Ciasto Lion bez pieczenia to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które na pewno zachwyci Ciebie i bliskich. Dodatek masła orzechowego, orzechów i czekolady sprawia, że ciężko się od niego oderwać Ciasto to jest podobne do ciasta krówka , które jest nieco lżejszą wersją, bez dodatku masła orzechowego i czekolady. Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane(...)kostka masła w temp. pokojowej (200g) 250-300 g herbatników puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g) 50g orzeszków ziemnych pół szklanki masła orzechowego (120 g) tabliczka mlecznej czekolady (100 g) opcjonalnie kilka łyżek ekspandowanego ryżu/ kaszy jaglanej / kaszy gryczanej * opcjonalnie można użyć słodzonego mleka skondensowanego i przygotować masę kajmakową samemu. Tutaj znajdziesz informacje jak to zrobić. Czas przygotowania
WegePrzepisświeżych malin. Aksamitnie kremowe ciasteczka o mocno wyczuwalnym, kokosowym smaku mogą być doskonałą propozycją, na wyjątkowy wieczór we dwoje ;). Do przygotowania tych serniczków, wykorzystujemy dużą ilość mleka kokosowego, białą czekoladę oraz delikatne, samodzielnie wykonane kruche ciasteczka z nutką wanilii. Prawdziwa magia smaków... Polecam! Składniki na kruche spody: 100 g mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g miękkiego masła(...)żółtko ½ łyżki mleka Masa na serniczki: 125 g serka mascarpone 125 g gęstego jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 100 g cukru pudru 100 g białej czekolady 2 łyżki mleka 1½ łyżki żelatyny spożywczej Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania serniczków 125 g świeżych malin 6 kulek Raffaello (do ozdoby) Do przygotowania mini serniczków, niezbędna nam będzie silikonowa forma
Świat CiastaBrownie kakaowe z cytrynowym Custardem Brownie kakaowe z nutą kawy i dużą ilością gorzkiej czekolady, które przełamałem cytrynowym Custardem. Bez wątpienia trzeba nabrać sił przed kolejną podróżą kulinarną i oczywiście zadbać o siebie i najbliższych. W związku z tym, że postanowiłem zgubić kilka kilogramów, będę się, starł między podróżami pokazać zdrowszą wersję różnych deserów. Chociaż zdaje sobie sprawę, że czasami(...)Jest wiele mitów, które opisują powstanie Brownie, że ktoś zapomniał dodać proszku do pieczenia, podczas gdy inna historii mówi o szefie kuchni, który robił ciastka i przez przypadek dodał czekoladę, zamiast wyrzuć mieszankę, upiekł ją. Wydaje się, że najbardziej wiarygodną historią jest to, że w 1893 roku, żona właściciela hotelu – Palmer Hause-, poprosiła szefa kuchni, by stworzył ciastko
RafalCookpolewy ale ganache ze skondensowanego mleka pierwszy raz. Ganache to rodzaj czekoladowej polewy, która jest miękka i lekko ciągnąca. Do jej przyrządzenia użyłam, niesłodzonego skondensowanego mleka jak i sporo czekolady. Czekolady jest na tyle dużo, że ganache jest słodkie i lekko ciągnące. Ganache jest świetnym zakończeniem każdego ucieranego ciasta. Kokosowe ciasta z ganache przypomina ciasto bounty. Specjalnie upiekłam(...)cukru 250 g brązowego cukru, np. muscovado 90 g pszennej mąki szczypta soli do smaku 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu Ganache 50 ml skondensowanego mleka, słodzonego 200 g mlecznej czekolady 15 g masła 2 łyżki kokosowych wiórków do posypania Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozpuść masło w małym garnuszku. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp cukier i wbij jajka. Dodaj rozpuszczone masło
codojedzeniaczekoladowego. Jest mniej słodki niż znany prawie wszystkim z czasów PRL-u blok czekoladowy ciemny na mleku w proszku. W ten deser oparty jest na 3 rodzajach mleka i czekoladzie. ZIMOWA KRÓWKA z ŻURAWINĄ (biały blok czekoladowy) Składniki: (forma 10 x 10 cm) 150 g mleka skondensowanego słodzonego (1 tubka) 60 ml mleka zwykłego 25 g mleka w proszku(...)białe czekolady (300g) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 90 g suszonej żurawiny Przygotowanie: Mleko zwykłe i skondensowane mieszamy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim posiekaną czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia, mieszamy z mlekiem z proszku i żurawiną. Przelewamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie masy z naczynia) lub silikonowego i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (minimum
Bon appetit mon amieCytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema(...)noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Bakaliowe kulki z miodem i cynamonem (Palline
La grande e la piccola cuocaMiękkie, nadziewane powidłami śliwkowymi oraz oblane gorzką czekoladą pierniki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Postanowiłam odwzorować je w swojej kuchni, jako jedna z propozycji na tegoroczne święta. Przygotowałam je w zdrowszej wersji, czyli mąkę białą zastąpiłam orkiszową, a cukier – erytrytolem. Wierzch oblałam polewą z gorzkiej czekolady - według mnie to ona nadaje ten charakterystyczny smak piernikom, które tak lubię. Składniki(...)masła 3 łyżki miodu 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka Dodatkowo: Powidła śliwkowe Polewa: 50g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Masło i miód roztopić. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie połączyć. Ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i erytrytolem. Dodać masę z masła
