Babeczki ze sporym dodatkiem mlecznej czekolady, późno pieczone, późno jedzone i późno obfotografowywane ;) Idealne na nieuchronnie się zbliżające długie, listopadowe popołudnia i wieczory, perfekcyjne z kubkiem cynamonowego kakao. Składniki 185 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 115 g miękkiego masła 150 g cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka pełnego mleka 250 g mlecznej czekolady (100 g posiekać) Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wyłożyć papilotkami... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...