czekolada - 27946 przepisów (strona:273/1864)

Mus czekoladowy 126

Uwielbiamy wszystko co czekoladowe, ale ten mus to prawdziwa gratka dla łasuchów. Mleczna czekolada nadaje mu delikatności a ubita śmietanka sprawia, że jest bardzo puszysty. A do tego jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Składniki: 100 g czekolady mlecznej dobrej jakości 200 ml śmietanki 30 % 2 żółtka Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nad gotująca się w garnku wodą, układamy(...)miseczkę a w niej naszą czekoladę- mieszamy). Studzimy i dodajemy po jednym żółtku. Całość energicznie mieszamy ( w przeciwnym razie zrobi nam się czekoladowa jajecznica). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puszysta masę. Za pomocą łyżki przekładamy ją stopniowo do czekolady i delikatnie łączymy. Schładzamy w lodówce ok. godziny. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Kawa Mrożona – Mocha Frappe 131

końcu doczekało się spełnienia. Pyszna mrożona kawa ala mocha frappe zagościła i na naszym stole. Wyszła wspaniała, taka o jakiej marzyłam. Idealna w smaku, idealna na upalne popołudnia. Z czekoladą, lodami waniliowymi… Bajka. Polecam. Składniki na około 4 szklanki: 85 g ciemnej czekolady 70% kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub mocne espresso 700 ml mleka 4 łyżki lodów waniliowych(...)plus ekstra do dekoracji 300 ml mleka podgrzewamy. Na gorące wrzucamy połamaną czekoladę i granulki kawy lub wlewamy espresso. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na bok do ostygnięcia a następnie na 1 h do lodówki. Schłodzone mleko czekoladowe wlewamy do blendera. Wlewamy pozostałe mleko i 4 łyżki lodów. Blendujemy i rozlewamy do szklanek. Na wierzch

Made By Mom And Son
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 1 200

Hotel Chocolat, czyli czekoladziarni (choć mi się zdecydowanie bardziej podoba duńska nazwa: chokolatiere ). Jest to brytyjska sieć, w 2012 otworzyli sklep również w Kopenhadze. Można się tu napić gorącej czekolady lub wybrać słodki, czekoladowy drobiazg. Wybór pralin i czekoladek przyprawia niemal o zawrót głowy! Co w tym sklepie jest specjalnego? Otóż sami robią czekoladę! Wszystko wykonywane jest za szybami, więc(...)można się dokładnie przyjrzeć całemu procesowi. Na zdjęciu poniżej maszyna do konszowania czekolady - zamienia ziarna kakaowca w płynną, czekoladową masę, mmm... Wygląda to niesamowicie. Przemiła dziewczyna opowiedziała nam całą historię, od ziarenka aż do gotowego produktu. Później mogliśmy się rozejrzeć po sklepie. Dla C. kupiłam cztery rodzaje czekoladek: mus truskawkowy w białej czekoladzie, sernik karmelowy, różane i urocze różowe kuleczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus czekoladowy z malinami 217

Kuchni Lidla. Miałam wątpliwości do ichniejszej śmietanki 30%, ponieważ kiedyś próbowałam robić z niej masę do bezy i nie wyszła, ale do tego deseru jest wyśmienita! Podobnie jest z czekoladą, do której również miałam wątpliwości. Ale nie mając innej, a specjalnie kupiłam do tego deseru tę polecaną przez nich, użyłam jej i musu nie zepsułam :) Wyszły mi 3 porcje. Składniki(...)gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia kubka Składniki  na mus czekoladowy: 200 gramów śmietanki 30% dobrze schłodzonej (małe opakowanie) 2 żółtka 50 gramów czekolady mlecznej 50 gramów czekolady deserowej opcjonalnie: kakao do posypania, świeże liście mięty i pałeczki czekoladowe Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewamy (można w mikrofali) 100 gramów malin ucieramy z cukrem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Torcik malinowo-arbuzowy 190

Dodatkowo: 20 dag malin 30 dag arbuza (bez pestek) 350 ml śmietany kremówki 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 100 ml wody 1 gorzka czekolada 0,5 tabliczki białej czekolady 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier(...)barwnik spożywczy. Wlać całą do tortownicy a na nią pozostałą masę.  Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Arbuza pokroić w kosteczkę. Czekolady zetrzeć na tarce i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, rozpuścić i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem, startą czekoladą, cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlać żelatynę

VioletoweKucharzenie
Mus czekoladowy 146

Aksamitny mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy. Prosty do wykonania. Wymaga schłodzenia w lodówce minimum kilka godzin. 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 400 g śmietany 36% 3 czubate łyżeczki cukru pudru szczypta soli kilka kostek białej i ciemnej czekolady do ozdoby Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (moc około(...)dodawać powoli 1 łyżeczkę cukru pudru oraz żółtka. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części. Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami

Bullio
Słodko-słony mazurek wielkanocny 370

Kolejne połączenie słodko-słonego. Mazurek z kruchym spodem, słonymi fistaszkami i mleczną czekoladą Składniki  (2 sztuki) : Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 1 kostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie(...)zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą inspiracja z 'Moje wypieki ' Cena:  ok 7,5 zł /sztuka

Pora na pora i pomidora
Tarta limonkowa 286

tarta bez pieczenia ciasto 250 g herbatników maślanych, 100 g czekolady* 200 g masła, otarta skórka z 1/2 limonki wierzch: 500 ml śmietany kremówki, 300 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki, 2 łyżki miodu lipowego, 10 g żelatyny, 2 łyżki cukru pudru Rozdrobnione herbatniki i czekoladę włożyć do miski malaksera. Masło rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować. Ciastem wyłożyć formę(...)przebić śmietany ! Odstawić na parę minut aby śmietana lekko stężała, następnie wyłożyć na ciasto. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Udekorowałam plasterkami limonki i herbatą matcha. *ja użyłam czekoladę deserową, ale może być czekolada gorzka lub mleczna. Od tego jakiej czekolady użyjemy zależy czy ciasto będzie bardziej lub mniej słodkie. zastawa

królestwo garów
Biało-czarny mus czekoladowy 197

kaloryczne. Czasami każdemu z nas należy się coś od życia. Do przygotowania deseru dla 5 osób będziemy potrzebowali jedynie trzech produktów i 15 minut pracy. Składniki : 100 gram białej czekolady 100 gram mlecznej czekolady 500 ml. śmietany 36 % Obie czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest to aby nie doprowadzić wody do wrzenia oraz by miseczka nie dotykała się wody(...)spodu. Śmietanę ubijamy i dzielimy na dwie części. Delikatnym strumieniem wlewamy czekoladę do bitej śmietany i łączymy oba składniki rózgą. Oba musy nakładamy delikatnie do kieliszka lub naczynia w których chcemy go podać. Aby przełamać słodki smak czekolady na dół kieliszka możemy dodać galaretkę o dowolnym smaku. SMACZNEGO

Full Smaku
Jogurtowe babeczki z truskawkami 222

problemów, żeby znaleźć ładne truskawki do przygotowania tego wpisu dlatego na ciastkożercach oficjalnie uważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne babeczki jogurtowe z kremem śmietankowym i truskawkami w czekoladzie – palce lizać! Składniki na babeczki: 200 g mąki 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 jajko(...)Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru + 250 g truskawek, gorzka czekolada Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Odkładamy 12 najładniejszych sztuk do dekoracji. Suche składniki mieszamy razem w misce. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i jogurt. Resztę truskawek kroimy na małe kawałki. Mieszamy suche

Ciastkozercy
Tort – pomysł na dekorację V 364

mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu. Masa do obłożenia wierzchu tortu: 70 g nutelli lub innego kremu orzechowego 100 g serka mascarpone 40 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i przestudzić. Mascarpone zmiksować z nutellą pod koniec dodając czekoladę. Rozsmarować równo na wierzchu tortu. Krem(...)wykonania spirali: ·         75 g czekolady mlecznej ·          2 łyżki śmietany kremówki Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą i dodać łyżkę śmietany. Całość przestudzić i odczekać aż zacznie lekko tężeć. Krem przełożyć do nieużywanego grubego woreczka (najlepiej do jednorazowego worka cukierniczego), odciąć końcówkę

Trzeci talerz
Mazurek Czekoladowy 184

Mazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru(...)żółtka 2 - 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany 30% plastry z 1 kandyzowanej pomarańczy Wykonanie: Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać

Mama Gotuje
3 składnikowe kulki owsiane bez pieczenia, mąki i cukru 151

Dzisiaj przepis na najszybsze i najprostsze kulki owsiane, żeby je zrobić wystarczy połączyć wszystkie składniki, rozpuścić czekoladę i odłożyć na chwile do lodówki, i już mamy gotową, i o wiele zdrowszą niż sklepową słodycz do kawy :) Składniki :  - masło orzechowe 1/2 szklanki  - miód 3 czubate łyżki - płatki owsiane ok 1 i 1/2 szklanki  - gorzka czekolada do polewy ( można(...)pominąć) Przygotowanie :  Czekoladę umieścić w miseczce i położyć na garnku z gotującą się wodą, w tym czasie połączyć miód masło i płatki, jeśli masa nie lepi się i nie da się z niej formować kulek należy dodać więcej masła lub miodu, kulki obtoczyć w czekoladzie i włożyć do lodówki do stwardnienia czekolady, można też zrobić to szybciej wkładając

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami białej czekolady 150

Najpyszniejsze mocnoczeoladowe ciastka - przygotowałam je na powitanie zespołu w swojej nowej pracy:) Nie ma to jak zrobić dobre wejście;) Składniki 120 g prawdziwego masła 280 g  gorzkiej czekolady 4 jajka 1 ½ szklanki cukru cukier waniliowy 2 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g  białej czekolady Przygotowanie Stopcić masło, dodać pokruszoną gorzka czekoladę(...)zaczekać aż się rozpuści. Jajka ubic z cukrem   cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać do niej ostudzoną czekoladę z masłem. W osobnej misce wymieszać mąkę z  proszkiem do pieczenia i solą - dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Na koniec posiekać białą czekoladę na kawałki ok. 1 cm. Dodać je do masy i wymieszać. Całość przykryć folią

Kulinarne Inspiracje
Ganache (czyli coś a`la sos, krem czekoladowy) 212

zmiksujemy mikserem zyskuje świetną konsystencję do wyciskania wzorów. Widzicie na zdjęciu głównym. Aby wszystko poszło zgodnie z planem i ganache ładnie gęstniało zasada jest jedna: musi być przewaga gorzkiej czekolady i dodatek alkoholu dobrze na nie wpływa, nie czuć go zbytnio w kremie, więc bez obaw ;) To jest reaktywacja przepisu z 2013 roku, na blogu jest w przepisie na naleśniki(...)konsystencję miał płynną, a i przykład jak wygląda wyciśnięty na babeczce.  Składniki na ponad 500 ml: 250 - 300 ml śmietanki kremówki 30% 150 - 200 g gorzkiej i mlecznej czekolady ( ja zwykle dodaję 200 g gorzkiej i ok. 60 g mlecznej) 50 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 - 3 łyżki likieru amaretto W rondelku śmietankę

Blondynka Gotuje