czekolada - 27946 przepisów (strona:273/1864)

Błyskawiczne czekoladowe powidła z suszonych moreli i rodzynek 120

suszonych owoców. Składniki: 200 g suszonych moreli - użyłam Kresto Morele Suszone 200 g rodzynek - użyłam Kresto Rodzynki Jumbo 4-6 łyżek cukru 2 łyżki esencji waniliowej 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej około 200 ml mleka Mleko zagotować z cukrem. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i rozpuścić ją w gorącym mleku. Morele i rodzynki wsypać do malaksera i zmiksować(...)Można użyć najzwyklejszej maszynki do mielenia mięsa. Do zmiksowanych owoców wlać czekoladę z mlekiem, esencję waniliową i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Gotowe powidła przełożyć do słoiczka. Z takiej porcji wychodzi 1 większy słoiczek od dżemu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Wskazówki: Jeśli chcemy uzyskać gęstszą masę, to wystarczy użyć mniej mleka. Jeśli rzadszą - więcej. Polecam czekoladę gorzką lub deserową, gdyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brownie z serową masą kajmakową i malinami 189

malinami piekłam już jakiś czas temu na przyjęcie urodzinowe syna. Masa czekoladowa: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 5 dużych jajek 200 g ciemnej czekolady 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 200 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki brązowego cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg gęstego twarogu sernikowego(...)jajek 1/2 szklanki białego cukru 400 g masy kajmakowej ewentualnie cukier do smaku 1,5 szklanki malin (mogą być mrożone)  Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć

Czerwień i błękit
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 614

roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz z białej czekolady

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto orzechowe z bananami i bitą śmietaną + film 338

Biszkopt orzechowy, bita śmietana, czekolada i banany to idealne połączenie smaków, w konsekwencji czego powstało pyszne ciasto. Jest to znakomita propozycja na każdą okazję, deser lub podwieczorek, smakuje obłędnie i błyskawicznie znika z talerzy. składniki na tortownicę 23 cm  6 jajek  3/4 szklanki cukru kryształu  150 g orzechów włoskich  2 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia  4-5 dojrzałych bananów  sok z jednej cytryny  2 tabliczki mlecznej czekolady  1/3 szklanki mleka  700 ml śmietany 36%  2 torebki śmietan-fixu  1/2 szklanki cukru pudru przepis Obrane ze skorupek orzechy włoskie drobno siekamy. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę. W drugiej

Smakowite Dania
Ciasto Czarna porzeczka wg. Siostry Anastazji. 19346

Porzeczkę  Siostry Anastazji, bardzo lubię jej przepisy na ciasta , fakt są bardzo pracochłonne ale za to jakie pyszne i ładnie się prezentują. Do ciasta użyłam  Truskawelli w czekoladzie Eterno i pysznego dżemu z  Czarnej porzeczki Orzech   Ciasto jest bardzo mięciutkie, kremowe, ja oczywiście musiałam zaraz ukroić do kawki  i moja masa jeszcze dobrze nie zastygła(...)Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki na ciasto kakaowe : 8 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek maki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  Truskawelli w czekoladzie Eterno   2 łyżki kakao gorzkiego Składniki na ciasto jasne : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka

Sama słodycz i szczypta chili
Bananowe brownie 289

uwielbiacie czekoladę, kakao i... brownie? To sposób na pyszne, megaczekoladowe i szybkie ciasto, w sam raz do kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :)  Bananowe brownie bez cukru i masła(...)olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne! Zdrowo wyczaruje uśmiech na naszych twarzach :) Sami sprawdźcie! Bananowe brownie Składniki: 2 jajka 60 g kakao 50 g mąki 3-4 łyżki miodu (ja użyłam gryczanego) 1 olejek waniliowy 2 łyżki oleju kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciastka podwójnie czekoladowe 448

Miałam wielką ochotę na coś czekoladowego, a ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, więc powstały bardzo aromatyczne, mocno czekoladowe ciastka. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. W przepisie jest dosyć sporo ciemnego cukru, dlatego ciastka są bardziej wilgotne i nie tak bardzo słodkie, jak przy tradycyjnym cukrze (białym). Ciastka(...)smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę. Bardzo polecam i zapraszam do pieczenia :). Z podanego przepisu otrzymamy około 25 sztuk ciastek.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England .     Ciastka podwójnie czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej 3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru 1,5 łyżeczki

Mała Cukierenka
Mocno Czekoladowe Ciasto z Serkiem 149

udało się bez wizualnego uszczerbku. Gorąco polecam. Składniki na ciasto: 275 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 250 g masła 200 g gorzkiej czekolady 350 ml mleka 300 g cukru kryształu 2 jajka Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka, rozcieramy. Dodajemy cukier(...)ganache. Ser: 250 g serka kremowego 60 g cukru kryształu 1 żółtko Serek, cukier i żółtko mieszamy rózgą kuchenną, do połączenia. Ganache: 125 ml śmietany kremówki 125 g gorzkiej czekolady Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamana czekoladę, zostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, aż ganache lekko

Made By Mom And Son
Tradycyjne pączki z marmoladą 485

ponownego wyrośnięcia zlepieniem do spodu.  4. Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem, możemy także polać roztopioną czekoladą

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka pieguski bezglutenowe z czekoladą. 334

Zastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą?   Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest tłoczony na zamówienie ) zdominowały mój przepis.   Miałam jedynie problem z czekoladą, ale z pomocą przyszła Terravita i jej nowa czeko 70% cocoa.   Długo nie mogłam zdecydować, która będzie najlepsza (z miętą(...)pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa, crunchy, etc.) więc wybrałam gorzką i to był strzał w dziesiątkę. Następna porcja będzie z miętą - polecam spróbować to magiczne połączenie czekolady i mięty - mi posmakowało.       Składniki:   1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka sody szczypta soli 4 jajka cukier z wanilią/laska wanilii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego 3 rozgniecione

IzaGotuje
Pączki z czekoladą 213

całe szczęście znaleźli Kancelarię, która pomogła Im rozwiązać polisę bezkosztowo. Taki sukces należało uczcić ;) Oprócz domowej nalewki, na stole pojawiły się także pączki. Nie byle jakie, bo z czekoladą, płynną (!), delikatnie oprószone cukrem pudrem... Smakują bajecznie ;) Ciasto z dodatkiem całych jajek, dzięki czemu jest stabilniejsze i łatwiejsze do smażenia. Karnawał w pełni :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)pszennej 250 ml mleka 2 jajka 60 g masła 50 g cukru 20 g świeżych lub 10 g suchych drożdży 1 łyżka wódki/rumu/ekstraktu z wanilii + 100 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady cukier puder Masło roztopić, odłożyć do przestudzenia. Mąkę przesiać, połączyć z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, wyrobić

Domowa cukiernia Ewy
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze 136

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu , z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną(...)białą czekoladą z glazurą z galaretki (16 ślimaczków) Składniki na ciasto: 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant 2 szklanki ciepłej wody 1 szklanka roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 do 6 szklanek mąki Składniki na nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g posiekanej białej czekolady 1 szklanka

karmelowy
Keks razowy 106

łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g), - 10  suszonych moreli (ok. 100g), - ½ szklanki  wiórków kokosowych (ok. 45g), - ½  szklanki  orzechów włoskich (ok. 50g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), -   2 łyżki miodu (ok. 48g), - ½  łyżeczki zmielonego cynamonu, - łyżka kakao (ok. 10g). Do namoczenia bakalii : - ¼ szklanki soku porzeczkowego (ok. 50 ml). Polewa: - 3 kostki gorzkiej czekolady(...)Sposób przygotowania 1.  Moczymy bakalie w soku porzeczkowym. 2 . W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii. 3. Jajka miksujemy z olejem. 4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie. 5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gryczane ciasto czekoladowe 139

porcji) - 5 jaj (ok. 300g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200g), - szklanka mąki pszennej Graham (ok. 130g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50ml), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100g), - łyżeczka kakao (ok. 5g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 24g), - łyżka prażonych płatków migdałów (ok. 10g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1-2 łyżki mleka. Sposób przygotowania(...)Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu blendujemy na gładką masę. 2. Rozpuszczamy ½ tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. 3. Jajka ubijamy z cukrem. 4. Do jajek dodajemy wystudzoną czekoladę, zmiksowaną kaszę gryczaną i olej. 5. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. 6. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach