czekolada - 27946 przepisów (strona:305/1864)

Czekoladowa owsianka smoothie 102

Owsianka, smoothie, a może budyń?  Hmm może nawet bardzo gęsta gorąca czekolada?  Sama się nie mogę zdecydować.  Najlepiej wszystko w jednym :) Na pewno jest to doskonałe, mocno czekoladowe śniadanie, którym można się porządnie najeść.  Wszystkie składniki miksuje się w blenderze, więc takie śniadanie robi się bardzo szybko. Na wierzch można dodać swoje ulubione orzechy i inne(...)dodatki. Ja wybrałam orzechy włoskie i gorzką czekoladę przez to jest ona jeszcze bardziej czekoladowa.  Najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej, wsadzić na noc do lodówki i rano tylko zmiksować i podgrzać.  Czekolada o poranku w takiej wersji to zawsze bardzo dobry pomysł. Polecam nie tylko czekoladoholikom :) Składniki (1 porcja): 1 i 1/3 szklanki mleka (najlepiej roślinne) 4 łyżki

Healthy food explorer
Pierniczki bananowe w czekoladzie 104

blogu nie mogło zabraknąć przepisu na jakiś świąteczny wypiek z tym owocem. Padło na pierniczki, które okazały się rewelacyjne. Naprawdę niewiele się różnią od takich klasycznych pierników w czekoladzie. Duża w tym zasługa sporej ilości przyprawy do piernika, ale też banana, który oprócz słodkości nadaje również wilgotności i miękkości. I choć banan jest tutaj ważnym składnikiem to jednak nie jest(...)kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Banana rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika

Healthy food explorer
Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą 122

Dziś przepis na kruche ciasteczka orkiszowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Ciastka są duże i bardzo sycące. Z wyglądu przypominają popularne pieguski, ale są oczywiście dużo zdrowsze, nie zawierają cukru, ani innych niepotrzebnych składników czy niezdrowego tłuszczu. Takie ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzyka. Po upieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się(...)szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 5 łyżek płynnego miodu lub innego płynnego słodzika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie: Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Do miski wsypać mąki, proszek do pieczenia, dodać jajko miód oraz olej kokosowy. Wszystko wymieszać, najlepiej wyrabiać za pomocą dłoni, w razie gdyby ciasto

Healthy food explorer
Beza z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 240

Słodka, chrupiąca beza przełożona bitą śmietaną z drobinkami białej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser. 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM Z CZEKOLADĄ: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej ok 1 szklanki czerwonej porzeczki Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować po jednym okręgu(...)termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Połowę kremu wyłożyć na pierwszą bezę, powciskać porzeczki i nałożyć drugi wieniec bezowy. Na wierzch wyłożyć pozostały krem

https:KKuchniaMniam
Ciasto balowe 2342

115g krakersów (27 sztuk) 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia 2 czubate łyżki cukru pudru ok. 50g białej czekolady ok. 50 g mlecznej czekolady Ciasto balowe – Wykonanie: Masy krówkowej nie trzeba uprzednio gotować. Zaś mleko skondensowane należy gotować w garnuszku z wodą (puszka musi być cała zanurzona(...)żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, a następnie połączyć to z pozostałą ubitą śmietaną i dokładnie wymieszać, do czasu połączenia się składników. Wyłożyć śmietanę na krakersy. Obie czekolady zetrzeć na tarce. Posypać nimi wierzch ciasta. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc, by herbatniki i krakersy zmiękły). Smacznego! The post Ciasto balowe appeared first

Kulinarne Przeboje
Deser wiśniowo-czekoladowy 128

nich uzależniona. Ale co się dziwić – taki deser pięknie się prezentuje, jest prosty, a goście potwierdzają – jest pysznie. Tym razem klasyka smakowego połączenia – wiśnie z czekoladą. Niezbyt słodko, kwaskowo i intensywnie czekoladowo – zestawienie niezawodne. Składniki (na 4 porcje): 12 zbożowych ciasteczek czekoladowych Kisiel wiśniowy: 0,5kg wydrylowanych wiśni 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej łyżka cukru Czekoladowy krem(...)patissiere: 1,5 szklanki mleka 2 żółtka pół laski wanilii 2 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki cukru 100g gorzkiej czekolady   Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego wydrążone nasiona z laski wanilii oraz samą rozkrojoną wanilię. Podgrzewamy prawie do granicy wrzenia. W międzyczasie do miski przekładamy żółtka, dodajemy do nich cukier i ubijamy rózgą na jasny, puszysty krem

Smaczna Strona
Mus malinowy z białą czekoladą 144

Stali bywalcy bloga zapewne zdążyli poznać moją wielką miłość do białej czekolady. Uwielbiam jej dodatek w najróżniejszych ciastkach, ciasteczkach i deserkach. Oczywiście, z niczym nie wolno przesadzać, dlatego też, żeby nie szaleć za bardzo z kalorycznością, zdecydowałam się na użycie kaszy jaglanej. Dobrze uprażona traci swoją charakterystyczną goryczkę i zyskuje łagodny smak. To dla mnie nieustające źródło kulinarnych inspiracji(...)zdecydowanie  HIT SEZONU LETNIEGO!  Dobrze schłodzony niesie ukojenie w upalne dni... musicie spróbować. 😇 Składniki: na 4-5 małych porcji 100 g kaszy jaglanej 100 g białej czekolady ok. 200g malin kilka łyżeczek miodu (lub słodkiego zamiennika) ewentualnie odrobina mleka szczypta soli Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki. Podlewamy wodą i zagotowujemy dodając szczyptę

Kuchnia Ellie
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 190

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Rogaliki te upiekłam na piknik nad jeziorem.Sprawdziły się rewelacyjnie, cieszyły się ogromnym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Są bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować(...)Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła + krem czekoladowy lub tabliczka mlecznej czekolady       *** 200ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do miseczki lub kubka wlewamy 50ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki

Blog z Apetytem
Czekoladowe muffiny z wiśniami – Łapki misia 172

Czekoladowe muffiny z wiśniami to kolejny wypiek z urodzinowego przyjęcia Błażejka. Tort Miś i miękkie ciasteczka z czekoladą już znacie. Jeśli Wam zasmakowały te pomysły, to ten również przypadnie Wam do gustu :). Muffiny są miękkie i bardzo czekoladowe. Piekłam je w zwykłych papilotkach i potem wkładałam je do większych, sztywnych foremek. Dopiero niedawno dowiedziałam się, że w tych tekturowych papilotkach(...)cukru 55 g masła, roztopionego 1 duże jajko 80 ml maślanki (może być jogurt naturalny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 80 g wiśni bez pestek (110 g mrożonych) 60 g czekolady deserowej, posiekanej Mrożone wiśnie rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku. Świeże drylujemy. W jednej misce przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wiśnie mieszamy z posiekaną czekoladą

Słodki Pomysł
Tort bezowy z czekoladą i malinami 134

Przepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Śmiem twierdzić, że tort jest doskonały! Idealny na każdą okazję i zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady(...)śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru około 500 g malin Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Białka ubić z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta

Oryginalny smak
Miętowo-czekoladowe brownie z wiśniami 136

Mięta i czekolada to genialne połączenie. To brownie jest cudowne! Nic nie zapychające. Na gorzkiej czekoladzie z wiśniami, wilgotne ale nie przesłodzone, jednym małym kawałkiem można się nasycić,   choć ciężko na jednym poprzestać :D Doskonały wypiek na letnie ciepłe wieczory a z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej. Foremkę ze zdjęcia na brownie z serii Retro  kupicie w sklepie(...)internetowym  Dr.Oetker jest bardzo fajna i solidna  w pastelowym kolorze wkomponuje się w każdą kuchenną aranżację. Składniki: Foremka o wym 26/28 cm 3 jajka 15 dag deserowej czekolady o zawartości 70% kakao 11 dag cukru trzcinowego brązowego 11 dag masła 82% ¼ szklanki świeżych liści mięty 1 łyżka ciemnego kakao 1 pełna łyżka mąki tortowej Szczypta soli Świeże wiśnie

Wanilia i Kardamon
Deser z czereśniami i kardamonem 127

porcje) : 1 szklanka mleka 3 żółtka 4 łyżki cukru 1 serek mascarpone (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kardamonu 2 garście czereśni Sos czekoladowy: 50 g mlecznej czekolady 30 g gorzkiej czekolady 50 g śmietany kremówki Przygotowanie: Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy(...)krem pâtissière studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone i szczyptą kardamonu. Sos czekoladowy: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Studzimy. Na dno pucharków nakładamy krem, potem wydrylowane czereśnie. Całość polewamy czekoladą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Deser z kremem

Oryginalny smak
Ciasto czekoladowe z malinami 163

jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody dodatkowo(...)delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt nasączamy likierem amaretto rozrobionym z wodą. masa czekoladowa:  Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy

Bon appetit mon amie
Lekki krem czekoladowy 154

deser jest tak lekki, że można go jeść bezkarnie. W składzie samo dobro: mleko roślinne, mąka bez glutenu, gorzka czekolada, prawie zero cukru, a przepis pochodzi z książki „Digest food”, którą otrzymałam jakiś czas temu do recenzji, a że jest to w połowie książka z przepisami na posiłki wspomagające trawienie to sukcesywnie je testuję i w ciągu kilku(...)proponuję zrobić z podwójnej porcji i codziennie po obiedzie raczyć nie małym czekoladowym co nieco Składniki na 4 porcje (miseczki 250 ml): 450 ml mleka migdałowego 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki syropu z tapioki, agawy itp. łyżka mąki gryczanej (około 15 g) 2 łyżki mąki kokosowej (około 30 g) łyżka wiórków kokosowych ps. Obie mąki można śmiało zastąpić inną

greenscarf

Proponowane wyszukiwania