Kiedy nadchodzą jesienne chłody nie ma dla mnie nic lepszego na poprawę nastroju niż filiżanka pysznej, gorącej czekolady. Najlepiej jeśli jest gęsta, o aksamitnej konsystencji i cudownym aromacie. Przyjemnie jest ją też wypić w miłym towarzystwie ;-) składniki: 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 100 ml śmietany kremówki 30% 150 ml mleka wykonanie: Pokruszoną czekoladę oraz pozostałe składniki wrzucam do rondelka(...)Podgrzewam na bardzo małym ogniu cały czas mieszając (nie przestaję nawet na chwilę) aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Napój jest już gotowy, wypijam go rozkoszując się smakiem i nie myśląc o kaloriach
babka w formiepóźniej mniej więcej co godzinę dreptałam na stołówkę po kolejną gorącą herbatkę. Poza tym siedziałam z nosem w notatkach i kserach, skupiając całą moją uwagę na chemicznym składzie czekolady (którego na teście, oczywiście, nie było), jajek i mąki, koagulacjach, sterylizacjach, temperaturach przechowywania i użytkowania, i tak dalej... Kiedy więc po egzaminie wróciłam do pokoju, odczułam nagłą i gwałtowną potrzebę(...)biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao krem czekoladowy: 375 ml śmietany kremówki (38%) 135 g ciemnej czekolady (57%) 25 g cukru pudru Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z kakao, partiami dodawać do ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu są dzieci, to z pewnością chętnie pomogą przy lepieniu kuleczek, którymi potem z dumą poczęstują najbliższych. Składniki: 1 szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 300 g gorzkiej lub deserowej czekolady 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki esencji waniliowej ok. 2 szklanki ekspandowanego ziarna odrobina masła do smarowania dłoń przy formowaniu dodatkowo: ulubione herbatniki Mleko wlać do garnka, wsypać cukier(...)zagotować mieszając. Włożyć pokruszoną czekoladę i rozpuścić ją. Wlać esencję waniliową i wymieszać dokładnie. Powinno powstać coś w rodzaju niezbyt gęstej polewy czekoladowej. Płatki owsiane uprażyć (mieszając je) na suchej patelni na średnim ogniu. Powinny lekko zbrązowieć i zacząć pachnieć. Uważać, żeby ich nie przypalić. Uprażone wsypać do mleka z czekoladą, wymieszać. Dodać ekspandowane ziarno w ilości takiej, żeby powstała
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie - są takie kruche i delikatne w smaku. Już podczas pieczeniu kuszą swoim niesamowitym zapachem! Płatki jaglane, mąka kukurydziane, olej kokosowy i czekolada - to doskonałe połączenie, które jest wyczuwalne i idealnie skomponowane. Ciastka nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. (Osoby unikające cukru powinny użyć czekolady gorzkiej/deserowej.) Koniecznie sami spróbujcie(...)zapewniam, że bardzo Wam posmakują! (13-14 sztuk) 100g oleju kokosowego 150g płatków jaglanych 50g mąki kukurydzianej 60g cukru (u mnie ksylitol ) 1 jajko Dodatkowo: 30g czekolady (u mnie gorzka oraz mikro kropla truskawkowa) W misce umieścić płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy
Di gotujebalkonie chwytamy w usta słodkie kawałki tarty budyniowej z jagodami. Cóż bardziej kojarzy się z letnią końcówką lipca, jak nie jagody? :) Tarta budyniowa z jagodami i sosem z białej czekolady Potrzebujesz: Na ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 1- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego ok. 600ml mleka 1/2 kostki(...)miękkiego masła cukier Sos: tabliczka białej czekolady 5 łyżek mleka Do tego: świeże jagody Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Przesiej mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włóż do misy miksera i miksuj mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). 2. Dodaj jajko oraz wanilię i zagnieć ciasto. 3. Ulep kulę
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzykład makiełki, czy kutia. Skorzystałam z tych dwóch ostatnich, łącząc w przepisie goździki z żurawiną. Ciepło korzennych goździków, aromat pomarańczy, cierpko- słodki smak żurawin i delikatność białej czekolady sprawiają, że cała słodkość Świąt zostaje zamknięta w niewielkiej, mieszczącej się w dłoni, miękkiej i wilgotnej muffinie :) Ogromnie Wam polecam, bo kiedy za oknem mroźno, dobrze rozgrzać się ciepłą kawą i zagryźć(...)aromatyczną i słodziutką muffinką :) Niech będzie ciepło i słodko zimą w naszych kuchniach! :D Pomarańczowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżeczką proszku do pieczenia szczyptę soli 6 łyżek oleju 3 łyżeczki pomarańczowego pyłku [<- klik po przepis] lub kilka kropelek aromatu pomarańczowego 50g suszonej żurawiny 100g
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSerio to już teraz?" , "Przecież dopiero było Święto Dziadków." Naprawdę, jakoś nie zdążyłam się do niego przygotować. Na szczęście miałam kruche ciastka kakaowe, wypełnione po brzegi żurawiną i białą czekoladą. Sprawdziły się tego dnia pierwszorzędnie! :D Kruche, pełne smaku i smakowych niespodzianek, a co najlepsze robi się je bardzo szybko! Pełnoziarniste, idealne do kawy. Pełnoziarniste kruche ciastka kakaowe z żurawiną(...)białą czekoladą Potrzebujesz: 125g masła w temperaturze pokojowej 85g brązowego cukru 1 jajko 260g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 łyżki kakao 100g białej czekolady 50g suszonej żurawiny Sposób przyrządzenia: 1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko i miksuj. 2. Do masy dodaj mąkę, kakao, sól, sodę, proszek
Kuchnia w Słońcu Skąpanamniam! Truskawki są tak wspaniałymi i uniwersalnymi owocami, że można dodawać je do naprawdę przeróżnych potraw! Na słodko i na słono. Tym razem przykryłam je puszystym musem z białej czekolady. Do tego mięta. Lekkość, słodkość i letniość - właśnie to odnajdziecie w każdej czerwcowej łyżeczce tego deseru. Porcje są niewielkie ale w zupełności wystarczają by zaspokoić drugośniadaniowe lub poobiednie zapotrzebowanie(...)kremową słodycz i truskawki ;) Polecam go Wam ogromnie! Calusieńkim podniebieniem :D Puszysty mus z białej czekolady z miętą i truskawkami Potrzebujesz: 125g mascarpone 100g białej czekolady 1 białko jaja kurzego 10 listków świeżej mięty ( lub więcej- mniej w zależności od intensywności smaku i upodobań) ok. 20 podobnej wielkości truskawek Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj mascarpone
Kuchnia w Słońcu Skąpanainspirację znalazłam na blogu Szczecinianka gotuje . Pomysł mi się spodobał, proporcje już mniej. Chciałam, żeby mój mus był bardziej jabłkowy, a mniej słodki. Zredukowałam więc znacząco ilość cukru i czekolady, dorzuciłam też kardamon, którego aromat i smak pasuje do tej mieszanki znakomicie. Wyszło coś pomiędzy dżemem a kremem; gładkie, intensywnie jabłkowe smarowidło, które sprawdzi się nie tylko na kanapkach(...)też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru trzcinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę : 500 g śmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady gorzkiej Wedel , ( 1 cała tabliczka + 2 rządki całej czekolady ) 1/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki na polewę czekoladową : 70 ml śmietany kremówki 30 %, 70 g. czekolady gorzkiej Wedel . Sposób przygotowania placka(...)Tortownicę wkładamy do lodówki , żeby dobrze schłodzić galaretki. 12. Cukier puder przesiewamy, żeby nie było grudek i delikatnie po trochę dodajemy do ubijanej na wolnych obrotach śmietany. 13. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli ( czyli w rondelku położonym na garnku z wrzącą wodą ), Studzimy i dodajemy do śmietany i wykładamy na twardą już warstwę z galaretek. 14. Ponownie wkładamy placek
Pysznosci Babci Basiostatni weekend przygotowałam ciasto z gruszkami, bez m ą ki pszennej, za to z m ą k ą migdałową i mnóstwem gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło niesamowicie wilgotne, aromatyczne i mocno czekoladowe. Serdecznie Wam polecam i życzę smacznego! **** Durante il nostro ultimo weekend ho preparato questa soffice torta con mandorle, cioccolato e pere(...)aggiunta della farina di mandorle e cioccolato fondente. Buon appetito! SKŁADNIKI 100 gr m ą ki migdałowej 100 gr masła 100 gr cukru 200 gr gorzkiej czekolady 2 gruszki 2 jaja cukier puder **** INGREDIENTI 100 g di farina di mandorle 100 g di burro 100 g di zucchero 200 g di cioccolato fondente 2 pere 2 uova zucchero
La grande e la piccola cuocasłonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam! Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto: 80 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej 40 g naturalnego, ciemnego kakao szczypta soli(...)Dodatkowo: 200 g masy krówkowej orzechowej 200 g posiekanych orzeszków ziemnych, solonych i smażonych 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ciasto: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( klik ), ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem do puszystości, dodając pod koniec cukier puder, cukier trzcinowy, żółtko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec do masy wsypać
Nastoletnie Wypiekaniesumie starczyły nam one na 2 tygodnie! A co najlepsze? Są o wiele smaczniejsze od oryginału! Miękki, aromatyczny kokosowy środek i chrupiąca przy każdym kęsie polewa z gorzkiej czekolady. Po prostu raj! I do tego banalne i całkiem szybkie w wykonaniu (oprócz oczekiwania) . Mają jednak jeden minus - zbyt prędko znikają z talerza... Dlaczego warto? Kokos przede wszystkim zawiera świetne(...)błonnik. Miód - właściwości dla ciekawskich w przepisie na koktajl z czarnej porzeczki Składniki (14 batoników): 200g wiórków kokosowych 140ml mleczka kokosowego duża kopiata łyżka miodu naturalnego 200g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do miski wsyp wiórki, dolej część mleczka kokosowego i dodaj miód. Dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie znowu wlej mleczko, tym razem kontrolując gęstość masy. Ja zużyłam w sumie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńbyło czasu na upieczenie "wypasionego" ciasta. Pomyślałam, że takie słodkości to również dobry i pyszny pomysł... Były już cytrynowe ( klik ), to wymyśliłam sobie pomarańczowe i to z dodatkiem... czekolady! Zmodyfikowałam poprzedni przepis i... żałowałam, że upiekłam ich tak mało. Cóż, nic straconego, bo następnego dnia miałam dodatkowe dwie porcje! Ich cudowny zapach tak kusił, że ciężko było poprzestać na jednej(...)cukru 100g masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki soku z pomarańczy 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/3 pomarańczy 20g gorzkiej czekolady Dodatkowo: polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka) kandyzowana skórka pomarańczy Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć potrzebną ilość soku. W misce
Di gotujebrownie ???. Jest lżejsze i trochę bardziej puszyste, z uwagi na obecność dodatku sody oczyszczonej. Wilgotność w cieście zapewnia dodatek pure z gruszek, słodka nuta to jedynie miód oraz biała czekolada. Informacja, która ucieszy osoby będące na diecie wykluczającej gluten, w brownie nie ma mąki pszennej bo wykonane jest na mące ryżowej i migdałach. Przepis jest mojego autorstwa więc mam nadzieję(...)zyska swoich fanów. Składniki: 180 g mąki ryżowej 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ok.15 g 50 migdałów 100 g masła 100 g białej czekolady 1 gruszka 3 łyżki stołowe wody skórka starta z połowy cytryny 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 5 ml ekstraktu waniliowego 3 jajka 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu jasnego np z agawy Wykonanie
vaniliowoczekoladowa