mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 proszku do pieczenia 10 łyżek stołowych zimnej wody 2 łyżki ciemnego kakao Polewa czekoladowa 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 3 kieliszki wódki (50 ml) 125 ml mocnej kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek Krem 1 L śmietany kremówki 30% / 36 % 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 w temp. 180*C Ciasto studzimy i przecinamy poziomo na dwie części. Kawę wraz z alkoholem i dwiema rodzajami czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się całkowicie czekolady. Ważne aby często mieszać bo inaczej czekolada może nam się przypalić. Nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia Podam
W Moim Magicznym Domugorzkiej czekolady i kwaśna konfitura to dla mnie idealnie dopełniający się duet. To właśnie to połączenie natchnęło mnie do stworzenia tego deseru. Mały kawałeczek wystarczy, żeby zaspokoić największą nawet ochotę na czekoladę. *foremka 25*10 cm Składniki: duża paczka kakaowych herbatników słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Stovit 300 ml śmietanki kremówki 125 g gorzkiej czekolady 400 ml mleka(...)masłem. Szeroką keksówkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Herbatniki zamaczać na sekundę w mleku i ułożyć z nich pierwszą warstwę na dnie foremki. Posmarować 1/3 konfitury z porzeczek. Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wlać czekoladę i szybko zmiksować. Połowę powstałego musu przełożyć do foremki i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMięciutki biszkopt z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową, przełożony kremem z mascarpone, śmietany i białej czekolady. To taki krótki opis, żeby narobić Wam smaku na to ciasto :) Miałam ochotę na ciasto z galaretką, ale kupiłam też mascarpone. Plan był taki, że posmaruję nim wierzch ciasta pod brzoskwinie. Okazało się, że w lodówce mam śmietankę kremówkę, więc powstał już inny pomysł :) Żeby(...)było nudno pokombinowałam jeszcze z białą czekoladą i krem wyszedł pyszny. Mam nadzieję, że chociaż trochę zachęciłam Was do tego ciasta :) Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 g. serka mascarpone 250 ml. śmietany 30% 100 g. białej czekolady
Agusiowe smakołykidoskonale znane, ale wersja sernikowa to nowość, którą z całego serca polecam:). Całość nie jest przesadnie słodka a smak kawy wyczuwalny, ale nie dominujący. Spód: 70g mlecznej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki mleka 70g masła 1 jajko 40g mąki Masa serowa: 600g sera twarogowego mielonego 250g sera mascarpone 1 szklanka cukru(...)śmietanki 30% 5 jajek L Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów szklanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek (przestudzona) 200 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru 150g czekolady 1. Przygotowujemy spód: miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Czekoladę rozpuszczamy w garnku wraz z kawą i mlekiem. Dodajemy do masy wraz z jajkiem i mąką - miksujemy
Szefowa kuchniSłodkie, czekoladowe pralinki na patyku, czyli przepyszne świąteczne lizaki. Nietypowy deser na święta. Składniki: 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 deserowe czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania herbatników (po 50g) Ponadto: 1 czekolada mleczna kolorowe posypki Śmietankę podgrzać, wrzucić do niej połamaną deserową czekoladę, zostawić na kilka minut, aż ta się rozpuście.Wymieszać rózgą do połączenia składników i otrzymania(...)jednolitej masy. Schłodzić w lodowce przez kilka godzin. Do zimnej czekolady i śmietanki dodajemy cukier puder, całość miksujemy. Herbatniki mocno kruszymy (na mąkę), dodajemy do ubitej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy małe kulki w które wbijamy słomkę. Wszystko wstawiamy do lodówki na całą noc. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Moczymy w niej lizaki i od razu posypujemy kolorowymi
Słodki Zakątekmasa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj! A co nam będzie potrzebne? Składniki (na dużą tortownicę 26cm) spód 200 g masła 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki kakao 80 g mąki pszennej masa serowa 500 g zmielonego twarogu tłustego 500 g zmielonego twarogu półtłustego(...)szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy. Teraz czas na mąkę. Całośc miksujemy do połączenia się składników. Masa powinna byc lekka i puszysta. Masę czekoladową przekładamy
Raj dla PodniebieniaSkładniki : 15 dkg mlecznej czekolady 5 dkg masła lub margaryny dobrej jakości Sposób wykonania : C zekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do małej miseczki. Dodajemy masło lub margarynę. Masło ( lub margarynę ) jeśli jest twarde kroimy w cienkie plastry, aby szybciej nam się rozpuściło. Najlepiej jest dodać miękkie masło, wtedy szybko nam się połączy z czekoladą i nie będziemy(...)musieli kroić. Do większego garnka wlewamy wodę , garnek stawiamy na ogniu. Miskę z czekoladą stawiamy do wodnej kąpieli. Od czasu do czasu mieszamy całość łyżką. Uważajmy, aby nie przegrzać czekolady, nie może ona zbyt długo się podgrzewać, bo może nam się ''zważyć'' . Gdy masło i czekolada nam się całkiem rozpuści, ciepłą polewą oblewamy nasze ciasta, ciasteczka
Przepisy i porady kulinarnePyszne ciasto biszkoptowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, masa z serków mascarpone, śmietanki 30% i do tego starta czekolada tiki taki :-) Takie ciasto wymyśliliśmy z synem. Ostatnio właśnie bawimy się w takie wymyślanki :-) Ciasto puszyste bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku życzę wszystkim :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto jasno: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g mąki pszennej(...)zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Potem studzimy już normalnie. Składniki masa: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% 100 g czekolady tiki taki Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 3 mleka cukiereczki do dekoracji (niekoniecznie) 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietanę
kruche babeczkiBardzo delikatny sernik z ajerkoniakiem na ciasteczkowym spodzie z czekoladą, z każdym kolejnym kawałkiem rozpływa się w ustach. Składniki: Spód: 200 g herbatników (mogą być białe) 50 g gorzkiej czekolady 80 g masła Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego bądź dobrej jakości ser w wiaderku 170 g cukru kryształ 45 g mąki ziemniaczanej / budyń śmietankowy o tej samej(...)wadze 4 jajka 250 ml ajerkoniaku ja użyłam zwykłego 200 ml śmietanki kremówki 30% nie ubitej Dodatkowo: płatki białej czekolady do dekoracji / bądź polewa Wykonanie: Masło wraz z czekoladą roztapiamy w rondelku nie gotujemy. Ciastka miksujemy blenderem aż do ciasteczkowego proszku, jeżeli mamy większe drobiny nic nie szkodzi. Do zmielonych ciastek dodajemy rozpuszczone wcześniej masło z czekoladą
W Moim Magicznym Domujeszcze jeden sernik. Sernik kajmakowy z chrupiącymi orzechami, na pewno trafi w niejedno serce łasucha. Sernik kajmakowy jest aksamitnie kremowy, słodki, ale nie przesłodzony. Wierzch sernika polałam roztopioną białą czekolada i obficie posypałam mieszanką orzechów oraz skórką pomarańczową Bakalland . Wypiek nie należy do trudnych, także śmiało - róbcie ! PRZEPIS NA SERNIK KAJMAKOWY Z ORZECHAMI Składniki na sernik: Spód do sernika(...)masy kajmakowej z puszki 200 g śmietany 36% 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 2 żółtka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 100 g białej czekolady 100 g mieszanki orzechów Bakalland 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie sernika: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło
kolorowotorcikowocytryny ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu Składniki na krem: 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej (500 ml do ubicia i 50 ml do roztopienia białej czekolady) 250 g serka mascarpone ok. 215 g białej czekolady Dodatkowe składniki: 1 słoiczek dżemu wiśniowego (gęstego) – ok. 450g 70 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwa równe blaty ciasta. Krem: Białą czekoladę połamać na kostkę, wrzucić do metalowej miski, dodać 50 ml śmietanki kremówki. Rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ostudzić. Następnie roztopioną (ostudzoną, ale wciąż płynną) czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną
Kulinarne Przebojestudzić w trakcie. Ale aby to sobie ułatwić, możesz rozłożyć sobie pracę na dwa razy (np na dwa dni). Jednego dnia upiecz ciasteczka, a kolejnego stwórz spód z czekolady. Wtedy będzie łatwiej. Zerknij na mój przepis i pamiętaj, że nie musisz sztywno trzymać się moich składników. Zachowaj mniej więcej proporcje, a bakalie możesz dodać naprawdę dowolne. Czasem masz jakiś zapas(...)płatkach – 100 g orzechów laskowych – 50 g mąki pszennej – 120 g masła – 120 g cukru – 50 ml śmietany kremówki 30% – 200 g czekolady mlecznej Przygotowanie : W garnuszku rozpuść masło i cukier. Podgrzej aby masło się rozpuściło + 2-3 minuty, cukier zostanie jeszcze grudkowaty, ale to nie szkodzi. Zdejmij mieszankę z palnika, dodaj śmietankę
nietylkopasta.plprzepisów na pyszne świąteczne ciasta, ciasto korzenne z nutą naturalnej palonej kawy i domowej roboty powideł śliwkowych to prawdziwy świąteczny klasyk, wilgotne i puszyste oblane polewą z gorzkiej czekolady , rozpływa się ustach, ten wypiek to wspaniałe dopełnienie świątecznych słodkości. Forma keksowa 30 cm Ciasto: 3 małe jajka ¾ szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru brązowego 12 dag masła(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 czubata łyżka korzennej przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej kawy naturalnej Arabica ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka łyżeczek domowych powideł śliwkowych Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 100 ml słodkiej śmietanki Posypka w formie gwiazdek Przygotowanie: Wszystkie
Wanilia i Kardamonmiałam z obiadu i stwierdziłam, że będzie całkiem fajnie wyglądał oraz kolorowych perełek. Na końcu całość oprószyłam cukrem pudrem. Więcej zdjęć domku już niebawem zamieszczę na FP Kuchni w czekoladzie ;) Zapraszam i życzę powodzenia w jego realizacji
Kuchnia w czekoladzietygodniu zajmuję się wyłącznie wypiekami na święta. Ciastka imbirowe z melasą to typowe korzenne ciastka na święta . Są bardzo smaczne, lekko ciągnące i bardzo aromatyczne. Można je oblać białą czekoladą i obtoczyć w kolorowej posypce. Takie ciastka lubią dzieci i dorośli. Ciastka można też obtoczyć w cukrze przed pieczeniem. Dlaczego ciastka imbirowe z melasą? Melasa to właściwie cukier muscovado tylko(...)cukru 60 ml melasy 350 g pszennej mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki zmielonego imbiru ½ łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 100 g białej czekolady Nastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż blachę z piekarnika papierem do pieczenia.Rozpuść masło. Dodaj cukier, melasę, jajko i zmiksuj na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, solą
codojedzenia