mąki, cały czas mieszając. Nie ubijać. Całość wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Zostawić do wystygnięcia. Masa: ½ l śmietany 12% 3 śnieżki 2 białe czekolady 2 paczki wiórek kokosowych 3 śmietan-fixy 1 czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietany – ostudzić. Śmietanę ubić ze śnieżkami, wlać rozpuszczoną czekoladę, wsypać 1 ½ paczki wiórek kokosowych – wymieszać. Całość równomiernie(...)rozprowadzić po biszkopcie. Wierzch: 1 czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z wiórkami. Posypać wierzch. Placek odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówCzas gotowania 35 min Czas całkowity 1 hr 35 min Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany pod masę cukrową(...)upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować
Wędrówki po kuchniDacie się uwieść niepozornemu serniczkowi z czekoladą? Ja się w nim zakochałam, bo co może być lepszego od sernika? Tylko sernik z czekoladą :D Ciasto czekoladowe: 20 dag czekolady 25 dag masła 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, mieszając by się nie przypaliły. Jajka ubijamy z cukrem
Cynamonowe szczęściePrzepyszne, słynne na cały świat amerykańskie chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady - chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Dla mnie najlepsze z najlepszych, nawet w McDonadzie nie zjecie takich dobrych :) Testowałam wiele przepisów, ale zawsze coś z nimi było nie tak, najczęściej środek ciastek nie był idealny. Aż wreszcie ta kombinacja składników okazała się idealna. Ciastka(...)wyśmienite, a mięciutki środek i rozpływająca się w ustach czekolada to po prostu niebo w gębie :) Jest to moja propozycja na nadchodzący Dzień Dziecka - gwarantuję Wam, że Wasze pociechy będą zachwycone takim słodkim podarunkiem i myślę, że naprawdę warto zadać sobie odrobinę trudu, by je przygotować (choć tak naprawdę robi się je błyskawicznie) :). Ze szklanką mleka ciasteczka smakują wybornie
Słodko-Słony Świat IlonyRolada na podobieństwo znanego tortu szwarcwaldzkiego o niesamowitym smaku: wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie. SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem: 200 g serka mascarpone, 250 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: mały słoik drylowanych wiśni, pół(...)tabliczki gorzkiej czekolady, 1 kieliszek wiśniówki WYKONANIE 1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz olej, mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu wykładamy na ściereczkę
słodki bratekdodać nic ująć po prostu bananowe ciasteczka owsiane z czekoladą, idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a nie chcemy przy okazji mieć z tego powodu wyrzutów sumienia. Są bardzo proste w wykonaniu, zamiast czekolady możemy do nich dodać suszone owoce, orzechy lub pestki ja jednak postawiłam na wersję bardziej ”grzeszną” i zrobiłam je z czekoladą. Składniki: 250g(...)płatków owsianych 1 dojrzały banan (Odrobinę mleka migdałowego jeżeli nie będzie się chciało zlepić) 1/2 tabliczki deserowej czekolady Sposób przygotowania: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do miski wsypujemy płatki i dodajemy rozdrobnionego banana. Czekoladę kroimy w kosteczki i dodajemy do miski z płatkami. Delikatnie mieszamy. Ciasteczka układamy na blaszce wysmarowanej odrobiną tłuszczu za pomocą łyżki lub rękami (jak komu
madamekuchnia.wordpress.comKrajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo łatwe w pieczeniu, niesamowicie aromatyczne….uwielbiam zapach fistaszkowego masła. Krajanka z masłem orzechowym to kolejne ulubione ciasto, które smakiem przypomina krajankę snikers . Krajanka z masłem orzechowym Składniki: na prostokątną foremkę(...)masła 150 g brązowego cukru 90 g białego cukru 130 ml masła orzechowego, słodzonego 2 jajka 1 łyżka waniliowego ekstraktu 150 g pszennej mąki ½ łyżeczki soli 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Foremkę wyłóż
codojedzeniaCzekokubki Nigelli, są tego potwierdzeniem. Nie trzymałam się sztywno przepisu, ale podaję jego oryginalne brzmienie: Składniki ma 4 kokilki: 125 g masła+masło do wysmarowania kokilek 125 g gorzkiej czekolady, z dużą zawartością kakao 2 jajka 120 g drobnego cukru lub cukru pudru (ja dodałam 100 g cukru trzcinowego i wciąż uważam, że za dużo) 3 łyżki mąki pszennej(...)białych chipsów czekoladowych (pojęcia nie mam jak to wygląda i nawet sobie głowy tym nie zawracałam, bo i tak w domu nic innego oprócz gorzkiej czekolady nie miałam. Pominęłam). Wykonanie: Kokilki wysmarować dokładnie masłem. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić. W naczyniu, roztrzepać jajka z cukrem i mąką i dodać ostudzoną czekoladę z masłem. Dodać chipsy czekoladowe
gutfutnawet nadzienie z galaretki mi posmakowało :) Przygotowując je polecam podzielić sobie pracę na etapy. Wieczorem upiec biszkopty oraz odstawić galaretkę i piankę do stężenia, a rano oblać je tylko czekoladą. Inspiracja: Nastoletnie Wypiekanie Składniki na ok. 30 sztuk: Biszkopty: 3 jajka szczypta soli 50 g cukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 czerwona galaretka, np. wiśniowa 1 szklanka(...)wrzącej wody Pianka: 1 galaretka cytrynowa 200 ml kremówki 200 ml wrzącej wody Dodatkowo: 200 g czekolady deserowej 1,5 łyżeczki oleju Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Gdy będzie letnia wylać ją na niedużą blaszkę wyłożoną folią spożywczą tak, by wysokość galaretki nie była wyższa niż 4 mm. Galaretkę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę wylałam
Fabryka pomysłówbakalie. Gotujemy chwilkę na małym ogniu do połączenia składników. Masę wylewamy na gotowy spód. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut. Lubisz przepisy z Kocham Czekoladę? Polub profil na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ Smacznego życzy
Kocham Czekoladęnajlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru nadzienie, np. powidła śliwkowe, nutella, czekolada Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej
Kocham Czekoladęgodzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. Przepis zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com Pokochaj Czekoladę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK/
Kocham Czekoladępiec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Smacznego Zapraszam do polubienia Kocham Czekoladę na Facebook https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK Przepis na pizzę pochodzi z http://budujsmak.blogspot.com
Kocham Czekoladęcukru pudru opakowanie cukru waniliowego 8 cukierków Michałki klasyczne 1 budyń czekoladowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód
Kocham Czekoladę