czekolada - 27946 przepisów (strona:239/1864)

Moelleux au chocolat 1642

Moelleux au chocolat, również znany pod wdzięczną nazwą "czekoladowa lawa", to deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Ciasteczko z ciepłym, płynnym, czekoladowym środkiem, jedynie z pozoru wydaje się być trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych by je upiec.  Deser ten, z pewnością wywoła uśmiech na twarzy osoby dla której go przygotujemy(...)więc do dzieła!!! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 100 g gorzkiej czekolady, o jak najwyższej zawartości kakao (ja użyłam czekolady 86%) - 100 g masła - 2 jajka - 2 zółtka - 100 g cukru - 100 g mąki pszennej - odrobina masła do natłuszczenia foremek do pieczenia - 2 łyżki kakao - 4 kokilki o średnicy 8 cm Na początku zagotowujemy wodę w niewielkim garnuszku. Do szklanej

W mojej holenderskiej kuchni
Batoniki kokosowe 268

cokolwiek zostanie ;-) Składniki: 250 g wiórków kokosowych (+ 2 łyżki do dekoracji ) 250 ml śmietanki 30 lub 36% pół szklanki cukru 200 g masła dobrej jakości 2 mleczne czekolady 1 gorzka czekolada Przygotowanie: Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam śmietankę oraz cukier. Gotowałam przez około 5 minut, ciągle mieszając. Do zagotowanej masy dorzuciłam wiórki kokosowe i dokładnie wymieszałam. Na dużą blaszkę(...)wyłożyłam folię spożywczą, na której równomiernie rozłożyłam masę kokosową. Ostudziłam i na trzy godziny wstawiłam do zamrażarki. Czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej. Masę kokosową pokroiłam w prostokątne batoniki, które zanurzałam w czekoladzie i dekorowałam wiórkami kokosowymi. Gotowe batoniki wstawiłam jeszcze na pół godziny do lodówki, aby czekolada stężała

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto czekoladowe z mascarpone 311

morelami, chociaż truskawki też można jeszcze kupić co prawda drożej, ale jak ktoś się uprze to zrobi identyczne ciasto. Składniki: 125 g margaryny 50 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa) Składniki(...)jasną warstwę: 250 g sera mascarpone 1 budyń waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie masy czekoladowej: Margarynę, mleko i połamaną gorzką czekoladę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakazany czekoladowiec na "drugie" urodziny Gizmo 154

brzydkiego ciasta nie jadłam! A nazwę sobie zmieniłam. Ot, co! Takie skojarzenie do chrumkania Gizmo ;) Bo to w końcu dla Niego. Serduszko. 200g masła 200g cukru 200g gorzkiej (70%) czekolady 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200ml (36%) śmietany 250g serka mascarpone wiórki startej czekolady, orzechy nerkowca, suszona żurawina (opcjonalnie, do dekoracji) Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu(...)rozpuściłam masło. Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem, następnie dodałam stopione masło, czekoladę i wszystko zmiksowałam. Na koniec delikatnie, stopniowo dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam

bastalena
Ciągnik 191

Przepis na ciasto o nietypowej nazwie [ jestem ciekawa czemu ktoś tak nazwał to ciasto] pochodzi z książki  Ciasta, ciastka i takie tam. 4 jajka 2/3 szkl.cukru 200 g czekolady gorzkiej 180 g margaryny 3/4 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  Czekoladę rozpuścić razem z margaryną. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia.Dodać rozpuszczoną margarynę wraz z czekoladami i wymieszać.Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni [ lekko nagrzany piekarnik]. Uwaga z książki: Piec 12 minut -ani minuty dłużej - chodzi o to, żeby czekolada w środku była rozpuszczona. Moje ciasto piekło się ciut dłużej..i czekolada była rozpuszczona ale tylko pośrodku ciasta, ale i tak ciasto było pyszne

Moje domowe kucharzenie
Torcik orzechowo-jabłkowy 257

dużo pisać ... torcik był pyszny ! Winny od musu jabłkowego, słodki od bez i czekolady, aromatyczny dzięki orzechom. A i prezentował się nie najgorzej ;) To jeden z tych, do których będę często powracać. Składniki: ( na tortownicę średnicy  20 cm ) * 3 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych * 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej * 1 kg jabłek - u mnie papierówki(...)galaretka cytrynowa * 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej ) * 250 ml śmietanki 30% * 70 g małych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać

kolorowotorcikowo
Deser wiśniowo-czekoladowy 1252

Deser wiśniowo-czekoladowy to prosty i szybki w wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie czekolady z kwaskowatymi wiśniami to duet, który sprawdzi się, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu ani chęci na długie przygotowania w kuchni, a potrzebujemy ładnie wyglądający smakołyk. Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych porcji, można(...)łyżki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody 50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców) 200g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 25g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej wiśnie do dekoracji Wykonanie: - wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml wody, ilość uzależnić

