czekoladowe. Ten znalazłam na cincin już dawno temu i czekał na swoją kolej:) Przepis - jak zwykle - trochę zmodyfikowałam. Spód: * 140 g ciasteczek digestive * 50 g masła * 50 g czekolady z orzechami laskowymi Masa: * 500 g sera do serników - u mnie President * 100 g fruktozy (dopisek: teraz używam ksylitolu) * ok. 200 g jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był(...)przepisie - grecki * 200 g śmietanki kremówki * 3-4 łyżeczki żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej * 100 g stopionej białej czekolady * 100 g stopionej gorzkiej czekolady Użyłam tortownicy o śr. 21 cm. Pokruszyłam ciastka, dodałam stopione masło, zmieloną czekoladę i orzechy. Wymieszałam i wyłożyłam dno tortownicy pokryte wcześniej alu folią. Wsadziłam do lodówki. Przygotowałam żelatynę i zostawiłam
Zdrowa Kuchnia SowyKolejny sernik i znów czekoladowy:) Przepis od Dorotus76 . Spód: 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek - dałam 150 g bez czekolady 70 g posiekanych orzechów włoskich 40 g masła, miękkiego - dałam 60 g Składniki wymieszałam, przesypałam do tortownicy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia(...)Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka 130 g drobnego cukru - dałam 100 g fruktozy 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru - dałam Amaretto 2 łyżki mąki pszennej - dałam mąkę pszenną typ 1850 Czekoladę wraz z kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej. Krótko zmiksowałam ser, jajka, fruktozę, mąkę i likier. Dodałam roztopioną
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis z książki "Czekolada" z małymi moimi zmianami: w przepisie jest część mąki pp i mąki zwykłej i mniejsza ilość otrąb. Składniki na ok. 20 ciastek: * 80 g masła * 6 łyżek fruktozy * jajko * 130 g mąki pszennej typ 1850 graham * 50 g otrąb owsianych * 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: * 50 g gorzkiej czekolady * kilka łyżek mleka Masło utarłam(...)kompletnie bez poszanowania granic sąsiada;) Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka były miękkie, chwilę je więc zostawiłam w spokoju, aby wystygły i stwardniały. Przygotowałam polewę (w oryginale były zamaczane w czekoladzie od spodu i brzegiem) roztapiając na parze czekoladę z mlekiem i polewałam ciasteczka robiąc esy-floresy. Ciasteczka bardzo smaczne, niesłodkie i z wyczuwalną obecnością otrąb. Polecam:) ***** "Wybieraj bitwy wystarczająco duże
Zdrowa Kuchnia Sowyprażynek, należących do grupy tzw. przekąsek. Nasze tradycyjne wyroby cukiernicze to mleczko LOVE MILK , produkowane w trzech smakach: waniliowym, czekoladowym i cappuccino, a także duetka, galaretka w czekoladzie, śliwka w czekoladzie, landryny w trzech smakach: owocowym, lodowym i miętowym, galaretki owocowe w cukrze, żelki, bananki w czekoladzie, chrupki zbożowe w czekoladzie mlecznej oraz chrupki zbożowe w polewie kakaowej(...)mlecznej. Nasza oferta dla przemysłu spożywczego to chrupki zbożowe, które mogą mieć szerokie zastosowanie przy produkcji takich wyrobów jak jogurty, czekolady, batony, itp. Tradycją naszej firmy jest dbałość i ustawiczna troska o pełne zadowolenie naszych klientów. Wszystkie nasze wyroby spełniają wymagania sanitarne i jakościowe Unii Europejskiej. Strona internetowa: http://www.zpcotmuchow.com.pl/ Przyznam, że produktów tych nigdy nie widziałam
kolorowotorcikowoSkładniki: 100g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 100 g herbatników 200 g okrawków ciasta, u mnie biszkoptowe ( najlepiej suchego ) 120 g chałwy 2 łyżki cukru pudru 50 ml rumu wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczek Wykonanie: Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać. Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić. Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną(...)czekoladę. Na koniec do masy dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma. Formować trufle, obtoczyć w wiórkach, orzechach lub innych posypkach. Gotowe bajaderki wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego
kolorowotorcikowoBiszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietanki 30% Poncz: 1,5 szkl. przegotowanej wody 50 ml rumu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić(...)minut. Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić. Zimny przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany - delikatnie mieszać. Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, smarować musem czekoladowym. Schłodzić
kolorowotorcikowoSkładniki: 200 g białej czekolady 3 łyżki mleka w proszku 100g wafli tortowych 1 łyżka masła około 20 migdałów całych 50 g wiórek kokosowych papilotki Wykonanie: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już płynna, zdjąć z pary - dodać mało - mieszając rozpuścić masło w czekoladzie. Wafle ( muszą być świeże, bardzo kruche ) rozkruszyć bardzo drobno. Do czekolady wsypać pokruszone
kolorowotorcikowopieczenia: 170 o C | Czas pieczenia : 1 h 15 min. (brownie 20 min, masa serowa 55 min.)| Blacha : 30 x 24 cm.| Źródło : link Spód brownie 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 niepełna szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki pszennej Masa serowa 1 kg sera (użyłam(...)dwukrotnie więcej sera niż w przepisie wiaderka z Piątnicy) 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego 2 jajka Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej (użyłam deserowej Wedla) 1 czubata łyżka masła 2-3 łyżki pozostałego mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mleka (jeśli masa jest za gęsta) Przygotowanie Brownie . Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka
coolinarnastrefa.blogspot.comMiłośników czekolady, zapraszam na baardzo czekoladowe brownies. Nuta owoców przebijająca się przez czekoladę zadowoli chyba każdego. Ciasto robi się szybko I prosto. Zaczynamy :) Składniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła 450 gr brązowego cukru 5 jajek 110 gr self raising mąki* ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek *self raising - odpowiada(...)łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: W rondlu rozpuścić masło, czekoladę I kakao. Po rozpuszczeniu odstawić do lekkiego schłodzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem. Po ubiciu na puszystą masę dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy. Dodajemy make nie przerywając ubijania. Kroimy truskawki na mniejsze cząstki, osuszamy recznikiem papierowym owoce I dodajemy do ciasta. Mieszamy
Smaki Edytyprzyszła kolej na S, niestety nie mam zgody na publikację Jego zdjęcia, więc będą tylko życzenia. Z tej okazji przygotowałam coś co wiedziałam, że podbije Jego serce czyli gorzka czekolada, którą lubi. I tak powstał lekko gorzki i kwaśny od truskawek tort. Myślę, że podbije serce każdego, kto uwielbia dobrą czekoladę gorzką. My się już poczęstowaliśmy i wiem, że smakuje(...)Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 kremówki * łyżka cukru pudru * fix do śmietany * serek mascarpone * cukier waniliowy * 2 tabliczki dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold * łyżka wrzątku * pół kg świeżych truskawek * pół szklanki soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśnięty Przygotowanie : Pieczemy biszkopt, studzimy. Ja swój przekroiłam na pół, bo chciałam
Magiczne Życie Martypołączenie smaków jest genialne. Mleczna czekolada, brzoskwinie i pyszny kawowy spód sernika. Nie wiem czy nie zjemy go jeszcze dzisiaj, jest taki pyszny! Polecam nie tylko na święta! Składniki : Ciasto : * 125 g masła * szklanka mąki pszennej * łyżka kakao * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * pół tabliczki mlecznej czekolady Masa : * 800 g twarogu(...)mnie wiaderkowy * 100 g masła * szklanka cukru * 5 jajek * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * pół tabliczki mlecznej czekolady * 5 połówek brzoskwini z puszki Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Twaróg ucierać z masłem do połączenia, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz posiekaną czekoladę. Żółtka ubić z cukrem na kogel, białka
Magiczne Życie Martypomarańczowa z małej pomarańczy 1 łyżka cukru wanilinowego 0,25 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek) polewa 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: - tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć(...)razu wylać na spód z biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia - wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia - czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, gorącą polewę wylać na sernik, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia - ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce Sernik gotowany, bez względu
Smakołyki Berenikikolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM: 250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę) 250 ml serka maskarpone 1/4 szkl cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii 100 g gorzkiej czekolady startej na wiórka PRZYBRANIE: 100 g gorzkiej czekolady galaretka owoce z konfitury Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce(...)dodawać go po łyżce do śmietanki i szybko zmiksować. Na koniec dodać startą czekoladę. Galaretkę rozpuścić i pozwolić stężeć. Czekoladę rozpuścić na parze, przelać do woreczka i na papier do pieczenia wycisnąć np. serduszka, następnie włożyć do lodówki. Do upieczonych i wystudzonych babeczek włożyć po małej kosteczce galaretki, na nią szprycą wycisnąć krem straciatella, na wierzch położyć wisienkę z konfitury
Blondynka GotujeBiszkopt trochę różni się od klasycznego. Jest troszkę twardszy i bardziej zbity. Wyrazisty smak czekolady, a posiekana gorzka czekolada fajnie chrupie podczas jedzenia. Pieczenie go - sama przyjemność, w całym domu cudnie pachnie czekoladą i kawą....mmm:) Idealny na spód do sernika na zimno, czy innych jogurtowców na zimno. Pewnie do wielu innych ciast będzie pasował idealnie:) Składniki: 3 duże jaja(...)łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Wszystko jak przy klasycznym biszkopcie. Najpierw ubijamy białka z solą, na sztywną pianę. Jak już piana jest sztywna, partiami wsypujemy cukier i miksujemy do momentu,aż przestanie zgrzytać w zębach:) Do ubitych białek z cukrem dodajemy żółtka i miksujemy
Blondynka Gotuje