Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma ludzi, którym mogłoby się nie spodobać. Dzięki dodaniu kawy ciasto nabywa bardzo specyficznego przysmaku, który podkreśla smak czekolady i ciasto smakuje o niebo lepiej. Reagujące z proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią, że ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy(...)maślanki 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy ganach: 300 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30 % Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z kremem? Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Dno i boki tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy
Kuchnia Łukaszapiekę dosyć często (ze względu na M) i dawno nam żadna tak nie posmakowała. Po raz kolejny klasyka broni się sama. Do oblania babki polecam polewę czekoladową a bazie czekolady. Ja zrobiłam tylko lukier z kakao i cukru pudru, który wprawdzie dobrze smakuje z babką, lecz tak ładnie się już nie prezentuje. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 4/2016(...)kwaśnej śmietany 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub 1 cukier waniliowy) Ciasto czekoladowe: 150 ml mleka 80 g gorzkiej czekolady (dałam połowę mlecznej i połowę gorzkiej) 12,5 dag masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto waniliowe
My simple kitchenUwielbiam murzynki. Robię je na bazie mleka.Tym razem w kuchni powstało ciasto bez laktozy z dużą ilością posiekanych orzechów włoskich i ziemnych. Oblane gorzką czekoladą przypadnie do gustu także najmłodszym czekolado - lubisom :) Składniki: 4 jajka 100ml wody przegotowanej chłodnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła 3 łyżki naturalnego kakao 350g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru (może(...)być mniej- do smaku) łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka posiekanych orzechów tabliczka czekolady + łyżeczka masła (na polewę) Przygotowanie: Masło rozpuszczam i delikatnie studzę. Wlewam do niego wodę i miksuję całość z jajkami. W oddzielnej misce przesiewam mąki, kakao i proszek do pieczenia z cukrem. Wszystkie sypkie składniki stopniowo dosypuję do mokrych cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki
ChilliJemytego są łatwe w przygotowaniu, a jedyny minus jest taki, że nie zjemy ich zaraz po zrobieniu, bo musza się schłodzić w lodówce 😉 Intensywny smak kokosa w mlecznej czekoladzie... dla fanów Bounty nie ma nic lepszego - batoniki dosłownie rozpływają się w ustach 😋 P.S. Batoniki można wykonać w dowolnych kształtach. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych moje batoniki mają kształt pisanek(...)szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 200 g wiórek kokosowych 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Dekoracja: (opcjonalnie ) wiórki kokosowe posypki Delecta Decorada: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe i śmietanę kremówkę
Kuchnia MagdaLenyoleju roślinnego 200 ml mleka sojowego 50 ml octu winnego lub jabłkowego (od biedy soku cytrynowego) 150 ml gorącej wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g tabliczka gorzkiej czekolady+ ewentualnie druga tabliczka jako polewa szczypta soli 100-150 g suszonych śliwek Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Zblenduj na idealnie gładką masę ojej z cukrem(...)bananem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodaj zblendowaną mase bananową oraz roztopioną czekoladę. Wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Śliwki pokój w drobną kostkę, dodaj do ciasta. Formę do pieczenia wysmaruj olejem, przelej ciasto. Piecz w temp. 180 C około 40 minut (do suchego patyczka). Aby zbajerować ciasto możesz je oblać rozpuszczoną czekoladą
greenscarfZapraszamy dzisiaj na przepyszne babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady. Babeczki są wyborne w smaku, a doskonałym ich uzupełnieniem jest fantastyczny przepyszny krem przygotowany na bazie białej czekolady i śmietany kremówki. Jedyny mankament polega na tym, że musimy pamiętać aby krem zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Ale wierzcie nam są warte tego wysiłku! Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki. Czas(...)Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 150g masła 120 cukru 120g mąki pszennej 70g wiórków kokosowych 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300ml śmietany kremówki 2 białe czekolady Dodatkowo: Ok. 100 g dżemu malinowego Ok. 50g wiórków kokosowych Krem przygotować dzień wcześniej: Śmietanę kremówkę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż będzie ciepła. Nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej
Kolizje Smaków22x32 cm (16-20 kawałków wuzetki) Biszkopt kakaowy: 12 jajek 300 g cukru 240 g mąki pszennej 100 g kakao 80 g masła szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 36 % Bita śmietana: 750 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka(...)krem. Oba blaty nasącz wiśniówką wymieszaną z wodą i przełóż bitą śmietaną (3 łyżki zostaw do dekoracji). Polewa czekoladowa Kremówkę zagrzej, aż zacznie wrzeć. A następnie dodaj posiekane czekolady. Odstaw na 2-3 minuty i energicznie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wuzetkę pokrój
Food Squarepieczenia 100 g margaryny lub masła pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis łyżeczka cynamonu Nadzienie: 500 g serka ricotta 200 g czekolady deserowej 50-60 gram cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla(...)Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część kroimy w kostkę. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka. Do serka ricotta dodajemy wanilię, cukier puder, cukier puder z prawdziwą wanilią oraz przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę
CynamonemPoOczachprzepis na wyjątkowo smakowitą granolę. Z przerażeniem uświadomiłam sobie, że już dawno żadnej nie pokazywałam; wspięłam się więc na wyżyny twórcze, i skomponowałam mieszankę z płatków owsianych, czekolady i fistaszków. Wyszło bosko! Jest chrupiąca, trochę słodka, z lekko słonawą nutą (zamiast dodatku soli, można użyć orzeszków solonych, ale wtedy trudniej kontrolować proporcje słodkiego do słonego). Mi bardzo przypadła do gustu(...)zajadał się nią z wielkim zapałem. Mała rzecz, a cieszy. Granola z masłem orzechowym, fistaszkami i czekoladą Składniki: (na 2 l słój) 350 g płatków owsianych 80 g orzeszków ziemnych niesolonych 2 łyżki złotego siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 100 g miodu 85 g masła orzechowego 50 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 100 g ciemniej czekolady (70%) Płatki owsiane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie smak czekolady i banana? Jeśli tak, to mam dla Was propozycj ę ciasta, które łączy w sobie te dwa przepyszne smaki. C iasto bananowe z dodatkiem gorzkiej czekolady i orzechów włoskich jest idealne na zimowe popołudnia przy filiżance herbaty lub kawy. Miłego rozpoczęcia tygodnia :) **** Vi piace il gusto di banana e cioccolato(...)specie se accompagnata da una buona tazza di tè o caffè. Vi auguro un buon inizio di settimana :) SKŁADNIKI 2 banany 3 jaja 60 ml mleka 150 g gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 120 g masła 100 g cukru trzcinowego 100 g orzechów włoskich wyłuskanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli **** INGREDIENTI 2 banane
La grande e la piccola cuocachoć trochę trzeba czekać. Potrzebne będzie pure z dyni, jeśli macie w słoikach to super a jeśli nie to upieczcie dynię a potem ją zmiksujcie. Kostka z dyni z czekoladą. Składniki: 250 g pure z dyni 250 g masła orzechowego 3 łyżki miodu(...)Czekolada: 70 g masła 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka spirytusu Dynię upiekłam, zmiksowałam i przełożyłam do garnka. Do garnka włożyłam także masło orzechowe i miód i podgrzewałam mieszając aż masa stała się gładka i jednolita. Przełożyłam masę do naczynia płaskiego, wyłożonego folia spożywczą, wyrównałam wierzch. Wstawiłam naczynie do lodówki na minimum 2 godziny
Moje Małe Czarowaniekawowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru 80ml oleju 80ml mocnej kawy 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 50g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół) 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej - zaparzyć mocną kawę i ostudzić ją (ja zalałam 12g kawy mielonej 80ml(...)nałożyć około 2/3 wysokości ciasta - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone muffiny ostudzić - przygotować polewę czekoladową: czekoladę i olej przełożyć do miski - miskę umieścić nad parującą wodą, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej polewy - polewę lekko przestudzić, za pomocą łyżeczki nałożyć na wierzch babeczek nieregularne
Smakołyki BerenikiPudding chlebowy to specjalność Brytyjczyków i jest to super pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. A ja zamiast czerstwego pieczywa użyłam sucharków delikatesowych i przygotowałam pudding z białą czekoladą i borówkami. Wyszedł rewelacyjny! Taki prosty przepis, a można wyczarować niebanalne śniadanie na słodko. To również świetna propozycja, gdy zabranie pieczywa, a chcemy zjeść coś naprawdę pysznego. Dodatki możemy dobierać według gustu(...)mnie połączenie białej czekolady i owoców, jak: borówki czy maliny jest doskonałe 😋 Sucharki Extra Delikatesowe są lekkie i kruche, nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego oraz konserwantów . Idealna nadają się do zapiekanych puddingów i nie tylko... Składniki: 1/2 op. sucharków Extra Delikatesowych Mamut (145 g) 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka 3 duże jajka 100 g czekolady
Kuchnia MagdaLenyBardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku. Doskonale nadaje się na podwieczorek, do szkoły lub pracy. 1/2 szkl masła orzechowego 1/3 szkl oleju kokosowego 1/2 szkl miodu 3 łyżki kakao 100g (4 szkl) ekspandowanego żyta i brązowego ryżu +jabłko Cenos 1 tabliczka posiekanej gorzkiej(...)czekolady W większej misce wymieszać masło orzechowe, olej i miód. Włożyć do mikrofali nastawionej na średnią moc na ok 20-30 sekund. Wymieszać. Powtórzyć 1-2 razy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Dodać kakao, wymieszać. Wsypać preparowane zboża i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do foremki (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka
Smakołyki Asi