rzeczach, które zaznaczyłam wykrzyknikiem: dokładnym schłodzeniu masy, użycia prawdziwego masła i rozgrzanym piekarniku. Inaczej ciasteczka nadal będą pyszne, ale ich wygląd zbliży się do placuszków. (około 30 sztuk) 200g czekolady (użyłam gorzkiej) 200g mąki pszennej (około 1,5 szklanki o pojemności 250 ml) 100g masła (min. 82% tłuszczu!) 3 jajka (duże) 110g cukru pudru (3/4 szklanki) 1 szczypta(...)soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): cukier puder do obtaczania Czekoladę z masłem należy rozpuścić w kąpieli wodnej. (Miskę z połamaną czekoladą i masłem - ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Jajka ubić z cukrem oraz szczyptą soli, a następnie nie przerywając miksowania (na wolnych obrotach) - połączyć
Di gotujeBrownie to ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Błyskawiczne w porzygotowniu i nie ma opcji, by się nie udało. Z natury już jest "zakalcowate", mięsiste, gęste i po prostu pyszne. Mój przepis jest nieco spolszczony, pochodzi z książki M. Łebkowskiego "Przysmaki polskiego stołu". Pomniejszoną ilość tłuszczu zastępuje dodatek(...)cukru. Zamiast cukru doskonale sprawdza się w wypiekach ksylitol. Ciasto smakuje absolutnie rewelacyjnie, rozpływa się dosłownie w ustach. Koniecznie do upieczenia! Składniki na blaszkę 23x23 cm: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła 2 jajka 100 g ksylitolu/cukru 80 g mąki orkiszowej jasnej 8 łyżek śmietany 18% sól Wykonanie: rozpuścić czekoladę z masłem w garnuszku wstawionym do większego naczynia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne naleśniki z dodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Nie są zbyt słodkie. Gorzki smak równoważy dodatek słodkiego serka mascarpone z borówkami. Jak dla mnie jest to połączenie obowiązkowe i doprawdy nie wyobrażam sobie tych naleśników w innym niż to wydaniu. 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao(...)szczypta soli Dodatkowo: 250-350 g serka mascarpone cukier puder do smaku borówki amerykańskie Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na palnik. Kiedy się ogrzeje dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Gdy czekoladowe mleko przestygnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30-40 minut. Po tym czasie, na minimalnej ilości oleju
Smaki Na Talerzujest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g tartej bułki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy ksylitol, szczyptę soli i miksujemy. Żółtka oddzielamy(...)białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C ( piekłam na najniższej półce) ok. 50 minut. Na polewę rozpuszczamy tabliczkę
Różne smaki w kuchnisamo też smakuje genialnie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 1/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 7-8 gruszek czekolada gorzka Jaja ubijamy z cukrem do białości, następnie dodajemy olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm). Gruszki obieramy(...)przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy na cieście. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja użyłam taką bez mleka w składzie i rozpuściłam ją w kąpieli wodnej. Wy jeśli nie macie alergii możecie użyć dowolnej czekolady i do rozpuszczania dodać 3-4 łyżki mleka, wtedy czekolada ładniej
Cynamonowe szczęściechce? Zapraszam do pieczenia i polecam do kawy Ja nie umiem mu się oprzeć, robię je po raz kolejny, wciąż coś cuduję i dodaję, oby tylko być blisko czekolady;) Składniki: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 70% a nawet więcej % 3 spore łyżki kakao 6 jajek, u mnie M 2 szklanki mąki pszennej 200 ml śmietany 36%, opcjonalnie(...)soli aromat o zapachu rumu Składniki na blaszkę 25 cm x 25 cm lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też będzie ok;) Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść połamane czekolady razem ze śmietaną i masłem, dodaj szczyptę soli, dobrze wymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale nadal płynna. W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, cukier
Zasmakuj Kuchnileczo, trochę na obiad a końcówkę tego warzywa wykorzystałam do upieczenia tego ciasta. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Zaintrygowało mnie głównie jego wykończenie, czyli posmarowanie go sporą warstwą konfitury i czekolady. I powiem, że to nadało charakteru temu ciastu. Składniki ma małą keksówkę: 250 g cukinii obranej i startej na grubych oczkach 1 jajko 90 g cukru 1 cukier waniliowy(...)mąki 60 g mielonych orzechów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju 2 łyżki konfitury morelowej (u mnie z renklod) 100 g mlecznej czekolady Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Następnie wlewać powoli olej. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem. Powstanie dosyć gęste ciasto. Następnie
My simple kitchenwyprawa do lasu w wydaniu Fudskłera! Etap pierwszy: znaleźć drwala, który rąbnie nam pieniek. Etap drugi: napełnić go bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami. Etap trzeci: wysmarować czekoladą i ozdobić zielskiem w postaci leśnego mchu . Etap czwarty: spałaszować ze smakiem! Oczywiście etap pierwszy to żart, bo pieniek trzeba upiec, ale drwal może się tutaj również przydać do porządnego ubicia białek(...)sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Rolada biszkoptowa Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypuj cukier, nie przerywając ubijania. Gdy uzyskasz lśniącą pianę, dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj
Food SquareSkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 30 g. gorzkiej czekolady 1,5 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 goździki 2 większe cebule 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1 papryczka chili (lub pepperoni, lub pół lub mniej - zależy jak ostro lubisz(...)wstaw do lodówki na noc. Wyjmij kurczaka z wina i osusz papierowymi ręcznikami. Nasiona kopru włoskiego ugnieć w moździerzu wraz z goździkami. Dodaj cukier, sól, posiekaną drobno papryczkę i czekoladę startą na drobnych oczkach, wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Włóż kurczaka i smaż, aż udka się zrumienią. Przewróć mięso na drugą stronę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż
Delicious PlaceScroll down for recipe in English. Składniki: (6 porcji) Mus czekoladowo-piernikowy 2 tabliczki (200 g.) gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół, 70% i 85% zawartości kakao) 100 g. suszonych daktyli 1 puszka (400 ml.) mleczka kokosowego (u mnie 75% ekstraktu z kokosa) 1 szkl. aquafaby (wody po ciecierzycy w puszce, czyli 2 puszki ciecierzycy) 1 łyżka przyprawy piernikowej(...)migdały posiekaj na mniejsze kawałki, wsyp na suchą patelnią i upraż, aż zaczną mocno pachnieć i zrobią się rumiane (mieszaj aby nie przypalić). Przesyp na talerz i wystudź. Czekolady połam na kosteczki, włóż do małego rondelka i rozpuść stawiając na bardzo malutkim ogniu. Dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Odstaw do wystygnięcia. Otwórz mleczko kokosowe
Delicious Placeokoło treningowo, a gdy mam więcej czasu także na śniadanie. Ostatnio była wersja bezglutenowa, tym razem placuszki mają podobny skład, ale mąkę ryżową zastąpiłam mąką owsianą. Dodatkowo przepyszna gorzka czekolada, która w połączeniu z bananem smakuje wyśmienicie. Placki są, jak zwykle, bardzo proste do wykonania. Polecam podawać z masłem orzechowym. Banan+masło orzechowe+ czekolada to po prostu(...)może się nie udać. Składniki (ok. 10 sztuk): 2 jajka 1 dojrzały banan 4 łyżki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia posiekana gorzka czekolada (ok. 4 kostki) olej kokosowy do smażenia 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie) Wykonanie: Jajka i banana zblendować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, w razie potrzeby dosłodzić dowolnym słodzikiem. Wymieszać bardzo dokładnie, najlepiej przy pomocy
Healthy food explorernamoczonych daktyli ¼ szklanki mleka migdałowego 1 łyżka masła orzechowego typu smooth ¾ szklanki pokrojonych orzeszków ziemnych Warstwa nugatowa: ½ szklanki masła orzechowego 3 łyżki mąki kokosowej Polewa: 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na minimum 15 minut, aby zmiękły. Następnie wylać wodę i zmiksować daktyle z mlekiem i masłem orzechowym na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy(...)pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Docisnąć łyżką. Składniki na nugat wymieszać łyżką aż do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć na karmelowy spód, wyrównać. Włożyć na minimum 2 godziny do zamrażalnika. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Batoniki wyciągnąć z papieru, pokroić i oblać roztopioną czekoladą. Odłożyć i poczekać aż czekolada się zastygnie. Przetrzymywać w lodówce
Healthy food explorermini, czyli pyszne, mocno czekoladowe muffinki fasolowe a’la brownie. Muffinki są bezglutenowe, nie ma w nich ani grama mąki, słodzone są ksylitolem oraz wzbogacone o kawałki gorzkiej czekolady. Fasola jest w nich w ogóle niewyczuwalna. Naprawdę najlepsze zdrowe muffinki jakie jadłam. Muffinki są wilgotne, mięciutkie i bardzo sycące. Sprawdzą się nawet na śniadanie. Wielbiciele mocno czekoladowych, zdrowych wypieków(...)fasoli 2 jajka 4 łyżki ksylitolu* 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka zaparzonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik n agrzać do 180ºC. Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Przełożyć do misy blendera i zm iksować ją z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować aż do uzyskania gładkiej
Healthy food explorerprzy okazji zdrowego i prostego w wykonaniu. Ś wietnie sprawdzą się jako przekąska albo szybkie śniadanie. Do zrobienia ciasteczek wystarczą płatki owsiane, dojrzałe banany i czekolada albo jakiś inny ulubiony dodatek np. orzechy lub suszone owoce. Podobne ciasteczka pojawiły się już na blogu, wtedy wzbogaciłam je o dżem. Odsyłam do przepisu ( klik ) i również bardzo(...)polecam. Te ciasteczka to z kolei coś dla wielbicieli połączenia czekolady z bananem :) Składniki (ok.10 dużych ciastek): 2 duże banany 2 szklanki płatków owsianych 50 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao Wykonanie: Płatki owsiane umieścić w blenderze i miksować przez chwilę, prawie do konsystencji mąki (nie muszą być drobne jak mąka). Banana rozgnieść i dodać zmielone płatki. Składniki
Healthy food explorerciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 średnie lub 3 duże dojrzałe banany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) na wierzch: ok. 40 g roztopionej gorzkiej czekolady Wykonanie: Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki zmiksować na mąkę (1-2 minuty). Dodać kakao(...)proszek do pieczenia. Odstawić. Banany, miód i ekstrakt waniliowy zblendować na gładką i kremową masę. Wlać do miski z mąką i wymieszać. Wsypać pokrojoną czekoladę. Wyłożyć masę do formy i wyrównać. Piec przez 20-25 minut. Ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pokropić po cieście. *Można też rozgnieść banany widelcem i wymieszać wszystko ręcznie
Healthy food explorer