowania galaretki owoce leśne (opcjonalnie) Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody, odstawiamy do ostudzenia. Czekolady rozkruszamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Galaretki owoce leśne

Gotowanie i blogowanie