czekolada - 27946 przepisów (strona:279/1864)

Ganache z jagodami, żurawiną i pestkami dyni 115

Składniki: 300 g kruchych ciastek 150 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao, cukru i wody 200 ml kremówki 100 g masła 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciastka rozdrobnić i wymieszać ze 150 g roztopionej czekolady. Wyłożyć posmarowaną masłem formę do tarty i do lodówki na ok 20-30 min.  Do rondelka wsypać kakao, cukier zalać wodą i podgrzewać(...)małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo wlewać kremówkę. Następnie dodać pokrojone masło i zagotować cały czas mieszając.  Przelać do suchej miski, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia. Przestygniętą masę wlać na schłodzony spód, wstawić do lodówki na ok 30 min. Udekorować jagodami, żurawiną, pestkami dyni i startą czekoladą. Schłodzić i gotowe.Proporcje są na blachę o wymiarach

Gaździnka warzy
Muffinki cytrynowe z białą czekoladą 176

wyszły ewidentnie za mało słodkie. I co z tym fantem teraz zrobić? Cała blacha niedosłodzonych muffinek spoglądała na mnie smutno.. Wtedy pojawił się pomysł uratowania ich kostkami białej czekolady. To był strzał w dziesiątkę! Czekolada delikatnie się rozpłynęła i jest po prostu niesamowita. Czego potrzebujemy?  - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - szczypta(...)połowy cytryny - 2 jajka (lub w zastępstwie: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego rozpuszczone w 6 łyżkach wody) - 400 ml kefiru (jeden duży) - 125g rozpuszczonego masła - tabliczka białej czekolady Przygotowanie: 1. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i startą skórkę cytryny (cytrynę wcześniej koniecznie dobrze umyć i wyparzyć). 2. W mniejszej misce mieszamy składniki mokre

two broke sisters
Muffinki z bananami i czekoladą 147

związku z tym, że muffinki mają to do siebie, że szybko się je robi i szybko się kończą, zapraszam na kolejne - z bananami i czekoladą :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 125 g masła 1/2 szklanki mleka 2 duże banany 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady sok i skórka z jednej(...)cytryny Sposób przygotowania: 1. Czekoladę drobno siekamy (dwie łyżki odkładamy). Banany rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Pralinki Bounty 165

różowym lukrem imieniem i... - Ach, prawda, przypominam sobie - powiedział Krzyś. Pralinki Bounty 200g wiórków kokosowych 100 ml kremówki (śmietanka 30%) 70g cukru pudru 70g masła 200g gorzkiej lub mlecznej czekolady Wiórki kokosowe wymieszać z przesianym przez sitko cukrem pudrem. W rondelku podgrzać delikatnie śmietankę kremówkę i rozpuścić w niej masło. Nieco przestudzoną mieszaninę wlać do wiórków i cukru, dokładnie wymieszać(...)Kuleczki ulokować w lodówce na 2-3 godziny bądź na 25 minut w zamrażarce, zależy jak bardzo zależy nam na czasie. Kiedy nadzienie się chłodzi rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec nadzienie należy „obtoczyć” w czekoladzie. Ja nadziewałam każdą kokosową kuleczkę z osobna na wykałaczkę, dokładnie oblewałam czekoladą i układałam na papierze. Czasem tworzyła się zbyt duża

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bajaderki II 167

łyżki kakao bądź 1,5 łyżki karobu 0,5 szkl. mleka (krowie, kozie albo roślinne) dowolne bakalie (u nas rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca) dwie garści amarantusa ekspandowanego gorzka czekolada (najlepiej 80% kakao) 50g masła bądź oleju kokosowego wiórki i rodzynki do posypania z wierzchu Biszkopta bądź inne ciasto, które mamy, rozgnieść na drobno i namoczyć sokiem z wodą, dodać(...)kakao i mleko, po czym zagnieść, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec dosypać amarantus i bakalie i porządnie wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka wlać wodę, postawić na nim dopasowaną metalową bądź szklaną miskę - nie może dotykać powierzchni wody pod spodem, do miski wrzucić czekoladę i zagrzać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto czekoladowe z cukinią 256

jest to ciasto typu brownie, podczas pieczenia ładnie wyrasta dzięki dodatkowi zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej. W smaku może równać się z najlepszymi ciastami z czekoladą - jej smak jest wiodący, za to cukinia nie jest zupełnie wyczuwalna - ani w smaku, ani w strukturze ciasta. Wpływa za to na jego wilgotność i na to, że ciasto długo zachowuje(...)mąki pszennej 4 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki (150g) cukru 1/2 szklanki (110g) oleju 200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii (bez skóry i pestek) 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę

Smakołyki Bereniki
Pączki z dziurką 155

225g mąki pszennej, plus do podsypywania, 5g proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka ), 2g soli ( ok.1/2 łyżeczki ), 20g cukru, 1 jajko, 130ml mleka, 30g masła, olej do smażenia, tabliczka mlecznej czekolady,  2 łyżki mleka, opcjonalnie jakieś małe cukiereczki do dekoracji, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej sól, cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. W rondelku(...)Blat bądź stolnicę podsypać mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki, w środku zrobić dziurki np. końcem łyżki drewnianej. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Jedną stronę pączków maczać w czekoladzie ( można na wierzchu posypać cukiereczkami) i pozostawić do zestygnięcia się jej. Resztę pączków posypać cukrem pudrem - jeżeli

W kuchni u Moniki
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 160

się w sklepie z tymi sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne(...)mamy dla was jeden przepis. Reszta, jak wspomnieliśmy, będzie się pojawiała na bieżąco, w miarę korzystania przez nas z tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę

Marder&Marder Manufacture
Fale Dunaju, wiśnia i jabłko. 134

wiśni, 1 jabłko. Masa budyniowa: budyń waniliowy z cukrem (60g), 375 ml mleka, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kostka masła (250g) w temperaturze pokojowej. Ponadto: 200g gorzkiej czekolady, masło - dodawać po łyżce do momentu aż czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko mleczną czekoladę i mniej masła, dlatego nie ma tak wyraźnej tafli czekolady(...)budyniu cały czas miksując. Dodawać również powoli sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita można już wyłożyć ją na ostudzone ciasto. Rozsmarować równomiernie i włożyć do lodówki do stężenia. Czekoladę roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać po schłodzonej masie budyniowej. Odstawić do stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Eklerki 164

śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix ( 2 x 9 g) - można pominąć, 16 g cukru waniliowego. Polewa: ( wystarczy nawet połowa podanych składników na polewę) 100 g gorzkiej czekolady, 100 g białej czekolady, 60 g masła. Przygotowanie:   Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas(...)stopni i piec ok.30 min. ( czas pieczenia jest bardzo różny, u niektórych jest to 25min. , a u mnie to było sporo ponad 30min. - należy samemu sprawdzać ).   Czekoladę rozpuścić z 30g masła.  Białą czekoladę również rozpuścić z 30 g masła.  Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i śmietan fix. Eklerki przekroić na pół wzdłuż

W kuchni u Moniki
Suflet czekoladowy 179

już go wyczułam i był pyszny. Muszę się przyznać, że suflet jadłam pierwszy raz :) Skorzystałam z przepisu Basi Ritz , która prowadzi bloga "kulinarna mekka".     Składniki: 140g gorzkiej czekolady ( minimum 50% zawartości kakao), 30g miękkiego masła, zimne masło do posmarowania foremek, 4 białka ( ważne by łącznie miały 140g ), 40g cukru, szczypta soli, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Foremki(...)sufletów wysmarować masłem - ważne jest by boki foremki były posmarowane masłem od dołu ku górze. Foremki włożyć do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić - do garnka nalać wody i położyć na gaz, położyć na niego miseczkę z czekoladą. Woda w garnku nie może bulgotać, ma delikatnie wrzeć. Gdy czekolada się roztopi, dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić

W kuchni u Moniki
Babeczki z lodówki 178

Składniki: 200g czekolady ( ja użyłam takiej do gotowania, z zawartością kakao 52%), 85g masła niesolonego, 70g herbatników (ok.10szt.), 60g mini pianek marshmallows, kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego. Przygotowanie: Masło z czekoladą rozpuścić ( Do garnka wlać niewielką ilość wody, położyć na górę naczynie żaroodporne lub inne nadające się do wysokich temperatur. Postawić na palnik, na niewielki ogień. Do naczynia włożyć(...)połamaną czekoladę i masło. Od czau do czasu mieszać. Ściągnąć gdy składniki już się całkowicie rozpuszczą. Pozostawić do ostygnięcia. Herbatniki połamać, dodać do nich mini pianki ( ale troszkę zostawić pianek do dekoracji) i ostudzoną czekoladę oraz kilka kropel aromatu. Wymieszać i nakładać do foremek silikonowych. Na górę babeczek poukładać mini pianki. Włożyć do lodówki do momentu, aż czekolada zastygnie

W kuchni u Moniki
Zebra z keksówki 171

mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok godziny,. Polewa: Kruszymy czekoladę i topimy najlepiej w kąpieli wodnej. Dokładamy łyżkę masła i mleka. Mieszamy do rozpuszczenia

Kuchnia w czekoladzie
Serowe oponki 118

wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na wolnym ogniu, tak by były rumiane, ale nie przypalone. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, część możemy również zanurzyć w roztopionej czekoladzie i udekorować kolorowymi posypkami.   Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy 117

było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylewamy na środek ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Studzimy. Mazurka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania