czekolada - 27946 przepisów (strona:303/1864)

Snickers z daktyli i fasoli 231

wymyślonym przepisem. ;) Swojego Snickersa przygotowałem z 3 warstw, nawiązując do popularnego batona: fasolowego nugatu z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i wanilią, karmelem z daktyli z orzeszkami ziemnymi i czekoladą bez cukru. To pełnowartościowy deser bez ściemy, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia (no prawie, bo do nisko kalorycznych to on nie należy). Niemniej jednak kawałkiem takiego fasolowego Snickersa(...)suszonych daktyli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki agaru lub żelatyny Karmel z daktyli: 200 g daktyli 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo: 200 g orzechów ziemnych 200 g czekolady (polecam bez cukru) * PRZYGOTOWANIE Fasolowy nugat Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do kielicha blendera. Mleko kokosowe zagotuj wraz

Food Square
Tort Kinder 552

pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem: 400 ml śmietany kremówki 200-250 g mlecznej czekolady 1 śmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej(...)według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej

Ciastkozercy
Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków 89

mogą być również ugotowane) 3 jajka 200 ml oleju 200g cukru (u mnie cukier z agawy ) 175g mąki pszennej 50g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej/mlecznej czekolady 50 ml śmietany kremówki 36%/mleka 1 łyżeczka miodu  W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier. Natomiast puree z buraków(...)pomocą blendera. Następnie do mokrych składników dodać suche i wszystko razem dokładnie wymieszać rózgą - jedynie do połączenia się całości. Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną (na drobno) gorzką czekoladę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Przygotować

Di gotuje
Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady 148

Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady to jedno z tych ciast do których nie potrzeba, ani wyjątkowych umiejętności, ani wyszukanego sprzętu. Wystarczy mikser i piekarnik Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Oczywiście zamiast gruszek możecie użyć np. jabłek. Jest równie pyszne. Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady Składniki: 150 g cukru(...)temperaturze pokojowej) 4 jajka 125 ml mleka 400 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7-8 małych gruszek 120 g deserowych groszków czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 20 cm x 30 cm Na początku obieramy gruszki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W misce ucieramy

PatiGotuje
Brownie z Orzechami Pekan (Ciasto Czekoladowe z Pekan) 158

orzechów pekan to idealna propozycja na niedzielny deser. Mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto i zatopione w nim duże kawałki orzechów z pewnością zachwycą wszystkich fanów brownies, czekolady... i nie tylko... Brownie z Orzechami Pekan (Ciasto Czekoladowe z Pekan) - Składniki: 170 g masła 170 g czekolady deserowej 3 jajka niepełna szklanka cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki soli ok. 150-250 orzechów pekan cukier puder do posypania wierzchu Brownie z Orzechami Pekan (Ciasto Czekoladowe z Pekan) - Sposób przygotowania: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem z wanilii i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę, sól i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. ok. 100 g najładniejszych (całych) orzechów pozostawiamy

Słodka Strona
Czekoladowe Roladki Naleśnikowe 220

Czekoladowe roladki naleśnikowe to deser idealny zarówno dla wielbicieli czekolady jak i prostych a zarazem ciekawych dań. Roladki naleśnikowe pięknie prezentują się na talerzu i zachęcają do zjedzenia niejednej porcji. Potrawa idealna na romantyczne wieczory, jako deser lub nawet jako słodki obiad - szczególnie zachwycone będą nimi także dzieci. Czekoladowe Roladki Naleśnikowe - Składniki: Naleśniki czekoladowe: 100 g deserowej czekolady(...)dowolna konfitura np. malinowa, wiśniowa olej do smażenia cukier puder sos czekoladowy, dowolne owoce (opcjonalnie) Czekoladowe Roladki Naleśnikowe - Sposób przygotowania: Naleśniki czekoladowe: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy. Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy do otrzymania

Słodka Strona
Fit ciasteczka jeżyki 114

sztucznych dodatków i niezdrowych składników. Fit ciasteczka jeżyki w mojej wersji to ciastka bezglutenowe i bez dodatku laktozy. Oczywiście jeśli chcesz możesz zamienić jogurt kokosowy na grecki, użyć zwykłej czekolady, zamiast tej wegańskiej i zamienić mąkę orkiszową na gryczaną. Przetestowałam wszystkie zamienniki i mogę zaświadczyć, iż w każdej wersji ciasteczka są przepyszne Uwierzcie, posmakują nawet największym miłośnikom słodkości i miłośnikom(...)mąki ryżowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego jajko 6 dużych daktyli 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego łyżka masła orzechowego 50 g orzeszków ziemnych 50 dowolnej czekolady (u mnie wersja wegańska) Do miski przesiej mąkę orkiszową i ryżową, dodaj miód, olej kokosowy, jogurt grecki oraz jajko. Zagnieć. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wyłóż na stolnicy, rozwałkuj

365 dni dookoła kuchni
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 1020

łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce Nasączenie: mocna kawa, lekko osłodzona lub likier kawowy rozmieszany z niewielką ilością wody Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków(...)patyczka). Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty. Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z mascarpone aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy startą na tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy go kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy połowę powideł. Następnie wykładamy mniej więcej połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również

Smaki Na Talerzu
Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe 215

gustu również dorosłym.  Polecam! (2 średnie słoiczki) 1 kg śliwek (polecam węgierki, ale można użyć dowolnych) 1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; lub wedle smaku) 100g gorzkiej czekolady (z jak najwyższą zawartością kakao) (*) lub 3 łyżki kakao Ponadto: kilka łyżek wody na dno garnka Umyte śliwki (już bez pestek) pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z grubym(...)wrzenia, a następnie gotować około 1 godziny (albo do uzyskania pożądanej konsystencji) na niewielkim ogniu - co jakiś śliwki należy przemieszać, aby się nie przypaliły. Po tym czasie należy dodać czekoladę uprzednio połamaną na mniejsze kawałki. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać i podgotować przez kolejne 5 minut. Czekośliwka jest już gotowa (**) do spożycia i po ostudzeniu należy przechowywać ją w lodówce

Di gotuje
Tarta „Kokosowa Princessa” BEZ PIECZENIA 168

gdyż ciasto jest bardzo kaloryczne. Tartę robi się wyjątkowo szybko, nie trzeba posiadać wybitnych zdolności kulinarnych, a smak faktycznie zniewala. Składniki na spód: – 370g wafelków kokosowych (bez czekolady) – 120g masła – 70g wiórków kokosowych Składniki na masę: – 500ml śmietanki 30% lub mascarpone – 200g białej czekolady – 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: 2 Princessy kokosowe pokrojone w kostkę(...)przygotowaną masą wykładamy spód formy na tartę (u mnie o średnicy 25 cm), dociskając dokładnie masę do dna i boków, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej. Śmietankę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną czekoladę i wiórki, miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na schłodzony spód, wierzch wyrównujemy

Be Fit Be Strong
Czeko-śliwka (z gorzką czekoladą) 133

Czeko-śliwka to połączenie powideł śliwkowych z gorzką czekoladą. Wiem, że co niektóre osoby mogą sceptycznie podchodzić do takich "wynalazków", ale uwierzcie mi na słowo - połączenie śliwki i czekolady jest niesamowicie smaczne ♥ A sam zapach czeko-śliwki już zachęca do jej spróbowania!  Składniki na 4-5 słoików po 250 ml: 2 kg śliwek, np. węgierek (waga przed obraniem(...)płaskie szklanki zwykłego cukru (około 400 g) 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) Śliwki umyć, przeciąć na pół i usunąć z nich pestki. Owoce przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić na średnim ogniu tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną. Następnie wsypać cukier i całość wymieszać. Śliwki dusić tak długo, aż masa będzie lekko gęsta. Na sam koniec

Ugotować
Serowa tarta z czekośliwką i piernikami 211

Krucha tarta wypełniona sernikiem pieczonym razem z aromatycznymi i nadziewanymi piernikami. Wierzch wieńczy polewa ze śliwek i czekolady. KRUCHA TARTA: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli NADZIENIE SEROWE: 400 g twarogu mielonego 1/4 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka(...)łyżka mąki ziemniaczanej CZEKOŚLIWKA: 400 g śliwek węgierek 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g czekolady gorzkiej ok 200 g pierników nadziewanych Całuski Kopernik Toruń Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem, solą i cukrem pudrem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagniatając ciasto. Rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem

https:KKuchniaMniam
Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą 251

Pyszne połączenie śliwek, czekolady i aromatycznych pierniczków. Ułożone warstwami w małych słoiczkach to idealna porcja na wyśmienity deser. 500 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietanki kremówki 30% szczypta cynamonu 1 łyżka cukru pudru 100 g pierników Katarzynek Kopernik Toruń Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do dekoracji. Śliwki umyć i wypestkować(...)ogniu. Smażyć, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Odlać pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubić

https:KKuchniaMniam
Ciasto czekoladowe z gruszkami, pychotka 139

Myślę że można również spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku i zawsze dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać bardzo drobno nożem. Do masy maślanej dodać kakao, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, cynamon, mleko, mąkę i czekoladę. Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki(...)nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45-50 minut. Ciasto nabierze złotego koloru i powinno urosnąć. sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak ciasto ostygnie polać ciasto roztopioną czekoladą lub lukrem. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać masło, cukier, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta mieszać obroty 6, dodawać co kilka sekund po jednym jajku dodać pozostałe składniki

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania