czekolada - 27946 przepisów (strona:286/1864)

Sernikobrownie z malinami 174

forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony. W oryginale jest 400 g serka - u mnie natomiast 450 g serka + 50 g mascarpone i troszkę mniej owoców.  Radzę użyć czekolady z większą zawartością kakao. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 100 g mąki, 450 g serka kremowego / mielonego twarogu, 50 g mascarpone, cukier(...)waniliowego, 140 g mrożonych malin  Piekarnik należy nagrzać do temperatury 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach: 23 x 23 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej ( lub mikrofalówce), ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką, kremową masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym, dobrze miksując przed dodaniem kolejnego

Plate of Joy
Bakaliowo - czekoladowe kąski / Zdrowa słodycz! 138

suszonych moreli, 75 suszonej żurawiny, 70 g wiórek kokosowych, 30 g płatków migdałowych, 2-3 łyżki miodu / syropu z agawy, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 100 g gorzkiej czekolady Do pojemnika blendera włożyć bakalie - morele, żurawine, wiórki i płatki migdałowe. Dobrze zmiksować na drobne kawałki. Zmiksowaną masę wyłożyć do miski, dodać olej i miód, a następnie wszystko dokładnie wymieszać(...)składniki się ze sobą połączyły. Tak przygotowane kąski włożyć na talerzu/tacce do lodówki na około godzinę. Kiedy nasze zdrowe kąski są już schłodzone zanurzamy je w roztopionej gorzkiej czekoladzie - my przełożyliśmy czekoladę do wąskiej szklaneczki. Kąski wkładamy ponownie do lodówki i po schłodzeniu czekolady kąski są gotowe do spożycia. Smacznego

Plate of Joy
Chrupiące ciasto kokosowe z białą czekoladą i nutellą 176

cukru pudru 200 g Nutelli 250ml wody 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 jajka 5 batoników Princessa kokosowa 500ml śmietany 30% budyń śmietankowy cytryna herbata Migdały w białej czekoladzie i kokosie tabliczka białej czekolady 250ml wody Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia(...)herbatę i dodajemy sok z cytryny. Nasączamy każdy z 3 krążków biszkoptowych. Krem 1: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy kokos i pokruszone wafelki. Krem2: Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, Kasię i mleko. Mieszamy do momentu, gdy się idealnie połączą. Studzimy i ucieramy. Nasączony biszkopt przekładamy masami. Nutellą smarujemy 1 i 2 biszkopt. Masę z czekoladą i Kasią

Wielki apetyt
Tort migdałowy z czekoladą 106

Cudowny- w sumie śmiało mogę napisać, że najlepszy jaki jadłam w życiu. Upieczony na blatach z mielonymi migdałami z bitą śmietaną i intensywnym smakiem czekolady. Przygotowałam go z okazji rocznicy ślubu, ale z pewnością przyda wam się na kolację Walentynkową. Składniki: 5 jaj ½ szklanki cukru 2 kopiaste łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zmielonych migdałów szczypta soli(...)czekolada gorzka ( min. 70 % kakao) 1 biała czekolada 800 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 80 g margaryny 1 łyżeczka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Białka ubić  z solą na sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na biały puch, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie zmiksować.  Następnie małymi porcjami wsypać migdały, można wymieszać mikserem

Wielki apetyt
Mus czekoladowy 100

Uwielbiamy wszystko co czekoladowe, ale ten mus to prawdziwa gratka dla łasuchów. Mleczna czekolada nadaje mu delikatności a ubita śmietanka sprawia, że jest bardzo puszysty. A do tego jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Składniki: 100 g czekolady mlecznej dobrej jakości 200 ml śmietanki 30 % 2 żółtka Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nad gotująca się w garnku wodą, układamy(...)miseczkę a w niej naszą czekoladę- mieszamy). Studzimy i dodajemy po jednym żółtku. Całość energicznie mieszamy ( w przeciwnym razie zrobi nam się czekoladowa jajecznica). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puszysta masę. Za pomocą łyżki przekładamy ją stopniowo do czekolady i delikatnie łączymy. Schładzamy w lodówce ok. godziny. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Czekoladowy orzechowiec ze śliwkami 199

Dziś chciałabym Was zaprosić do skosztowania pysznego, puszystego czekoladowego orzechowca ze śliwkami. Pomysł na ciasto powstał w związku z piękną rodzinną uroczystością. Smaki i nietypowe połączenie orzechów, czekolady smakowej i śliwek doskonale się sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania. Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch(...)przepełniony śliwkami. ... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru. Składniki: orzechy laskowe 60 g 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech 1 łyżeczka śmietanki 30% 3 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 8 g 200 g margaryny 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku

Słodkie okruszki
Kawa Mrożona – Mocha Frappe 109

końcu doczekało się spełnienia. Pyszna mrożona kawa ala mocha frappe zagościła i na naszym stole. Wyszła wspaniała, taka o jakiej marzyłam. Idealna w smaku, idealna na upalne popołudnia. Z czekoladą, lodami waniliowymi… Bajka. Polecam. Składniki na około 4 szklanki: 85 g ciemnej czekolady 70% kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub mocne espresso 700 ml mleka 4 łyżki lodów waniliowych(...)plus ekstra do dekoracji 300 ml mleka podgrzewamy. Na gorące wrzucamy połamaną czekoladę i granulki kawy lub wlewamy espresso. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na bok do ostygnięcia a następnie na 1 h do lodówki. Schłodzone mleko czekoladowe wlewamy do blendera. Wlewamy pozostałe mleko i 4 łyżki lodów. Blendujemy i rozlewamy do szklanek. Na wierzch

