Dziś – miffiny piernikowe z czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao łyżeczka sody Przepis: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sody(...)przyprawy. W drugiej mokre: olej, mleko, miód, jajko. Między czasie kroimy czekoladę w drobną kostkę . Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 180° C. Artykuł Muffinki piernikowe z czekoladą pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukdłużej. Opłaca się :) Składniki: 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 120g mąki pszennej 250g mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 100g całych migdałów 75g migdałów w płatkach 50g czekolady deserowej Sposób wykonania: Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i masło. Całość zagniatamy w ciasto. Przekładamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie migdały(...)kroimy na połowę. Połówki migdałów obtaczamy ciastem w kulę, układamy na papierze do pieczenia na blaszce. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy do momentu lekkiego zrumienienia się ciasteczek. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej. Po ostygnięciu każde ciasteczko zanurzamy w czekoladzie i posypujemy płatkami migdałów. To małe ciasteczko rozpada się w ustach, jest nietypowe, bo z mąką ziemniaczaną. Wypróbuj, zaskoczy
Kuchnia Pani WiosnyKruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje. Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;) SKŁADNIKI: (na około 60 sztuk) 200 g masła 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na polewę czekoladową: 70g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej szklanka śmietany kremówki(...)płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut. Polewa: W rondelku umieścić kremówkę, czekolady i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Maczać boki choinek w polewie otrzepując jej nadmiar i oprószyć maczkiem dekoracyjnym
Pyry na Gazniej to ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie :) Ciasto jest przepyszne! I już jeden kawałek wystarczy aby się najeść :) Do tego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :) Snikers pojawił się również w najnowszym numerze naszego magazynu blogerek Życie ze Smakiem. Jeśli do tej pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam ( klik ). Składniki: Ciasto(...)cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem: 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru 250 g masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 100 g gorzkiej czekolady Ciasto miodowe: wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można podsypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części
My simple kitchenciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo czekoladowe. Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Składniki: 150 g migdałów 400 g gorzkiej czekolady 25 g kakao 250 g drobnego cukru trzcinowego 250 g masła 1 łyżka mielonego imbiru 6 jajek lukier: 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 50 g kakao(...)woda ostygnie ściągnąć z migdałów skórkę. Następnie migdały osuszyć i zmielić. Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Do garnka o grubym dnie włożyć czekoladę, kakao, cukier i masło a następnie wszystko rozpuścić na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ściągnąć garnek z ognia, wmieszać imbir i zmielone migdały a następnie
Mama Gotujektóre przemieniło się w bardzo smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki(...)stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzić. dodatki wiórki kokosowe płatki owsiane 1/2 szklanki rodzynek budyń czekoladowy 2 łyżki cukru, jeśli jest za mało słodkie tabliczka gorzkiej czekolady + odrobina mleka Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie. Czekoladę połamaną na kostki rozpuścić w garnuszku z niewielkim dodatkiem mleka. Wystudzone ciasto drobno pokruszyć, chociaż będzie dość wilgotne. Dodać proszek budyniowy
Kuchnia Elliesklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych smaków na zimowe wieczory. Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki. Czas przygotowania(...)paluszków Składniki: 300g mąki pszennej 250g prawdziwego masła 80g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki otartej z cytryny 60 ml soku z mandarynki 100g gorzkiej czekolady ( my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao) Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią
Kolizje Smakówprzepisu – lekko ten przepis zmodyfikowałam. Przepis na masę serową wzięłam z tego przepisu – lekko ten przepis zmodyfikowałam. Składniki na tortownice 23 cm: 115 g masła 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki 1/2 szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 115 g mąki pszennej Masło i czekoladę umieścić w garnuszku z grubym dnem, podgrzewać(...)masło i czekolada połączą się w gładką masę. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Mąkę przesiać, odłożyć. W misie miksera ubić całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (końcówką do ubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec
moj przepis naszklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe'; document.write(" "); Składniki na 3 bardzo duże pierniki około 39 x 26 cm: 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1 szklanka cukru 250 g masła(...)ciężkie deski). Ma się tak „spłaszczać” przez 2 dni. W dzień podania: np w Wigilię placki pokroić na 3 duże prostokąty i przyozdobić. Polewa: 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe Śmietanę podgrzać w garnuszku, aby była bardzo gorąca, prawie wrząca. Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, odczekać minutę, wymieszać dokładnie by cała czekolada się
moj przepis naciastek kakaowych/czekoladowych z kremem typu HIT lub Oreo/Neo (Mogą być też zwykłe herbatniki, wtedy dać 2-3 łyżki kakao i 100 gr masła zamiast 50 gr) 50 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła, w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, posiekać tak aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkami wysypać na formę, najlepiej z wyjmowanym dnem, wyrównać, wgnieść(...)boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu. Mus czekoladowy: 140 gr gorzkiej czekolady (u mnie Wedla) 350 gr śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Fix do śmietany (opcjonalnie) 500 gr malin Czekoladę pokroić na drobne kawałki, umieścić w miseczce i dolać 70 gr śmietany. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, najlepiej podgrzewać tylko do rozpuszczenia
moj przepis naformy nożykiem. Biszkopt podzielić na 3 blaty, po około 2 cm każdy. Składniki na krem czekoladowy: 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany 30% 50 gr gorzkiej czekolady 70 % kakao Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 1 minutę, dokładnie wymieszać, umieścić w misce z lodowatą wody, w celu ostudzenia(...)lodówki na godzinę, śmietanka musi jednak pozostać płynna. W misie miksera umieścić serek mascarpone, zmiksować lekko i krótko, tak aby ser lekko się napuszył, cały czas miksując powoli wlewać czekoladę ze śmietaną, zmiksować tylko do połączenia. Krem odstawić do lodówki, w celu lekkiego zgęstnienia. Składniki na frużelinę figową*: 400 gr świeżych fig 1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny** Figi
moj przepis naprawie 30 ciastek) 2 i 3/4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli 1 jajko 1 kostka masła/margaryny 1,5 tabliczki mlecznej czekolady Czekoladę tniemy w dość grubą kostkę. Masło tniemy na kawałki. Wszystkie składniki oprócz czekolady ugniatamy na ciasto. Na końcu dodajemy czekoladę i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formujemy małe kulki
W kuchni bez szafekmasłem orzechowym będzie zachwycony tym przepisem. SKŁADNIKI (25x20 cm) 200g herbatników/ciasteczek owsianych/ lub innych kruchych ciasteczek 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 1 kopiasta łyżka masła 200g gorzkiej czekolady ( lub 100g gorzkiej i 100g mlecznej) 1 kopiasta łyżka masła orzechowego 50g białej czekolady 1 płaska łyżka masła orzechowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki rozdrabniamy blenderem /tłuczkiem tak, aby uzyskać konsystencję piasku(...)Dodajemy masło orzechowe i roztopione masło mieszamy/miksujemy do całkowitego połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę i równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Czekoladę i masło orzechowe roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wylewamy na herbatnikową masę. Białą czekoladę i masło orzechowe roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przy pomocy łyżeczki, tworząc nierównomierne wzory
DefinicjaSmakumnie zwykły z polewą czekoladową. Czasem jednak jak w tym przypadku chciałam, aby był wilgotny, pachnący orzechami ( co kojarzy mi się z okresem zimowym) oraz delikatnie zaskakujący kawałkami czekolady w środku. Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :) Składniki: 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 1/4 szklanki cukru(...)szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 100 g orzechów włoskich 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki naturalnego kakao 3 duże jabłka Przygotowanie: Żółtka oddzielam do białek. Białka wbijam do dużej miski i ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę. Kiedy
ChilliJemyprzepis na jedną dużą blachę. Brownie wyszedł idealny: chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku.... Już niebawem powtórka :) Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu.... SKŁADNIKI : 300 g gorzkiej czekolady 100 g czekolady mlecznej ( można dodać w równych proporcjach jeśli ma być bardzo słodkie ) 400 g masła 200 g cukru pudru 125 g mąki 8 całych(...)żółtka 3 łyżki kakao opcjonalnie ulubiony mix bakalii lub orzechów ( ja dodałam jeszcze posiekane suszone mango oraz pewien magiczny składnik ;) ) Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać do nich przesianą mąkę. Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę
Jemy Pijemy