czekolada - 27946 przepisów (strona:306/1864)

Lekki krem czekoladowy 154

deser jest tak lekki, że można go jeść bezkarnie. W składzie samo dobro: mleko roślinne, mąka bez glutenu, gorzka czekolada, prawie zero cukru, a przepis pochodzi z książki „Digest food”, którą otrzymałam jakiś czas temu do recenzji, a że jest to w połowie książka z przepisami na posiłki wspomagające trawienie to sukcesywnie je testuję i w ciągu kilku(...)proponuję zrobić z podwójnej porcji i codziennie po obiedzie raczyć nie małym czekoladowym co nieco Składniki na 4 porcje (miseczki 250 ml): 450 ml mleka migdałowego 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu z tapioki, agawy itp. łyżka mąki gryczanej (około 15 g) 2 łyżki mąki kokosowej (około 30 g) łyżka wiórków kokosowych ps. Obie mąki można śmiało zastąpić inną

greenscarf
Orkiszowe brownie z wiśniami | bez cukru, bez laktozy | 166

dłuższy czas pieczenia. Ja moje zaczęłam wyciągać gdy już zaczynało się spiekać na wierzchu. Wiśnie same w sobie są pyszne, ale można dołożyć im towarzyszów - pokrojone kostki mlecznej czekolady, orzechy. Składniki na małą blaszkę: 100 g masła 200 g czekolady gorzkiej 3 jajka 200 g erytrolu 110 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) Wiśnie Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z czekoladą(...)rondelku. Lekko studzimy. Jajka energicznie mieszamy z erytrolem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i dekorujemy wydrylowanymi wiśniami. Pieczemy

Czarnawisienka
Czekoladowe ciasto z wiśniami 115

Składniki: 200 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 70 ml soku wiśniowego 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Umyte wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną. Dno tortownicy wykładamy papierem(...)rondelka wkładamy masło, topimy go na małym ogniu a następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao oraz sok wiśniowy. Mieszamy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Odlewamy pół szklanki masy, która później posłuży nam do zrobienia polewy. Do reszty dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia i łączymy

Qchnia po prostu
Sernik straciatella z truskawkami na zimno 207

różni się zbytnio od tych poprzednich na blogu - spód stanowi biszkopt, środkowa warstwa to ser oraz śmietanka a na wierzchu owoce zalane galaretką. Troszkę zmienione proporcje i dużo czekolady w środku sprawiły, że sernik wszystkim bardzo smakował i zniknął w okamgnieniu. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)pieczenia Masa serowa: 750 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka) 5-6 łyżek cukru pudru (można dać więcej) 150 ml śmietany kremówki 5 łyżeczek żelatyny 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek  Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca masa. Wówczas

My simple kitchen
Brownie z masłem orzechowym 142

Klasyczne brownie z dodatkiem masła orzechowego z kawałkami orzechów. Połączenie idealne! To baaardzo czekoladowe ciasto zapewne posmakuje wielbicielom czekolady. Polecam Składniki: 250 g masła 5 jajek 300 g gorzkiej czekolady 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 100 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów) Przygotowanie: W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, aż składniki się połączą (nie dłużej!). Masło orzechowe lekko podgrzać, mieszając. Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzch nałożyć masło orzechowe i za pomocą patyczka robić

Oryginalny smak
Kokosowe ciasto z czekoladą i porzeczkami 577

Budyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z porzeczką. biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki gorącej wody napar z herbaty do nasączenia CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY: 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g czekolady białej frużelina porzeczkowa: 300 g porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody posypka: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty

https:KKuchniaMniam
Sernik z białą czekoladą i jagodami 187

skondensowanej witaminy C.  Koniecznie zróbcie na jakieś spotkanie w rodzinnym gronie - urodziny babci/dziadka czy imieniny kuzynki! Każda okazja jest dobra na upieczenie sernika, a zwłaszcza takiego z białą czekoladą i jagodami. Przed podaniem koniecznie schłodźcie przez minimum dwie godziny w lodówce. Idealne na upały! Składniki: puszysty kakaowy spód 200 g mąki jaglanej 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżka masła(...)razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa 1 kg sera sernikowego 200 g jogurtu naturalnego 2 tabliczki białej czekolady 40 g proszku budyniowego waniliowego cukier z prawdziwą wanilią (ok. 16 g) 1/3 szkl. ksylitolu 2 białka jajek  szczypta soli +opakowanie jagód mrożonych Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wkładając

Kuchnia Ellie
CZEKOLADOWO - OWSIANE, BEZCUKROWE, ŚNIADANIOWE BABECZKI Z MUSEM Z JOGURTU GRECKIEGO I MASŁA ORZECHOWEGO 110

może na drugie, albo na podwieczorek... a czemu by nie...? Bo skoro są wykonane z płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem kakao, osłodzone miodem... a ten nieznaczny dodatek czekolady (wszak to odrobina, bo to przecież tylko jedna tabliczka) no naprawdę... bez przesady, przecież w czekoladzie jest - tak bardzo potrzebne nam do życia - kakao. I ten mus...  jogurt grecki(...)szklanki miodu 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej ok. 20 suszonych daktyli 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 tabliczka posiekanej czekolady pół szklanki rodzynek WYKONANIE: zalewam daktyle wrzątkiem, powinny się moczyć ok. 20 minut nastawiam piekarnik na 180 stopni C blenduję płatki owsiane blenduję daktyle, tak by powstała papka, dodaję miód

Upiecz sobie babeczkę
WIELKANOCNE MAZURKI, BEZCUKROWE Z KREMEM DAKTYLOWO-ORZECHOWYM I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 105

które uformowałam  w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy  kremem. Dodam -  mega łatwym kremem, bo cała robota to tylko zblendowanie daktyli z masłem orzechowym. Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.  Mazurek to jedno z obowiązkowych ciasto na świątecznej liście wypieków, obok sernika i babki tworzy mój ulubiony wielkanocny zestaw. . SKŁADNIKI(...)PRZYGOTOWANIE: daktyle wyciągam z wody, blenduję je ( najlepiej ręcznym blenderem) dodając 4 łyżki wody z daktyli dodaje masło orzechowe i blenduje do połączenia składników. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: tabliczka czekolady 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę  dodaję do niej miód, olej kokosowy i mieszam do połączenia składników odstawiam do ostygnięcia PRZYGOTOWANIE MAZURKA

Upiecz sobie babeczkę
Czekoladowe brownie z orzechami włoskimi 110

prób i błędów, dodawaniem mąki, ujmowaniem tłuszczu na przepis, który wyszedł! Zachęcam do próbowania, pieczenia i smakowanie tego mega czekoladowego brownie. Składniki (na blachę 30x26cm): 2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 100g drobnego cukru 200g masła 3 jajka szczypta soli 100g posiekanych z grubsza orzechów włoskich 2 łyżki mąki   Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy na średnim ogniu. Następnie ściągamy(...)ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i przykrywamy na 3 minuty – ciepło masła rozpuści czekoladę. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.   W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do orzechów dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy – dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier – ubijamy

Smaczna Strona
Czekoladowe tarteletki z malinami 169

kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło(...)jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni W tym czasie kroimy czekoladę na małe kawałki i zagotowujemy śmietanę kremówkę. Pół szklanki malin miksujemy na mus w blenderze. Jeśli przeszkadzają Wam pestki mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ja swój po prostu dokładnie

Ciastkozercy
Tort Caprese czyli włoski murzynek 180

Pyszny, łatwy wypiek. Tort caprese moim zdaniem smakiem przypomina murzynka, tylko nieco bardziej wilgotnego. Jest to doskonałe ciasto do przygotowania z dziećmi. Daje duże pole do popisu. Można zamienić czekoladę lub bakalie. Ja w swoim torcie caprese dodałam migdały, orzechy włoskie i mak. Jeśli będziecie przygotowywać ten tort z dziećmi to pamiętajcie pominąć alkohol. Polecam to ciasto na piknik! Składniki(...)czekolady gorzkiej 125 g margaryny Palma firmy Bielmar 120 g cukru 70 g mielonych migdałów 70 g mielonych orzechów włoskich 70 g maku 10 g kakao 4 proszku do pieczenia 4 jajka likier migdałowy cukier puder do dekoracji Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego

Ciasta z tradycjami
Brownie bardzo czekoladowe 134

czekoladowe  Jeżeli deser to?  Oczywiście czekoladowy.  Moja propozycja Brownie bardzo czekoladowa i rozpuszczająca się w ustach!  Zapraszam. Proporcje dla 6 osób: Składniki: 135 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości 100 g cukru 2 jajka wysokiej jakości  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g mąki  80 g masła 50 g zmielonych migdałów (albo orzechów(...)Polewa czekoladowa:  100 g czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao) 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski.  Do lekko ostudzonej masy dodać cukier, jajka, miksować. Następnie mąkę i proszek przesiane przez sito, połączyć mikserem lub trzepaczką (dla ambitniejszych). Na koniec dodać zmielone migdały albo orzechy, dobrze

Wino Francja Kuchnia
Brownie z truskawkami 438

smaczne! Nie będę ukrywać, że jak dla mnie brownie najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu - jeszcze lekko ciepłe 😋 Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: brownie 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 niepełna szklanka zwykłego cukru (200 g) 100 g oleju kokosowego 4 łyżki mąki ryżowej (65 g) 3 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej (40 g) 2 łyżki mąki(...)świeżych truskawek Truskawki umyć, wyjąć szypułki. Większość truskawek pokroić w kostkę, a 10 sztuk przekroić tylko na dwie części. Następnie w rondelku rozpuścić olej kokosowy, połamaną czekoladę (3 kostki pozostawić do późniejszej dekoracji!) i wsypać cukier. Całość ze sobą wymieszać i podgrzewać, aż do połączenia się wszystkich składników. Lekko ostudzić. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną

Ugotować

Proponowane wyszukiwania