wsio oki ;). Zrobiłam te obłędne ciasteczka, mąż kupił mąkę ryżową, więc mogłam. Ciasteczka może wyglądem nie powalają (nawet zdjęcia ciężko było zrobić ;-), ale smakiem to już powaliły. Ten smak czekolady, ta kruchość, no co będę więcej mówić. Z podwójnej porcji, którą zrobiłam w sobotę wieczorem zostało dzisiaj 4 ciastka :-))). Młody już krzyczy, że muszę zrobić kolejne :-). Ciasteczka z przepisu(...)ryżowej 110 g masła (musi być w temp. pokojowej) 80 g cukru trzcinowego 25 gorzkiego kakao 20 g skrobi ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g gorzkiej czekolady (1 gorzka+ druga ze skórką pomarańczy) Czekoladę siekamy niedbale, suche składniki mieszamy w jednej misce, odstawiamy. Do drugiej miski dajemy masło i cukier trzcinowy. Miksujemy na wysokich obrotach do momentu
kruche babeczkibizony amerykańskie. O tym może później troszkę napiszę ;-). Teraz deser. Kupiłam w końcu kuleczki tapioki, młody jak je zobaczył, to już nie odpuścił i musiałam robić. Zrobiłam z gorzką czekoladą (deser wyszedł mało słodki, dla mnie w sam raz, ale jak ktoś woli bardziej, musi dać czekoladę mleczną), do tego truskawki. Fajne te kulki, tapioka jest to produkt skrobiowy, który(...)udanego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: 60 g kuleczek tapioki 400 ml mleka (może być kokosowe lub inne, u mnie zwykłe krowie) 2 łyżki cukru trzcinowego 3 - 4 kostki czekolady gorzkiej owoce (u mnie truskawki) Tapiokę wrzucam do mleka i moczę 1 godzinę. Po tym czasie stawiam na gaz, dodaję cukier i gotuję około 10-15 minut, często mieszając, żeby
kruche babeczkiPyszny, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z owocami i białą czekoladą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód na tortownicę o śr. 24-25 cm: 352 g ciasteczek Oreo (2 opakowania po 176 g) 70 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 300 g białej czekolady (3 tabliczki) * 250 g twarogu z wiaderka(...)Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na małym/średnim ogniu i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę sera, mieszamy i dodajemy resztę sera. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy
My Culinary ArtWyszła reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym cały. Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany! Poooezja! Sami zróbcie i przekonajcie się o tym! Polecam! (Forma o średnicy 14 x 17 cm) Masa: 500 ml mleka 2 żółtka 2,5 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 130-140g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła 100g wiórek kokosowych 25g czekolady białej 25g czekolady gorzkiej/mlecznej (u mnie gorzka;aby była ciemna) Dodatkowo: 200g ciemnych herbatników (u mnie Petit Beurre Blacky - Cukry Nyskie ) (*) wiórki kokosowe do posypania Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować
Di gotujePołączenie smaku słonego ze słodkim jest bardzo nietypowe i wydawało by się, że te smaki zupełnie się wykluczają, a zupełnie przewrotnie świetnie ze sobą współgrają. Połączenie słodkiego smaku czekolady ze słonymi okruszkami soli morskiej było dla mnie nie do pomyślenia, ale postanowiłam zaryzykować i zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie. Podstawę tego przepisu stanowią składniki jak do brownie z masą(...)miętową, które znajdziecie tu , uzupełnieniem tego ciasta jest gruba sól morska. BROWNIE z SOLĄ MORSKĄ Składniki: (forma 20x30) 230 g masła 200 g czekolady 200 g cukru białego 100 g cukru brązowego 4 jajka 85 g mąki 1/4 szklanki kakao dodatkowo: 1 łyżka soli morskiej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Żółtka ucieramy
Bon appetit mon amieczekoladowemu, które jest przełożone puszystym kremem i udekorowane borówkami, oraz mięta. Uwierzcie to jest niemożliwe! Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami - przepis: Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej 60% 200 g masła 6 jaj 250 g cukru (szklanka) 2 łyżki rozpuszczalnej kawy 1/4 szklanka mleka 200 g mąki 2,5 łyżeczki proszku(...)zwiększamy obroty na maksimum, dodajemy połowę cukru (1/2 szklanki) i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy pozostały cukier i ubijamy przez ok. 2-3 min, aż masa pobieleje. Czekoladę kruszymy, a masło kroimy w mniejsze kawałeczki. Czekoladę i masło umieszczamy w żelaznej misie i topimy w kąpieli wodnej (Misę ustawiamy nad mniejszym garnkiem z wrzącą wodą) do uzyskania
