czekolada - 27946 przepisów (strona:286/1864)

Tort czekoladowo budyniowy 169

wygląd. Są naprawdę bardzo uroczyste i jak je robić, to tylko na jakąś okazję. Dzisiejszy, w sumie nie wygląda cudownie, ale za to bardzo mi smakuje, to chyba ta czekolada. I jestem w kropce, w końcu nie wiem co o tym myśleć. Może po prostu zaproponuje Wam, abyście przygotowali go sami i ocenili. Dla mnie(...)Składniki : 4 żółtka 4 białka 100 g mąki 3 łyżki mleka 100 g cukru Dodatkowo 400 ml mleka budyń waniliowy 100 g czekolady gorzkiej 300 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki nalewki wiśniowej Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy razem cukrem na kogiel mogiel, dodajemy mleko i olej i dalej ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę i lekko łączymy

Słodkie Przyjemności
Tort Czekoladowy 440

jajka szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 400 g masła 150 g cukru pudru 190 g czekolady 80 g  czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracji marmolada wieloowocowa/wiśniowa Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy(...)piekarnika, w momencie, gdy wbity w ciasto patyczek, nie będzie mokry. Studzimy w formie.  Przygotowanie kremu. Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i miksujemy.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Ostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do zmiksowanego masła. Całość ponownie miksujemy i wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Przygotowanie wiórek

Słodkie Przyjemności
Ludziki z nadzieniem czekoladowym 124

misie, czy króliczki. :)  Ważna w tym wypadku oczywiście jest foremka, ale jeżeli macie ochotę, na biszkoptowe babeczki, ciastem możecie wypełnić foremki na muffiny, które później będziecie mogli nadziewać czekoladą. Wyjdą pysznie! Polecam :)" Składniki: 135 g masła 115 g cukru pudru 2 jajka łyżka mleka łyżka ekstraktu waniliowego 120 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao 2 łyżki śmietanki(...)czekolady Sposób przygotowania: Miękkie masło i cukier puder mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao. Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka bananowo-czekoladowe 153

osoby, które potrafią z dnia na dzień pozbyć się ze swojej diety słodyczy. Ja nie potrafiłam. Wytrzymałam z 4 dni ( i tak długo! ) i musiałam powrócić do kawałka gorzkiej czekolady, następnego dnia był to już cały pasek, pod koniec tygodnia skończyło się na połowie tabliczki. Straszne uzależnienie! Ale to dziwne, bo działa na mnie tak wyłącznie czekolada, chipsy, chrupki(...)pewnym czasie się przyzwyczaję i mi to minie :) Wracając do ciasteczek.. Przygotowałam ostatnio pyszne "szczątkowe" ciasteczka - nazywam je tak, bo wykorzystałam do nich ostatniego banana i napoczętą tabliczkę czekolady - wyszły znakomite :) Mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu :) Składniki : 120 g masła 80 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g gorzkiej czekolady 1 banan

Słodkie Przyjemności
Biszkopt makowy z kremem z białej czekolady 378

nimi nie przepadam, te maślane kremy wydają mi się za ciężkie, te z bitej śmietany, za  mało trwałe. Ale powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem sprawia, że na jednym kawałku ciężko zakończyć. Dodatkowo wypiek ten zyskuje(...)samym wyglądem. Nada się idealnie na rodzinne spotkania przy stole. Zapraszam na biszkopt makowy z kremem z białej czekolady. Składniki na krem: szklanka mleka 3 szklanki mleka w proszku 60 g cukru 200 g masła 140 g białej czekolady dobrej jakości bita śmietana Składniki na biszkopt makowy 7 białek 7 żółtek 150 g cukru 150 g maku czubata łyżeczka proszku

Słodkie Przyjemności
Ciasto nutella 431

Czekolady! Potrzebuję czekolady! Deszcz i chłód powodują, że duża dawka kalorii jest niezbędna do normalnego funkcjonowania w społeczeństwie – szczególnie, gdy pracuje się z dziećmi i potrzeba nieustannie energii na zabawę. W sumie co się dziwić, 1 listopada na Mazowszu często drogi pokrywa już śnieg i mimo, że to wiem i nie raz już widziałam, w tym roku totalnie nie jestem(...)cukru 2 łyżki kakao 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki 70 g  mleka w proszku 100 g orzechów  laskowych dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ½ opakowania kremu czekoladowego typu nutella 50 g orzechów laskowych do dekoracji  Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier  i miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy. Do oddzielnej

Słodkie Przyjemności
Piernik czekoladowy (bez cukru) 279

miało być ciasto bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał(...)bazie ciasta na czekoladowe pierniczki , które tak Wam przypadły do gustu.  Składniki : 100 g masła 80 g miodu sztucznego 150 g czekolady 6 małych jaj 350 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku 4 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka kakao dodatkowo 50 g mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: Czekoladę, miód i masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowo – rodzynkowe p. Grażyny – danie konkursowe 371

łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada listonic_name = "Ciasto czekoladowo – rodzynkowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wódkę wlać do słoiczka, wsypać rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin. Krok 2 Odlać pół szkl mleka, rozpuścić w nim budynie

