czekolada - 27946 przepisów (strona:294/1864)

DOMOWE PTASIE MLECZKO 170

smak ptasiego mleczka. Chociaż jestem po 30-tce to ptasie mleczko pamiętam od kiedy sięgam pamięcią. Rodzice przy każdej możliwej okazji kupowali mi te delikatne pianki oblane czekoladą. Ja najpierw obgryzałam warstwę czekolady a następnie jadłam środek. Postanowiłam zrobić więc takie ptasie mleczko w warunkach domowych. Ja zrobiłam takie zwykłe, tradycyjne śmietankowe, ale Wy możecie kombinować. Po dodaniu kakao wyjdzie(...)Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietanę, kakao, cukier, masło gotujemy. Dodać żelatynę i wymieszać do połączenia się składników. Jak zgęstnieje delikatnie zalewamy stężałe ptasie mleczko czekolada i polewamy syropem Złocistym Diamant Podajemy kiedy czekolada stężeje. #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

Kuchnia w oparach
Mleczno cytrynowe trufle w kokosie 191

Białe,   rozkoszne w smaku trufelki o wyraźnym posmaku mleka w proszku i białej czekolady   z orzeźwiającą cytrynową nutą, obtoczone w kokosie, nie za słodkie i nie mdłe, rozpływają się w ustach po wyjęciu z lodówki, mają konsystencję kremowego musu .Słodka mleczno czekoladowa pokusa. Idealny deser na wiosenne dni który wymaga odpowiedniej oprawy czyli filiżanki dobrej herbaty, zajrzyjcie(...)jakości herbatę -duży wybór różnych smaków, a także fajne drewniane herbaciane skrzyneczki   idealne na prezent dla najbliższych i przyjaciół. Składniki na około 20 trufli: 2 tabliczki białej czekolady 25 dag serka mascarpone 1 szklanka mleka w proszku 1 cytryna 1 łyżeczka cukru pudru 10 dag wiórek kokosowych białych do obtoczenia Sposób wykonania: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe wafle z masą z kaszy jaglanej (tylko 3 składniki) 189

Kasza jaglana połączona z czekoladą jest tak pyszna, że można ją jeść bez żadnych dodatków. Uwielbiam również przekładać nią wafle, które smakują naprawdę rewelacyjne. Jeśli podmienicie czekoladę mleczną na gorzką to wafelki będą bardziej fit. Użyłam do nich bezcukrowych listków waflowych , ale zwykłe wafle tortowe także świetnie się sprawdzą. Koniecznie spróbujcie! 1 opakowanie listków waflowych Masa: 100g kaszy jaglanej(...)100g czekolady mlecznej Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do kaszy i zblendować do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wafle obficie posmarować masą i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą. Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem. Po schłodzeniu pokroić według uznania

Di gotuje
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 200

Ciasto jest przepyszne, cudownie pachnące orzeszkami ziemnymi i czekoladą.  Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem.  Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść(...)prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia

Smakołyki Asi
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 164

serniki, kolorowe mazurki, lukrowane baby i wiele wiele innych pyszności zagości na naszych stołach w towarzystwie ulubionej kawy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów. Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej INKI. Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się(...)oprze! Spróbujcie! A będziecie zachwyceni! Inspiracją do przygotowania Sernika była moja ulubiona kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder

Ostra na Słodko
Babka majonezowa 256

cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki polałam pyszną polewą z białej czekolady. Polecam ten przepis na Wielkanoc i nie tylko  Ja w swoim przepisie użyłam Majonezu Kielecki, który bardzo lubię i często używam w swojej(...)szklanka mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy) lub sok wyciśnięty z połowy cytryny Polewa czekoladowa: -80 g białej czekolady -30 ml śmietanki 30 % -dowolna posypka Przygotowanie --> Całe jajka i cukry ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut (na puszystą masę). Dodajemy majonez (łyżka po łyżce) do ubitych jajek

Marta Gotuje
Czekoladowa babka na czerwonym winie 354

waniliowego,  400g mąki pszennej,  płaska łyżka proszku do pieczenia,  3 łyżeczki kakao,  łyżeczka przyprawy do piernika, 150 ml czerwonego wina,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,  50g czekolady na polewę,  2 łyżki śmietanki 30%. Wykonanie: Miękkie masło pokroić na kawałki i utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Stale miksując na niskich obrotach, dodawać(...)kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ucieranej masy na przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać. Piec około godziny w temp

Z miłości do słodkości
Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem 304

Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma ludzi, którym mogłoby się nie spodobać. Dzięki dodaniu kawy ciasto nabywa bardzo specyficznego przysmaku, który podkreśla smak czekolady i ciasto smakuje o niebo lepiej. Reagujące z proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią, że ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy(...)maślanki  1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej  1/2 szklanki kakao Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem czekoladowy ganach:  300 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30 % Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z kremem?  Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do  180 stopni . Dno i boki tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy

Kuchnia Łukasza
Babka czekoladowo-waniliowa 187

piekę dosyć często (ze względu na M) i dawno nam żadna tak nie posmakowała. Po raz kolejny klasyka broni się sama. Do oblania babki polecam polewę czekoladową a bazie czekolady. Ja zrobiłam tylko lukier z kakao i cukru pudru, który wprawdzie dobrze smakuje z babką, lecz tak ładnie się już nie prezentuje. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 4/2016(...)kwaśnej śmietany 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub 1 cukier waniliowy) Ciasto czekoladowe:  150 ml mleka 80 g gorzkiej czekolady (dałam połowę mlecznej i połowę gorzkiej)  12,5 dag masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto waniliowe

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z orzechami 288

Uwielbiam murzynki. Robię je na bazie mleka.Tym razem w kuchni powstało ciasto bez laktozy z dużą ilością posiekanych orzechów włoskich i ziemnych. Oblane gorzką czekoladą przypadnie do gustu także najmłodszym czekolado - lubisom :) Składniki: 4 jajka 100ml wody przegotowanej chłodnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła 3 łyżki naturalnego kakao 350g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru (może(...)być mniej- do smaku) łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka posiekanych orzechów tabliczka czekolady + łyżeczka masła (na polewę)   Przygotowanie: Masło rozpuszczam  i delikatnie studzę. Wlewam do niego wodę i miksuję całość z jajkami. W oddzielnej misce przesiewam mąki, kakao i proszek do pieczenia z cukrem. Wszystkie sypkie składniki stopniowo dosypuję do mokrych cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki

ChilliJemy
BATONIKI BOUNTY W KSZTAŁCIE PISANEK 141

tego są łatwe w przygotowaniu, a jedyny minus jest taki, że nie zjemy ich zaraz po zrobieniu, bo musza się schłodzić w lodówce 😉 Intensywny smak kokosa w mlecznej czekoladzie... dla fanów Bounty nie ma nic lepszego - batoniki dosłownie rozpływają się w ustach 😋 P.S. Batoniki można wykonać w dowolnych kształtach. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych moje batoniki mają kształt pisanek(...)szklanki mleka kokosowego  1/2 szklanki śmietany kremówki  100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 200 g wiórek kokosowych 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Dekoracja: (opcjonalnie ) wiórki kokosowe posypki Delecta Decorada: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe i śmietanę kremówkę

Kuchnia MagdaLeny
Żytnia babka czekoladowa ze śliwkami 257

oleju roślinnego 200 ml mleka sojowego 50 ml octu winnego lub jabłkowego (od biedy soku cytrynowego) 150 ml gorącej wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g tabliczka gorzkiej czekolady+ ewentualnie druga tabliczka jako polewa szczypta soli 100-150 g suszonych śliwek Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Zblenduj na idealnie gładką masę ojej z cukrem(...)bananem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodaj zblendowaną mase bananową oraz roztopioną czekoladę. Wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Śliwki pokój w drobną kostkę, dodaj do ciasta. Formę do pieczenia wysmaruj olejem, przelej ciasto. Piecz w temp. 180 C około 40 minut (do suchego patyczka). Aby zbajerować ciasto możesz je oblać rozpuszczoną czekoladą

greenscarf
Babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady 164

Zapraszamy dzisiaj na przepyszne babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady. Babeczki są wyborne w smaku, a doskonałym ich uzupełnieniem jest fantastyczny przepyszny krem przygotowany na bazie białej czekolady i śmietany kremówki. Jedyny mankament polega na tym, że musimy pamiętać aby krem zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Ale wierzcie nam są warte tego wysiłku! Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki. Czas(...)Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 150g masła 120 cukru 120g mąki pszennej 70g wiórków kokosowych 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300ml śmietany kremówki 2 białe czekolady Dodatkowo: Ok. 100 g dżemu malinowego Ok. 50g wiórków kokosowych Krem przygotować dzień wcześniej: Śmietanę kremówkę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż będzie ciepła. Nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej

Kolizje Smaków