zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić do przestudzenia. Ciasto 75 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g drobno startej gorzkiej czekolady 4 jajka (osobno żółtka i białka) 100 g drobnego cukru Dodatkowo 120 g gorzkiej czekolady 50 g masła Mąki, kakao, proszek przesiać. Wymieszać z czekoladą, odstawić na bok. Białka ubić(...)górze. Ostrożnie usunąć papier. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do przestudzenia. Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą makową. Zwinąć ponownie. Przełożyć na talerzu do lodówki. Schłodzić 2 godziny. Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z masłem. Udekorować dowolnie. Jakby co - ostrokrzew nie jest jadalny ;) Smacznego
Pełny talerzserniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie nie może zabraknąć słodkiego wina Monte Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)miodu 1 łyżka śmietany szczypta soli parę łyżek dżemu pomarańczowego SERNIK CZEKOLADOWY: 1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego 1/3 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mleka w proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części
https:KKuchniaMniamcóreczka prosi o Inkę kiedy ja parzę sobie kawę ;) Zasiadamy sobie razem i delektujemy się jej smakiem. Naszą ulubioną jest Inka czekoladowa. Tym razem wzbogaciłam ją dodatkowo o mleczną czekoladę i szczyptę cynamonu. Zwieńczeniem jest duża ilość bitej śmietany i pyszny napój, który może być również deserem, mamy gotowy :) Polecam na Święta :) 5 łyżeczek kawy Inka o smaku czekoladowym(...)śmietanki 30% łyżka cukru pudru 7 kostek czekolady mlecznej 1/4 łyżeczki cynamonu Kawę Inkę i cynamon zalać 300 ml gorącej wody, wymieszać. Połowę śmietanki mocno podgrzać, do gorącej wrzucić 6 kostek czekolady mlecznej. Odstawić na kilka minut aż się rozpuści. Połączyć kawę i śmietankę czekoladową. Rozlać do dwóch szklanek. Resztę śmietanki ubić z łyżką cukru pudru, przełożyć do szprycy
Smakołyki AsiKlasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten(...)Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 6 Wielkość blachy: 23cm średnicy Składniki: 115g masła* 90g gorzkiej czekolady (tabliczka) 2 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Ozdobienie: Cukier puder Zielony barwnik Trzy kolorowe słomki albo patyczki do lodów (mogą
Kolizje SmakówŚwięta Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki(...)kawy Inka klasycznej 200 ml gorącej wody 2-3 łyżki mleka kilka goździków kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków
Kuchnia MagdaLenynocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę przed świętami :) Możecie upiec je o dowolnej wielkości(...)masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą w misce. Ugniatając ciasto dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być lekko lepkie. Następnie je rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać
My simple kitchenalbo 36% 1 łyżka gorzkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki(...)Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią). Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony). Czekolada: Czekoladę roztopić na małym ogniu wraz z masłem. Dobrze wymieszać. Rurki maczać z każdej strony w czekoladzie i zostawić na papierze do zastygnięcia. Krem: Cukier puder i kakao przesiać
Ze smakiem i z pasjąPyszna propozycja śniadaniowa dla wielbicieli czekolady i kokosu. Gęsty pudding czekoladowy z płatków owsianych o smaku czekoladowym z dodatkiem wiórków kokosowych. A do tego ciasteczka i ziarenka granatu...czego chcieć więcej ? Składniki: 400 ml dowolnego mleka 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki wiórek kokosowych garść ziaren granatu 2 ciastka z czekoladą typu(...)Pieguski" Wykonanie: W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy kostki czekolady, kakao i wsypujemy płatki owsiane i gotujemy ok. 5 min., od czasu do czasu mieszając. Ugotowane płatki blendujemy na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Gotowy pudding wykładamy do pucharków posypujemy wiórkami kokosowymi, ziarenkami granatu i pokruszonym ciastkiem
Kuchnia MagdaLenysię na nic wkurzać. Najzwyklejsze ciastka przez maszynkę. Zaletą tych ciastek jest to, że można je dowolnie modyfikować za pomocą różnych dodatków. Ja swoje obtoczyłam z jednej strony w czekoladzie i posiekanych orzechach. A przygotowałam też wersję z marmoladą i lukrem (ale o nich będzie w najbliższym czasie). W moim rodzinnym domu obowiązkowo są zawsze na święta :) Składniki(...)cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Dodatkowo: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady orzechy włoskie drobno posiekane Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite i gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta i wkładać do maszynki z końcówką gwiazdki (lub innej dowolnej
My simple kitchentego równie smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli , a s łokie d zieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której wierzch zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym ciastem. Mmm... Ciasto Ferrero Rocher - Składniki: Ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 ml mleka 170 ml oleju szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki białego(...)łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 400 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej) 250 g Nutelli (w temp. pokojowej) 1-2 fixy do ubijania śmietany Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki ok. 100 g orzechów laskowych Ciasto Ferrero Rocher - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka
Słodka Stronazachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady gorzkiej 65 g cukru pudru 3 łyżki mleka ok 250 - 300 g herbatników Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek(...)wolnych obrotach dalej ubijamy, aż masy się połączą. Czekoladę (100g) rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Studzimy. Masę dzielimy na 2 części (jednej musi być mniej) do mniejszej części wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy. Wykładamy keksówkę herbatnikami. Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki. Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto
Gotuj z Agnesszklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 200 g masła w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki Przepyszny Murzynek z Kremem - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie nie przestając ubijać(...)się p ie kł , po jego powierzchni rozprowadzamy przygotowany krem i przykrywamy górną cz ęś ci ą ciasta. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) , wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu roztopienia czekolady i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy wierzch Murzynka i rozprowadzamy za pomocą noża lub szpatułki po całej powierzchni ciasta. Chłodzimy
Słodka Stronacodziennym zabieganiu nie mam czasu na realizację czasochłonnych przepisów; nie mam też nastroju na porażki. Wybrałam więc przepis prosty, a jednocześnie gwarantujący sukces: brownie . Bardziej czekoladowe od samej czekolady; z odrobiną tylko mąki dla związania całości, opiera się właśnie na czekoladzie i jajkach. Wychodzi więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia(...)znakomicie, wprowadzających jedzących w odpowiedni nastrój. Więc jak; skusicie się...? Marcepanowe brownie z żurawiną i migdałami Składniki: (na formę 20x20 cm) 4 jajka 75 g cukru 200 g ciemnej czekolady (70%) 150 g masła 125 g marcepanu 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g świeżej żurawiny 20 g słupków migdałowych Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeurozmaiciłam spodem z biszkoptów i uroczymi ozdobami z Cukieterii . (Tortownica o średnicy 22-23 cm) 250g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka lub serek śmietankowy) 250g białej czekolady (u mnie taka - klik i taka - klik ) 6 jajek Opcjonalnie: okrągłe biszkopty na spód cukier puder do posypania ozdoby z Cukieterii (cukrowe tulipany, gwiazdki i zielone wiórki czekoladowe ) Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej (*) i pozostawić do ostudzenia. (Nie może ponownie stężeć.) W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, a ser utrzeć z żółtkami. Następnie do masy serowej należy dodać czekoladę, a na końcu stopniowo (po 2 łyżki) białka. Całość delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej konsystencji. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i opcjonalnie biszkoptami. Masę przelać do formy
Di gotujesłodka i świąteczna atmosfera. Lada dzień przygotuję również dla Was zestawienie świątecznych przepisów. A dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto. Na bardzo pyszne ciasto dla wielbicieli bananów i czekolady. Słodkie, ale nie do przesady. Lekki biszkopt, banany, czekoladowy krem i śmietana z czekoladą. Nie brzmi to pysznie? Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych świątecznych wypieków, może skusi się(...)cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Dodatkowo: 5-6 bananów 3 łyżki konfitury wiśniowej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do nasączenia biszkoptu - czarna herbata, posłodzona sok z cytryny Biszkopt : Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać wodę i szczyptę soli. Ubijać, aż białka będą sztywne. Partiami wsypywać cukier
My simple kitchen