Klasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :) Składniki: śliwki węgierki 2kg cukier do smaku czekolada gorzka 300g Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu(...)gotujemy przez 2-3 godziny co pewien czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę. Dosładzamy do smaku (lub nie). Gorące powidła przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Chłodzimy pozostawiając wieczkiem do dołu
Pyry na GazWybór należy do Was. Koniecznie spróbujcie Ciasto czekoladowe z truskawkami Składniki: około 600 g truskawek 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi(...)składniki się połączą. Ostudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i mleko. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Zmiksować. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu). Piec
Oryginalny smakciasto jest fit, wcale nie oznacza, że możesz się nim bezkarnie objadać. Moje czekoladowe ciasto przygotowałam prawie bez użycia cukru, jest tylko odrobina cukru znajdująca się w gorzkiej czekoladzie. Dodałam też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy. PRZEPIS NA FIT CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 50 g daktyli(...)odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić na sicie z nadmiaru wody i rozdrobić za pomocą blendera. Daktyle połączyć z żółtkami, i bananem - zmiksować. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym wymieszać z daktylami zmiksowanymi z bananem i żółtkami. Następnie dodać mąkę jaglaną wymieszaną z proszkiem
kolorowotorcikowoDziś przygotowałam kolejny przepis dedykowany naszym najmłodszym. Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami, płatkami migdałowymi, miodem, kawałkami gorzkiej czekolady jest nie tylko prosta i szybka w przygotowaniu, ale również bardzo pożywna i rozgrzewająca, idealna na jesienne dni. No i ten smak, kto potrafi odmówić czekoladzie i brzoskwiniom ;) Polecam serdecznie i życzę smacznego! **** Oggi(...)płatków owsianych 200 g wody 200 g mleka 2 brzoskwinie 1 łyżka masła 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki miodu 3 łyżki płatków migdałowych gorzka czekolada szczypta soli **** INGREDIENTI (2 persone) 140 g di fiocchi di avena 200 g di acqua 200 g di latte 2 pesche 1 cucchiaio di burro 2 cucchiai di cacao amaro
La grande e la piccola cuocawłaśnie to co wyróżnia ten sernik. Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście,dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny, rozpływa się w ustach :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia 180 C w kąpieli wodnej(...)Składniki: 1 kg twarogu 4 jaja 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g czekolady deserowej 100 g wiórków kokosowych 200 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżki likieru kokosowego Sposób przygotowania: 100 ml śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką cukru. Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystko wymieszać i odstawić
Różne smaki w kuchnidojrzałe banany 250 g cukru muscavado 200 g mąki kokosowej 1 jajko ok 100-150 ml mleka roślinnego 2 łyżki kakao 3 łyżki pasty tahini 200 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady nasiona sezamu Przygotowanie: 1. W misce blendera miksujemy miksujemy banany, olej kokosowy, cukier, jajko, tahini i mleko 2. W misce łączymy mąkę i kakao 3. Piekarnik(...)nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 4. Łączymy składniki suche z mokrymi za pomocą szpatułki lub miksera planetarnego, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę 5. Ciasto będzie dość sypkie, gdyby jednak się nie kleiło wystarczająco można dolać trochę mleka 6. Za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki nakładamy porcję ciasta i tworzymy kulki wielkości małej mandarynki, lekko
Słodki Kompromisdolarów”. http://konkurs.kopernik.com.pl/ Połączenie mleka kokosowego ze słodkimi bananami i toruńskimi piernikami t worzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Do tego świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką. Ślinka cieknie, prawda?! Musicie to zrobić! SKŁADNIKI: ( 1 słoik ) * pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie(...)duży, miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka DO DEKORACJI: * mleczna czekolada ( roztopiona ) – do oblania ścianek słoiczka * donut z cukrem – przepis na dole * beza wloska – przepis na dole * pierniczki uszatki – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścianki słoiczka oblewamy roztopioną mleczną czekoladą, chłodzimy. Zimne mleko kokosowe miksujemy na gładko
Ostra na Słodkowaniliowy/śmietankowe na lody owocowe. Z kolei, jeśli jesteście fanami mocnych smaków, tort przełóżcie lodami czekoladowymi. PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z LODAMI Składniki: Czekoladowy biszkopt: 6 jajek 100 g czekolady deserowej 70 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Dodatkowo: 1,5 litra lodów waniliowych lub śmietankowych sos czekoladowy(...)batony Snickers Przygotowanie tortu z lodami 1. Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub ustawiając naczynie nad garnkiem z parującą wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać całość. Ubić jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj, dodać rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać
kolorowotorcikowoCiasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami Thermomix Składniki na ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami: 125 g gorzkiej czekolady 125 g mlecznej czekolady 125 g masła 6 jajek 60 g cukru szczypta soli Składniki na krem: 300 g śmietany min. 30% 100 g serka mascarpone 20 g cukru pudru Do dekoracji: owoce sezonowe listki mięty Przepisy Thermomix. Ciasto(...)czekoladowe. Wykonanie ciasta czekoladowego: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sposób wykonania w Thermomix znajdą Państwo tutaj . Do suchego naczynia Thermomix dajemy dwa całe jajka i 4 żółtka, oraz cukier. Zakładamy motylek i ubijamy na puszystą masę czas 6 min/obr.4 . Następnie ustawiamy Thermomix na czas 4 min/obr.3 i dodajemy w tym czasie partiami przestudzoną czekoladę z masłem. W misce
Themo przepisyPani w nickiem "kayanis" który możecie naleźć TUTAJ . Wieeeele razy modyfikowany, kombinowany, na wszystkie sposoby. Bywały już z kokosem, kakao, skórką pomarańczową, migdałami, Przewijały się fistaszki, orzechy laskowe, różniste czekolady i bakalie. Smak jest zawsze nieziemski. Zapraszam na moje wyczyny z tym cudnym przepisem. Na zdjęciach jest wersja z orzechami włoskimi oraz czekoladą Milką Oreo. Przyjaciel nazwał to "ciastkiem(...)Składniki: 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 niecała szklanka cukru 1 kostka masła (miękkiego) 1 jajko szczypta soli według uznania: mieszanka orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej) Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei. Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko
CynamonemPoOczachponieważ nie można go zepsuć W razie wpadki wyjdzie nam po prostu ciasto czekoladowe. Brownie z bitą śmietaną i owocami Składniki na blaszkę 28×28 cm: Brownie : – 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao ( 200g ) – 200 g masła – 6 jajek – 200 g cukru – 100 g mąki Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Po dokładnym połączeniu składników, odstawiamy do lekkiego ostudzenia(...)Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz czekoladę. Całość delikatnie i krótko miksujemy (na najniższych obrotach i tylko do momentu połączenia składników). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach Dodatkowo : – 500 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru – dowolne owoce: u mnie maliny
Relaxtimebabeczek): 60 ml soku z wiśni* 50 g wiśni bez pestek (ok 60g z pestkami) 80 g masła, rozpuszczonego 100 g drobnego cukru 50 g gorzkiej czekolady, połamanej 170 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 8 g ciemnego kakao (1 łyżka) 1 duże jajko *Sok otrzymamy z wiśni(...)rozdrabniamy całość blenderem, aż otrzymamy puree. Odkładamy na bok. W rondelku, na małym ogniu topimy masło. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier, połamaną czekoladę. Mieszamy energicznie, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Studzimy. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi
Słodki Pomysłsłodkie desery ( czasami zdrowe, czasami mniej ;) ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszny deser a’la Snickers – kasza jaglana połączona z chrupiącymi orzechami, daktylowym karmelem oraz czekoladą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Smakuje genialnie! Deser jest bezglutenowy,wegański i bez laktozy. Zajadajcie! SKŁADNIKI : * kasza jaglana sucha – 0,5 szkl * mleko roślinne – 2 szkl(...)cukier trzcinowy – do smaku -ok. 3-4 lyżki * orzeszki ziemne ( śmiało mogą być solone ) – ok.3/4 szkl * gorzka czekolada – 100 g * daktyle 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Daktyle zalewamy ok. 1 szklanki wrzątku, zostawiamy do moczenia. Po namoczeniu blendujemy na gładką masę. Wypłukaną kaszę zalewamy 2 szkl mleka, gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania słodzimy i blendujemy
Ostra na Słodkospróbowałam... REWELACJA ... ...inaczej nie da się tego opisać, wilgotne w środku, chrupiąca skórka, delikatnie słodkie ale i przyjemnie gorzkawe od ciemnej czekolady...idealne do kawy, do wszystkiego :) a przede wszystkim ZDROWE !!!! Składniki u mnie na blaszkę 35x25(...)mąki ryżowej (kupiłam w Lidlu) -3/4 szklanki cukru trzcinowego -1/2 szklanki oleju kokosowego -1/2 szklanki jogurtu naturalnego -100g masła -100g gorzkiej czekolady -2 pełne szklanki startej cukinii -pół łyżeczki proszku do pieczenia -1 mała łyżeczka sody oczyszczonej -2 jajka -60g kakao -kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania Cukinię myjemy, wykrawamy środek z pestkami
Wypieki ReneDzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dość mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedzą tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru(...)wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, odstawić by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewać masło i połamaną czekoladę, aż składniki się stopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao
Różne smaki w kuchni