wiedziałam o nich na początku mojej kulinarnej drogi...! Uratowałabym z pewnością kilka wieczorów... 3-SKŁADNIKOWE S'MORES Składniki: duże opakowanie maślanych herbatników opakowanie pianek Marshmallows, podłóżnych mleczna czekolada lub czekoladowe cukierki, np. TWIX papier do pieczenia lub folia aluminiowa Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sporą blachę wyłóż papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Czekoladę podziel na kawałki(...)każdy herbatnik połóż na środku (w poprzek) kawałek czekolady lub czekoladowy cukierek. Po obu stronach czekolady połóż pianki. Przykryj wszystko drugim herbatnikiem, by powstał batonik. Przygotuj takich batoników ile sobie życzysz. Włóż blachę do piekarnika na 5-10 minut, aż pianki i czekolada delikatnie się rozpuszczą. Wyjmij z piekarnika i DELIKATNIE naciśnij każdy batonik, by pianki przykleiły się do górnego
Gotowanie to kochaniewiem, że to bardzo łatwe. W tej wersji smakuje mi najbardziej. Krem krówkowy dodany w niewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)pieczenia Krem: 330g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care 2 śmietan fixy Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej odrobina mleka 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia składników. 2. Dodajemy dwa rodzaje mąki, proszek
Szefowa kuchniwiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie sami! Palce lizać:) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego lub ciasta na croissanty, krem czekoladowy typu Nutella, 1-2 banany Przygotowanie: 1. Ciasto kroimy na wąskie prostokąty (ok. 5cmX 8cm) 2. Na każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady(...)oraz plasterek lub dwa banana. 3. Każde ciasteczko zawijamy. 4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C na ok 15 min. Pieczemy aż rogaliki będą miały złoty kolor. Czekolada bardzo łatwo się przypala, więc bacznie obserwujmy nasze wypieki
Kuchnia Pełna Pasjipowstało. Możemy posmakować w nim żurawinę, śliwkę i rodzynki. Porządna dawka zdrowej energii :D Ciasteczko "Dekadent" Niby nie pozorne, a jednak bogate w środku :) A co tam ciekawego skrywa? Czekoladę! Pyszną deserową czekoladkę w towarzystwie chrupiących migdałów. Uwielbiam :) Ciasteczko czekoladowe z kawałkami czekolady "Double Chocolate" I na koniec, na deser (hmm, tak na prawdę to dzisiaj mamy same deserki(...)pysznie czekoladowe ciacho z dodatkową ilością czekolady. A co tam, czekolady nigdy nie za wiele :) Takie ciastko musi być pyszne! To Mamy ulubieniec :) Choć nie dziwię się, Mama jest ogromną miłośniczką czekolady. To była najbardziej przesłodka współpraca jaką podjęłyśmy do tej pory :) Przedstawiłyśmy Wam kilka wariantów zdrowych ciasteczek od Harvest foods. Jest ich wiele więcej, dlatego zapraszam
Zdrowie na języku :Pkokosu 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg gorzkiej czekolady 5 dkg mlecznej czekolady Do dekoracji 5 dkg białej czekolady czerwony barwnik PRZYGOTOWANIE Około 2 kg dyni ( ja wybrałam hokkaido ze względu na lekko orzechowy posmak) obieram i czyszczę, następnie kroję(...)mieszam dokładnie aby nie powstały grudki. Następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając aby składniki połączyły się. Na końcu dodaję kokos i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Całość jeszcze raz mieszam. Foremki napełniam do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika babeczki wykładam do góry dnem
Magiczna kuchnia DariiCzekolada ze sklepu, nie da się ukryć, jest pyszna, ale czy próbowaliście kiedyś samemu wykonać czekoladę? Mam recepturę na łatwą i szybką w wykonaniu oraz przepyszną w smaku czekoladę domowej roboty. Jest oczywiście mega kalorycznym deserem, ale czasami można ulec małej pokusie ;) Składniki: 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3/4 szklanki mleka 3 łyżki kakao mleko w proszku margaryna(...)Sposób przyrządzenia: W garnku rozpuścić margarynę, a potem po kolei dodawać cukry, mleko (płynne nie w proszku) oraz kakao (im więcej dodamy kakao tym czekolada będzie ciemniejsza, ja niestety miałam tylko resztkę około 2 łyżek dlatego moja jest jaśniejsza). To wszystko zagotować, potem zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wszystko utrzeć. Czekoladę przełożyć do naczynia, w którym
upichcicdeser przyszykowałam parę smakołyków. Jedną z moich propozycji były mini eklerki - takie na jeden gryz. Bardzo smaczne, przygotowane z ciasta parzonego i kremu budyniowego, wszystko polane czekolada deserową. Pycha!" Składniki: 320 g mąki 150 g margaryny 1,5 szklanki wody 5 jaj 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 100 g masła w temp. pokojowej 2-3 łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią lub zwykłego 200 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło / margarynę. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały grudki. Ciasto zdejmujemy z palnika gdy masa będzie odchodzić od ścianek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie kolejno dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie gładka, ciasto przekładamy
Słodkie Przyjemnościcały tydzień! Rozpoczęłam w niedzielę a skończę w sobotę! Baaardzo mnie to cieszy. Co przygotowałam jako mój tort? Oczywiście bezę! Beza według receptury Jamiego Olivera z gruszkami, świeżą żurawiną, czekoladą i orzechami. <3 W sumie nic dodawać nie muszę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, więc jeśli przygotowujecie bezę z wyprzedzeniem, zgromadźcie wszystkie składniki i połączcie je w ostatniej chwili(...)szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek 50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek 2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe) troszkę imbiru 200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao) 400 ml kremówki 50 g przesianego cukru pudru nasionka z jednej laski wanilii skórka otarta z jednej pomarańczy - u mnie kandyzowana 2 garście
Słodkie Przyjemnościbliskiej osobie. Zapraszam na Pralinki migdałowe." Składniki : 3/4 szklanki mleka 65 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 50 g masła 250 g mleka w proszku 130 g rozpuszczonej białej czekolady 50 g zmielonych migdałów 40 g fistaszków - nie solonych 100 g pokruszonych maślanych herbatników dodatkowo : 50 g białej i 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy(...)cukry i masło. Gdy się rozpuszczą dodajemy mleko w proszku i za pomocą trzepaczki intensywnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Do mlecznej masy partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę i pokruszone orzechy. Masę odstawiamy do ostygnięcia - po około 30 minutach dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki. Za pomocą łyżeczki tworzymy jednakowe kuleczki, które następnie formujemy w dłoniach
Słodkie Przyjemnościczekoladową tartę!" Składniki : 150 masła 200 g mąki 100 g cukru 30 g owsianych płatów 1 jajko Krem : 180 ml śmietany 280 g czekolady 2 łyżeczki masła Dodatkowo : 180 ml śmietany 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy(...)ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko
Słodkie Przyjemnościwygląd. Są naprawdę bardzo uroczyste i jak je robić, to tylko na jakąś okazję. Dzisiejszy, w sumie nie wygląda cudownie, ale za to bardzo mi smakuje, to chyba ta czekolada. I jestem w kropce, w końcu nie wiem co o tym myśleć. Może po prostu zaproponuje Wam, abyście przygotowali go sami i ocenili. Dla mnie(...)Składniki : 4 żółtka 4 białka 100 g mąki 3 łyżki mleka 100 g cukru Dodatkowo 400 ml mleka budyń waniliowy 100 g czekolady gorzkiej 300 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki nalewki wiśniowej Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy razem cukrem na kogiel mogiel, dodajemy mleko i olej i dalej ubijamy. Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę i lekko łączymy
Słodkie Przyjemnościjajka szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 400 g masła 150 g cukru pudru 190 g czekolady 80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracji marmolada wieloowocowa/wiśniowa Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy(...)piekarnika, w momencie, gdy wbity w ciasto patyczek, nie będzie mokry. Studzimy w formie. Przygotowanie kremu. Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Ostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do zmiksowanego masła. Całość ponownie miksujemy i wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Przygotowanie wiórek
Słodkie Przyjemnościmisie, czy króliczki. :) Ważna w tym wypadku oczywiście jest foremka, ale jeżeli macie ochotę, na biszkoptowe babeczki, ciastem możecie wypełnić foremki na muffiny, które później będziecie mogli nadziewać czekoladą. Wyjdą pysznie! Polecam :)" Składniki: 135 g masła 115 g cukru pudru 2 jajka łyżka mleka łyżka ekstraktu waniliowego 120 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao 2 łyżki śmietanki(...)czekolady Sposób przygotowania: Miękkie masło i cukier puder mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao. Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami
Słodkie Przyjemnościosoby, które potrafią z dnia na dzień pozbyć się ze swojej diety słodyczy. Ja nie potrafiłam. Wytrzymałam z 4 dni ( i tak długo! ) i musiałam powrócić do kawałka gorzkiej czekolady, następnego dnia był to już cały pasek, pod koniec tygodnia skończyło się na połowie tabliczki. Straszne uzależnienie! Ale to dziwne, bo działa na mnie tak wyłącznie czekolada, chipsy, chrupki(...)pewnym czasie się przyzwyczaję i mi to minie :) Wracając do ciasteczek.. Przygotowałam ostatnio pyszne "szczątkowe" ciasteczka - nazywam je tak, bo wykorzystałam do nich ostatniego banana i napoczętą tabliczkę czekolady - wyszły znakomite :) Mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu :) Składniki : 120 g masła 80 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g gorzkiej czekolady 1 banan
Słodkie Przyjemnościnimi nie przepadam, te maślane kremy wydają mi się za ciężkie, te z bitej śmietany, za mało trwałe. Ale powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem sprawia, że na jednym kawałku ciężko zakończyć. Dodatkowo wypiek ten zyskuje(...)samym wyglądem. Nada się idealnie na rodzinne spotkania przy stole. Zapraszam na biszkopt makowy z kremem z białej czekolady. Składniki na krem: szklanka mleka 3 szklanki mleka w proszku 60 g cukru 200 g masła 140 g białej czekolady dobrej jakości bita śmietana Składniki na biszkopt makowy 7 białek 7 żółtek 150 g cukru 150 g maku czubata łyżeczka proszku
Słodkie Przyjemności