Fabryka pomysłówczas mandarynek, Kevina na Polsacie i piernikowych pyszności! To najlepszy moment na to, by wybrać ulubiony piernik. Jeśli kochacie nie tylko korzenne przyprawy, ale aromat miodu, a ponad wszystko czekoladę, to ten przepis skradnie Wasze serce. Jest wilgotny, mięciutki, a oblewa go polewa krówkowa, która fantastycznie podbija smak gorzkiej czekolady. Wypróbujcie jeszcze przed świętami, bo warto! Piernik zainspirowany przepisem Nigelli(...)łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka i 1 żółtko 320ml mleka 350g mąki pszennej 20g kakao 30g kawy zbożowej np. Inki 150g gorzkiej czekolady Wcześniej odważyć mąkę, kakao oraz Inkę, przesiać i odłożyć. Do większego garnka włożyć masło, cukier, miód, melasę oraz goździki, imbir i cynamon. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia wszystkich składników
Cooking Monsterbiałka, przeważnie robiłam bezy. Czasem babki. Tym razem postanowiłam sprawdzić jak smakuje taki sernik :) Piana z białek dodaje sernikowi puszystości, dlatego pomyślałam, że warto spróbować. Dodałam też białą czekoladę, bo już nie raz w internecie natknęłam się na sernik z biała czekoladą. Zrobiłam więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście(...)sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki Szymanowskiej 100 g. masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg. sera z wiaderka 2 tabliczki białej czekolady 50 g. masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 5 białek Wykonanie: Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski. Dodać masło i rozdrobnić widelcem lub palcami, następnie
Agusiowe smakołykiBogaty w smaki tort świąteczny. Na biszkopcie makowym, wilgotny i dobrze nasączony z nieprzesłodzonym kremem śmietanowym z gorzką czekoladą i kremem nutella,o lekko migdałowym aromacie, wspaniale komponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką. Oto magia świąt! SKŁADNIKI: Biszkopt(...)maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego) Dekoracja: Piernikowe serca Dowolna
Wanilia i Kardamonwyłożona papierem i wysmarowana tłuszczem, papier na rancie koniecznie musi wystawać ponad formę, ciasto rośnie a to zapobiegnie wylaniu się ciasta podczas pieczenia. 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady ( u mnie 64%) espresso (30 ml) 150 ml wody 250 g mąki pszennej przesianej przez sito 50 g kakao 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru ( użyłam trzcinowego) 3 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju (dałam z pestek winogron) na polewę: 50 ml śmietanki 30 % i 100 gram gorzkiej czekolady 64% Masło, wodę, espresso i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku - podgrzewany aż składniki połączą się w gęsty sos. Odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ na wierzchu tworzył się ciemny kożuch mieszałam zawartość
AZgotuj!Świetne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)malinowe 600ml wrzątku Masa czekoladowa: 120g mlecznej czekolady 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix 1 łyżeczka kakao Poncz: 100ml wrzątku 3 łyżeczki kawy espresso 50ml amaretto Polewa: 100g deserowej czekolady 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka masła posypka owocowa- różowa Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić
Szalona Kuchnia Ewelinyzaledwie 5 składników. CZEKOLADOWE TRUFLE WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE Składniki: 180 g masła orzechowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 8 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie ( około 10 minut) 1 gorzka wegańska czekolada sól morska do posypania Przygotowania: Do kielicha blendera wrzucam: masło orzechowe, wiórka kokosowe, daktyle 2 łyżki wody w której moczyły się daktyle i miksuję na jednolitą masę. W razie konieczności(...)dodaję więcej wody. Z masy orzechowej formuje małe kuleczki, przekładam na talerz i wkładam do lodówki. Przygotowuję czekoladę w kąpieli wodnej. Możesz czekoladę roztopić w mikrofilarii. Kiedy czekolada się rozpuści zanurzam w niej kuleczki i wyciągam za pomocą widelców. Z kuleczek będzie spływał nadmiar czekolady. W tym celu rozkładam na blat papier do pieczenia, kładę kratkę, a na kratce kuleczki
Kukuleczkiprzeróbce pokruszone stanowią bazę. Jeśli jednak nie chcecie ich piec to możecie też zrobić go w leniwej wersji, czyli część kremu połączyć z przyprawami a do tego orzechy, kakao, czekolada, powidła śliwkowe bez cukru itp. Keto piernik w szklance warto zrobić minimum 2-3 godzony przed jedzeniem by przegryzły się smaki, ale jak ktoś chce zjeść go na szybko(...)śmietany 36% szczypta wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii opcjonalnie słodzik ( ksylitol , erytrytol, stewia do smaku) – u mnie bez słodzików Dodatki: Ozdoby lub wiórki z gorzkiej czekolady – u mnie 25 g czekolady 81% w postaci ozdób Orzechy – u mnie 20 g orzechów włoskich cynamon Kakao Powidła śliwkowe bez cukru Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki
Ola la LCHFjesienny weekend! Jest wyjątkowo esencjonalne, wilgotne i pachnące. Sprawdźcie sami! Bezglutenowe Dyniowe Brownie 50 g mielonych migdałów 200 g dyni piżmowej (bez skórki) 200 g + 3 kostki gorzkiej czekolady 70 g masła 70 g cukru trzcinowego 4 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru szczypta mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli morskiej Blaszkę o wymiarach(...)24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Czekoladę łamiemy pozostawiając 3 kawałki. Dynię ścieramy na grubej tarce. Czekoladę wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wsypujemy cukier, migdały, dynię, oraz przyprawy. Dodajemy jajka i ucieramy mikserem, aż masa stanie się puszysta. Przekładamy ją do wyłożonej blachy i posypujemy ją pozostawioną posiekaną czekoladą
Dzieje kuchennej Wiewióry