folię. W 100% jest z mąki żytniej prażonej, co dodatkowo wpływa na walory smakowe, przełożony słodkim marcepanem oraz kwaskowymi powidłami śliwkowymi i zwieńczony boooską polewą na bazie czekolady i powideł (którą polecałam Wam w poprzednim poście). Po upieczeniu jest dosyć twardy, ale z każdym dniem nabiera wilgoci, by po paru dniach wręcz rozpływać się w ustach(...)masło- 100 g * przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * kakao- 1 łyżka (opcjonalnie- dla 'głębszego' koloru) * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 200 g * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek * olej- 1 łyżka Piernik: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby
Kraina Miodem PłynącaPodzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń. Babeczki w przygotowaniu są proste i pięknie pachną świętami. Intensywnie czuć smak czekolady i pomarańczy. W środku są wilgotne i puszyste. Przepis(...)tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem
Mała Cukierenkatermoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia końców. Wyjąc z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia, inaczej w przypadku zdejmowania na ciepło porozpadają się. Dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej Czekolady rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Całkowicie przestudzone ciasteczka pozbawiamy ciemnych obwódek naokoło, a spód smarujemy roztopioną czekoladą. Układamy spodem do góry, żeby czekolada dobrze
kulinarnyswiatdomiCiasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy macadamia, bo skoro to ciasto milionera to pasowałoby dodać coś ekstra, a orzechy macadamia to jedne z najdroższych orzechów świata i tak też zrobiłam. Źródło: Moje Wypieki. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest(...)kajmakowej możecie mleko skondensowane słodzone gotowa na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. Wybór należy do Was ;) Masę kajmakową wylewamy na upieczony spód. MASA CZEKOLADOWA: 130 g gorzkiej czekolady 55 g mlecznej czekolady 3 łyżki masła DODATKOWO: orzechy macadamia Skworcu Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, podczas rozpuszczania czekolady dodawałam po kawałeczku masło. Masę czekoladową wylałam na warstwę kajmaku
Blondynka Gotujepelnoziarnistych lub 200g ciasteczek Digestive w czekoladzie 6 kostek gorzkiej czekolady-ok.30 g lub ciasteczek owsianych w czekoladzie 50 g mielonych migdalow Skladnik(...)lubimy za slodkiego skorki z 2 b. duzych cytryn bio 2 lyzki Limoncello-byloby swietne,ale nie mialam,nie dalam Dodatkowo na polewe: 60 -70 g gorzkiej czekolady 60 % 4-6 lyzek mleka Foremke na sernik wykladamy papierem do pieczenia,a obrecz smarujemy maslem.Wszystkie skladniki na spod wrzucamy do blendera i rozrdrabniamy.Mozna rowniez wrzucic do grubego woreczka foliowego i rozdrobnic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj to upał chyba wszystkim dał się we znaki. Proponuję zatem domowe lody dla ochłody. 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru 4 łyżki gęstej śmietany 18% 4 łyżki naturalnej maślanki 1 grecki jogurt ( 400 g ) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej 2 łyżki świeżej mięty 2 łyżki roztopionej czekolady Do miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier(...)wymieszać najlepiej trzepaczką. Dodać drobno posiekaną bazylię i miętę oraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także dodać do miski z masą płynną. Ponownie wszystko wymieszać i masę przelać do maszynki do lodów. Mieszać około 20 minut ( masa będzie gęsta, więc maszynka sobie nie poradzi przez 30 minut ). Po tym czasie przełożyć lody
Ewa w kuchnizajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą… które odkryłam na Cudach i cudeńkach . Czy można było przejść obok nich obojętnie..;)? Nie ja… Zrobiłam je… i oczywiście smakowały rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc(...)dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree z dyni (upieczonej
UgotujmyTo.plupiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika(...)łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżeczki białego cukru do posypania ciastek DO OZDOBY: 13-16 orzechów laskowych w czekoladzie lub kulek czekoladowych 13-16 draży kakaowych lub rodzynek w czekoladzie 1 białko lub woda kilka łyżek cukru pudru czarny barwnik spożywczy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę
Słodko-Słony Świat Ilonymąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 125 g masła o temp. pokojowej 100 g mielonych migdałów 200 g czekolady mlecznej do posmarowania spodu ciasta Składniki na nadzienie: 300 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: 100 g czekoladek z nadzieniem truskawkowym(...)manną (fot.1) . Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Następnie ciasto wyjąć. Skroić ewentualne nierówności - tak aby biszkopt był wszędzie równy. Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do rondelka, rozpuścić na parze. Rozpuszczoną czekoladą cieniutko posmarować wierzch ciasta (nie musimy wykorzystywać całej czekolady. Przez zbyt grubą powierzchnie, ciasto będzie nam się źle
Świat CiastaSkładniki na około 40 sztuk: 15 g tłuszczu kokosowego 150 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany(...)nazwany także masłem kokosowym). Tym razem wykorzystamy go do prostych w wykonaniu, ale za to bardzo smacznych pralinek. Przyszykować wszystkie składniki (fot.1) . Tłuszcz kokosowy podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Dodać do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać (fot.2) . Następnie
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 120 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka 150 g miękkiego masła 150 g miałkiego cukru do wypieków 3 jajka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś(...)szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :) Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.1) i wymieszać. Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać
Świat Ciastapoczątku istnienia bloga nie pojawiło się u mnie jeszcze nic z maleńkich słodkości, więc postanowiłam to zmienić, tym bardziej, że w szafce zalegały dwie tabliczki białej czekolady (a raczej jedna i 3/4 bo siostra zdążyła się już jedną z tabliczek zająć :)) i pół paczki żurawiny. Trufelki wyszły fajniutkie, ale mocno słodkie, ale dobrym dodatkiem była kwaskowata żurawina bo trochę zmniejsza(...)cały dzień. W domu mam jednak największego łasuch na świecie, w osobie mojej mamy, i do słodyczy trefelków nie miała żadnych przeciwwskazań. Składniki: (ok. 20 sztuk) 150 g białej czekolady łyżka masła (taka nie za duża) 2 łyżki mleka garść suszonej żurawiny szklanka crunchy (płatków) 3 kostki czekolady mlecznej (to również pozostałości jakie miałam w szafce, więc dodałam) Wykonanie: Crunchy
Moje pyszne gotowanieteraz wracam do notki. Ba dzisiaj mam dla was male co nieco. Ciasteczka wykonałam bo, po robieniu pasztecików, pozostało mi trochę ciasta, a szkoda było wyrzucać. W szafce znalazłam czekoladę i tak powstał pyszny pomysł. Ciasteczka dzięki temu, że zrobione są z ciasta przeznaczone na paszteciki nie są bardzo słodkie, i naprawdę bardzo fajne, i proste do wykonania. Składniki(...)Ciasto: Kruche paszteciki Dodatkowo: mleczna czekolada Wykonanie: A więc tak z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy kwadraty. Czekoladę łamiemy na kostki (nie ścieramy i nie rozdrabniamy), taką jedną kostkę nakładamy na kwadracik ciasta i dokładnie go zlepiamy, aby nie było pęknięć i dziur. Rozkładamy na blachy wyłożone papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanieProporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Czekoladowy spód: 50 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 g czekolady 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko Kawowa masa: 100 g białej czekolady 180 ml śmietanki kremówki 250 g serka(...)Wykonanie: W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka masłem i kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: szklanka mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 20 dag masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag rodzynek tabliczka białej czekolady do dekoracji Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę(...)koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 200 minut. Białą czekoladę zetrzeć na tarce do bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego ciasta, odstawić do wystygnięcia
Gorący kąsek