punkt Wyzwania Kulinarnego "Słodycze, które często kupujesz w sklepie". Składniki na 2 małe porcje (albo jedną dla prawdziwego łasucha): 2 duże banany 4 łyżki zimnego mleka 1-2 kostki czekolady gorzkiej kilka orzechów Banany obieramy, kroimy na grubsze plastry i wkladamy do zamrażarki na kilka godzin (warto zawsze trzymać w zamrażarce kilka bananów, aby mieć je pod ręką, gdy dopadnie(...)ochota na coś słodkiego). Orzechy siekamy lub blendujemy przez kilka sekund, czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Zamrożone plasterki banana wyciagamy, kilka odkładamy, resztę wkładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy mleko prosto z lodówki i całość krótko blendujemy blenderem ręcznym. Dorzucamy odłożone wcześniej plasterki banana i mieszamy. Przekładamy do pucharków, posypujemy orzechami i czekoladą. Podajemy od razu. Moje sugestie: Zamiast normalnego
Zawsze głodna!Czekolada chyba nieodzownie kojarzy się z miłością. Przynajmniej mi... Zwłaszcza po obejrzeniu filmu pod tym tytułem. Jeśli nie oglądaliście "Czekolady", zróbcie to dziś, w końcu to Walentynki! Ale przed oglądaniem zróbcie dla ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać. Składniki (na 4 foremki do zapiekania): 1 tabliczka (100 g) gorzkiej(...)czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc. 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc. masło i kakao do przygotowania foremek Sposób przygotowania: Wnętrze foremek nasmarować masłem, oprószyć kakao i wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Najprościej będzie to zrobić, wstawiając miskę do garnka nad gotującą się wodą. Pamiętajcie
W SMAKwarto wypróbować :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia, zapraszam —>KLIK :) 100 g suchej kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek surowego kakao 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( u mnie 85 %) 50 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 80 g uprażonych orzechów laskowych (bez skórki) 50 g mielonego(...)gotujemy około 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej, jeszcze ciepłej dodajemy olej i mieszamy aż się rozpuści. Orzechy prażymy na suchej patelni po czym usuwamy skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Banany rozgniatamy na papkę. Kasze z olejem przekładamy do miski, dodajemy do niej len, mąkę, kakao, miód, cynamon i banany. Wyrabiamy, dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie wyrabiamy
Mienta blogpieczenia 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki 1 łyżka Nutelli 1 łyżka masła orzechowego pół szklanki Coca- coli 1 mały kefir Danone *dodatkowo można roztopić 2 tabliczki czekolady, aby wzmocnić smak czekolady wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady. Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę. do masy(...)żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać. mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dosypać do masy *czekoladę z margaryną roztopić, ostudzić i obie masy połączyć. Jeśli nie mamy czekolady, roztapiamy samą margarynę. Na koniec dolać Colę i dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać Masę przełożyć do foremek, piec około 25 minut w temp. 200"C Smacznego.P
Luźna KuchniaWitam, nie jestem specjalistka od ciast zdecydowanie wolę gotować, ale ten sernik wypróbowałam i polecam SERNIK BLACK FOREST. Wilgotny, z wiśniami i czekoladą. Spód: * 200 g herbatników w czekoladzie * 100 g masła Masa serowa: 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka 3 jajka 3 żółtka 200 g cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)śmietany 18% - kwaśnej 500 g drylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady - utartej WYKONANIE: Ciasteczka rozdrabniamy (najlepiej robotem kuchennym) i mieszamy z topionym masłem. Taką masą wykładamy 21 cm tortownicę i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Twaróg, jajka, żółtka, cukier, śmietanę i mąkę miksujemy na najwyższych obrotach do chwili utworzenia się jednolitej masy. Połowę masy serowej
Kuchnia Beatymrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Do dekoracji: 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty(...)szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel) i ostudzić. Czekoladę stopić razem ze śmietanką i ostudzić. Mąkę przesiać z budyniem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać
Czerwień i błękitłyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 1 łyżka kakao 250 g serka(...)masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 35 min w 180 C Piekłam w tortownicy o średnicy około 26 cm. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady dodać serek philadelphia połączyć składniki. Czekoladę z serkiem dodać do ubitej śmietany i miksować krótko
Amatorka kuchennadlatego, że wyjaśniam w nim co zrobić, żeby biszkopt nam nie opadł(?) i tłumaczę w kilku słowach, na czym polega kąpiel wodna(?) gdy jest mowa o roztopieniu czekolady. Wychodzę bowiem z założenia, że bloga mogą czytać osoby, które po raz pierwszy będą zajmować się czymś takim. Oczywiście biszkopt i polewę czekoladową można kupić gotowe, tylko ja się pytam(...)masę kokosową 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kostka masła (200 gramów) 250 gramów wiórek kokosowych (2,5 opakowania) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gramów) na polewę 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 gramów) 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 gramów) 1/2 kostki margaryny (125 gramów, u mnie Kasia) Najpierw robimy biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli (dzięki soli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher”. W przepisie prawie nic nie zmieniałam, dodałam jedynie jedną łyżkę kakao, a odjęłam(...)mąki. Oczywiście, jeśli chcecie aby wasze torciki nie odbiegały od wiedeńskiego oryginalu, proponuję zastąpić kakao, gorzką czekoladą. Mini torciki à la Sacher Składniki na torcik o wymiarach 18x 23 cm, z którego można wykroić 9 trójkątnych torcików o wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka
Mia Cucina Sofietaciasta, wyczują startą na grubych oczkach marchew. Natomiast gwarantuję Ci, że dzięki temu właśnie składnikowi, ciasto ma wyjątkowo delikatny smak i wilgotną konsystencję. Towarzyszami marchewki są orzechy i gorzka czekolada. Kompani idealni, by dać prawdziwą rozkosz naszym podniebieniom. Składniki na małą tortownicę (23 cm) 30 dag marchewek, gorzka czekolada, 10 dag orzechów włoskich, 12 dag masła, 10 dag cukry pudru(...)połowy cytryny, pół cukru waniliowego, 3 jajka, pół szklanki mąki, niecałe pół szklanki bułki tartej, pół proszku do pieczenia. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy i czekoladę posiekać. Masło utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka i mieszać. Wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dodać marchewkę, czekoladę i orzechy
Mój Smak na ŻycieCzekolada, pomarańcze, chili i wiśnie, czekolada pełna smaku i niespodzianek, czyli taka jak Ja :) Zrobiłam i ofiarowałam w prezencie, dałam kawałek siebie? Z pewnością był to prezent od serca. Nie potrzebowałam na to dużo czasu, jedynie trochę chęci. Strasznie musiałam się powstrzymywać, aby nie sypnąć czegoś więcej. Powstrzymałam się i pozostałam przy smakach, które dobrze ze sobą zagrają. Składniki(...)czekolady gorzkiej 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka suszonych wiśni szczypta grysu chili Wykonanie: Czekoladę połamałam na małe kawałeczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. DO ciepłej czekolady wmieszałam skórkę pomarańczową i wylałam całość do pojemnika. Na wierzchu powciskałam suszone wiśnie, a na koniec posypałam taflę grysem chili. Prawda, że szybko? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujetakie dni, że nic nie potrafi "postawić mnie na nogi" tak dobrze jak...gorąca czekolada. A podana z górą bitej śmietany jest ucztą dla mojego podniebienia. Uwielbiam, gdy chłodna, słodka bita śmietana rozpuszcza się w gorącej czekoladzie... Składniki: 2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70%) 1/2 łyżeczki cynamonu 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)opcjonalnie czekoladowe serduszka Przygotowanie: Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno połamaną gorzką czekoladę. Rozgrzewamy aż zacznie się gotować. Dosypujemy cynamon. Mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty cały czas mieszając. W misce ubijamy śmietanę. Gdy zdąży już mocno zgęstnieć dodajemy cukier puder. Jeszcze chwilę miksujemy. Wkładamy
Słodkie okruszkiuwielbiam podczas mroźnych dni, nic tak dobrze nie smakuje i rozgrzewa. Pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia, dlatego po powrocie z zimowego spaceru filiżanka gorącej czekolady będzie czymś niezwykłym. Czekolada, którą dla Was przygotowałam może być jednocześnie deserem, jest bardzo gęsta i aromatyczna. Składniki na 2 małe filiżanki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady pomarańczowej starta skórka z jednej(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Następnie skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon oraz śmietankę kremówkę. Mieszamy. Tak przygotowaną czekoladę przelewamy do małych filiżanek i posypujemy skórką z pomarańczy
noteskulinarnyfiga