czekoladowe Jeżeli deser to? Oczywiście czekoladowy. Moja propozycja Brownie bardzo czekoladowa i rozpuszczająca się w ustach! Zapraszam. Proporcje dla 6 osób: Składniki: 135 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości 100 g cukru 2 jajka wysokiej jakości 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g mąki 80 g masła 50 g zmielonych migdałów (albo orzechów(...)Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao) 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski. Do lekko ostudzonej masy dodać cukier, jajka, miksować. Następnie mąkę i proszek przesiane przez sito, połączyć mikserem lub trzepaczką (dla ambitniejszych). Na koniec dodać zmielone migdały albo orzechy, dobrze
Wino Francja Kuchniawielbicieli czekoladowych ciast mam kolejną propozycję. Tym razem mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kakao i czekolady, do tego rodzynki, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Jak ktoś ma ochotę to ciasto można jeszcze udekorować roztopioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem, ale jak dla mnie to takie ciasto jest w sam raz. Upieczcie na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 jajka(...)kopiaste łyżki śmietany 18 % 1 cukier waniliowy 4 łyżki kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy
Izabelawkuchnidużo czasu, a satysfakcję macie gwarantowaną. Poziom zaawansowania: Łatwy Składniki na 8-10 kulek: 6 herbatników typu „Petitki” duża garść pistacji obranych ze skórki 60 g białej czekolady + 40 g do polewy 50 g masła Przygotowanie: Na początku miksujemy herbatniki, pistacje, rozpuszczone masło i białą czekoladę, tak aby było widać cząstki pistacji i herbatników (Jeśli całość będzie zbyt(...)sypka, to zalecamy dodać jeszcze odrobinę rozpuszczonego masła i czekolady). Wstawiamy masę do lodówki na ok. 30 min. Następnie formujemy z niej kulki. Maczamy w rozpuszczonej białej czekoladzie i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami. Powodzenia
Pyszny DuetPrzepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 15-20 minut Składniki: 125g miękkiej margaryny 125 g cukru 150g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kakao 25 g stopionej(...)czekolady gorzkiej Masa cytrynowa: 100 g miękkiego masła 225 g przesianego cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy stopioną czekoladę. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy
Różne smaki w kuchniPrzepis na muffinki znalazłam w książce "Czekolada"Jacqueline Bellefontaine . Pięknie się prezentują na wiosennych spotkaniach plenerowych :) Są niezwykle puszyste, czekoladowe z delikatnym cytrynowym kremem. Bardzo polecam! Wypróbujcie :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 15-20 minut Składniki: 125g miękkiej margaryny 125 g cukru 150g mąki pszennej 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kakao 25 g stopionej(...)czekolady gorzkiej Masa cytrynowa: 100 g miękkiego masła 225 g przesianego cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy stopioną czekoladę. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy
Różne smaki w kuchniWitam Was wieczorową porą :) Lubicie czekoladę? Ja tak. Lubicie kuchnię włoską? Ja tak. A lubicie pierogi? Ja tak :) Zapraszam Was dziś na czekoladowe włoskie pierogi tzw ravioli 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 op. serka maskarpone śmietana kremówka odrobina soku z cytryny szczypta cynamonu 1 gruszka szczypta cukru pudru 1 tabliczka czekolady(...)FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy. SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietankę podgrzewamy. dolewamy do czekolady i mieszamy. Na cieście w równych odległościach układamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wykrawamy nasze ravioli nożem lub specjalna wykrawaczką
Kuchnia w oparachsmak ptasiego mleczka. Chociaż jestem po 30-tce to ptasie mleczko pamiętam od kiedy sięgam pamięcią. Rodzice przy każdej możliwej okazji kupowali mi te delikatne pianki oblane czekoladą. Ja najpierw obgryzałam warstwę czekolady a następnie jadłam środek. Postanowiłam zrobić więc takie ptasie mleczko w warunkach domowych. Ja zrobiłam takie zwykłe, tradycyjne śmietankowe, ale Wy możecie kombinować. Po dodaniu kakao wyjdzie(...)Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietanę, kakao, cukier, masło gotujemy. Dodać żelatynę i wymieszać do połączenia się składników. Jak zgęstnieje delikatnie zalewamy stężałe ptasie mleczko czekolada i polewamy syropem Złocistym Diamant Podajemy kiedy czekolada stężeje. #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Kuchnia w oparachBiałe, rozkoszne w smaku trufelki o wyraźnym posmaku mleka w proszku i białej czekolady z orzeźwiającą cytrynową nutą, obtoczone w kokosie, nie za słodkie i nie mdłe, rozpływają się w ustach po wyjęciu z lodówki, mają konsystencję kremowego musu .Słodka mleczno czekoladowa pokusa. Idealny deser na wiosenne dni który wymaga odpowiedniej oprawy czyli filiżanki dobrej herbaty, zajrzyjcie(...)jakości herbatę -duży wybór różnych smaków, a także fajne drewniane herbaciane skrzyneczki idealne na prezent dla najbliższych i przyjaciół. Składniki na około 20 trufli: 2 tabliczki białej czekolady 25 dag serka mascarpone 1 szklanka mleka w proszku 1 cytryna 1 łyżeczka cukru pudru 10 dag wiórek kokosowych białych do obtoczenia Sposób wykonania: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Wanilia i KardamonKasza jaglana połączona z czekoladą jest tak pyszna, że można ją jeść bez żadnych dodatków. Uwielbiam również przekładać nią wafle, które smakują naprawdę rewelacyjne. Jeśli podmienicie czekoladę mleczną na gorzką to wafelki będą bardziej fit. Użyłam do nich bezcukrowych listków waflowych , ale zwykłe wafle tortowe także świetnie się sprawdzą. Koniecznie spróbujcie! 1 opakowanie listków waflowych Masa: 100g kaszy jaglanej(...)100g czekolady mlecznej Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do kaszy i zblendować do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wafle obficie posmarować masą i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą. Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem. Po schłodzeniu pokroić według uznania
Di gotujeCiasto jest przepyszne, cudownie pachnące orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść(...)prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia
Smakołyki Asiserniki, kolorowe mazurki, lukrowane baby i wiele wiele innych pyszności zagości na naszych stołach w towarzystwie ulubionej kawy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów. Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej INKI. Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się(...)oprze! Spróbujcie! A będziecie zachwyceni! Inspiracją do przygotowania Sernika była moja ulubiona kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder
Ostra na Słodkocieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki polałam pyszną polewą z białej czekolady. Polecam ten przepis na Wielkanoc i nie tylko Ja w swoim przepisie użyłam Majonezu Kielecki, który bardzo lubię i często używam w swojej(...)szklanka mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy) lub sok wyciśnięty z połowy cytryny Polewa czekoladowa: -80 g białej czekolady -30 ml śmietanki 30 % -dowolna posypka Przygotowanie --> Całe jajka i cukry ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut (na puszystą masę). Dodajemy majonez (łyżka po łyżce) do ubitych jajek
Marta Gotujewaniliowego, 400g mąki pszennej, płaska łyżka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao, łyżeczka przyprawy do piernika, 150 ml czerwonego wina, 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady, 50g czekolady na polewę, 2 łyżki śmietanki 30%. Wykonanie: Miękkie masło pokroić na kawałki i utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Stale miksując na niskich obrotach, dodawać(...)kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ucieranej masy na przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać. Piec około godziny w temp
Z miłości do słodkości