Smakołyki Bereniki
Deser porzeczkowy z ciastkami i kremem 166

Letnia pogoda zdecydowanie zachęca do przygotowania owocowych deserków. U mnie na razie na fali są porzeczki:)) W ekspresowym tempie powstał deser na bazie ciastek z czekoladą i rodzynkami, nutką alkoholu, lekkim kremem i przełamującymi słodycz kwaśnymi porzeczkami. Składniki: 100g kruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą,  3/4 szklanki czerwonych porzeczek,  200g serka mascarpone,  3 łyżki likieru Amaretto(...)łyżki cukru,  2 łyżki soku z cytryny,  2 łyżki cukru waniliowego,  szklanka jogurtu naturalnego,  50g gorzkiej czekolady.  Wykonanie Serem mascarpone zmiksować z likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Porzeczki, umyć obrać i osuszyć. Do pucharków nałożyć warstwę pokruszonych ciastek i czekolady, posypać porzeczkami

Z miłości do słodkości
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 213

tego ma ładny złocisty kolor przez co i moje dzisiejsze ciasto wygląda inaczej, za to smakuje wyśmienicie. Odwrócone ciasto z malinami składniki: 1 pudełeczko malin 100 g białej czekolady 100 g miękkiego masła 1 jogurt naturalny 250 ml 75 g brązowego cukru 180g semoliny 100 g mielonych orzechów lub migdałów 2 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)esencji waniliowej do dekoracji maliny wiórki białej czekolady wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. Odstawiamy ją do przestygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem i wanilią na pulchną masę. Dodajemy do niej po jednym jajku i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Na końcu dodajemy czekoladę i mielone orzechy. Ciasto dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy

Przysmaki Karolki
Ciasto Bounty 636

Przepis znalazłam u Oli z Kuchni szeroko otwartej . Kumulacja moich ulubionych smaków. Kokos, czekolada.... Już się rozpływam... A wszystko to na szczęście nie jest nadmiernie słodkie - jest takie... w sam raz! Do wersji Oli dodałam tylko miód do polewy i nasączyłam biszkopt "herbatką z prądem" - reszta bez zmian. Olu dziękuję za przepis - ciasto na pewno często będzie gościem w naszym(...)nasączenia: szkl. herbaty z łyżeczką cukru i 2 łyżkami wódki. Masa kokosowa: 450 ml mleka; 200 g wiórek kokosowych; 200 g masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 100 g czekolady białej. Polewa: 150 g mlecznej czekolady; łyżka miodu; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy

Miksturownik
Tartaletki z musem czekoladowym 144

lubi czekolady? A kto nie lubi gorzkiej czekolady, rumu, wiśni i migdałów? Tartaletki z musem czekoladowym są kruche, delikatne, są idealne! Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche tartaletki, wypełniłam je delikatnym musem przygotowanym z czekolady, rumu, wiśni i migdałów. Przepis na te tartaletki z musem czekoladowym jest wart polecenia.   Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej(...)tartaletki same wypadają. Układamy wszystkie tartaletki obok siebie i napełniamy musem czekoladowym. Mus przygotowujemy z mieszanki 25 ml śmietany 36 %, 50 ml rumu z wiśniami i 100 g gorzkiej czekolady. Doprowadzamy do wrzenia wszystkie składniki, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki z musem czekoladowym posypujemy siekanymi migdałami. Oczywiście tartaletki z czekoladowym musem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torta Caprese 195

Ciasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami, to włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym stuleciu, zupełnie przez przypadek. Otórz kucharz Carmine Di Fiore, przygotowując dla amerykańskich wysłanników Al Capone, zwykłe ciasto migdałowe pomylił się i zapomniał dodać do ciasta makę. Okazało się, że ciasto nie tylko wyszło pyszne(...)dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Babeczki - Rudolf Czerwononosy 124

Święta przygotowuję tradycyjne potrawy oraz ciasta, ale lubię też czymś zaskoczyć bliskich:) Na przykład takimi fantastycznymi babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady, zaś krem rozpływający się w ustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):) Inspiracja Składniki:  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 łyżki proszku do pieczenia,  3/4 szklanki cukru,  2 jajka(...)laski wanilii,  100g mlecznej czekolady,  3/4 szklanki mleka,  szczypta soli, łyżeczka cynamonu,  6 nasion kardamonu 230 g masła lub margaryny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem.  Na koniec

Z miłości do słodkości
Rafaello na krakersach - bez pieczenia 2846

łyżeczki mąki ziemniaczanej,  1 i 1/2 szklanki cukru,  200g wiórków kokosowych (użyłam Kresto),  100g płatków migdałowych (użyłam Kresto),  szklanka śmietanki 36%,  50g białej czekolady,  300g krakersów,  50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%.  Wykonanie W szklance mleka rozrobić budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko(...)budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać stopioną czekoladę, krótko zmiksować. Do masy budyniowej dodać ubitą śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rumu i chili 182

cynamonu. Dzięki tym dodatkom ciasteczka nabierają niezwykłego smaku i działają rozgrzewająco:)  Składniki:  6 czubatych łyżek mąki pszennej,  2 jajka,  100g cukru,  100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  40g rodzynek (użyłam Kresto),  4 łyżki rumu,  3 łyżki masła,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki cynamonu,  szczypta chili (użyłam(...)Kamis),  szczypta soli,  łyżeczka cukru waniliowego. Wykonanie Rodzynki zalać rumem. Połowę czekolady połamać na kawałki, dodać masło, stopić na parze, przestudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać chili, cynamon oraz szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania