prezentów dla bliskich, zerknijcie do Manufaktury Porcelany . Znajdziecie tam piękne naczynia oraz biżuterię, wszystko ręcznie robione. Na poniższych zdjęcia talerzyk i kubek z Manufaktury Porcelany. Składniki: 50 g białej czekolady 100 g słodkiej śmietanki 30% 120 g serka mascarpone 5 łyżek mleka w proszku 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych(...)suchych wafli 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie ) Wykonanie: Czekoladę pokroić w drobne kawałki. W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość
kolorowotorcikowoJuż kilka razy dostałam od Was zapytanie: jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Tak więc wychodzę naprzeciw Waszym potrzebom i opiszę jak to zrobić. Kąpiel wodna przydaje się przy rozpuszczaniu np. czekolady czy masła, szczególnie gdy chcemy przygotować np. polewę do ciasta. Ja zaopatrzyłam się w mały rondelek do rozpuszczania w kąpieli wodnej, który posiada takie fajne metalowe uszko(...)wpadł do środka). 3. Sprawdź czy poziom wody jest odpowiedni (tzn. czy woda w większym garnku dotyka garnka mniejszego, najlepiej, by zakrywała go do ok. połowy wysokości) 4. Nałóż czekoladę do mniejszego garnka. 5. Rozpuszczaj ją co jakiś czas mieszając. Pamiętaj - mały garnuszek musi być suchy i czysty inaczej czekolada się zważy. Tak rozpuszczona czekolada nadaje się
Mania WypiekaniaDzisiaj zapraszam na ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową. Szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia, o ciekawym smaku. Mnie ciasto smakuje, lubię takie połączenie gorzka czekolada i delikatnie słodko- słony karmel. Podczas krojenia masa wypływa, wyglądając bardzo apetycznie. Ciasto słodkie, intensywne w smaku, takie dekadenckie (przepis ze strony BBC good food). Ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową Składniki(...)Spód: 180g pełnoziarnistych herbatników, mogą być w czekoladzie 80g masła – roztopionego Środek: 1 puszka masy krówkowej 1 łyżeczka soli morskiej Krem: 600ml śmietanki kremówki 36% 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Dodatkowo: poszatkowane orzeszki do ozdoby Spód: 1. Ciasta zemleć w blenderze lub pokruszyć w plastikowej torebce przy pomocy
Mała Cukierenkaszczęście w pisaniu i w końcu, wreszcie, po tygodniu mogę podzielić się z Wami przepisem na cudowne niemalże świąteczne ciasto. Bardzo wilgotne i pomarańczowe, z czekoladą i pachnące kawą. W przygotowaniu proste ale zaskakujące. Przepis podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI. Smakowało i moim domownikom, i współpracownikom. Ciasto pomarańczowe z czekolada i kawa 90 g solonego masła 50 g czekolady(...)śmietany 18% skórka starta z połowy pomarańczy syrop do nasączenia: sok z połowy pomarańczy 100 ml świeżo zaparzonej kawy 10 g cukru pudru Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę i skórkę siekamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Jajka łączymy z cukrem pudrem, miodem, dodajemy śmietanę i skórkę startą z pomarańczy. Wlewamy do maki i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy masło
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaczne ciasto, zdecydowanie polecam to!!! Powidła śliwkowe, firmy Orzech , których użyłam, dodają całego aromatu, a polewa czekoladowa, którą oblałam całe ciasto, pasuje idealnie, wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady. Ciasto nie jest za słodkie, słodyczy dodają powidła i polewa. Do tego filiżanka kawy Inki lub innej i oto pomysł na słodkie niedzielne popołudnie. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki, 2 jajka(...)szkl. mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. cukru, 1/3 szkl. wiórek z czekolady mlecznej aromat rumowy, 2 łyżki kawy Inka, 3 łyżki oleju, 3 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: 3 łyżki powideł śliwkowych , polewa czekoladowa, biała czekolada (wiórki) WYKONANIE Mąkę, proszek i kawę mieszamy w 1 misce. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, następnie mąkę na przemian z mlekiem
słodki bratektrochę przeze mnie zmieniony. Piekłam w tortownicy 24cm, wyszedł dość wysoki, nie wyrósł i nie opadł-tak lubię najbardziej! Na jesienne chandry i smutki; taka porcja słodyczy i czekolady jest dla duszy jak balsam dla ciała:D składniki: spód: 200 g kakaowych herbatników 100 g masła masa serowo-czekoladowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3 tabliczki czekolady ( u mnie pół(...)pół mleczna i gorzka) 300 ml śmietany kremówki 5 jaj 1/2 szkl cukru polewa: 1/2 tabliczki czekolady (moja z orzeszkami arachidowymi) odrobina mleka Spód tortownicy (moja 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę, odstawić na minutę, następnie rozmieszać na gładką masę. Wystudzić do temperatury pokojowej. Herbatniki zmielić
6nieboprawdy w tej historii :) Ale ja uwielbiam to ciasto ! Jest tak słodkie, że zawsze podaje je w towarzystwie kwaśnych owoców, dla przełamania tej słodyczy. Składniki: 4 czekolady gorzkie min. 60% kakao (ok. 80 gram każda) 1 kostka masła 1 szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 3 jajka szczypta soli opcjonalnie: kwaśna konfitura, ja użyłam wiśnie ( Naturalnie Owocowe(...)Stovit ) Wykonanie: Masło roztopić na małym ogniu, dodając 3 czekolady podzielone na kostki (ciągle mieszając). W międzyczasie utrzeć cukry z jajkami, dodać roztopioną czekoladę z masłem, szczyptę soli i mąkę. Miksować do połączania składników. Ciasto wlać na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch zetrzeć jedną czekoladę. Piec 30-35 minut w temperaturze 160 stC. * Dodatkowo dodałam do ciasta
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: Biała Masa 350 ml Śmietany 30% 1,5 tabliczki czekolady białej 1 serek mascarpone 200 g preparowanej pszenicy Ciemna masa 350 ml Śmietany 30 % 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo 250 g herbatników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na samym początku przygotowuję masę białą. Za pomocą miksera ubijam na sztywno śmietankę. W kąpieli wodnej rozpuszczam białą(...)czekoladę. Do ubitej śmietany dodaję czekoladę, serek oraz preparowaną pszenicę. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. W tortownicy układam herbatniki. Następnie wylewam biała masę. W osobnym naczyniu przygotowuję ciemną masę. Ubijam śmietankę na sztywno a w kąpieli wodnej rozpuszczam gorzką czekoladę. Mieszam ze sobą. Na białą masę układam herbatniki a następnie wylewam ciemna
Gotowanie PatkiCiasto na Halloween! Sernik z masą z dyni na kruchym spodzie z dodatkiem czekolady. Delikatnie kremowy i bardzo puszysty spód zapewnia pyszne doznania przy konsumpcji sernika. Zastanawiałam się dość długo jakie ciasto przygotuje na Halloween, tak aby smakowało najmłodszym jak i dorosłym, i wymyśliłam sobie sernik. Sernik to ciasto, które można przygotować dzień przed Halloween a i tak będzie(...)smakować wybornie. Serniki mają to do siebie, że najlepiej smakują następnego dnia. Poprzez dodanie do ciasta masy dyniowej z aromatycznymi przyprawami i czekoladą ciasto nabiera tego unikatowego smaku i charakteru związanego z ciągle jeszcze chyba dla nas nowym zwyczajem Halloween. Ciasto robi się dość łatwo, jest przewidziane na standardową blaszkę prostokątna do piekarnika. SKŁADNIKI: CIASTO: - 500 g mąki pszennej
SMYKWKUCHNIWiele dobrego słyszałam o karobie, który jest zamiennikiem kakao i czekolady. Karob zawiera w sobie fosfor, żelazo oraz wapń, jest doskonałym produktem dla osób mających alergię na czekoladę, lub nie tolerują glutenu. Postanowiłam go przetestować i przygotowałam muffiny, które smakują wyśmienicie, Przygotowywaliście coś z użyciem karobu? Składniki: 3 średnie banany 1 jajko(...)łyżki karobu 150 ml mleka roślnnego 150 g czekolady 300 g mąki pszennej 150 ml oleju rzepakowego 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Banany pokrój na kawałki,zmiksuj razem z olejem i mlekiem. Do masy wbij 1 całe jajko i wymieszaj. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki
KukuleczkiSkładniki: 1 jajko 1/2 szklanki cukru kryształ 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino czekoladowego 70 g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Czekoladę drobno posiekać. Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy(...)pomocą różdżki (trzepaczki) lub lub drewnianej łyżki wymieszać. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Na koniec dodać posiekaną gorzka czekoladę. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po wystudzeniu muffinek rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i ozdobić wierzch muffinów
Ciastka - domowe słodkościoleju 1 szklanka puree z dyni 125 ml maślanki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy 1 tabliczka mlecznej czekolady Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - przesiewamy. Mieszamy. Czekoladę siekamy. W drugiej misce mieszamy maślankę, olej, jajka, cukier, puree z dyni, skórkę z pomarańczy. Do składników suchych dodajemy składniki(...)mokre, mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę (odkładamy dwie łyżki czekolady), mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami, wykładamy ciasto. Pozostałą czekoladę wykładamy na wierzch. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 oC (do suchego patyczka). Studzimy. Źródło: blog Moje Wypieki
Słodkości na talerzuszkole przystąpiłem do działania… Składniki Puszka mleka kokosowego (400 ml) 300 g wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego (osobiście używam olej z Olini.pl ) 2 tabliczki czekolady Sposób przygotowania Wiórki zalać mleczkiem kokosowym, wymieszać dokładnie i odstawić na około godzinę. Gdy ładnie nasiąkną mleczkiem dodać miód i roztopiony (ale nie gorący) olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Olej(...)krojąc w poprzek otrzymuję ładne i równe batoniki. Głównym problemem batoników będzie to, że licho trzymają swoją konsystencję, więc uformowane warto odstawić do lodówki na godzinkę aby stężały. Rozpuścić czekoladę w kąpieli parowej (garnek z gotującą się wodą i na nim drugi, mniejszy w którym roztapiamy czekoladę) Jeśli czekolada wychodzi zbyt gęsta aby ładnie polać batoniki można dodać odrobinę mleka
Mr. Tastebatony. Z serii Vega One miałam okazję próbować batona o smaku czekoladowego masła orzechowego. Już sama nazwa brzmi smakowicie. A co w środku? Baton oblany jest czekoladą, trochę przypomina mi ten serwatkowy z popularnej drogerii. Baton ma zastępować posiłek, jednak osobiście nie robiłam tego eksperymentu na sobie. Po prostu nie wierzę, że można najeść się jakimikolwiek słodyczami. Baton zawiera(...)gram białka, 4 gramy błonnika i 1 gram kwasów Omega-3. Ponadto bogaty jest w witaminy. minerały i wegańskie bakterie probiotyczne. Batonik oblany jest dość cienką warstwy chrupiącej czekolady (podobną do tej w lodach na patyku). W środku znajdziemy dwie warstwy - jedna chrupka, orzechowa i druga - gładka, bardzo słodka, czekoladowa. Ogólnie bardzo smaczny, chociaż przydałby się dodatek odrobiny "gładkiego" masła
Poranek na słodkoniż sklepowego przeciętniaka. Położony na języku, dosłownie rozpływa się w ustach, jest delikatny i miodowy właśnie. Drugi to marcepan w formie znanego wszystkim chlebka, oblanego cienką warstewką mlecznej czekolady. Polewie również nie można nic zarzucić. Składa się z surowego cukru trzcinowego, masła kakaowego, mleka w proszku i masy kakaowej. I niczego więcej. Wnętrze jest nieprzesłodzone, a konsystencja lepka(...)zaopatrzyć się w znane wszystkim marcepanowe jajka :) Wybór jest dość duży, przy czym do tej pory udało mi się spróbować dwóch wersji: orzech włoski i migdałowy nugat w gorzkiej czekoladzie. Pierwsza w środku skrywa marcepan wzbogacony zmielonymi orzechami włoskimi, zaś po wierzchu posypany jest... dodatkową porcją mielonych orzechów! Intensywny smak orzechów włoskich z nutą goryczki świetnie komponuje się z warstewką
Poranek na słodko