CoolinarniePL
Muffinki Reniferki 202

Składniki: Muffiny: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao   Dodatkowo: czekolada biała lub karmelowa na polewę łyżka masła opakowanie żelek serduszek na noski białe groszki na oczy precelki na rogi odrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki na oczy Masło rozpuszczamy(...)Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się kruszą, potrzeba tu trochę cierpliwości. Czekoladę białą lub karmelową rozpuszczamy razem z masłem w rondelku. Zestawiamy z ognia. Muffinki smarujemy czekoladą, wbijamy rogi, robimy oczy i układamy noski. Odstawiamy do zastygnięcia. Żelkowe nosy są dość ciężkie

Czerwona Porzeczka
Semifreddo waniliowo czekoladowe 130

jajka - 250g mascarpone - 250 ml fresh double cream - 1/3 szklanki drobnego cukru - 1 łyżka cukru pudru - ziarenka z 1 laski wanilii - skórka otarta z cytryny - 100 g dobrej czekolady - 80 g uprażonych płatków migdałowych     Dzień wcześniej wkładam do zamrażarki małą formę keksową. Jajka umyłam i wyparzyłam przez 30 sekund, a następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka(...)sztywno pianę, którą dodałam do masy wraz z połową uprażonych płatków migdałowych - delikatnie wymieszałam łyżką. Formę keksową wyjęłam z zamrażarki i wyłożyłam folią spożywczą (zapas ma zwisać po bokach). Czekoladę rozdrobniłam w blenderze. Połowę masy przełożyłam do formy, posypałam rozdrobnioną czekoladą (zostawiłam ze 2 łyżeczki). Na czekoladę wyłożyłam pozostałą część masy. Posypałam płatkami migdałowymi i resztą czekolady. Zawinęłam wystające boki

mojewypiekiinietylko
Gorąca czekolada z chilli 177

Aksamitna, gładka, kremowa... Taka właśnie jest gorąca czekolada według mojego przepisu. Człowiek ma po wypiciu wrażenie, że jedna filiżanka to stanowczo za mało. Dodatek chilli cudownie rozgrzewa w ponure, zimowe dni. Potrzebujemy (na 2 filiżanki): - 300 ml mleka - 2 łyżki wody - kubeczek kremówki - 50 g deserowej czekolady - łyżkę brązowego cukru - mieloną chilli - łyżeczka cukru pudru Przygotowanie:  Mleko mieszamy(...)połową kubeczka kremówki, dodajemy sporą szczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy z łyżeczką cukru pudru. Mieszanka ma być cały czas gorąca, ale nie należy doprowadzać do zagotowania. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę dodajemy porcjami do mleka, cały czas mieszając. Gotową czekoladę chwilę miksujemy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy

W poszukiwaniu inspiracji
Korzenne amarantuski p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 257

tylko tekst Składniki 110g mąki gryczanej 70g mąki z amarantusa 50g ksylitolu 40g miodu gryczanego 30g oleju kokosowego 1 jajko przyprawa korzenna 0,5 łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady listonic_name = "Korzenne amarantuski (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "110g mąki gryczanej 70g mąki z amarantusa 50g ksylitolu 40g miodu gryczanego 30g oleju kokosowego 1 jajko przyprawa korzenna(...)łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto

CoolinarniePL
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 323

wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej . Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie Składniki: 350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego 50 g roztopionego masła 5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego ½ szklanka wiórek kokosowych(...)łyżki kakao 3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie) 1/3 szklanki płatków migdałowych aromat kokosowy lub migdałowy Do dekoracji: 200 g białej czekolady wiórki kokosowe płatki migdałowe *krem znajdziecie w większych supermarketach na półce obok Nutelli i innych kremów do smarowania. Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami

Mania Gotowania
Bajaderki orzechowe z Nutellą 390

Druga wersja bajaderek, dla miłośników mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej . Bajaderki orzechowe z Nutellą Składniki: 350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych 50 g roztopionego masła 5 łyżek wódki lub alkoholu(...)mączkę) 3 łyżki kakao ¼ szklanki mleka 4 łyżki kremu orzechowego typu Nutella aromat orzechowy lub waniliowy 2 łyżki syropu orzechowego* (opcjonalnie) Do dekoracji: 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady ½ szklanki orzechów drobno posiekanych *syropy dostępne są w większych supermarketach, czasami można je dostać również w lidlu. Są przeznaczone do kawy, ale ja używam ich również czasami jako dodatku smakowego

Mania Gotowania
Tort Sachera (Sachertorte) 179

uwielbia czekoladę i truskawki to ciasto idealne dla niego ! :) Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, Przepis z "ciasta, sprawdzone przepisy" nr 11 listopad 2011, str. 13 Składniki: Ciasto: 150 g masła 8 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa(...)gorzkiej czekolady 2/3 szklanki cukru 120 ml wody Dodatkowo: 250 g marmolady morelowej koszyczek truskawek Wykonanie: Ciasto: Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać

Bon Appetit Małgorzaty