uwielbiam kokos, dlatego taki domowy baton bounty od razu mnie skusił. Nie jest tak słodki jak oryginalny, aczkolwiek ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Możemy tutaj wykorzystać każdy rodzaj czekolady - mleczną, gorzką lub białą. Polecam! Bounty domowe Składniki na około 25 sztuk: 200g wiórków kokosowych 70g masła 70g cukru pudru 100ml śmietanki kremówki 30% 150g czekolady deserowej lub mlecznej Wykonanie(...)czym formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki kokosowe układamy na desce do krojenia lub talerzu, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i schładzamy kilka godzin, aż mocno zastygną. Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej, każdą kulkę kokosową nabijamy na wykałaczkę i zanurzamy w czekoladzie. Wykałaczki z kulkami wbijamy np. w przeciętą na pół pomarańczę lub melon i schładzamy do momentu
Smak mojej kuchniDoskonałe połączenie mięty i czekolady. Lekka, orzeźwiająca rolada czekoladowo - miętowa. Masę możemy ubarwić na zielono, lecz nie jest to konieczne. Masa śmietankowa z mascarpone nie sprawi żadnych trudności, ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Rolada miętowa Składniki: Na biszkopt kakaowy: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej pół łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady, startej na wiórki Na masę miętową: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Mąkę, proszek i kakao przesiewamy razem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną
Smak mojej kuchniprosty i szybki w przygotowaniu. Polecam! Tort czekoladowo - wiśniowy Składniki na tortownicę 20cm: Na biszkopty: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na masę czekoladową: 400ml śmietanki kremówki 200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) Do nasączenia: pół szklanki herbaty z cukrem Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru(...)przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy do foremek, wyrównujemy. Pieczemy około
Smak mojej kuchniPołączenie czekolady i śliwek moczonych w rumie czy innym alkoholu... ;) Smakuje wspaniale! Lekko, delikatnie, ale z pazurem. Lubimy takie wypieki, oj lubimy ;) Ładnie wygląda, świetnie się kroi, ach, same plusy :) Polecam! PS Jeśli szukacie pięknej zastawy stołowej lub innych gadżetów do swojej kuchni czy jadalni, zajrzyjcie na stronę bellodecor.com.pl Można się zakochać :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30% 320 g czekolady deserowej lub mlecznej Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Kolejnego dnia masę ubić
Domowa cukiernia Ewysłodziłam, ale wtedy należy użyć odpowiedniego słodzidła), bez laktozy, a w przypadku użycia odpowiedniego proszku do pieczenia i płatków owsianych – bezglutenowe. Na wierzch dodatkowo możecie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Pominęłam, gdyż moje ciacho wędrowało ze mną do pracy na drugie śniadanie. Inspiracja: Healthy food explorer Składniki na formę 20x20cm: 1 szklanka płatków owsianych górskich (lub mąki owsianej) 4 kopiate(...)łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 średnie lub 3 duże dojrzałe banany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50-60g posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 70%, ja dałam 85%) Opcjonalnie 1-2 łyżki słodzidła np. miód, syrop z agawy, ksylitol (ja nie dawałam) Opcjonalnie na wierzch: 50g gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju Przygotowanie: Płatki zmiksować na mąkę. Dodać kakao
Fabryka pomysłówcukru łyżeczka proszku do pieczenia zielony barwnik spożywczy na krem: 330 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 300 g konfitury malinowej 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 150 g czekolady deserowej kwiatki z opłatka 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Robienie tortu najlepiej zacząć od przygotowania płotka z czekolady. Czekoladę połamać do miski i rozpuścić nad wrzątkiem. Rozsmarować na papierze do pieczenia(...)kształt długiego pasa o szerokości około 10 cm. Odstawić. Kiedy czekolada zacznie twardnieć nożem pokroić ją na szerokie paski. Odstawić do zupełnego zastygnięcia. Można zrobić to dzień wcześniej. Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych oczkach Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier(...)też nie za długo bo zrobi się masło :). Poncz do nasączenia blatów biszkopta: Robimy dość mocną kawę i po ostygnięciu dodajemy do niej amaretto. Mieszamy i gotowe :). Przed ścieraniem czekolady polecam włożyć ją do zamrażarki na 30-40 minut żeby się schłodziła, będzie lepiej się ścierała i nie będzie tak mocno roztapiać w rękach :). "Składanie" tortu: Na paterę lub jeśli
Gotuj z MąkąOkruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć(...)blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać kawałki masła. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę w mikrofali. Płynną czekoladę wlać do pokruszonych ciastek - wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do blachy na tartę, o średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy
kolorowotorcikowoMuffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu. Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale i do zagęszczenia różnych sosów, lub gulaszu. Składniki: 200 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana) 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko 1 tabliczka białej czekolady(...)pieczenia płatki migdałów do dekoracji Przygotowania: Piekarnik nastawiam na 170 stopni C. Przygotowuję dwie miski. Do większego naczynia dodaję suche składniki: mąkę, cukier, 1/2 posiekanej tabliczki czekolady, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz sodę. Do drugiej miski wbijam jajko, dodaję sok z pomarańczy,jogurt, całość mieszam i wlewam do suchych składników. Ciasto mieszam, przekładam do papilotek i wkładam
KukuleczkiCiasto zebra pomarańczowe…Dawno nie piekłam zebry . Co powiecie na ciasto zebra z sokiem z pomarańczy? Jest pyszne. Uwielbiam kombinację czekolady z pomarańczą. Ciasto jest wilgotne z widocznym wzorkiem zebry . Prezentuje się wspaniale zarówno upieczone w okrągłej formie jak i podłużnej.Posmarowałam ciasto ganache. Dodatkowo posypałam otartą skórką z pomarańczy. Jest przez to jeszcze bardziej aromatyczne. Po przekrojeniu widać(...)łyżki kakao 135 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100 ml oleju ½ łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml soku z pomarańczy Ganache 100 g czekolady 1 łyżka golden syropu 1 łyżka śmietanki 1 łyżka oleju Ubij jaja z cukrem i wanilją na puszystą masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj
codojedzeniadodaję warstwę dżemu porzeczkowego. Można go zastąpić warstwą galaretki winogronowej, będzie bardziej amerykański. Gotowe trójkąty można obtoczyć pokruszonymi orzeszkami. Będą jeszcze pyszniejsze. Obowiązkowy jest natomiast rąbek z gorzkiej czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka . Składniki: opakowanie kwadratowych wafli gotowy(...)kajmak w puszce – połowa opakowania masło orzechowe – tyle co kajmaku gęsty dżem porzeczkowy tabliczka gorzkiej czekolady posiekane drobno orzechy (opcjonalnie) Jak przygotować piszingera – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym? Kajmak wymieszaj z masłem orzechowym w równych proporcjach. Wafle przekrój na pół, żeby uzyskać równe prostokąty. Pierwszą warstwą jest dżem porzeczkowy. Rozsmarowujemy go cienko
Ugotowane pozamiatanesamo połączenie malin i mascarpone mogę dać się zabić, a gdy dochodzi do tego jeszcze biała czekolada... ♥♥ 1 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki kakaa 1/2 szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy(...)piekarnika przykryj je jeszcze papierem do pieczenia i przyciśnij papier suszonym groszkiem / ciecierzycą / czy innym strączkiem. I wkładamy do pieca na około 25 minut. A teraz krem z białej czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone
Pora na poraIntensywnie czekoladowe, mokre w środku, chrupiące po brzegach. Takie właśnie jest brownie ! Ciasto typowo amerykańskie, przygotowuje się je z masła, mąki, jajek, cukru i gorzkiej czekolady. Akurat dzisiaj z okazji dnia piekarza i cukiernika serwuje najlepsze i najbardziej czekoladowe ciasto na świecie;) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 2 jajka 60 g mąki(...)łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii szklanka mrożonych malin Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miseczkę w której rozpuściliśmy masło wyjmujemy z wody, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy do rozpuszczenia się czekolady kilka minut, mieszamy dokładnie do połączenia składników i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę, dodajemy ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę wymieszaną
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki (na około 12 średnich muffin) Ciasto na muffiny powstało na podstawie przepisu z www.kwestiamskau.com 150 gram masła 100 gram czekolady deserowej 300 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 150 ml mleka Czekoladowy krem: 100 gram(...)mlecznej czekolady 200 gram mascarpone 2 łyżki cukru pudru kuleczki do dekoracji Masło rozpuszczam i studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową. Jajka, mleko i masło mieszam w osobnej misce, Do suchych składników dodaję mokre, cukier, cukier waniliowy oraz posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszam. Surowe ciasto przelewam do foremek na muffiny
Mango Papajałyżka kakao 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 200 gram czekolady deserowej 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do dekoracji: 100 gram mlecznej(...)czekolady 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany 30% płatki migdałów do dekoracji Z podanych składników na spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Studzę. Twaróg, jajka i rozpuszczoną czekoladę miksuję na gładką masę. Dodaję budyń, mąkę, cukier, kakao
Mango Papaja