Kuchnia ŁukaszaJutro Walentynki - dla jednych okazja do świętowania, dla innych do narzekania ;) ale każdy dzień jest dobrym pretekstem, żeby zrobić coś słodkiego. Składniki: (na 3 czekolady wielkości tej na zdjęciu) ♥ 2/3 filiżanki karobu lub gorzkiego kakao - czekolada z karobu będzie słodsza. ♥ 1/2 filiżanki oleju kokosowego ♥ 1/2 filiżanki syropu z agawy (lub innego płynnego słodzidła) ♥ granat filiżanka=250g Wykonanie: Kakao wymieszałam(...)olejem oraz syropem. Powstałą w ten sposób masę czekoladową rozsmarowałam na papierze do pieczenia. Czekoladę posypałam granatem oraz wiórkami kokosowymi i lekko je wgniotłam, aby nie odpadały od masy. Najlepiej całą czekoladę gęsto pokryć granatem, jest wówczas najsmaczniejsza. Odstawiłam na pół godziny do zamrażalnika. Mój zeszłoroczny przepis walentynkowy: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/02/witarianskie-czekoladki-kakaowe-z.html Ostatnio zaczęłam zastępować kakao karobem. Ciężko mi się zdecydować
Kasia Sarnatwarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła 2 duże łyżki kakao 3 jajka(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/2 szklanki wrzącej wody Czekoladę rozpuścić. Mąkę, sodę i kakao wymieszać. Olej kokosowy zmiksować z cukrem na pastę. Dodać po jednym jajka i zmiksowac. Wmieszać czekoladę i aromat wymieszać łyżką. Na przemian dodawać sypką mieszankę i jogurt - każdorazowo miksować do połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy
Chocolate Muffin Blogdopiero za jakiś czas. :) Świeżo przygotowany mus jest miękki, bardzo delikatny. Długo schładzany jest zaś twardawy i sprawdzi się jako krem do lekkiego tortu. Co do smaku: można gorzką czekoladę zastąpić w części lub w całości mleczną, jednak zrezygnuj wtedy z dodatku cukru. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady - min. 60% kakao (u mnie 74%) 2-3 łyżeczki cukru pudru(...)śmietanki 30% świeże maliny i borówki do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z palnika, zostaw do lekkiego przestudzenia. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i zostaw na talerzyku na listku ręcznika papierowego do osuszenia. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec wsyp cukier puder, dalej miksuj. Przestudzoną czekoladę wlej strumykiem do śmietanki (jeśli masz możliwość pomocy lub używasz
Anioszek w kuchniJeśli lubicie konfitury wiśniowe i czekoladę. Koniecznie musicie spróbować czekowiśni. Słodka, czekoladowa z aromatem migdałowego amaretto. Najlepsza do wyjadania łyżeczka prosto ze słoika. Proponuje od razu zrobić podwójna porcję… i tak szybko zniknie Składniki: 1kg wiśni 300g cukru 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki amaretto Sposób przygotowania: Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia(...)cukrem i amaretto aż się zredukuje si uzyska pożądana konsystencję. Zajmie to w zależności od mocy grzania i naszych preferencji 1-1,5h. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi. Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry
Pyry na GazKiedy kolega poprosił mnie o tort, długo myślałam jaki przygotować. Ciekawiło mnie jak będzie smakował taki mocno czekoladowy biszkopt, bo nigdy nie robiłam z taką ilością
Kuchnia w czekoladzietłuszczu) 1 jajo 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść(...)grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut . Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Rozsmarować po ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże
Moja Delicjaprzepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi się spodobał i zabrałam się do roboty. Ciasto nie jest trudne ale czasochłonne. Dzień wcześniej musicie rozpuścić czekolady w śmietance a następnie chłodzić je całą noc. Później to już kwestia kilkunastu minut i znów oczekiwanie aż ciasto stężeje ;) Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie(...)herbatników 3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie 400 ml kremówki 250 g mascarpone 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić i odstawić do lodówki na całą noc. Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć warstwę
Smakołyki Asikakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej(...)masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni W tym czasie kroimy czekoladę na małe kawałki i zagotowujemy śmietanę kremówkę. Pół szklanki malin miksujemy na mus w blenderze. Jeśli przeszkadzają Wam pestki mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ja swój po prostu dokładnie zmiksowałam
CiastkozercyMalinowe lato już się zaczęło ... Trzeba korzystać póki trwa. U mnie na początek maliny w towarzystwie czekolady ... mnóstwa czekolady :) Ciasto z TEGO przepisu piekłam już wielokrotnie , ale zazwyczaj tak szybko znikało , że zrobienie zdjęcia nie było możliwe ;) Tym razem się udało więc szybciutko dodaję przepis ,żebyście sami mogli wypróbować i przekonać się jak rewelacyjnie smakuje. Zamiast malin można(...)plasuje się to z wiśniami (KLIK ) i z bananami (KLIK ) Składniki : Foremka 22x 38 kostka masła (250g) 1,5 szklanki cukru (330g) 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 300 ml wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 4 łyżki kakao 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (230g) 4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Malinowa Kawiarenka