czekolada - 27946 przepisów (strona:250/1864)

MAZUREK RÓŻANY 192

świątecznym stole. Z minimalnej ilości składników i bez skomplikowanych receptur. Na rozpłwającym się w ustach kruchym spodzie, z cieniutką warstwą konfitury z róży i różową polewą z białej czekolady i soku z buraków. Udekorowany pokruszonym bezikami i małymi jajeczkami z czekolady . SKŁADNIKI SPÓD 250 g mąki pszennej 30 g drobnego cukru 150 g zimnego masła 2 żółtka NADZIENIE(...)konfitury z róży 150 g białej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki soku z buraków DEKORACJA : pokruszone bezy, kolorowe jajeczka z czekolady w polewie cukrowej, płatki migdałów, lifolizowana malina WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Miksujemy mieszadłem miksera, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy 2 żółtka i miksujemy, aż składniki połączą się jednolitą kulę

cool and minty
Babeczki z czekoladą / /Muffinki z czekoladą 173

ostatnią chwilę przed Świętami podrzucam Wam pomysł na szybkie i pyszne babeczki z kawałkami czekolady. Kochani, to już ostatni wpis przed Świętami. Życzę Wam spokojnych,  zdrowych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy! Pozdrawiam! Składniki: 2 jajka 1 szklanka letniego mleka 5 łyżek oleju olejek zapachowy dowolny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru + posiekana czekolada (niecałe(...)tabliczki) + czekolada, polewa i posypka do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka w temperaturze pokojowej ucieramy na puch z cukrem. Dodajemy olej, olejek i na przemian mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. 2. Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek. 3. Pieczemy w 180 st.C przez

Kuchnia domowa Ani
Mazurek migdałowy z żurawiną i czekoladą 148

miodu pitnego lub innego alkoholu łyżka syropu lub aromatu waniliowego Żurawinę zaparzyć we wrzątku przez 5 minut, następnie odsączyć, dodać miodu pitnego i wanilię, odstawić, najlepiej na noc. Czekolada: 100 g gorzkiej czekolady  50 g śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekaną czekoladę, odczekać minutę, następnie całość zamieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Na upieczone ciasto nałożyć żurawinę(...)rozsmarować czekoladę, udekorować migdałami i żurawiną. Smacznego

coolinarny
Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie 233

smakową odskocznią od innych tego typu wypieków. Ciasto powstało z połączenia zmielonych płatków owsianych i orzechów włoskich. Jego wierzch zwieńcza warstwa powideł daktylowych, a je z kolei dekoruje gorzka czekolada i połówki orzechów. Całość prezentuje się ciekawie i na pewno nieco inaczej od kolorowych zazwyczaj mazurków. Mój mazurek powstał w formie o wymiarach 23x23cm . Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie(...)pszennej lub innej 1 jajko POWIDŁA DAKTYLOWE 300g daktyli 125 gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) POLEWA 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 16 połówek orzechów włoskich (lub tyle, na ile kawałków planujemy pokroić mazurek) Wykonanie: - orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, ostudzić - płatki owsiane rozdrobnić w malakserze na bardzo

Smakołyki Bereniki
Różane kruche ciasteczka Wielkanocne 241

Skoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej  200 gram masła(...)łyżki kwaśnej śmietany  1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli  2 łyżki wody różanej  Polewa królewska: 1 białko  1 szklanka cukru pudru  rozpuszczona czekolada  Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę

Mango Papaja
Babka czekoladowa na drożdżach 161

Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową , według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Ta babka jest pyszna :) 6 jajek, 60 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 250 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, 60 g rodzynków, wanilia lub esencja waniliowa naturalna, Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą, ustawić miskę z pokruszoną czekoladą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści). Do jajek dodać czekoladę i wanilię, dalej ubijać. Następnie wlać mleko z rozprowadzonymi drożdżami. Dalej ubijając dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki, wymieszać. Napełnić foremkę na babkę ciastem i odstawić

królestwo garów
Czekoladowy sernik z kremem pomarańczowym i pistacjami 193

Wiem, że są osoby, którym na widok czekoladowego deseru od razu cieknie ślinka. Na mnie sama czekolada nie robi większego wrażenia. Lubię ją i czekoladowe przysmaki również, ale są dla mnie lepsze rzeczy. Natomiast połączenie czekolady i pomarańczy, to już całkiem inna liga ;) Uwielbiam kombinację tych smaków i uważam je za jedno z lepszych. Bezglutenowy sernik czekoladowy z kremem pomarańczowym(...)potrzebujemy wielu składników by go upiec. Polecam na nadchodzące święta, ale nie tylko. Każda okazja będzie dobra :) 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości łyżka miodu 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki mąki kokosowej 3 jajka skórka starta z połowy sparzonej pomarańczy krem pomarańczowy: jajko żółtko skórka starta z połowy pomarańczy sok z całej pomarańczy (małej

Mienta blog
Pyszny sernik wiedeński z mandarynkami. 153

masła 8 dkg cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy 5 dkg białej czekolady 1 łyżka świeżego soku z cytryny puszka mandarynek (puszka  314 ml ) Polewa : 10 dkg białej czekolady 5 dkg dobrego świeżego masła ( 82 % tłuszczu ) 10 dkg cukru pudru 2 łyżki świeżego(...)pieczenia.    M asa serowa : T waróg zmiksuj z cukrem i żółtkami. Jeśli masz twaróg nie mielony zmiel go 3 razy na małych oczkach w maszynce do mielenia. Czekoladę połam na małe kawałeczki, wsyp do małego rondelka i rozpuść w kąpieli wodnej. Trochę wystudzoną czekoladę , śmietanę , sok z cytryny , budyń w proszku dodaj do masy serowej i całość delikatnie

Przepisy i porady kulinarne
,, Mazurek różany z białą czekoladą’’ 161

Delikatny kruchy spód, cieniutka warstwa konfitury różanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli Dodatkowo: • 1 szklanka konfitury różanej • Około 5 kandyzowanych wiśni • Pokruszone bezy • opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu • Polewa(...)białej czekolady: • 80 ml śmietany kremówki 36% • 180 g białej czekolady, drobno posiekanej Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem

Podróż w kulinaria
Torcik Sachera 141

Dzisiejsza propozycja dla lubiących czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak czekolady , przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia : 170 C źródło : "moje smaki życia " Składniki: 350 g czekolady gorzkiej 100 g masła 100 g cukru pudru 300 cukru(...)mąki 300 g konfitury morelowej  Wykonanie: 150 g czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder . Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy

Różne smaki w kuchni
Czekoladowiec bez mąki 153

Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady(...)mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder  Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło kroimy na małe kawałeczki,dodajemy do czekolady i rozpuszczamy. Masę czekoladowa przelewamy do miski z ubitymi jajkami i mieszamy,aż do jednolitej konsystencji. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Blaszkę wstawiamy na chwilkę

Różne smaki w kuchni
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 332

wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis(...)wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo   Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Zestawienie

karmelowy
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 179

smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek cytrynowy pięknie je zaromatyzował, a podczas pieczenia w całym domu pachniało cytryną :) połowę zrobiłam z plasterkiem banana, resztę z kostką czekolady. Obie wersje były doskonałe w smaku, choć jeśli miałabym wybrać, to opowiedziałabym się po stronie czekolady ;) ale Mąż nie potrafił określić, które smakują mu bardziej, bo smakowały mu wszystkie ;) Z racji(...)olejek/aromat cytrynowy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 180-200 g śmietany 30 % (lub 36%) 250 g serka mascarpone 1/3 szkl. cukru Dodatkowo: pianki marshmallow banan czekolada kolorowe posypki Sposób przygotowania: Muffinki: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem. W drugiej misce rozkłócamy jajka, dodajemy olej, olejek cytrynowy i jogurt. Wszystko przelewamy do suchych

Kolorowy Przepisownik
Tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą 183

Tarta z jednym z najlepszych i najszybszych do zrobienia kremów, zasmakuje szczególnie fanom białej czekolady. * jeżeli lubisz bardzo... bardzo słodkie ciasta pomiń jogurt w przepisie :) Będziesz potrzebować kruche ciasto mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g* żółtko - 1 szt *lodowata woda - opcjonalnie kilka łyżek Krem mascarpone - 200 g śmietana 36% - 350 g jogurt - 2 łyżki biała(...)czekolada - ilość wg uznania min. 100 g truskawki do dekoracji Etap I - Kruche ciasto Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, żółtko oraz cukier. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei dodaj łyżkę bardzo zimnej wody. Zawiń w folie spożywczą wstaw do lodówki na 30 minut

Wylizany Rondel
Czekoladowy tort z chałwą 283

chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Składniki na krem czekoladowo-chałwowy: •          300 g czekolady gorzkiej 70%kakao •          400 ml śmietany kremówki •          400 g chałwy(...)łyżki kremu czekoladowego typu nutella Przygotowanie: Zagotuj śmietankę, ściągnij z palinka i wsyp do niej pokruszoną czekoladę, odstaw na minutę, a następnie wymieszaj do powstania gęstej czekoladowej masy, odstaw do wystudzenia. Zimną schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc. Przełóż krem czekoladowy do misy miksera i ubij do uzyskania gęstego kremu, dodaj pokruszoną chałwę i krem czekoladowy, wymieszaj do połączenia

Kulinarna (nie)codzienność