czekolada - 27946 przepisów (strona:328/1864)

Najlepszy i Najprostszy Murzynek 60517

jajka 80 g miękkiego masła 90-100 g śmietany 18% 2 czubate łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki Najlepszy i Najprostszy Murzynek - Sposób przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie nie przestając ubijać kolejno wbijamy jajka. Ciągle mieszając(...)przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu roztopienia czekolady i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy wierzch Murzynka i rozprowadzamy za pomocą noża lub szpatułki po całej powierzchni ciasta

Słodka Strona
Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą (z orkiszową mąką pełnoziarnistą) 121

Przepis autorski (mój). Lubcie chałwę? Jeśli tak, to pokochacie te ciasteczka! Są kruche, z posmakiem chałwy i dodatkiem... czekolady! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu. (około 17 sztuk) 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 70g mąki pszennej 100g masła 75-80g pasty sezamowej - tahini 80g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej  Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem. (Odstępy

Di gotuje
Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe 144

wsio oki ;). Zrobiłam te obłędne ciasteczka, mąż kupił mąkę ryżową, więc mogłam. Ciasteczka może wyglądem nie powalają (nawet zdjęcia ciężko było zrobić ;-), ale smakiem to już powaliły. Ten smak czekolady, ta kruchość, no co będę więcej mówić. Z podwójnej porcji, którą zrobiłam w sobotę wieczorem zostało dzisiaj 4 ciastka :-))). Młody już krzyczy, że muszę zrobić kolejne :-). Ciasteczka z przepisu(...)ryżowej 110 g masła (musi być w temp. pokojowej) 80 g cukru trzcinowego 25 gorzkiego kakao 20 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g gorzkiej czekolady (1 gorzka+ druga ze skórką pomarańczy) Czekoladę siekamy niedbale, suche składniki mieszamy w jednej misce, odstawiamy. Do drugiej miski dajemy masło i cukier trzcinowy. Miksujemy na wysokich obrotach do momentu

kruche babeczki
Czekoladowa tapioka z truskawkami 155

bizony amerykańskie. O tym może później troszkę napiszę ;-). Teraz deser. Kupiłam w końcu kuleczki tapioki, młody jak je zobaczył, to już nie odpuścił i musiałam robić. Zrobiłam z gorzką czekoladą (deser wyszedł mało słodki, dla mnie w sam raz, ale jak ktoś woli bardziej, musi dać czekoladę mleczną), do tego truskawki. Fajne te kulki, tapioka jest to produkt skrobiowy, który(...)udanego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: 60 g kuleczek tapioki 400 ml mleka (może być kokosowe lub inne, u mnie zwykłe krowie) 2 łyżki cukru trzcinowego 3 - 4 kostki czekolady gorzkiej  owoce (u mnie truskawki) Tapiokę wrzucam do mleka i moczę 1 godzinę. Po tym czasie stawiam na gaz, dodaję cukier i gotuję około 10-15 minut, często mieszając, żeby

kruche babeczki
Sernik z białą czekoladą na spodzie Oreo - bez pieczenia, bez żelatyny 354

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z owocami i białą czekoladą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód na tortownicę o śr. 24-25 cm: 352 g ciasteczek Oreo (2 opakowania po 176 g) 70 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 300 g białej czekolady (3 tabliczki) * 250 g twarogu z wiaderka(...)Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na małym/średnim ogniu i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę sera, mieszamy i dodajemy resztę sera. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy

My Culinary Art
Kokosowa Princessa Zebra (z kremem budyniowym straciatella) 136

Wyszła reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym cały. Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany! Poooezja! Sami zróbcie i przekonajcie się o tym! Polecam! (Forma o średnicy 14 x 17 cm) Masa:  500 ml mleka 2 żółtka 2,5 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)  130-140g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła 100g wiórek kokosowych 25g czekolady białej 25g czekolady gorzkiej/mlecznej (u mnie gorzka;aby była ciemna) Dodatkowo: 200g ciemnych herbatników (u mnie Petit Beurre Blacky - Cukry Nyskie ) (*) wiórki kokosowe do posypania  Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować

Di gotuje
Brownie z solą morską 113

Połączenie smaku słonego ze słodkim jest bardzo nietypowe i wydawało by się, że te smaki zupełnie się wykluczają, a zupełnie przewrotnie świetnie ze sobą współgrają. Połączenie słodkiego smaku czekolady ze słonymi okruszkami soli morskiej było dla mnie nie do pomyślenia, ale postanowiłam zaryzykować i zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie. Podstawę tego przepisu stanowią składniki jak do brownie z masą(...)miętową, które znajdziecie tu , uzupełnieniem tego ciasta jest gruba sól morska. BROWNIE z SOLĄ MORSKĄ Składniki: (forma 20x30) 230 g masła 200 g czekolady 200 g cukru białego 100 g cukru brązowego 4 jajka 85 g mąki 1/4 szklanki kakao dodatkowo: 1 łyżka soli morskiej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Żółtka ucieramy

Bon appetit mon amie
Ciasto czekoladowe z kremem i jagodami 156

czekoladowemu, które jest przełożone puszystym kremem i udekorowane borówkami, oraz mięta. Uwierzcie to jest niemożliwe! Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami - przepis: Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej 60% 200 g masła 6 jaj 250 g cukru (szklanka) 2 łyżki rozpuszczalnej kawy 1/4 szklanka mleka 200 g mąki  2,5 łyżeczki proszku(...)zwiększamy obroty na maksimum, dodajemy połowę cukru (1/2 szklanki) i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy pozostały cukier i ubijamy przez ok. 2-3 min, aż masa pobieleje. Czekoladę kruszymy, a masło kroimy w mniejsze kawałeczki.  Czekoladę i masło umieszczamy w żelaznej misie i topimy w kąpieli wodnej (Misę ustawiamy nad mniejszym garnkiem z wrzącą wodą) do uzyskania

Kuchnia Łukasza
Muffinki czekoladowe 176

które są dekoracją. Jak to muffiny - są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Jedno co, to nie za bardzo urosły przy pieczeniu. Zakładam, że to przez obecność ciężkich kawałków czekolady. Z podanych proporcji wychodzi 5 dużych muffinek, 6 małych i 15 malusich z formy do pralinek (zostało mi ciasta i musiałam sprawdzić czy się da. Da się.) Przepis pochodzi(...)Marianne Magnier-Moren. 90 gram mąki 20 gram kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 gram cukru 2 jajka 90 gram masła 1/3 szklanki mleka 50 gram gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kakao czereśnie Piekarnik rozgrzać do 180C, Masło rozpuścić w garnuszku i wystudzić. Czekoladę posiekać drobno.  Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem

Czerwony Gupik
Deser z budyniem 294

krówkowej i budyniu. Płatki owsiane można zastąpić dowolnymi ciastkami. Budyń powinien być bez cukru, niesłodki. Porcja dla 1 osoby. 1 łyżka masy krówkowej 2 łyżki płatków owsianych 2 kawałki czekolady 4 łyżki budyniu Kostki czekolady przekroić na pół. Na dno wysypać płatki, pokryć je równomierną warstwą masy krówkowej. Wyłożyć 2 łyżki ciepłego budyniu, 3 części czekolady i pozostałą część budyniu(...)wierzchu położyć pozostałą czekoladę. marcelina

Czerwony Gupik
Kawa mandarynkowa 124

Kawa z kawałkami mandarynek i czekoladą. Bardzo słodka, bardziej rozgrzewa niż pobudza, więc będzie pasowała na zimowe wieczory. 1 opakowanie czekolady do picia 100 ml mleka 4 łyżeczki kawy 150 ml wody 1 mandarynka Kawę zaparzyć w podanej ilości wody, może być w kawiarce lub po prostu zalewając wrzątkiem. Mleko podgrzać, dodać do niego czekoladę do picia i rozprowadzić. Mandarynki(...)obrać, podzielić na cząstki i wrzucić na dno wysokiej szklanki. Kawę wymieszać z czekoladą i zalać mandarynki. Można też przyozdobić bitą śmietaną. marcelina

Czerwony Gupik
walentynkowa CZEKOLADA Z KAROBU I GRANATU 188

Jutro Walentynki - dla jednych okazja do świętowania, dla innych do narzekania ;) ale każdy dzień jest dobrym pretekstem, żeby zrobić coś słodkiego. Składniki: (na 3 czekolady wielkości tej na zdjęciu) ♥ 2/3 filiżanki karobu lub gorzkiego kakao - czekolada z karobu będzie słodsza. ♥ 1/2 filiżanki oleju kokosowego ♥ 1/2 filiżanki syropu z agawy (lub innego płynnego słodzidła) ♥ granat filiżanka=250g Wykonanie: Kakao wymieszałam(...)olejem oraz syropem. Powstałą w ten sposób masę czekoladową rozsmarowałam na papierze do pieczenia. Czekoladę posypałam granatem oraz wiórkami kokosowymi i lekko je wgniotłam, aby nie odpadały od masy. Najlepiej całą czekoladę gęsto pokryć granatem, jest wówczas najsmaczniejsza. Odstawiłam na pół godziny do zamrażalnika. Mój zeszłoroczny przepis walentynkowy: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/02/witarianskie-czekoladki-kakaowe-z.html Ostatnio zaczęłam zastępować kakao karobem. Ciężko mi się zdecydować

Kasia Sarna
Zdrowy tort czekoladowo-malinowy, bez mąki pszennej, masła 195

twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :)   Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła 2 duże łyżki kakao 3 jajka(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 szklanki wrzącej wody Czekoladę rozpuścić. Mąkę, sodę i kakao wymieszać. Olej kokosowy zmiksować z cukrem na pastę. Dodać po jednym jajka i zmiksowac. Wmieszać czekoladę i aromat wymieszać łyżką. Na przemian dodawać sypką mieszankę i jogurt - każdorazowo miksować do połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy

Chocolate Muffin Blog
Szybki mus czekoladowy bez jajek 253

dopiero za jakiś czas. :) Świeżo przygotowany mus jest miękki, bardzo delikatny. Długo schładzany jest zaś twardawy i sprawdzi się jako krem do lekkiego tortu. Co do smaku: można gorzką czekoladę zastąpić w części lub w całości mleczną, jednak zrezygnuj wtedy z dodatku cukru. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady - min. 60% kakao (u mnie 74%) 2-3 łyżeczki cukru pudru(...)śmietanki 30% świeże maliny i borówki do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z palnika, zostaw do lekkiego przestudzenia. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i zostaw na talerzyku na listku ręcznika papierowego do osuszenia. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec wsyp cukier puder, dalej miksuj. Przestudzoną czekoladę wlej strumykiem do śmietanki (jeśli masz możliwość pomocy lub używasz

Anioszek w kuchni
Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą 156

Jeśli lubicie konfitury wiśniowe i czekoladę. Koniecznie musicie spróbować czekowiśni. Słodka, czekoladowa z aromatem migdałowego amaretto. Najlepsza do wyjadania łyżeczka prosto ze słoika. Proponuje od razu zrobić podwójna porcję… i tak szybko zniknie  Składniki: 1kg wiśni 300g cukru 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia(...)cukrem i amaretto aż się zredukuje si uzyska pożądana konsystencję. Zajmie to w zależności od mocy grzania i naszych preferencji 1-1,5h. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi. Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry

Pyry na Gaz