Made By Mom And Son
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 1 166

Hotel Chocolat, czyli czekoladziarni (choć mi się zdecydowanie bardziej podoba duńska nazwa: chokolatiere ). Jest to brytyjska sieć, w 2012 otworzyli sklep również w Kopenhadze. Można się tu napić gorącej czekolady lub wybrać słodki, czekoladowy drobiazg. Wybór pralin i czekoladek przyprawia niemal o zawrót głowy! Co w tym sklepie jest specjalnego? Otóż sami robią czekoladę! Wszystko wykonywane jest za szybami, więc(...)można się dokładnie przyjrzeć całemu procesowi. Na zdjęciu poniżej maszyna do konszowania czekolady - zamienia ziarna kakaowca w płynną, czekoladową masę, mmm... Wygląda to niesamowicie. Przemiła dziewczyna opowiedziała nam całą historię, od ziarenka aż do gotowego produktu. Później mogliśmy się rozejrzeć po sklepie. Dla C. kupiłam cztery rodzaje czekoladek: mus truskawkowy w białej czekoladzie, sernik karmelowy, różane i urocze różowe kuleczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus czekoladowy z malinami 194

Kuchni Lidla. Miałam wątpliwości do ichniejszej śmietanki 30%, ponieważ kiedyś próbowałam robić z niej masę do bezy i nie wyszła, ale do tego deseru jest wyśmienita! Podobnie jest z czekoladą, do której również miałam wątpliwości. Ale nie mając innej, a specjalnie kupiłam do tego deseru tę polecaną przez nich, użyłam jej i musu nie zepsułam :) Wyszły mi 3 porcje. Składniki(...)gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia kubka Składniki  na mus czekoladowy: 200 gramów śmietanki 30% dobrze schłodzonej (małe opakowanie) 2 żółtka 50 gramów czekolady mlecznej 50 gramów czekolady deserowej opcjonalnie: kakao do posypania, świeże liście mięty i pałeczki czekoladowe Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewamy (można w mikrofali) 100 gramów malin ucieramy z cukrem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Torcik malinowo-arbuzowy 162

Dodatkowo: 20 dag malin 30 dag arbuza (bez pestek) 350 ml śmietany kremówki 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 100 ml wody 1 gorzka czekolada 0,5 tabliczki białej czekolady 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier(...)barwnik spożywczy. Wlać całą do tortownicy a na nią pozostałą masę.  Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Arbuza pokroić w kosteczkę. Czekolady zetrzeć na tarce i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, rozpuścić i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem, startą czekoladą, cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać żelatynę

VioletoweKucharzenie
Mus czekoladowy 113

Aksamitny mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy. Prosty do wykonania. Wymaga schłodzenia w lodówce minimum kilka godzin. 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 400 g śmietany 36% 3 czubate łyżeczki cukru pudru szczypta soli kilka kostek białej i ciemnej czekolady do ozdoby Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (moc około(...)dodawać powoli 1 łyżeczkę cukru pudru oraz żółtka. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części. Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami

Bullio
Słodko-słony mazurek wielkanocny 336

Kolejne połączenie słodko-słonego. Mazurek z kruchym spodem, słonymi fistaszkami i mleczną czekoladą Składniki  (2 sztuki) : Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 1 kostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie(...)zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą inspiracja z 'Moje wypieki ' Cena:  ok 7,5 zł /sztuka

Pora na pora i pomidora
Tarta limonkowa 245

tarta bez pieczenia ciasto 250 g herbatników maślanych, 100 g czekolady* 200 g masła, otarta skórka z 1/2 limonki wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 300 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki, 2 łyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować. Ciastem wyłożyć formę(...)przebić śmietany ! Odstawić na parę minut aby śmietana lekko stężała, następnie wyłożyć na ciasto. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Udekorowałam plasterkami limonki i herbatą matcha. *ja użyłam czekoladę deserową, ale może być czekolada gorzka lub mleczna. Od tego jakiej czekolady użyjemy zależy czy ciasto będzie bardziej lub mniej słodkie. zastawa

królestwo garów
Biało-czarny mus czekoladowy 171

kaloryczne. Czasami każdemu z nas należy się coś od życia. Do przygotowania deseru dla 5 osób będziemy potrzebowali jedynie trzech produktów i 15 minut pracy. Składniki : 100 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 500 ml. śmietany 36 % Obie czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest to aby nie doprowadzić wody do wrzenia oraz by miseczka nie dotykała się wody(...)spodu. Śmietanę ubijamy i dzielimy na dwie części. Delikatnym strumieniem wlewamy czekoladę do bitej śmietany i łączymy oba składniki rózgą. Oba musy nakładamy delikatnie do kieliszka lub naczynia w których chcemy go podać. Aby przełamać słodki smak czekolady na dół kieliszka możemy dodać galaretkę o dowolnym smaku. SMACZNEGO

Full Smaku
Jogurtowe babeczki z truskawkami 191

problemów, żeby znaleźć ładne truskawki do przygotowania tego wpisu dlatego na ciastkożercach oficjalnie uważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne babeczki jogurtowe z kremem śmietankowym i truskawkami w czekoladzie – palce lizać! Składniki na babeczki: 200 g mąki 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 jajko(...)Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru + 250 g truskawek, gorzka czekolada Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Odkładamy 12 najładniejszych sztuk do dekoracji. Suche składniki mieszamy razem w misce. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i jogurt. Resztę truskawek kroimy na małe kawałki. Mieszamy suche

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania