czekolada - 27946 przepisów (strona:295/1864)

Czekoladowe lody z miętą i bazylią 125

Dzisiaj to upał chyba wszystkim dał się we znaki. Proponuję zatem domowe lody dla ochłody. 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru 4 łyżki gęstej śmietany 18% 4 łyżki naturalnej maślanki 1 grecki jogurt ( 400 g ) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej 2 łyżki świeżej mięty 2 łyżki roztopionej czekolady Do miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier(...)wymieszać najlepiej trzepaczką. Dodać drobno posiekaną bazylię i miętę oraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także dodać do miski z masą płynną. Ponownie wszystko wymieszać i masę przelać do maszynki do lodów. Mieszać około 20 minut ( masa będzie gęsta, więc maszynka sobie nie poradzi przez 30 minut ). Po tym czasie przełożyć lody

Ewa w kuchni
Dyniowe rogaliki drożdżowe 174

zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą… które odkryłam na Cudach i cudeńkach . Czy można było przejść obok nich obojętnie..;)? Nie ja… Zrobiłam je… i oczywiście smakowały rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc(...)dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree z dyni (upieczonej

UgotujmyTo.pl
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 629

upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika(...)łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżeczki białego cukru do posypania ciastek DO OZDOBY: 13-16 orzechów laskowych w czekoladzie lub kulek czekoladowych 13-16 draży kakaowych lub rodzynek w czekoladzie 1 białko lub woda kilka łyżek cukru pudru czarny barwnik spożywczy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę

Słodko-Słony Świat Ilony
Krajanka truskawkowa 147

mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 125 g masła o temp. pokojowej 100 g mielonych migdałów 200 g czekolady mlecznej do posmarowania spodu ciasta Składniki na nadzienie: 300 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: 100 g czekoladek z nadzieniem truskawkowym(...)manną (fot.1) . Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Następnie ciasto wyjąć. Skroić ewentualne nierówności - tak aby biszkopt był wszędzie równy. Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do rondelka, rozpuścić na parze. Rozpuszczoną czekoladą cieniutko posmarować wierzch ciasta (nie musimy wykorzystywać całej czekolady. Przez zbyt grubą powierzchnie, ciasto będzie nam się źle

Świat Ciasta
Pralinki amerykańskie 141

Składniki na około 40 sztuk: 15 g tłuszczu kokosowego 150 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany(...)nazwany także masłem kokosowym). Tym razem wykorzystamy go do prostych w wykonaniu, ale za to bardzo smacznych pralinek. Przyszykować wszystkie składniki (fot.1) . Tłuszcz kokosowy podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Dodać do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać (fot.2) . Następnie

Świat Ciasta
Babka czekoladowa 267

Składniki na ciasto: 120 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka 150 g miękkiego masła 150 g miałkiego cukru do wypieków 3 jajka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś(...)szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :)   Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.1) i wymieszać. Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać

Świat Ciasta
Chrupiące trufelki z żurawiną 152

początku istnienia bloga nie pojawiło się u mnie jeszcze nic z maleńkich słodkości, więc postanowiłam to zmienić, tym bardziej, że w szafce zalegały dwie tabliczki białej czekolady (a raczej jedna i 3/4 bo siostra zdążyła się już jedną z tabliczek zająć :)) i pół paczki żurawiny. Trufelki wyszły fajniutkie, ale mocno słodkie, ale dobrym dodatkiem była kwaskowata żurawina bo trochę zmniejsza(...)cały dzień. W domu mam jednak największego łasuch na świecie, w osobie mojej mamy, i do słodyczy trefelków nie miała żadnych przeciwwskazań. Składniki: (ok. 20 sztuk) 150 g białej czekolady łyżka masła (taka nie za duża) 2 łyżki mleka garść suszonej żurawiny szklanka crunchy (płatków) 3 kostki czekolady mlecznej (to również pozostałości jakie miałam w szafce, więc dodałam) Wykonanie: Crunchy

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka z mocno czekoladowym nadzieniem 149

teraz wracam do notki. Ba dzisiaj mam dla was male co nieco. Ciasteczka wykonałam bo, po robieniu pasztecików, pozostało mi trochę ciasta, a szkoda było wyrzucać. W szafce znalazłam czekoladę i tak powstał pyszny pomysł. Ciasteczka dzięki temu, że zrobione są z ciasta przeznaczone na paszteciki nie są bardzo słodkie, i naprawdę bardzo fajne, i proste do wykonania.  Składniki(...)Ciasto: Kruche paszteciki Dodatkowo: mleczna czekolada Wykonanie: A więc tak z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy kwadraty. Czekoladę łamiemy na kostki (nie ścieramy i nie rozdrabniamy), taką jedną kostkę nakładamy na kwadracik ciasta i dokładnie go zlepiamy, aby nie było pęknięć i dziur. Rozkładamy na blachy wyłożone papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Torcik czekoladowy z kawowym kremem 209

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Czekoladowy spód: 50 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 g czekolady 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko Kawowa masa: 100 g białej czekolady 180 ml śmietanki  kremówki 250 g serka(...)Wykonanie: W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach  gorącej wody i wlewamy do garnuszka  z masłem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka  masłem i kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto mocno czekoladowe 305

Składniki: szklanka mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 20 dag masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag rodzynek tabliczka białej czekolady do dekoracji Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę(...)koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 200 minut. Białą czekoladę zetrzeć na tarce do bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego ciasta, odstawić do wystygnięcia

Gorący kąsek
Tort tiramisu 163

okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :). Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu(...)biszkopt idealny . Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% 100 g białej czekolady 50 g cukru pudru Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając. Należy uważać by masa się nie zważyła (polecam miksowanie na małych obrotach). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić. Dodać do masy waz z cukrem pudrem. Wszystko dokładnie

Food Square
Praliny kokosowe w mlecznej czekoladzie 2133

Składniki: 250g wiórków kokosowych 100ml śmietany 36% 60g cukru pudru 70g masła 300g mlecznej czekolady Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem, a następnie wlewamy masło ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny. W kąpieli wodnej(...)rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie, nabijając kokosową kulkę na patyk do szaszłyków moczymy w czekoladzie. Gotowe kulki wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 144

Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń.     Babeczki w przygotowaniu są proste i pięknie pachną świętami. Intensywnie czuć smak czekolady i pomarańczy. W środku są wilgotne i puszyste. Przepis(...)tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu   1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem

Mała Cukierenka
Spóźniona walentynka 186

przecież można. W sklepie znalazłam niewielkie foremki w kształcie serc, po 10 koron sztuka, więc bez wahania dokonałam zakupu. Teraz tylko musiałam wymyślić, jak je wykorzystać... Skoro Walentynki, to czekolada. Dziwnym jednak zbiegiem okoliczności nie mogłam znaleźć ani kostki nadającej się do pieczenia (mam zapasy czekolady, całkiem spore, ale mlecznej, z orzechami, musami i typ podobnie - nijak nie nadają się(...)przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu  Gwiazdka w kuchni  znaleźć przepis na brownie bez czekolady, tylko z kakao. Nie byłam pewna, czy eksperyment się uda, okazało się jednak, że obawy były zupełnie nieuzasadnione. Ciasto bowiem wyszło perfekcyjne - ciężkie, mokre, nikt by nie zgadł, że nie ma w nim ani grama czekolady, bo smakuje bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny kokosowe 264

Muffiny kokosowe... Miękkie, wilgotne i puszyte. Oblane białą czekoladą. Oprószone wiórkami kokosowymi. Nikt się im nie oprze. Komu jedną? Serdecznie zapraszam!   Składniki: 3 jaja; 220 g mąki; 160 g cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 125 ml oleju; 200 ml jogurtu greckiego; Kilka kropel aromatu śmietankowego; 6 łyżek wiórków kokosowych; Szczypta soli. Dodatkowo, na wierzch: 100 g białej(...)czekolady; 1 łyżka mleka; Wiórki kokosowe. Sposób przygotowania: Żółtka jaj oddzielić od białek. Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników. Do ciasta dodać wiórki kokosowe

Gospodyni Miejska