serników. Połączenie mocno czekoladowego, zwartego ciasta z puszystą masą serową to kompozycja wręcz idealna i z pewnością warta wypróbowania w naszych domach. SernikoBrownie - Składniki: Masa Brownie: 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 4 duże jajka 300 g cukru 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy Masa Sernikowa: 600 g tłustego twarogu(...)cukru 6 jajek 100 g masła cukier waniliowy budyń waniliowy cukier puder do posypania SernikoBrownie - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z roztopioną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę i sól - mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Masa Sernikowa: Ser mielimy przynajmniej dwukrotnie
Słodka Stronaśmietany 18% 2 czubate łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody cukier waniliowy 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: 120 g deserowej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki Najlepsze i Najprostsze Wilgotne Ciasto Marmurkowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie(...)floresy". Ciasta pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzimy. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu roztopienia czekolady i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy wierzch ciasta i rozprowadzamy za pomocą noża lub szpatułki po całej powierzchni. Ciasto możemy ozdobić
Słodka Stronaktoremu żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie a później dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: BROWNIE: * maslo – 125 g * cukier – 150 g * brązowy cukier – 100 g * czekolada mleczna – 120 g * kawa INKA klasyczna – 1 czubata łyżka * miód – 1 łyżka * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 75 g * ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka(...)kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ( płaska ) GANACHE: * czekolada mleczna – 250 g * masło – 100 g * kawa INKA klasyczna – 1 łyżeczka * mleko skondensowane – 225 ml * likier pomarańczowy – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BROWNIE: Masło, cukier, miód i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli, studzimy. Jajka ucieramy z wanilią, dodajemy masę czekoladową, mieszamy. Wsypujemy mąkę
Ostra na SłodkoKruche i miękkie zarazem, apetycznie ciągnące się w środku, najeżone czekoladą i orzechami Efekt moich dzisiejszych wyczynów kulinarnych zaistniał zupełnym przypadkiem , z winy szwankującego piekarnika , którego dolna grzałka odmówiła nagle posłuszeństwa. Typowe Ciasteczka Pieguski , które robię regularnie i w przeróżnych wariantach smakowych, tym razem nie upiekły mi się na idealnie chrupko. Wyszły kruche i mi ękkie zarazem , lekko ciągnące się(...)środku , a wszystko za sprawą podpiekania wyłącznie od góry. Najeżone kawałkami słodkiej czekolady oraz mieszanką ulubionych orzechów, bardziej przypominały typowe amerykańskie ciasteczka „chip cookies” , niż rodzime chrupiące Pieguski. Nie tylko konsystencją moje ciasteczka zbliżone były do ich wersji amerykańskiej. Z tego co wy-Google-ałam, Chocolate Chip Cookies - bo pod tą nazwą znane są w USA - też powstały zupełnym przypadkiem
Grunt to przepis!mojego Taty. W tamtym roku zrobiłam mu tort na bazie burbonu i był nim zachwycony, dlatego w tym roku podwajam tę przyjemność :) Dodatkowo jego ulubione ciasto zasiliłam podwójną czekoladą i czekoladową bezą. Jak myślicie skradnie to ciasto jego serce??? Zdecydowanie tak :) Składniki : biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki(...)soli syrop do nasączenia 2 czubate łyżki cukru cukru 1 kieliszek burbonu lub kahlua woda (najpierw wsypać składniki do filiżanki i wodą, zalać do pełna filiżankę) mus 350 g czekolady deserowej 800 ml śmietany 30% 1 łyżka burbonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru czekoladowa beza 2 białka 1/3 szklanki cukry szczypta soli 2 łyżeczki kakao ganache
Niezły Młynekłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Do nasączenia: 80ml kawy (zamiast kawy możemy użyć syrop po gruszkach lub wodę) 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 150ml mleka 100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 60%) 100g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 20g żelatyny 120ml zimnej wody 200g naturalnego jogurtu 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)blaszce, wierzch posmarować konfiturą morelową. Krem: 6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Gruszki osączyć. 7. Do rondelka wlać mleko, dodać obie czekolady, kakao i postawić na gazie. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyną się rozpuści. Masę czekoladową odstawić na około
Mała CukierenkaMożemy użyć wiejskiego twarogu, który sami zmielimy albo genialnego twarogu Mój Ulubiony marki Wieluń. Jest gęsty i kremowy – idealny do serników! Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * czekolada mleczna – 70 g * kawa rozpuszczalna ( proszek ) – 2 łyżeczki * Amaretto – 2 łyżki * masło – 65 g * cukier drobny – 50 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna(...)PIANKA CZEKOLADOWA” * śmietana gęsta 18% – 250 g * cukier puder – 3-4 łyżki * kakao – 1 łyżki * Amaretto – 2 łyżki * żelatyna – 1 czubata łyżka * czekolada mleczna – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: 2 łyżeczki kawy mieszamy z Amaretto. Masło ucieramy z cukrem do białości. Do utartego dodajemy roztpioną czekoladę, Amatetto z kawą, przesianą mąkę oraz jajko
Ostra na Słodkociastem awaryjnym Jest błyskawiczne do przygotowania i niedrogie. Jest świetnym rozwiązaniem kiedy najdzie Was ochota na jakieś ciasto, a nie macie dużo czasu na pieczenie. Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: kostka margaryny 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo(...)szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę, startą na drobnych oczkach czekoladę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około
PatiGotujeCzekolada i pomarańcze to kolejne muffinkowe połączenie idealne. Wszystko, co najlepsze w jednej małej babeczce - bardzo czekoladowej i mocno pomarańczowej. Nie wiem, jak Wy, ale ja j esienną porą potrzebuję dużo, naprawdę dużo czekolady ;- ) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3 jajka 1/3 szklanki oleju(...)szklanki mleka 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g grubo posiekanej mlecznej czekolady 100 g margaryny 120 g cukru pudru 2 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka wykonanie: Do miski wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i mieszam. W drugiej misce mieszam trzepaczką jajka z olejem, mlekiem i aromatem. Wlewam mokre
babka w formieciastem awaryjnym Jest błyskawiczne do przygotowania i niedrogie. Jest świetnym rozwiązaniem kiedy najdzie Was ochota na jakieś ciasto, a nie macie dużo czasu na pieczenie. Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: kostka margaryny 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo(...)szklankę cukru. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę, startą na drobnych oczkach czekoladę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około
PatiGotujeMOCNO CZEKOLADOWE babeczki na jesienną chandrę. Bo co lepiej poprawi humor jak mnóstwo czekolady? Składniki 9-10 babeczek: 5 łyżek eko mąki pszennej (lub pełnoziarnistej) 5 łyżek mąki pełnoziarnistej 60 g czekolady gorzkiej 6 łyżek ksylitolu lub cukru kokosowego 1 łyżka kakao naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mleko do rozpuszczenia czekolady(...)jajka Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Przekładamy do miski i mieszamy z resztą składników. Przekładamy do silikonowych papilotek i pieczemy ok. 20min w 180 stopniach
CzarnawisienkaCiasto z bogatym wnętrzem”, to biszkopt z twarogowo-bakaliową masą, dodatkowo udekorowany bitą śmietaną. Bakalii jest tutaj sporo, bo są i orzechy laskowe i pistacje, rodzynki, żurawina, czekolada i ciasteczka amaretti. Dzieje się więc tutaj dużo. Prawdziwe bogactwo smaków:) Ciasto jest bardzo smaczne, a jedynym jego minusem jest to, że przez dodatek naprawdę dużej ilości „dobrodziejstw(...)wanilinowego 4 łyżki śmietany 30% 150 g rodzynek garść lub dwie suszonej żurawiny 90 g pistacji prażonych HELIO Natura 80 g prażonych orzechów laskowych HELIO Natura 100 g gorzkiej czekolady 80-100 g ciasteczek amaretti 1 łyżka likieru Amaretto 1-2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 400 ml kremówki cukier puder do smaku 1-2 śmietan-fix kilka orzechów laskowych i pistacjowych
Smaki Na TalerzuCzekoladowe ciasto bananowe z gruszką to połączenie chlebka bananowego z czekoladą i aromatycznymi owocami. Ciasto jest wyjątkowo miękkie dzięki dużej zawartości banana, choć w swoim składzie ma niewiele tłuszczu. Ciasto smakuje jak każde inne czekoladowe, choć smak banana jest mocno wyczuwalny, więc jest to wypiek dla osób lubiących ciasta z dodatkiem tych owoców. Przepis bez zmiany proporcji można powtórzyć(...)tortownicy o średnicy 21cm . Czekoladowe ciasto bananowe z gruszką Składniki: 240g mąki pszennej 240g banana (2 sztuki) 100g gorzkiej czekolady 100g miodu 50g oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 gruszki Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć czekoladę, olej kokosowy
Smakołyki Berenikipieczenia 100 g margaryny lub masła pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis łyżeczka cynamonu Nadzienie: 500 g serka ricotta 200 g czekolady deserowej 50-60 gram cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla(...)Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część kroimy w kostkę. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka. Do serka ricotta dodajemy wanilię, cukier puder, cukier puder z prawdziwą wanilią oraz przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę
CynamonemPoOczachopakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Spód: 1 opakowanie (300 g) ciasteczek zbożowych (u mnie ciasteczka wielozbożowe czekolada, orzech i miód Vitanella) 100 g masła Sos karmelowy: 0,5 szkalanki (100 g) cukru(...)naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Przygotować sos karmelowy: na patelni z grubym dnem zgotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować, aż cukier całkowicie
Fitsweet.me